Kunnen katten glimlachen? 6 tekenen van een gelukkige kat

gelukkige kat

Heb je ooit liefdevol naar je kat gekeken en je afgevraagd of ze naar je glimlachen? Die omgekeerde lippen, vernauwde ogen en soms open mond, kunnen allemaal de indruk wekken dat je kat grijnst. Katten hebben het vermogen om hun gezichtsspieren te gebruiken op de manier waarop mensen dat doen als ze glimlachen. Met andere woorden, ze zijn in staat om hun lippen op te heffen en hun tanden te laten zien.

Snel overzicht

01

Katten ervaren vergelijkbare emoties als mensen, maar uiten ze meestal op heel verschillende manieren. Katten zien er vaak uit alsof ze een natuurlijke glimlach hebben, maar ze glimlachen niet om geluk uit te drukken op de manier waarop mensen dat doen.

02

Katten vernauwen hun ogen en knipperen langzaam als ze gelukkig zijn en gebruiken deze uitdrukking als een manier om met hun eigenaren te communiceren. Katten reageren ook op mensen die langzaam naar hen knipperen, door langzaam naar hen terug te knipperen.

03

Katten hebben veel verschillende manieren om hun emoties te uiten en een gelukkige kat kan ook spinnen, tsjilpen, kneden, kopstoten en hun staart recht in de lucht steken.

Hoewel de gezichtsuitdrukkingen van uw kat soms fysiek op een menselijke grijns lijken, ‘glimlachen’ katten niet op de manier waarop mensen dat doen om hun gevoelens van geluk uit te drukken.

In feite voelt een kat die zijn lippen omhoog trekt en zijn tanden laat zien, zich meestal defensief of snuffelt hij actief aan zijn omgeving. Dat gezegd hebbende, je kat heeft veel alternatieve manieren waarop ze communiceren dat ze zich gelukkig voelen.

6 tekenen dat uw kat gelukkig is

1. Langzaam knipperen

Het kattenequivalent van de menselijke glimlach is het langzame knipperen. Wanneer je kat zijn ogen vernauwt en langzaam naar je knippert, glimlacht hij eigenlijk met zijn ogen. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat wanneer mensen hun ogen vernauwen, ze aantrekkelijker worden voor katten.

Veel katten zullen deze uitdrukking van vernauwde ogen en langzaam knipperen zelfs teruggeven aan een mens die het vertoont. Probeer het eens te proberen de volgende keer dat je kat ontspannen is en kijk of ze meteen naar je ‘glimlachen’!

2. Spinnen

Spinnen staat bekend als een teken van een gelukkige en tevreden kat. Katten spinnen soms ook als ze bang zijn of pijn hebben, maar het is meestal gemakkelijk om het verschil te zien, afhankelijk van de context van de situatie. Als je kat ontspant op je knie en geniet van wat kinwrijven terwijl hij spint, is de kans groot dat je een behoorlijk gelukkige kat hebt!

3. Kopstoten

Wanneer je kat zijn hoofd zachtjes tegen je aan slaat en zijn wangen over je wrijft, ‘markeren’ ze je als de hunne met geur van klieren die net voor hun oren liggen. Deze handeling van kopstoten wordt ook wel ‘bunting’ genoemd en laat zien dat uw kat gelukkig en ontspannen is in uw gezelschap. Je kat kan je op deze manier begroeten wanneer hij je ’s ochtends voor het eerst ziet, of wanneer je na het werk thuiskomt.

4. Kneden

kat knedend eigenaar

Katten kneden vaak op zachte oppervlakken wanneer ze ontspannen, slaperig en tevreden zijn – dit wordt soms ‘koekjes maken’ genoemd.

Veel katten zullen ‘kneden’ als ze zich gelukkig en ontspannen voelen. Het kan een deken, je schoot of hun bed zijn, maar het kneden wordt beschouwd als een instinctief gedrag dat overblijft vanaf de kittentijd wanneer pasgeborenen hun moeder en haar borstklieren kneden om de productie van melk te stimuleren. Dit is ook de reden waarom sommige katten kwijlen als ze kneden – ze anticiperen instinctief op voedsel.

Naast een geruststellende actie die uw kat herinnert aan veiligheid en voeding, maakt kneden ook ‘gelukkige’ feromonen vrij uit geurklieren in hun poten. Veel katten zullen ook hun ogen vernauwen tijdens het kneden – een ware uitdrukking van geluk.

5. Vocaliseren

Sommige katten zullen miauwen of tjilpen als ze gelukkig zijn. Nogmaals, je moet naar de context van de situatie kijken, omdat sommige katten miauwen als ze bang zijn of zich ongemakkelijk voelen, maar als je kat naar je toe knaagt als begroeting, of als ze worden geaaid, is de kans groot dat ze gewoon vrolijk tegen je praten.

