Kleurenkaart voor kattenurine: Alles wat je moet weten en meer


Met een kleurenkaart voor kattenurine krijgt u een beter inzicht in de gezondheid van uw kat, dus lees vooral verder!

We zijn al bekend met het feit dat katten bekwame verbergers van ziekten zijn, en ze verbergen liever dat ze pijn hebben dan dat ze hulp zoeken bij een katteneigenaar. Bovendien is het moeilijk om van buitenaf te weten dat ze aan bepaalde gezondheidsproblemen lijden.

Gelukkig is er een manier om inzicht te krijgen in de gezondheid van uw kat, en dat is om de plas van een kat te observeren! Hoe vaak gebeurt het, hoeveel, en of de urine van de kat een vreemde kleur heeft? Het is gemakkelijk om te leren over de mogelijke gezondheidsproblemen van een kat door de geur, het volume en de kleur van de urine.

Nu, direct ter zake!

Kleurenkaart voor kattenurine

oranje kat met kattenbak

Laten we het eerst over urine hebben. Urine is een vloeistof, een mengsel van afval producten die zich ophopen in de nieren en water. Net als alle andere urine, bestaat het uit creatinine, ureum, urinezuur en ammoniak. die natuurlijke afvalproducten zijn die gevormd worden na de afbraak van eiwitten.

De kleurveranderingen kunnen ons echter wijzen op mogelijke gezondheidsproblemen van onze kat. Kat urine kleurenkaart zal ons enorm helpen:

Urine kleur Wat betekent het?
Licht geel De urine is normaal, en uw kat is goed gehydrateerd.
Rood Als de urine rood is, bevat het waarschijnlijk vers bloed, wat kan duiden op kristallen, UTI, kanker, auto-immuunziekte, nierziekte of bloedparasiet. Het is een must om medische hulp te zoeken.
Bruin Als de urine bruin is, wijst dat op blaasontsteking, UTI, auto-immuunziekte of nierziekte, bloedparasiet of kanker; net als bij rode urine, moet je een dokter zoeken!
Donker geel Als de urine van uw kat donkergeel is, kan dit erop wijzen dat uw kat uitgedroogd is, en je kunt proberen haar een vochtig dieet en langzaam het verhogen van de wateropname zodat uw kat een goede hydratatie krijgt. kunt u proberen met waterfonteinen en alle andere manieren om uw kat meer water te laten drinken, wat er maar in u opkomt.

Welke kleur is normaal voor kattenplas?

Normale gezonde urine varieert van licht zure tot licht alkalische PH niveaus. Het is essentieel dat u aandacht besteedt aan de kattenbak van uw kat, omdat u aan de hand van de uitwerpselen en de urine mogelijke gezondheidsproblemen kunt herkennen.

Je zal zeker niet missen als je ziet roze of rode urine; dat is een duidelijk teken van hematurie wat staat voor bloed in de urine. Bloed in de urine wordt veroorzaakt door zweren en tumoren die zich ontwikkelen wanneer kanker de urinewegen.

Houd in gedachten dat de urine van een kat lichtgeel moet zijn, vergelijkbaar met de urine van een gezond mens.

Maar de urine van katten kan wat meer geconcentreerd zijn en daardoor wat donkerder van kleur dan onze urine. Daarom helpt de kleurenkaart voor kattenurine u gemakkelijk te onderscheiden waar uw kat last van heeft.

Hoe ziet ongezonde kattenurine eruit?

kitten die een kattenbak gebruikt

Hoewel normale kattenurine een karakteristieke zure en prikkelende geur heeft, zijn sommige van de hierboven genoemde componenten van invloed op de urinegeur.

Echter, aangezien de kleur van de urine, zoals troebel, roze, rood en bruin, kan wijzen op problemen, abnormale urine geur is ook een indicator van blaasontsteking, uitdroging en andere gezondheidsproblemen.

Als uw de plas van uw kat lichtgeel en helder is…, hoeft u zich absoluut geen zorgen te maken. Dat betekent dat uw kat goed gehydrateerd en gezond is!

Maar, we zullen nu enkele kleuren urine bespreken die op problemen kunnen wijzen:

Bewolkt

Als u troebelheid in de urine van een kat ziet, is de urine van uw kat besmet met pus. Het is echter geen duidelijke indicatie van een ziekte of een aandoening, maar het kan wijzen op een of andere infectie in de bovenste of onderste urinewegen van uw lieve katachtige.

Voordat u besluit uw kat naar de dierenarts te brengen, kunt u een Checkup At Home Wellness Test Kit proberen. Het is een niet-invasieve en snelle test die de meest voorkomende problemen van huiskatten zal aantonen.

Rood of Roze

Als u rozeachtige tinten in de urine van uw kat ziet, bestaat er geen twijfel over dat het om bloed gaat. Het bloed in de urine kan erop wijzen dat uw kat lijdt aan katachtige lagere urinewegen ziekte en blaasontsteking.

