Kunnen katten aardappelen eten?

Aardappelen zijn een van ’s werelds meest veelzijdige en overvloedige wortelgroenten. Ze zijn afkomstig uit Zuid-Amerika, maar werden in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Sindsdien zijn ze een hoofdbestanddeel van ons dieet geworden en zijn er honderden variëteiten met individuele vormen, texturen en smaken.

Terwijl je bezig bent met het roosteren of pureren van sommige aardappelen, vraag je je misschien af of ze veilig zijn voor katten. Er is geen eenduidig antwoord; gekookte aardappelen zijn echter niet giftig en veilig voor katten in kleine hoeveelheden.

Kort overzicht: Kunnen katten aardappelen eten?

Rauwe aardappelen zijn giftig voor katten, net als voor mensen. Hoewel aardappelen een grote voedingswaarde bieden aan mensen, bieden ze niet veel aan katten. Laten we eens kijken wanneer aardappelen veilig zijn voor je katachtige vriend en welke soorten aardappelen je moet vermijden!

Nutritionele statistieken

Aardappelen bestaan voornamelijk uit koolhydraten en water, maar er zijn enkele subtiele verschillen tussen gewone en zoete aardappelen.

Elke portie van 100 gram bevat:

Aardappel Zoete aardappel
Calorieën 87 86
Water 77% 77%
Eiwit 1,9 g 1,6 g
Koolhydraat 20,1 g 20,1 g
Suiker 0,9 g 4,2 g
Vezel 1,8 g 3g
Vet 0,1 g 0,1 g

Aardappelen zijn ook rijk aan andere voedingsstoffen, waaronder kalium, vitamine C, folaat en vitamine B6. Zoete aardappelen bevatten vitamine A, mangaan, vitamine B5 en vitamine E.

Voedingswaarde feiten

Aardappelen hebben de afgelopen jaren een beetje een klap gekregen, met veel dieettrends die deze koolhydraatrijke groenten vermijden. Aardappelen bevatten eigenlijk een enorme hoeveelheid voedingswaarde voor de mens. Ze zijn niet alleen vullend en smakelijk, maar ze zijn ook betaalbaar, hebben een lange houdbaarheid en zijn geweldig voor de darmgezondheid.

Aardappelen zijn rijk aan antioxidanten, die het immuunsysteem ondersteunen en cellen helpen beschermen tegen schade. Van antioxidanten wordt ook gedacht dat ze het risico op het ontwikkelen van chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes, helpen verminderen.

Aardappelen zijn zeer zetmeelrijk en sommige studies suggereren dat het zetmeelgehalte in aardappelen gunstig kan zijn bij het verminderen van insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam beter in staat is om de bloedsuikerspiegel te reguleren, iets dat gunstig kan zijn bij diabetes type 2.

Voordelen van aardappelen voor katten

Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten, eiwitten en vezels, evenals vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze hebben echter niet echt veel voedingsvoordeel voor katten.

Aardappelen zijn een nuttig ingrediënt in commercieel bereid kattenvoer om smaak en textuur toe te voegen. Maar katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze vlees en vis moeten consumeren om gezond te blijven, en dit is waar ze het grootste deel van hun voeding krijgen.

Een kleine hoeveelheid gekookte aardappel in kleine stukjes gesneden of gepureerd kan een smakelijke traktatie zijn voor katten en is zeker geen ongezonde snack. Er zijn echter andere gezondere en meer nutritioneel uitgebalanceerde traktaties om aan te bieden aan uw katachtige vriend.

Hoeveel aardappel kan een kat eten?

Een kleine hoeveelheid aardappel is goed voor katten, dus als je katachtige vriend zijn poten op een paar stukken krijgt, hoef je je geen zorgen te maken.

Aardappel is echter iets dat heel af en toe moet worden behandeld, omdat te veel uw kat van streek kan maken of kan bijdragen aan gewichtstoename. Een kleine theelepel aardappelpuree of een paar kleine stukjes gekookte gewone aardappelen is genoeg.

Hoe vaak kan een kat aardappelen eten?

Hoewel aardappelen veel voedingsvoordelen bieden voor mensen, doen ze niet hetzelfde voor katten.

Aardappel mag niet te regelmatig in het dieet van uw kat voorkomen. Een kleine hoeveelheid gewone gekookte aardappel gehakt in zeer kleine stukjes of een kleine theelepel aardappelpuree is oké, maar dit mag niet meer dan één keer per week zijn.

