Kunnen katten deuren openen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kat op het punt om op te springen en een deurklink te openen

Hoewel honden meestal alle eer krijgen voor hun slimheid, kunnen onze katachtige vrienden ook behoorlijk slim zijn!

De meeste katten zijn slim genoeg om ongelooflijke dingen te doen, maar kunnen katten deuren openen?

Ja! Hoewel niet elke kat het zal doorhebben, zijn veel katten in staat om deuren te openen met een beetje doorzettingsvermogen. Katten hebben de makkelijkste tijd met het openen van deuren met hendels, maar sommige katachtigen kunnen zelfs deurknoppen draaien om de deur te openen.

Laten we eens nader kijken naar onze slimme katten en hoe ze in staat zijn deuren te openen! Maar eerst, moeten we een belangrijke vraag beantwoorden…

Weten katten hoe deuren werken?

We weten dat katten deuren kunnen openen, maar weten ze eigenlijk wel wat ze doen, en beseffen ze wat er aan de andere kant is?

In de meeste gevallen, ja!

Hoewel katten je geen schema van een deurknop zouden kunnen geven, beseffen veel katten wel dat de deurklink de sleutel is tot het openen van de deur. Omdat katten ook beschikken over elementaire objectpermanentie, beseffen ze wat er aan de andere kant van de deur is.

Maar wat is eigenlijk object permanentie?

Object permanentie is het vermogen om te begrijpen dat objecten en dingen blijven bestaan, zelfs als ze uit het zicht zijn. Natuurlijk is dit iets dat mensen als vanzelfsprekend beschouwen, maar niet alle dieren zijn hiertoe in staat. Niet alleen onze hondachtige en katachtige vrienden kunnen dit concept begrijpen, maar sommige vogels kunnen het ook!

Voor een voorbeeld van dit in actie, denk aan de laatste keer dat het favoriete speeltje van uw kat onder de bank gleed. Je kat realiseerde zich, ook al kon hij het speeltje niet meer zien, dat het nog steeds bestond en onder de bank lag. Ofwel bleef hij zitten en staarde naar de bank, nadenkend over zijn volgende zet, ofwel probeerde hij het eruit te trekken. Wetenschappers zijn nog een stap verder gegaan en hebben verschillende studies uitgevoerd om de grenzen van het vermogen van een kat om permanente objecten te begrijpen te onderzoeken, die u hier kunt bekijken.

Wat heeft dit met deuren te maken?

Tijdens het onderzoeken van dit artikel, stuitte ik op verschillende mensen die suggereerden dat katten weinig tot geen vermogen hebben om te begrijpen wat er zich aan de andere kant van een deur bevindt. Niet alleen klinkt dat niet juist, maar iedereen met een kat zal wel duizend scenario’s kunnen bedenken om dit te weerleggen!

Katten lijken zeker te begrijpen dat de deur een portaal is naar een ander deel van het huis of de wereld. Als er meerdere deuren zijn die naar dezelfde plaats leiden, kunnen sommige katten in de war raken, maar op basis van verschillende onderzoeken naar objectpermanentie bij katten is het over het algemeen veilig om aan te nemen dat ze nog steeds in staat zullen zijn om het idee te begrijpen van meerdere deuren die naar dezelfde plaats gaan.

Begrijpen katten hoe deurknoppen werken?

Katten kunnen begrijpen dat interactie met een deurknop nodig is om hem open te krijgen, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat ze meer begrijpen dan dat. Met andere woorden, katten begrijpen waarschijnlijk niet hoe draaien of trekken aan de hendel leidt tot een open deur, alleen dat het werkt.

Na duizenden keren te hebben gezien hoe hun menselijke metgezellen met een deur omgaan, realiseren katten zich uiteindelijk dat de interactie met de deurkruk de deur bedient. Vanaf dat punt springen, slaan en slaan ze op de deurknop tot hij opengaat.

Waarom openen katten überhaupt deuren?