6. Een rechte staart

De staartpositie van je kat kan je vaak veel vertellen over zijn humeur. Katten die hun staart rechtop houden zijn meestal blij om je te zien. Als uw kat zijn staart tussen zijn poten houdt, kan dit betekenen dat hij zich zorgen maakt of bang is. Wanneer een kat zijn staart zweept of slaat, betekent dit meestal dat hij geïrriteerd of geagiteerd is.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

Kattenuitdrukkingen die kunnen worden aangezien voor een glimlach

Kitten slapen

De van nature omhoog gedraaide lippen van katten kunnen de indruk wekken dat ze glimlachen – nog een reden waarom ze zo schattig zijn!

Hun normale gezicht

De m van een katOuth wordt vaak van nature op de hoeken gedraaid, wat er zeker uit kan zien alsof ze glimlachen, terwijl dit in feite gewoon is hoe hun gezicht eruit ziet! Denk aan ‘resting smile face’!

Reactie van The Flehmen

Katten hebben een interessant dubbel geurmechanisme, waarbij ze niet alleen geuren detecteren met behulp van hun neus, maar ook door een klein orgaan genaamd het vomeronasale orgaan (ook bekend als het Jacobson-orgaan) op het dak van hun mond.

Hierdoor kan een kat feromonen (chemische boodschappers) detecteren door zijn mond te openen. Ze krullen soms ook hun lippen, wat helpt om geur over het vomeronasale orgaan te laten gaan – een beweging die de flehmen-reactie wordt genoemd, die een beetje op een menselijke glimlach kan lijken.

Ontbloten van tanden

Katten trekken vaak hun lippen omhoog en ontbloten hun tanden als waarschuwing voor andere katten, roofdieren of soms mensen. Het lijkt misschien een beetje op een brede glimlach, maar het betekent eigenlijk ’terugkrabbelen’ – het tegenovergestelde van een glimlach! Je zult meestal kunnen zien dat dit geen vriendelijke uitdrukking is, omdat het vaak gepaard gaat met grommen, sissen en spugen!

Hoe kan ik mijn kat gelukkig maken?

Jongeman zit met een kat

Er zijn veel manieren om quality time door te brengen en een band met je kat op te bouwen, waaronder knuffelen, verzorgen en spelen.

Er zijn tal van dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig en tevreden is. Zorg ervoor dat je veel quality time met je kat doorbrengt, hem aait, met hem speelt en met hem zit (of laat hem op je zitten als dit is wat hij leuk vindt!).

Forceer nooit een interactie met je kat, omdat dit hem gestrest kan maken, maar zorg ervoor dat je jezelf beschikbaar stelt voor aaien, knuffels en speeltijd wanneer ze dat willen.

Gewoon je kat leren kennen en zijn voorkeuren en antipathieën is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat ze gelukkig zijn. Veel katten houden van traktaties, maar zorg er gewoon voor dat ze met mate worden gevoerd en geschikt zijn voor uw kat. Ervoor zorgen dat uw kat goed wordt verzorgd, een dieet van goede kwaliteit krijgt en een regelmatige routine krijgt, zorgen allemaal voor een tevreden kat.

Samenvatting

Hoewel katten niet glimlachen in de letterlijke zin die mensen doen, hebben ze veel andere manieren om hun gevoelens van geluk te communiceren. Een van de belangrijkste manieren waarop katten glimlachen, is door hun ogen te vernauwen en langzaam te knipperen.

Katten zullen vaak op deze manier met hun eigenaren communiceren en als een mens langzaam naar hun kat knippert, zullen ze vaak het gebaar teruggeven door hun ogen te vernauwen en langzaam terug te knipperen. Met andere woorden, katten glimlachen met hun ogen in plaats van hun mond!

Veelgestelde vragen

Hoe ziet het eruit als een kat lacht?

Katten glimlachen met hun ogen in plaats van hun mond en een gelukkige kat zal vaak hun ogen vernauwen en langzaam knipperen. Langzaam knipperen wordt beschouwd als het kattenequivalent van de menselijke glimlach.

Begrijpen katten het lachen?

Experts geloven niet dat katten onderscheid kunnen maken tussen glimlachen en fronsen. Katten begrijpen echter wel het langzame knipperen, wat het kattenequivalent is van de menselijke glimlach. Van katten is aangetoond dat ze langzaam terugknipperen naar mensen die langzaam naar hen knipperen.

Moet je glimlachen naar katten?

Als je een katteneigenaar bent, zal een ontspannen glimlach van jou je kat niet van streek maken, maar ze begrijpen waarschijnlijk niet wat het betekent. Probeer de kattenversie van de glimlach – het langzame knipperen. Als je je ogen vernauwt en langzaam naar je kat knippert, kunnen ze langzaam naar je knipperen als reactie. Langdurig oogcontact kan door uw katten als bedreigend worden geïnterpreteerd, dus zorg ervoor dat u regelmatig knippert.

Bekijk bronnen

Humphrey T, Proops L, Forman J, Spooner R, McComb K. De rol van cat eye vernauwende bewegingen in kat-mens communicatie. (2020). Wetenschappelijke rapporten. 10 (16503). Geraadpleegd op August 12, 2023