Waarom heeft mijn kat ineens zo’n honger? 6 Mogelijke Redenen


De meeste huiskatten houden ervan om dagelijks kleine, frequente maaltijden te eten in plaats van één of twee feestmaaltijden. Het kan normaal zijn om uw kat gedurende de dag meerdere keren naar zijn etensbakje te zien terugkeren, vooral als hij alleen maar snackt. Het kan echter verontrustend zijn als uw kat plotseling voortdurend enorme porties voer wegzet. Te veel eten kan mentale of fysieke oorzaken hebben, maar ook persoonlijkheidsinvloeden. Lees verder om te zien of u zich zorgen moet maken over hoeveel uw kleine nom-nom wil eten, of dat ze gewoon van de smaak van hun eten houden.

divider-katklauw1

6 Mogelijke Redenen Waarom Uw Kat Plotseling Teveel Eet

Als je een patroon begint op te merken van je kat die te veel eet, is het een goed idee om hun algemene gezondheid te blijven controleren en je dierenarts op de hoogte te brengen van eventuele veranderingen. De reden kan zo onschuldig zijn als het feit dat uw kat zich verveelt, maar het kan ook het begin zijn van een chronische gezondheidstoestand zoals diabetes. Hier zijn zes redenen waarom uw kat overmatig aan de brokjes knabbelt:

1. Ze zijn gesteriliseerd/gecastreerd

dikke kat zit op het gras
Beeldkrediet: Dennis van de Water, Shutterstock

Hoewel gesteriliseerde katten minder calorieën nodig hebben dan intacte katten, hebben studies aangetoond dat ze zelfs meer eten! Helaas geeft dit gedragspatroon gesteriliseerde katten een drievoudig risico op het ontwikkelen van obesitas, wat veel meer complicaties veroorzaakt dan alleen het hebben van een dikke kat. Obesitas wordt in verband gebracht met hartaandoeningen, diabetes, artritis en blaasgruis – veel voorkomende ziekten waar katten allemaal last van hebben. Als uw dier gesteriliseerd/gecastreerd is, praat dan met uw dierenarts over het beperken van hun calorie-inname om overgewicht te voorkomen.

thematische onderbreking

2. Zij hebben angst

Net als mensen, zullen sommige katten naar de etensbak rennen als ze overstuur, bang of angstig zijn. Een nieuw huisdier of andere stressfactoren in de omgeving kunnen dit veroorzaken, vooral als ze ooit op straat hebben geleefd waar ze met andere dieren moesten vechten voor hun eten. Als u vermoedt dat dit een probleem kan zijn, plaats dan de etensbak van uw angstige kat ergens waar geen andere huisdieren bij kunnen, zodat ze zich niet bedreigd of territoriaal voelen.

thematische onderbreking

3. Ze krijgen niet genoeg calorieën binnen

Siamese kat eet droog voedsel uit een kom
Beeldkrediet: catinrocket, Shutterstock

Lees de voedingsrichtlijnen op de zak om er zeker van te zijn dat je kat genoeg calorieën op een dag binnenkrijgt. Controleer ook of ze de juiste formule voor hun leeftijd eten, of ze nu als kitten, volwassen kat of senior kat worden beschouwd. Raadpleeg uw dierenarts als u niet zeker weet hoeveel uw kat nodig heeft. Zorg ervoor dat u uw kat een goede kwaliteit voeding geeft op basis van dierlijke eiwitten en met een minimum aan koolhydraten. Zo krijgt uw kat de voeding die hij nodig heeft om goed te gedijen.

thematische onderbreking

4. Ze konden wormen hebben

We weten dat dit smerig klinkt, maar uw kat kan geïnfecteerd zijn met een parasiet. Er zijn verschillende soorten wormen en de ernst van de infectie hangt af van de leeftijd van de kat en andere gezondheidsfactoren. Als u wormen vermoedt, breng uw kat dan zo snel mogelijk naar de dierenarts – vooral als het een kitten is.

thematische onderbreking

5. Zij zouden Diabetes kunnen hebben

drinkwater voor katten
Image Credit: rihaij, Pixabay

Hoewel de meeste katten de voorkeur geven aan meerdere kleine maaltijden per dag, is het vooral belangrijk voor een diabetische kat om meerdere tussendoortjes gedurende de dag te hebben om hun bloedsuiker in toom te houden. Als een diabetische kat te lang niet eet, zal zijn bloedsuiker dalen en na de volgende maaltijd weer stijgen, wat gevaarlijk kan zijn. Naast het vaker naar de etensbak lopen, zijn andere symptomen van suikerziekte bij katten: meer plassen, gewichtsverlies en meer dorst. Maak een afspraak met uw dierenarts als u een van deze andere symptomen begint op te merken.

thematische onderbreking

6. Zij zouden Hyperthyreoïdie kunnen hebben

Als de eetlust van uw kat omhoog schiet maar zijn gewicht keldert, zou hij hyperthyreoïdie kunnen hebben. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een overmatige productie van hormonen, die de piek in het metabolisme veroorzaakt ondanks het gewichtsverlies. Hyperthyreoïdie komt het meest voor bij oudere katten van 10 jaar en ouder.

Abessijn kat controle door dierenarts
Beeldkrediet: Nataly Mayak, Shutterstock

kat + lijnverdeler

Conclusie

Hoewel je katje misschien gewoon bijzonder veel trek heeft in eten, is het belangrijk om een plotselinge verandering in het gedrag van je huisdier niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Uw dier spreekt tot u door middel van hun gedrag, dus overmatig eten kan hun manier zijn om uit te drukken dat er iets mis is. Praat met uw dierenarts als u een ziekte vermoedt en vermeld eventueel ander ongewoon gedrag dat hem kan helpen de diagnose te stellen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Lita Keire, Shutterstock