Houdt azijn katten weg? Is het een veilige keuze?


Katten zijn prachtige wezens en een van de meest populaire huisdieren ter wereld. Helaas kunnen katten nogal destructief zijn, ze veroorzaken schade aan bloemen en planten, laten overal hun urine en uitwerpselen achter, en doden vogels wanneer ze de kans krijgen.

Sommige huiseigenaren zoeken naar een humane manier om katten weg te houden, en één die vaak wordt gebruikt is goede ouderwetse azijn. Dhoudt azijn katten weg? Azijn doet verjaagt katten en in de meeste gevallen vrij effectief. Wil je leren hoe, wanneer, en waar je azijn kunt gebruiken om katten weg te houden? Zo ja, lees dan verder! We hebben alle feiten hieronder, inclusief of azijn een veilig en humaan kattenafschrikmiddel is (hint: dat is het).

garen bol verdeler

Is azijn een veilige keuze om katten te verjagen?

Indien correct gebruikt, is azijn een veilige keuze als afschrikmiddel voor katten rond uw huis en tuin. Een voorbehoud is dat het in de meeste situaties moet worden verdund, omdat azijn op volle sterkte de ogen, oren, neus en keel van een kat kan irriteren. Azijn is zo veilig dat u verdunde azijn kunt gebruiken om vlooien te voorkomen.

Als je azijn gebruikt in je tuin of op planten en bloemen in en rond je huis, kun je het op volle sterkte gebruiken om goede resultaten te krijgen en te voorkomen dat katten er een puinhoop van maken. Voor de rest moet je azijn echter altijd verdunnen als je het gebruikt om katten af te schrikken.

Experts raden aan om ⅓ gewone witte azijn en ⅔ water te mengen. Meng de ingrediënten in een spuitfles om de plekken waar katten samenkomen mee in te smeren, zodat ze niet meer terugkomen.

azijn
Image Credit: NatureFriend, Pixabay

Welk type azijn is het beste om katten te verjagen?

Witte azijn werkt meestal het beste, maar je kunt ook appelciderazijn gebruiken. Appelciderazijn heeft een meer aantrekkelijke geur, althans voor mensen, maar verjaagt katten net zo goed.

Deze soorten azijn zijn de enige die worden aanbevolen als kattenafweermiddel, omdat andere soorten aromatischer en minder zuur zijn. Ook kunnen rode en witte wijnazijn ongewenst ongedierte aantrekken.

Waarom houden katten niet van azijn?

Als je azijn gebruikt, weet je dat de zure geur overweldigend kan zijn. Bedenk nu dat een kat ongeveer 14 keer zoveel reukvermogen heeft als een mens, en je kunt je voorstellen wat azijn kan doen met hun delicate neuzen, ogen en oren.

Als je kijkt naar het aantal reukcellen dat de doorsnee kat in zijn neus heeft in vergelijking met de gewone mens, wordt de reden dat ze azijn niet lekker vinden nog duidelijker. Terwijl mensen ongeveer 50 miljoen reukzenuwen hebben die informatie van onze neus naar onze hersenen sturen, hebben katten er tussen de 150 en 200 miljoen! Met andere woorden, katten hebben een sterk ontwikkelde reukzin, en wanneer hun schattige neusjes een vleugje azijn opvangen, kan dat zeer onaangenaam zijn.

Werkt azijn altijd om katten af te weren?

Azijn is een uitstekende methode om katten af te weren de meeste katten, maar, net als bij mensen, hebben sommige katten er minder last van dan anderen. Het hangt af van de kat, de omgeving, en de persoonlijke voorkeuren van de kat. Het is twijfelachtig of u een kat zult vinden die de geur van azijn lekker vindt, maar sommige zullen het volledig kunnen negeren. Dan is het tijd om een andere geur te proberen waar katten meestal niet van houden.

witte azijn op het houten tafelblad
Image Credit: brandpunt, Shutterstock

Wat is de makkelijkste manier om azijn te gebruiken om katten af te weren?

We hebben eerder gezegd dat je azijn kunt mengen met water en een paar druppels handzeep. Deze methode is het gemakkelijkst om azijn te verspreiden op plaatsen waar katten een probleem zijn geworden. U kunt de spray zowel binnen als buiten rond planten gebruiken. U kunt het op vloerkleden, vloeren en sommige meubels spuiten om urinegeurtjes te verwijderen en te voorkomen dat katten zich weer aangetrokken voelen tot dezelfde plek.