Cystitis is de zwelling van de blaas van een kat, die gebruikelijk is bij huiskatten. Meestal is het geen reden tot paniek, maar het kan uw katachtige vriend veel ongemak bezorgen.

Feline lower urinary tract disease veroorzaakt problemen in de blaas en de lagere urinewegen. Anders dan dat zijn polycythemia ( overmatige productie van rode bloedcellen) en nierstenen.

Er is altijd een mogelijkheid van wat bacteriële problemen in urine monsters, meestal een urinemonster of een vrije vangst genoemd.

Een kat met urinewegproblemen zoals een urineweginfectie of aandoening van de lagere urinewegen zal pijn en ongemak bij het plassen. U kan merken dat ze vaak buiten plast de kattenbak.

Het is raadzaam om zo snel mogelijk met uw kat naar de dierenarts te gaan.

GERELATEERD: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

Wat veroorzaakt dat kattenplas groen wordt?

kat plast in kattenbakvulling

Een donkergele schakering naar de groene kleur van de urine is het resultaat van een bilirubine effusie in de nieren, die oorzaak kan zijn van rode bloedcellen in de bloedsomloop, vaak genoemd Immuun-gemedieerde Hemolytische Anemieen galblaas- of leverziekte.

Waarom heeft mijn kat bloed in haar urine?

Als u bloed in de urine van uw kat ziet, kan dat erop wijzen dat uw kat stress heeft, of een fase-urineweginfectie, blaasontsteking, uitdroging, kristallen of blaasstenen. Dat alles leidt tot hematurie.

Hoeveel keer per dag plast een kat?

Nou, dit is een moeilijke, want katten doen dat vaak zonder dat wij het merken. De factoren die van grote invloed zijn op hoeveel uw kat plast, zijn het soort voedsel dat ze eet en hoeveel water ze drinkt. Een goed gehydrateerde kat zou moeten plassen 2 tot 4 keer per dag.

Aangezien natvoer meer water bevat dan droogvoer, kan het leiden tot een hogere urine-uitstoot. Maar, dit is eigenlijk een goede zaak omdat katten geadviseerd wordt vocht te consumeren.

Echter, als u merkt enkele veranderingen in het urineren van uw kat, meer of minder frequent, moet u met haar naar de dierenarts. Als u een kater hebt, let meer op sinds de urethrale blokkades komen vaker voor bij mannen en kunnen gemakkelijk levensbedreigend zijn.

Observatie van het volume van de plas van uw kat

Zoals we inmiddels geleerd hebben, wordt van een gezonde kat verwacht dat hij 2 tot 4 keer per dag. Dat wordt echter volledig beïnvloed door warmte, dieet, wateropname en vochtigheid. Houd de frequentie van het plassen bij. Als er een ongewone toename is van het plassen, kan dat wijzen op nierproblemen, hyperthyreoïdie en diabetes.

Je kunt je kat meenemen naar de dierenarts om alle waarnemingen die je hebt gedaan uit te leggen. Als je een kater hebt en je merkt dat de output van urine kleiner is, dan kan dat erop wijzen dat er wat kristallen zijn de plas in de plasbuis blokkeren. Dat gebeurt meestal als katten te veel droog kattenvoer.

Dus als een verantwoordelijke katteneigenaar, moet je… natvoer van hoge kwaliteit zoals ingeblikte kat voedsel of gevriesdroogde kat voer dat kristallen zal verminderen en verstoppingen in de plasbuis zal voorkomen. U kunt ook urinary cat food om uw katachtige vriend met plasproblemen te helpen.

Hoe maak je kattenurine schoon?

kat heeft op blad geplast

Wat te doen als uw kat buiten de kattenbak heeft geplast? Maak je geen zorgen; wij helpen je!

Als je de urine op een goede manier wilt verwijderen, moet je een enzymatische reiniger om de urine af te breken. Wasmiddelen en huishoudelijke producten zullen de geur een tijdje maskeren, maar niet helemaal verwijderen.

Dus moet je dit doen:

1. Raap zoveel mogelijk urine op als je kunt, en gebruik papieren handdoeken zodat je ze kunt weggooien.

2. Doe warm water over de vlek om het zoveel mogelijk te verzachten.

3. Ga nu verder met het verwijderen van het vocht met papieren handdoeken.

4. Neem tenslotte een enzymatische reiniger en gebruik deze volgens de instructies van het product.

GERELATEERD: Hoe krijg je kattenpoep uit een zitzakstoel

Andere afwijkingen waar je op moet letten

Welke andere veranderingen kunt u opmerken als uw kat last heeft van blaas- of nierproblemen? Waarom plast uw kat buiten de kattenbak:

1. Uw huishouden heeft veel kattenen u bent de eigenaar van één die gemeen is en niet wil dezelfde kattenbak delen.

2. De kattenbak is viesen dit is hun protest; ze geven je het signaal dat ze een schone kattenbak nodig hebben.

3. Uw kat is zo gestrest dat ze plast waar ze haar urine kan voelen om zich veiliger te voelen.

4. Uw kat geeft niet de voorkeur aan de kattenbakvulling die u heeft gekochten ze wil dat je het verandert.

5. De kattenbak staat buiten het bereik van uw kat.

GERELATEERD: Kun je twee kattenbakken naast elkaar zetten?