Gewoon omdat katten kan iets kan doen verklaart nog niet waarom ze het doen- dus waarom doen katten überhaupt de moeite om deuren te openen?

In eerste instantie lijkt het antwoord misschien voor de hand te liggen en zou je kunnen aannemen dat katten gewoon naar de andere kant willen. Maar iedereen met een kat weet dat dit niet altijd het geval is!

We hebben allemaal katten meegemaakt die wanhopig smeekten om een deur te openen, om vervolgens gewoon weg te lopen wanneer ze krijgen wat ze willen. Ik heb zelfs een heel artikel geschreven over waarom katten een hekel hebben aan gesloten deuren, waarin veel van de motivatie wordt uitgelegd waarom katten deuren willen openen.

Het is mogelijk dat het gerelateerd is aan territorium, maar in veel gevallen lijken katten gewoon zo nieuwsgierig dat ze zichzelf niet kunnen helpen. Ze willen gewoon weten wat er aan de andere kant van die deur gebeurt!

Is het normaal voor katten om deuren te openen?

Nou, normaal is relatief.

Is deuren openen net zo normaal als de kattenbak gebruiken? Verre van dat!

Ik heb met honderden katten geleefd door de jaren heen, van pleegkatten tot mijn eigen katachtige familieleden en niet één van hen opende een deur. Ik kan me zelfs geen enkele kat herinneren die probeerde om een deur te openen. Natuurlijk, zelfs een paar honderd katten is een kleine steekproef in vergelijking met het aantal katten dat in de wereld is, maar het suggereert nog steeds dat het gedrag niet zo gebruikelijk is.

Het is eerlijk om te zeggen dat, hoewel het niet abnormaal is voor katten om deuren te openen, het geen extreem veel voorkomend gedrag is en de meeste katten zullen niet in staat zijn of zelfs maar proberen om deuren te openen.

Is mijn kat slim als hij deuren kan openen?

Als het openen van deuren relatief ongewoon is voor katten, betekent dat dan dat je katachtige vriend een bovengemiddelde intelligentie heeft als hij in staat is deuren te openen?

Als uw kat deuren kan openen zijn ze zeker niet dom naar kattenmaatstaven en het is eerlijk om te zeggen dat uw katachtige vriend een slim koekje is. Er is echter veel variatie tussen deuren en veel katten kunnen snel uitvinden hoe ze deuren met hendels moeten openen. Als uw kat deuren met ronde deurknoppen kan openen, is hij zeker een stapje slimmer dan de rest.

Het is echter niet alleen intelligentie dat telt en katten die meer doorzettingsvermogen hebben dan anderen zullen eerder uitvinden hoe ze een deur moeten openen, ook al zijn ze niet zo slim.

Laten we eens nader bekijken wat het voor uw kat gemakkelijker of moeilijker kan maken om deuren te openen, zodat u een beter inzicht krijgt in hoe slim uw kat is.

Hoe groot is uw kat?

In de meeste gevallen hoeven volwassen mensen zich niet af te vragen of ze de kracht hebben om een deur open te duwen of te trekken… maar uw kat wel. Als uw kat een grotere katachtige is zoals een Maine Coon of iets nog chiquers zoals een Noorse Boskat, dan hebben ze veel meer kracht in zich om die deur open te duwen.

Niet alleen wegen ze meer, maar hun grotere poten maken het makkelijker om meer kracht uit te oefenen op de klink of de knop. Dat betekent dat ze veel sneller het probleem van de deurknop kunnen oplossen, waardoor ze extra slim lijken.

Wat voor soort deurklink is het?

Als ze echt hun best doen, kunnen de meeste katten een deurklink wel open krijgen. Met een lange smalle hendel, is er genoeg oppervlakte voor katten om zich aan vast te grijpen en er is niet veel precisie nodig.

Maar als je kat een traditionele ronde deurknop opent, dan heb je misschien een kitty Einstein in handen!

Hebben Polydactyle Katten Een Voordeel?