Met je spuitfles azijnmengsel bij de hand, kun je een doekje inspuiten en je kat afvegen als ze stinkend thuiskomen. Het is niet schadelijk, maar wees voorzichtig en vermijd hun ogen, neus, mond, en de binnenkant van hun oren.

Wat is een andere methode met azijn om katten te verjagen

Je zou een spons, doek, of krant kunnen doordrenken met azijn als je geen spuitfles hebt. Leg de doordrenkte spons of lap op een bord om ervoor te zorgen dat hij langer vochtig blijft. Je kunt de doordrenkte doek of spons ook in een plastic bakje leggen met het deksel eraf.

Welke andere geuren vinden katten niet lekker?

Azijn is misschien wel een van de geuren waar katten het meest een hekel aan hebben, maar er zijn verschillende andere geuren waar ze ook niet zo dol op zijn. Katten houden bijvoorbeeld niet van sterke kruiden en specerijen, vooral niet van peper, oregano en rode pepervlokken. Katten houden ook niet van de geur van eucalyptus, kaneel, citroenen, limoen, sinaasappelen en lavendel. Interessant is dat al deze planten en kruiden ofwel irriterend ofwel giftig zijn voor katten.

Tenslotte verafschuwen katten de geur van hun eigen urine en uitwerpselen wanneer hun kattenbak niet regelmatig wordt geschept en schoongemaakt. Als uw kat ergens anders in huis plast of poept, kan hij waarschijnlijk niet tegen de geur die uit zijn kattenbak komt.

bruine bengaalse kat snuffelt aan een open wijnfles
Beeldkrediet: Steve Heap, Shutterstock

Kan azijn gebruikt worden voor andere kat-gerelateerde redenen?

Hoewel katten een hekel hebben aan de geur van azijn, heeft deze geweldige vloeistof een aantal voordelen die hen kunnen helpen gelukkig en gezond te blijven. Dierenartsen raden bijvoorbeeld aan om een theelepel appelciderazijn in het waterbakje van je kat te doen om hun spijsvertering te reguleren.

Het toevoegen van gedestilleerde witte azijn aan hun water is een geweldige anti-vlooien remedie. Je kunt ook hetzelfde azijn-water mengsel van eerder direct op je kat spuiten. Laat het een paar minuten zitten en veeg het overtollige azijn af voor een natuurlijke barrière tegen vlooien en teken.

Azijn toegevoegd aan het water van je kat kan hun lichaam ook helpen om ziektes te bestrijden omdat het een natuurlijke antioxidant is. Het verbetert de immuniteit van uw kat en helpt hem giftige stoffen uit de lucht, het water en UV-stralen van de zon te verwijderen. Wordt uw kat een beetje te groot voor zijn eigen bestwil? Een theelepel appelciderazijn in het water kan helpen gewicht te verliezen.

Je kunt ook azijn gebruiken wanneer je de kattenbak van je kat schoonmaakt om ziektekiemen, bacteriën en virussen te doden. Zorg er wel voor dat je het daarna goed uitspoelt, zodat je katten niet boos op je worden.

Kattenpootverdeler

Final Thoughts

Azijn is veilig voor katten, maar je moet voorzichtig zijn met het gebruik ervan rond hun delicate ogen, neus en oren. U kunt ook verdunde azijn gebruiken om (voorzichtig) de oren van uw kat schoon te maken en te voorkomen dat vlooien en teken zich in hun vacht nestelen. Azijn is gemakkelijk te gebruiken, kost weinig en werkt goed als het correct wordt gebruikt.

Het is een humane manier om katten ervan te weerhouden uw tuin als kattenbak te gebruiken en is volledig natuurlijk, zodat het de planeet niet schaadt. We hopen dat de informatie van vandaag zeer nuttig is geweest en al uw vragen heeft beantwoord over het gebruik van azijn om katten weg te houden. Veel succes met het gebruik ervan in uw huis en tuin!

thematische onderbreking

Featured Image Credit: brandpunt, Shutterstock