Kunnen katten ijswater drinken?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kunnen katten ijswater drinken

Water drinken en gehydrateerd blijven is absoluut cruciaal voor de gezondheid van onze katten.

Maar als je enig onderzoek hebt gedaan naar onze katachtige vrienden, weet je al dat ze niet echt geweldig zijn in gehydrateerd blijven. Er zijn genoeg andere vloeistoffen die uw kat kan drinken dan water, maar een van de eenvoudigste manieren om katten aan te moedigen meer te drinken is door wat variatie toe te voegen aan hun bestaande wateropties.

Dat betekent meer bakjes, verschillende locaties en zelfs verschillende temperaturen.

Maar hoe zit het met ijswater? Kunnen katten wel ijswater drinken?

Ja, katten kunnen ijswater drinken en sommige kunnen het zelfs verkiezen boven gewoon water of water op kamertemperatuur. Hoewel het sommige katten kan aanmoedigen om meer water te drinken, kunnen anderen er een puinhoop van maken door met de ijsblokjes te spelen en overijverige katten kunnen hun tanden beschadigen door te proberen op het harde ijs te bijten.

Laten we eens nader kijken naar alles wat je moet weten over ijswater en katten. Maar laten we eerst beginnen met een belangrijke richtlijn.

Geef uw kat meerdere wateropties

Wat u niet wilt doen is uw kat dwingen om alleen ijswater drinken. Een goede hydratatie is uiterst belangrijk voor onze katten, maar onze katachtige vrienden kunnen ook zeer kieskeurig.

In sommige gevallen zullen ze houden van de afwisseling die ijsblokjes brengen, maar andere katten misschien niet. Ze kunnen zelfs besluiten dat het beter is om te wachten op andere wateropties. Als hun enige keuze een waterbakje met ijsblokjes is, dan kan dat eigenlijk een heel groot probleem zijn.

Katten die chronisch uitgedroogd zijn, kunnen vatbaarder zijn voor aandoeningen als FLUTD, samen met een lange lijst van andere gezondheidsproblemen. Katten die goed gehydrateerd zijn, voelen zich beter, zijn gezonder, en verharen in sommige gevallen zelfs minder.

Ondanks de vele voordelen, zullen katten niet altijd uit zichzelf goed gehydrateerd blijven en kunnen ze wel wat aanmoediging van ons gebruiken. Een van de makkelijkste manieren om katten te helpen meer te drinken is het plaatsen van extra waterbakjes. Uit een onderzoek van Royal Canin bleek dat katten een grote voorkeur hadden voor meerdere waterbronnen. Dat betekent dat het een goed idee is om uw kat altijd meerdere wateropties te geven, maar dit wordt nog belangrijker als u wat variatie, zoals ijswater, aan de mix toevoegt.

Overweeg om één waterbak locatie de ijswaterbak te maken en laat de andere opties ongewijzigd, zodat uw kat nooit in een positie is waar ze moeten kiezen tussen ijswater of geen water.

Wat zijn de risico’s van ijswater, ijsblokjes en katten?

Ik ga er hier van uit dat als we het over ijswater hebben, je eigenlijk ijsblokjes gebruikt. Koud water is vrij veilig voor katten en behoeft waarschijnlijk niet zoveel uitleg voor de meeste mensen.

Maar de toevoeging van ijsblokjes kan een paar dingen veranderen, dus laten we eerst kijken naar de mogelijke risico’s voordat we de voordelen bespreken.

Sommige katten maken er een puinhoop van

De meeste kattenouders weten al dat katten het heerlijk vinden om waterbakjes om te gooien of gewoon met een pootje rond de waterbak te spetteren. Sommige katten schijnen zelfs te denken dat de waterbak de perfecte plaats is om hun favoriete speeltjes in te deponeren.

Al deze gewoontes op zich kunnen al voor een behoorlijke puinhoop zorgen, maar als je je kat regelmatig een stuiterend, drijvend bolletje ijs geeft om mee te spelen kunnen ze echt uit hun dak gaan!

Niet alleen zullen ze een puinhoop maken door het spatten van het water, maar zodra het ijsblokje uit de kom is zullen veel katten het leuk vinden om het door het huis te duwen! Uiteindelijk zal je eindigen met een kleine plas die ver weg van het waterbakje kan liggen.

Overweeg een flip-proof waterbakje of eentje met een speciaal bakje als je weet dat je kat graag een puinhoop maakt!

IJsblokjes kunnen struikelgevaar opleveren voor mensen

Een puinhoop kan het minste van uw zorgen zijn als het gaat om ijsblokjes en die kleine plasjes kunnen struikelgevaar opleveren voor mensen! IJs is natuurlijk glad en het is niet te voorspellen waar uw kat een ijsblokje mee naartoe zal nemen, maar net zo gevaarlijk als het ijsblokje zelf zijn de kleine plasjes die ze achterlaten.