Worden aardappelen gebruikt in commercieel kattenvoer?

Aardappel is een veel voorkomend ingrediënt in veel nat en droog kattenvoer. Aardappelen zijn een geweldig vulingrediënt om smaak en textuur toe te voegen, evenals een toegevoegde bron van eiwitten en complexe koolhydraten. Aardappelen en wortels of erwten zijn veel voorkomende combinaties van groenten in kattenvoer.

De risico’s van het eten van aardappelen voor katten

Laat uw kat geen vettig voedsel zoals friet eten, wat een gevaarlijke aandoening kan veroorzaken die pancreatitis wordt genoemd.

Katten zijn obligate carnivoren, dus ze moeten vlees consumeren om gezond te blijven. Dit betekent dat aardappelen niet te zwaar aan hun dieet moeten worden toegevoegd, omdat ze eigenlijk niet veel voedingswaarde toevoegen. Maar aardappelen kunnen ook op andere manieren gevaarlijk zijn voor katten.

Rauwe aardappel is giftig voor katten, net als mensen, omdat het een verbinding bevat die solanine wordt genoemd. Als ze worden gegeten, kunnen rauwe aardappelen braken en diarree veroorzaken, evenals lethargie en desoriëntatie. Rauwe aardappelen kunnen ook een verstikkingsgevaar zijn voor katten.

Aardappelen die zijn gekookt in olie, boter of vet kunnen katten ook ziek maken. De oliën en vetten zijn moeilijk te verteren en kunnen braken en diarree veroorzaken als katten ze eten. Maar ze kunnen ook een aandoening veroorzaken die pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) wordt genoemd, die ernstigere gastro-intestinale symptomen kan veroorzaken. Andere ingrediënten in gekookte aardappelen kunnen ook gevaarlijk zijn voor katten.

Katten kunnen niet zoveel zout verdragen als mensen, en zout voedsel kan ervoor zorgen dat ze heel snel uitgedroogd raken. Het is het beste om te voorkomen dat je kat aardappelsalades, chips, gebakken aardappelen of aardappelen en jus eet.

Houden katten van de smaak van aardappel?

Katten genieten vaak van de smaak van menselijk voedsel en sommige katten zullen er alles aan doen om hun poten op sommige te krijgen! Aardappel gekookte vlakte heeft weinig smaak of aantrekkingskracht op katten, maar zoete aardappel is lekkerder. Katten geven de voorkeur aan de smaak van aardappel wanneer deze wordt gemengd met andere ingrediënten, zoals vlees of vis.

Laatste gedachten

Aardappelen kunnen een geweldige manier zijn om koolhydraten en vezels toe te voegen aan commercieel bereid kattenvoer, en als je kat af en toe een klein stukje gekookte of aardappelpuree eet, hoef je je zeker geen zorgen te maken.

Aardappelen bieden echter niet veel voedingswaarde voor katten. Rauwe aardappelen zijn giftig voor katten en aardappelen gekookt in oliën, vetten of smaakstoffen kunnen ook een verstoorde buik veroorzaken. Het is onwaarschijnlijk dat een zeer kleine hoeveelheid aardappel uw huisdier schade zal berokkenen, maar aardappelen mogen niet regelmatig in het dieet van uw kat voorkomen.

Veelgestelde vragen

Is het veilig voor katten om aardappelen te eten?

Ja, het is veilig voor katten om gewone gekookte aardappelen in zeer kleine en zeldzame hoeveelheden te eten.

Waarom zijn aardappelen slecht voor katten?

Rauwe aardappelen bevatten een verbinding genaamd solanine, die giftig is voor katten, mensen en andere dieren. Het kan braken, diarree, lethargie en desoriëntatie veroorzaken. Aardappelen gekookt in oliën, vetten of smaakstoffen kunnen katten ook van streek maken of giftig zijn. Aardappelen bieden katten niet veel voedingswaarde en ze halen het grootste deel van hun voeding uit vlees en vis.

Welk voedsel is giftig voor katten?

Ui, knoflook, chocolade, alcohol, cafeïne, druiven en rozijnen zijn allemaal giftig voor katten. Als u denkt dat uw kat zelfs maar een kleine hoeveelheid van deze voedingsmiddelen heeft gegeten, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.