Kunnen katten honingdauw eten? Is het gezond voor ze?


Als je denkt aan traktaties voor katten, staat fruit misschien niet bovenaan je lijstje. Katten zijn obligate carnivoren – ze halen bijna al hun voeding uit vlees. Maar katten staan erom bekend dat ze nieuwsgierig zijn naar plantaardig voedsel, en sommige vruchten zijn goed met mate. Dat omvat honingdauw. De ASPCA adviseert dat het veilig en niet giftig is voor katten, dus als uw kat een hapje wil, ga uw gang!

verdeler-kattenklauw1

Voordelen en nadelen van Honingdauw

Wanneer je honingdauw eet, zijn er een reeks goede voordelen die je ervan krijgt. Naast gezonde suikers zit het vol vocht en vitaminen zoals foliumzuur, vitamine K en magnesium. Maar katten en mensen hebben heel verschillende voedingsbehoeften, en het is onduidelijk wat er overblijft.

Als het gaat om katten en honingdauw, is het waarschijnlijk dat alle vitaminen die ze verwerken te verwaarlozen zullen zijn in vergelijking met hun normale voedsel. Maar dat betekent niet dat er geen voordelen aan verbonden zijn. Honingdauw bestaat voor ongeveer 90% uit water, en dat vocht is goed voor uw kat. Het kan ook een koele, verfrissende traktatie zijn met een bevredigende textuur. Veel katten raken uitgedroogd als ze alleen droogvoer krijgen, dus uw kat een klein beetje fruit laten eten kan daarbij helpen.

Dat betekent echter niet dat het allemaal geweldig is. Honingdauw bevat ook suiker, en dat is niet zo gezond. Hoewel een beetje suiker niet slecht is voor je kat, zijn katachtigen niet gebouwd om plantaardige suikers te verwerken, en te veel suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is het slim om het snoepen van fruit te beperken tot een paar hapjes hier en daar.

Honingdauw veilig voeren

Kat die meloenen eet
Image Credit: Guajillo Studio, Shutterstock

Als je toch besluit om honingdauw te delen met je kat, begin dan met het verwijderen van alle korsten en zaden. Deze kunnen verstikkingsgevaar of darmblokkades opleveren en zijn niet erg verteerbaar. Geef uw kat een paar kleine, hapklare stukjes. Of als uw kat graag knabbelt, kunt u uw kat een paar happen laten nemen van een lange plak die te groot is om door te slikken. Vermijd stukken die verstikkingsgevaar kunnen opleveren. Vergeet niet dat suikerhoudend fruit een tussendoortje is, geen maaltijd. Een paar hapjes kunnen goed zijn voor uw kat, maar u moet uw kat niet elke dag honingdauw geven.

kat poot verdeler

Andere lekkere snacks voor katten

Als uw kat één vrucht lekker vindt, vindt hij misschien ook andere vruchten lekker. Kleine hoeveelheden fruit zoals banaan, mango, watermeloen en appels (zonder de pitten) zijn goed voor uw kat. U kunt ook groenten proberen zoals komkommers, gekookte wortels en pompoen.

Katten houden ook van eiwitbronnen zoals gekookt vlees en eieren. Zuivel is een beetje meer hit en miss – katten kunnen geen lactose verteren, maar een beetje harde kaas, yoghurt of geitenmelk kan heerlijk zijn.

Als u denkt dat uw kat fruit eet door de warmte of door gebrek aan water, overweeg dan enkele veranderingen om vocht in het dieet van uw kat te brengen. Het invriezen van blikvoer of stukjes natriumarme vleesbouillon in een ijsblokjesbakje kan een prima manier zijn om uw kat wat extra vocht te geven en de boel koel te houden in de zomer. Overweeg meerdere waterbakjes in huis of een waterfontein om het drinken van water aan te moedigen. Zorg ervoor dat de waterbakjes uit de buurt staan van etensbakken en kattenbakken.

kat + scheidingslijn

Laatste gedachten

Honingdauw kan een veilige, lekkere traktatie zijn voor katten. Het vocht en de textuur van het voedsel kunnen interessant zijn voor uw kat, en sommigen zijn avontuurlijker dan anderen. Dus als het vaak op uw bord ligt, waarom laat u uw kat dan niet ook een hapje nemen?

themapauze

Featured Image Credit: Pxhere