Echter, als je er zeker van bent dat

1. De kattenbak van uw kat staat op de perfecte plaats in uw huishouden

2. De kattenbak is schoon en opgeruimd

3. Je hebt maar één kat

4. Er is geen enkel ding dat stress kan veroorzaken en angst voor uw kat

5. U bent dezelfde kattenbakvulling aan het gebruikenen uw kat was perfect in orde met het voor
dan; het kan duiden op gezondheidsproblemen. Aangezien ze de kattenbak kan associëren met haar pijn als ze lijdt aan UTI, nierinfectie, of blaasontsteking en ze vermijdt het gebruik van de kattenbak. Ze kan ook buiten plassen om je te laten weten dat ze problemen heeft.

De geur, de kleur en het volume van de urine van een kat zijn geen totale indicator van de gezondheid van de kat; ze kunnen u echter wel helpen, omdat ze sommige tekenen van ziekten meestal niet vertonen. Een kleurenkaart voor kattenurine kan u helpen om mogelijke problemen vast te stellen, zodat u zich daarnaar kunt gedragen, uw kat helpen bij problemen, problemen voorkomen, enz.

Hoe ruikt kattenurine?

Schattige roodharige kat snuift aan kattenbakvulling in een blauwe bak.

Kattenurine ruikt naar ammoniak, maar het kan nog erger ruiken als er wat plasproblemen zijn. Als uw kat toevallig wat ongewone ongelukjes heeft rond uw huis, is het essentieel om haar gezondheid te controleren.

Kattenurine kan om verschillende redenen onaangenaam ruiken. Aangezien de evolutie van katten teruggaat tot dieren die moesten leven van kleine hoeveelheden water, resulteerde dat in urine die veel geconcentreerder was dan de urine van mensen. Dat betekent dat de geur het sterkst zal zijn door de hoge concentratie.

De urine van de volwassen kat bestaat uit het vrouwelijke, dat staat voor een zwavelhoudend aminozuur. Zowel vrouwtjes als mannetjes scheiden deze chemische stof echter af, maar mannetjes wat meer. Felinine is geurloos totdat bacteriën het afbreken, waardoor een penetrante geur ontstaat. Felinine geur is essentieel voor feromonen die katten van het andere geslacht aantrekken, en natuurlijk dient het als territoriummarkering.

Leuk weetje: kattenurine is totaal afstotend voor muizen en ratten; maar ratten die besmet zijn met toxoplasmose worden aangetrokken door de geur. Dit maakt ze makkelijker om op te jagen.

Andere factoren die de urinegeur kunnen beïnvloeden zijn medicijnen en voedsel.

Wat is de beste manier om van kattengeur af te komen?

Als u zich wilt ontdoen van de onaangename kattenplasgeur, kunt u proberen het gebied schoon te maken met azijn en het te behandelen met een enzymproduct dat het urinezuur zal elimineren, en er zal geen kattengeur meer te ruiken zijn. Het is goed om te weten dat enzymproducten en azijn werken op matrassen, hardhouten vloeren en tapijten.

Hoe weet je of een kat een urineweginfectie heeft?

Als je een verminderde hoeveelheid urine ziet, ongemak of pijn bij het plassen, inspanning bij het plassen of helemaal niet plassen, urine vermengd met bloed, of plassen buiten de kattenbak en rond het huis, weet dan dat dit de tekenen zijn van een urineweginfectie.

Afsluitende gedachten

kat staat naast een kattenbak

Met een kleurenkaart voor kattenurine hoeft u niet veel na te denken over de gezondheid van uw kat, want die helpt u meteen. Het is interessant wat urine kan onthullen over de gezondheid van uw kat, nietwaar?

Let op de kleur en het volume van de urine van uw kat om te weten wanneer het tijd is om in te grijpen en naar de dierenarts te gaan voor een urineonderzoek.
Als ouder van een huisdier is het sterk aan te raden om zo snel mogelijk in te grijpen als u bloederige urine opmerkt. Voor de rest is het geen reden tot paniek en zorgen!

Gerelateerde inhoud

– Waarom plassen katten op plastic zakken?

– Kunnen twee katten dezelfde kattenbak delen?

– Waarom zijn mijn kattenoren heet? Ontdek 6 redenen