Kunnen katten allergisch zijn voor kattenkruid? Het verrassende antwoord!

Je kat had dus kattenkruid en gedraagt zich nu raar. Moet je je zorgen maken?

Nou, je hebt geluk, want je hoeft je geen zorgen te maken! Kattenkruid is geen verslavende stof en er is geen bewijs dat katten allergische reacties op de plant hebben.

Katten zijn echter kunnen te veel kattenkruid hebben en bijwerkingen ervaren zoals braken, diarree, duizeligheid en moeite met lopen. Dit kan zijn door het eten of snuiven van de plant. De rauwe plant is krachtig en je kunt hogere potenties vinden, zoals kattenkruidolie, die te veel kunnen zijn voor je kat.

Toch is het niet nodig om je het ergste van het ergste voor te stellen, en hier is waarom.

divider-catclaw1

Kattenkruid 101

Kattenkruid (Nepeta cataria) behoort tot de muntfamilie (Lamiafamilie (Lamiaceae)), waaronder groene munt, pepermunt, salie, citroenmelisse, enz. Deze planten staan bekend om hun zeer aromatische bladeren, stengels en bloemen. Vluchtige oliën geven deze planten hun geur en beschermen ze tegen schadelijke insecten en ziekten. Het is ook de reden waarom insecten niet om pepermunt of groene munt geven.

Nepetalacton, een van de vluchtige oliën van kattenkruid, bindt zich aan receptoren in de neus van de kat, die de “gelukkige” neuronen in de hersenen activeren en je kat ongeveer 10 minuten geweldig laten voelen. Zelfs wilde katten zoals leeuwen genieten van de effecten van nepetalacton.

Ongeacht hun grootte reageren alle katten anders op de plant, maar veel voorkomende effecten bij katachtigen zijn:


  • Wrijven op de plant

  • Rollen

  • Vocalisaties

  • Verlies van focus

  • Kwijlen

  • Zoomies

  • Vaak

Na de euforische ervaring van 10 minuten kan uw kat gedurende 2-3 uur in een staat van ontspanning vallen. Dit zijn volkomen natuurlijke reacties, vooral als je een levende plant aanbiedt.

Katten kunnen een zachte high ervaren als ze de plant eten en een meer grillige ervaring wanneer ze een meer geconcentreerde versie zoals kattenkruidolie krijgen aangeboden. Het komt allemaal neer op hoeveel kattenkruid je je kat aanbiedt.

Grijze kat geniet van verse Catnip_Anna Hoychuk_shutterstock
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Hoeveel kattenkruid is te veel?

Er is geen exacte meting voor het aanbieden van kattenkruid aan je kat. Toch hebben katten niet veel nodig om het sensationele gevoel te ervaren.

Vers kattenkruid is krachtiger dan gedroogd kattenkruid, dus slechts een paar bladeren of een paar maaisels zijn voldoende. U kunt een beetje gedroogd kattenkruid per keer strooien om te zien hoe uw kat reageert en aanpassingen maken op basis van uw observaties.

Als je je afvraagt waarom je kat braakt, niet goed loopt of diarree heeft, heeft hij waarschijnlijk te veel kattenkruid geconsumeerd. Dit kan gebeuren wanneer uw kat vrije toegang heeft tot de levende plant of wanneer u een product met hoge potenties gebruikt, zoals kattenkruidolie.

Het enige wat je kunt doen is je kat de tijd geven. Uiteindelijk zouden de symptomen moeten verdwijnen. Aarzel echter nooit om uw dierenarts te bellen. Het is het beste om veilig te zijn in plaats van spijt te hebben.

Heeft kattenkruid invloed op alle katten?

Niet alle katten worden stuntelende buffoons met kattenkruid. In feite voelt slechts 50% -70% van de katten überhaupt iets. Wetenschappers geloven dat dit komt door genetica. Als een kat reageert op kattenkruid, zullen zijn nakomelingen waarschijnlijk reageren op de plant.

Leeftijd speelt ook een rol. Kittens ontwikkelen geen gevoeligheid voor de nepetalacton totdat ze 6 maanden tot 1 jaar oud zijn.

Na verloop van tijd kan uw kat een kattenkruidtolerantie ontwikkelen als hij dagelijks wordt blootgesteld. Dit kan gemakkelijk worden vermeden met opzettelijke matiging. Haal het kattenkruid af en toe weg en geef je kat iets om naar uit te kijken als je het weer aanbiedt.

Kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Wat kan ik gebruiken in plaats van kattenkruid?

Katten zijn nootachtig wanneer ze worden beïnvloed door kattenkruid. Als de kattenkruidhigh je een beetje in paniek brengt, nemen we het je niet kwalijk. Andere opties hebben niet zo’n sterk effect. Je kunt deze kruiden ook proberen als je kat niet reageert op kattenkruid:


  • Zilvervine: Zilvervine (Actinidia polygama) is een lid van de kiwifamilie en kan zelfs helpen bij het afstoten van insecten. De high is vergelijkbaar met kattenkruid en duurt maximaal 30 minuten. De high kan zelfs sterker zijn dan kattenkruid, dus bied het in kleine hoeveelheden aan.

  • Tataarse Kamperfoelie: Tataarse Kamperfoelie (Lonicera tatarica |) werd in de jaren 1700 vanuit Oost-Azië naar de VS gebracht. Een studie toonde aan dat katten zo goed reageerden op Tataarse Kamperfoelie dat sommige katten er zelfs meer de voorkeur aan gaven dan kattenkruid. Sommige staten staan de verkoop of distributie van de plant echter niet toe omdat deze invasief is.

  • Valeriaan: Valeriaan (Valeriana officinalis |) is een ander kruid afkomstig uit Europa en Azië en wordt al duizenden jaren gebruikt als kalmerend middel. Een studie toonde aan dat van de 100 katten 50% werd beïnvloed door valeriaan. Het effect was een mooie high, gevolgd door slaperigheid.

divider-catclaw1Conclusie

U hoeft zich geen zorgen te maken dat uw kat allergisch is voor kattenkruid. U moet echter in de gaten houden hoeveel kattenkruid uw kat geniet. Het is een leuke plant voor alle betrokkenen, maar te veel van het goede is altijd slecht. Oefen matiging en vermijd krachtige producten zoals kattenkruidolie, en uw kat zou in orde moeten zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gaston Cerliani, Shutterstock