Uitglijden en vallen is een veel voorkomend verschijnsel en een plasje water is de perfecte gelegenheid voor een ongeluk, dus wees voorzichtig!

Katten kunnen proberen op ijsblokjes te bijten

Het risico hier is vrij klein, maar sommige katten kunnen een tand verwonden door te proberen op het ijs te bijten. De meeste katten zullen gewoon aan het ijs likken en uw katachtige vriend zal snel doorhebben dat ijs te hard is om doorheen te bijten.

Toch kunnen de lange hoektanden van je kat eigenlijk vrij fragiel zijn en vatbaar voor breken, dus let goed op hoe je kat reageert op hun eerste ijsblokjes.

Kitty Hersen Bevriezing

We hebben allemaal wel eens last gehad van bevroren hersenen en dat is niet leuk!

Hetzelfde kan gebeuren met je katachtige vriend als ze een beetje te enthousiast worden van hun ijswater. Er zijn echter geen langdurige risico’s of gezondheidsproblemen verbonden aan bevriezing van de hersenen en het ongemak is slechts tijdelijk.

Je kat zal ook vrij snel leren dat te veel ijswater niet erg leuk is.

Waarom uw kat ijswater en ijsblokjes aanbieden?

Nu je de risico’s kent, laten we eens kijken naar de beloningen! Dus waarom zou je je kat ijswater willen geven in de eerste plaats?

Verbeterde hydratatie en gezondheid

Alles wat je kunt doen om de vochthuishouding van je kat te verbeteren is over het algemeen de moeite waard. Als historisch woestijnbewonende dieren, hebben katten niet dezelfde dorstdriften als wij of veel van onze andere huisdieren.

Maar helaas, dat betekent niet dat ze geen water nodig hebben en volgens dierenarts Deborah Linder, “zijn er een verscheidenheid aan medische aandoeningen die baat hebben bij een kat die zijn waterinname verhoogt. Enkele veel voorkomende voorbeelden zijn nieraandoeningen en blaasstenen of kristallen.”

Dat betekent dat alles wat je kunt doen om de wateropname van je kat te verbeteren ook de potentie heeft om hun gezondheid te verbeteren. Het toevoegen van natvoer zal de grootste impact hebben en de wilde voorouders van uw kat haalden veel van hun vocht uit het eten van levende prooi.

Dat ontbreekt natuurlijk bij de moderne huiskat.

Maar zal het toevoegen van ijsblokjes en het maken van ijswater katten daadwerkelijk aanmoedigen om meer te drinken?

In veel gevallen is het antwoord ja!

Katten zijn vaak geïnteresseerd in nieuwe prikkels en de verandering van temperatuur of de toevoeging van ijsblokjes kan alles zijn wat nodig is om wat extra interesse in de waterbak te wekken.

Gewoon voor de lol

Maar het aanbieden van ijswater aan je kat hoeft niet gedaan te worden met een andere motivatie dan plezier hebben!

Zeker, wat extra hydratatie is geweldig, maar het toevoegen van wat variatie aan de waterbak kan katten mentale stimulatie geven en misschien zelfs jou wat entertainment bieden!

Naast iets nieuws, kunnen sommige katten het extra koude water prettig vinden omdat het hen een beetje kan helpen afkoelen. Je moet absoluut niet vertrouwen op ijswater om de temperatuur van je kat te reguleren, maar sommige katten kunnen van tijd tot tijd genieten van iets koel in hun buikje.

Kan ijswater de spijsvertering beïnvloeden?

Als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, kan ijswater de bloedvaten vernauwen en leiden tot een tragere spijsvertering. De kans dat dit bij katten gebeurt is echter vrij klein.

Zoals we al hebben vermeld, staan katten niet bekend om hun liefde voor water, dus de kans dat ze zoveel ijswater drinken dat het een langdurig probleem veroorzaakt, is uiterst onwaarschijnlijk.

De uitzondering hier is als je ijswater toevoegt en extra smaak aan het water. Het toevoegen van iets dat katten lekker vinden, zoals bottenbouillon, kan ertoe leiden dat katten gaan overdrijven met drinken en dat kan tot problemen leiden.

Toch is het risico hier erg laag, maar iets om bewust van te zijn.

Sla de blokjes over en overweeg een koelkom

Wat als u uw kat ijskoud water wilt aanbieden zonder de blokjes?

Misschien weet je al dat je kat het niet zal kunnen laten om ijsblokjes door het hele huis te duwen of wil je gewoon geen gedoe met het constant verversen van het ijs.