Is jouw kat een polydactylus met tonnen extra tenen? Als dat zo is, kan dat ze een klein voordeel geven bij het openen van deuren, omdat ze een grotere poot hebben om mee te werken.

Zelfs de slimste katten openen deuren niet met veel precisie en in de meeste gevallen slaan ze gewoon met hun pootje tegen de deur totdat deze opengaat. Een grotere poot maakt dit gemakkelijker.

Dat gezegd hebbende, verwijzen veel mensen naar de extra tenen van een polydactylus als “duimen”, maar deze extra vingers functioneren eigenlijk niet als een menselijke duim en in plaats daarvan maken ze het voor deze katten alleen een beetje gemakkelijker om de benodigde kracht op de deurknop uit te oefenen.

Kunnen katten deurknoppen omdraaien?

Ja, hoewel de meeste katten kunnen uitvinden hoe ze een deurhendel moeten openen, zijn sommige katten slim genoeg om daadwerkelijk een ronde deurknop om te draaien om een deur te openen. Dit vereist niet alleen intelligentie, maar ook doorzettingsvermogen van de kat om dit uit te vinden.

Ben je nog steeds een beetje sceptisch dat een katachtige dit zou kunnen?

Bekijk deze video van een ninja-kat die met gemak een deur opent door aan de knop te draaien:

Kunnen katten hordeuren openen?

Yep, katten kunnen dit ook!

In sommige opzichten is het openen van een hordeur voor een kat zelfs gemakkelijker dan een traditionele deur, omdat hun klauwen zich gemakkelijk aan het scherm vasthechten en hen in staat stellen het naar de zijkant te trekken. Omdat schuifhordeuren stapsgewijs open kunnen, kunnen katten de voortgang van hun werk zien en kunnen ze wat volhardender zijn.

U kunt dit in actie zien in de video hieronder. Hoewel dit niet de eerste keer lijkt te zijn dat deze kat dit voor elkaar krijgt, zie je hoe ze in staat is om het langzaam beetje bij beetje open te krijgen:

Kun je een kat trainen om deuren te openen?

Ja, maar wees voorzichtig met wat je wenst!

Je kunt een kat trainen om deuren te openen, maar je zult niet in staat zijn om ze “ongetraind” te krijgen als ze eenmaal de techniek hebben geleerd. Zoals met het aanleren van elk trucje of gedrag, is positieve bekrachtiging de beste optie.

Als je een deurklink hebt, is het algemene proces vrij eenvoudig en hoef je je kat alleen maar te leren de deurklink te pakken. Als uw kat gemotiveerd is door voedsel, kunt u een traktatie op de hendel plaatsen en hem aanmoedigen om op te springen en de hendel te bereiken. Uw kat zal de deur openen als hij de traktatie probeert te pakken.

Als voedsel niet je kat’s ding is, dan kan hun favoriete speeltje ook werken. Maar je hebt iets nodig dat je kat zal motiveren om op de deurklink te springen.

Het zal waarschijnlijk een aantal pogingen kosten, maar uiteindelijk zullen ze het voor elkaar krijgen en de deurklink met de deuropening verbinden.

Van daaruit kunt u uw kat aanmoedigen om de deurklink te openen door lekkernijen aan de andere kant van de deur te plaatsen, een zak met voedsel aan de andere kant van de deur te schudden, of iets anders dat uw katachtige vriend zal motiveren om open te doen! Zodra uw kat de deur uit zichzelf opent, geef hem dan veel complimenten en positieve bekrachtiging.

Als het gaat om ronde deurknoppen, heb je echt je werk voor je uitgesneden. Het proces is hetzelfde, maar je zult veel meer geduld moeten hebben om je kat te laten begrijpen hoe een ronde deurknop werkt.

Hoe stop je een kat van het openen van deuren?

De eerste keer dat een kat een deur opent, is dat bijna altijd schattig, leuk en zelfs een beetje spannend. Je zou zelfs kunnen proberen om je slimme kat te betrappen op het openen van een deur op video.