Je beste optie is om een waterbak te kopen die ontworpen is om water gedurende lange tijd koud te houden. Deze zijn meestal gericht op honden die tijd buiten doorbrengen, maar er is geen reden waarom een kat er niet ook van kan genieten!

Er zijn verrassend weinig van deze op de markt, maar de meest populaire optie is de K & Am;H Freezable Water Bowl die u kunt zien op Amazon door hier te klikken. De kom heeft een grote holle opening waar je water in kunt doen en dan plaats je hem ’s nachts in de vriezer. Voeg de volgende dag gewoon water toe aan de kom en het ijs in de kom houdt het de hele dag lekker koel voor uw kat!

Het enige nadeel is dat dit kommetje gigantisch is voor katten en een inhoud heeft van maar liefst 96 ons. Dat kan een goede keuze zijn als je iets zoekt dat je kat niet snel zal omstoten, maar het zal ook voor veel huishoudens een beetje te groot zijn.

Het is ook diep genoeg dat het snorhaarmoeheid kan veroorzaken bij sommige katten, wat optreedt wanneer de snorharen van een kat voortdurend tegen de kom wrijven. Dit gebeurt het vaakst bij diepe voerbakken waar katten echt in moeten duiken om het voer of water te pakken.

Een kleiner alternatief is de 16 oz kom van Cooler Dog die u kunt zien op Amazon door hier te klikken. Deze kom maakt gebruik van een permanente gel die in de kom wordt geplaatst, vergelijkbaar met een ijszakje dat je in een lunchtrommel ziet, dat bevriest en het water koel houdt.

Het is ook beter als je je zorgen maakt over snorhaarvermoeidheid omdat de kom veel ondieper is, een eigenschap die alle beste kommen tegen snorhaarvermoeidheid gemeen hebben.

Beide kommen zullen werken voor katten en ze geven je de kans om de hele dag door koud water aan te bieden zonder het gedoe van ijsblokjes!

Kunnen katten met ijsblokjes spelen?

Kunnen ijsblokjes ooit een veilig speeltje voor katten zijn?

Wel, als je ooit een kat ontmoet hebt, dan weet je dat alles kan speelgoed zijn… ook ijsblokjes!

Het is echter niet altijd het meest praktische speelgoed en we hebben het al gehad over de risico’s van ijsblokjes voor zowel mens als kat. Hoewel veel katten er geen probleem mee hebben, willen sommige mensen misschien een andere optie proberen.

Dat is waar de reuze ijsblokjes om de hoek komen kijken!

Een slimme Youtuber bedacht dat een simpele waterballon in de vriezer het perfecte kattenspeeltje kan opleveren dat ook helpen de hydratatie van uw kat te verbeteren! Wat kan er beter zijn?

Bekijk het in deze video:

Mijn favoriete deel van die video zijn de katten die erop staan om binnen de bak om aan het ijs te likken! Hoewel het niet echt ijswater is, kan dit een leuke activiteit zijn voor uw kat!

Moet je katten ijswater geven?

IJswater is een geweldige manier om wat variatie in de routine van je kat aan te brengen en ze mogelijk aan te moedigen water te drinken. Beide zijn goede dingen met mate. Je bent echter niet verplicht om je kat ijswater te geven en het is niet iets dat kattenouders moeten voelen alsof ze dat moeten doen.

Maar wat kattenouders moet is hun kat meerdere bronnen van water in het huis aan te bieden in verschillende maten waterbakjes wanneer mogelijk. Dit is ook niet zomaar een overdreven kattenadvies, de mensen van Royal Canin hebben een van de meest uitgebreide studies naar drinkgewoonten bij katten uitgevoerd en ontdekten dat katten de voorkeur geven aan verschillende waterbronnen en “als er verschillende opties waren om uit te kiezen, werd de voorkeur gegeven aan waterpunten in een andere kamer dan die waar de etensbak stond.”

Met andere woorden, ijswater zou slechts een deel van de totale drinkmogelijkheden van uw kat moeten zijn, maar nooit de enige optie!

Als je er toch voor kiest om met ijswater te werken, overweeg dan om van één bakje het ijswater te maken, zodat je kat weet dat hij daar moet kijken voor koud water.

Afsluitende gedachten

Katten kunnen absoluut genieten van ijswater en zelfs plezier beleven aan het spelen met ijsblokjes! Hoewel ijsblokjes niet altijd het perfecte speeltje zijn, kan ijswater een geweldige manier zijn om katten aan te moedigen meer water te drinken, wat een constante strijd is waar elke kattenouder zich bewust van moet zijn.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat ijswater niet de enige keuze van uw kat zou moeten zijn en onze katachtige vrienden geven over het algemeen de voorkeur aan meerdere wateropties!

Wat denk jij? Ga jij je kat ijswater geven?