Maar na de duizendste keer dat uw kat een deur opent die u liever gesloten houdt… wordt het een beetje minder spannend.

Als je jonge kinderen in huis hebt, kan geen controle hebben over deuren zelfs gevaarlijk zijn.

Dus laten we eens kijken naar een paar opties om controle over je deuren te houden.

1. Probeer een kat-vriendelijke klink

Door een grendel of extra vergrendeling toe te voegen, wordt het voor uw kat bijna onmogelijk om de deur te openen. Vooral als die grendel boven de deurknop zit en buiten bereik is.

Maar uw kat zal nog steeds willen om die deur te openen. Dat betekent miauwen, pootstoten en klauwen aan de deur, dus het is het overwegen waard een huisdiervriendelijke klink die de deur open genoeg houdt voor katten om te komen en te gaan, maar dicht genoeg om te voorkomen dat honden en kinderen erdoor kunnen.

De Door Buddy is de meest populaire optie hiervoor en het stelt u in staat om uw deur veilig te houden en toch uw katachtige vriend te laten komen waar ze “moeten” zijn. U kunt de video bekijken van hoe het werkt op hun Amazon pagina.

2. Kindveilig de deur

Als u de deur te allen tijde volledig gesloten wilt houden, dan kan het toevoegen van een kindveilige functie aan de deur helpen. Er zijn opties voor ronde deurknoppen, maar ook eenvoudig te gebruiken extra’s voor deurkrukken die je op Amazon kunt bekijken.

Deze maken het onmogelijk voor uw kat om de deur te openen en stellen u in staat om de deur veilig gesloten te houden.

3. Dump de hefboom deurknop

We hebben het er al over gehad dat sommige katten een ronde deurknop kunnen omdraaien, maar die katachtigen zijn zeldzaam. In de meeste gevallen is het een hefboom die katten in staat stelt de deur te openen en het veranderen van het type knop kan het voor katten veel moeilijker maken de deur te openen.

Als je een zwaardere deurknop neemt, kun je het bijna onmogelijk maken.

En maak je geen zorgen als je niet bijzonder handig bent, want het vervangen van de deurknop is een stuk eenvoudiger dan je zou denken.

4. Gebruik een afschrikmiddel

Je kunt proberen een soort afschrikmiddel in de buurt van de klink toe te voegen om het voor je kat een stuk minder aangenaam te maken om te proberen de deur te openen. Dingen zoals dubbelzijdige tape worden vaak gebruikt om katten te ontmoedigen aan dingen te krabben die ze niet zouden moeten doen, maar het kan ook werken voor deuren.

U kunt kat-veilige (maar nog steeds kat-irritant) tape op Amazon kopen en het dan voor de deur plaatsen. Het zal een beetje onhandig zijn omdat je over de tape moet stappen, maar je kat zal snel leren dat het niet leuk meer is om te proberen de deurknop te grijpen.

5. Doe de deur op slot

Dit is eigenlijk mijn minst favoriete optie, want als ik dit zelf zou proberen, kan ik bijna garanderen dat ik mezelf op een gegeven moment buiten zou sluiten. Dan zou ik wensen dat mijn kat de deur kon openen.

Een sleutel ergens opbergen zou kunnen werken, maar voor de meeste mensen zal dit de minst handige optie zijn. Toch is het een optie en het kan een goede zijn als je een andere reden hebt om de deur op slot te houden.

Afsluitende gedachten

De meeste mensen zouden waarschijnlijk niet aannemen dat katten deuren kunnen openen, maar ze kunnen het zeker! Niet elke kat heeft de hersens, het doorzettingsvermogen of de motivatie om het te proberen, maar zowat elke kat kan een deurklink met hendel openen als hij dat zou willen.

Er zijn zelfs katten die een ronde deurknop kunnen openen, wat me nog steeds verbaast elke keer als ik de video zie!

Hoe zit het met jouw kat? Wat voor soort deur kunnen ze openen?