Kunnen katten rauw vlees eten?

Ouder zijn van een poes brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee! Je moet er immers voor zorgen dat ze goed worden verzorgd met de juiste vaccinaties, vlooien- en wormenbehandeling en het beste kattenvoer om ze zo gezond mogelijk te houden.

Maar met zoveel opties, hoe weet je dat het dieet van je kat het beste dieet voor hem is? Hoe zit het bijvoorbeeld met raw food? Is het veilig om je kat rauw vlees te voeren? Zou het zelfs goed voor hen zijn?

Welnu, het antwoord is dat katten rauw vlees kunnen eten, maar er zijn een paar risico’s voor u en hen, wat betekent dat het misschien geen goed idee is. Gedomesticeerde katten zijn immers niet hetzelfde als wilde katten die op voedsel jagen.

Snel overzicht: Kunnen katten rauw vlees eten

Rauw vlees Voedingsstatistieken

Natuurlijk hangt de exacte voedingsinformatie voor rauw vlees af van het type vlees. Kalkoen en kip zijn bijvoorbeeld veel magerder dan rundvlees en varkensvlees. De onderstaande tabellen vergelijken de voedingsinformatie voor rauwe kip en rauw rundvlees.

Rauwe kip (halve kipfilet zonder vel, 95g)

Calorieën (kcal) 114
Eiwit (g) 21.5
Vet (g) 2.5
Koolhydraten (g) 0
Vezels (g) 0
Suiker (g) 0
Natrium (mg) 42.5
Calcium (mg) 4.5
Fosfor (mg) 95
Zink (mg) 0.6
Kalium (mg) 315.5
IJzer (mg) 0.3

Rauw rundvlees (95g)

Calorieën (kcal) 222.5
Eiwit (g) 17.5
Vet (g) 16.7
Koolhydraten (g) 0
Vezels (g) 0
Suiker (g) 0
Natrium (mg) 55
Calcium (mg) 17.1
Fosfor (mg) 162.5
Zink (mg) 4.6
Kalium (mg) 302.1
IJzer (mg) 2.5

Rauw vlees Voedingswaarden

Zoals je aan de bovenstaande tabellen kunt zien, varieert de voedingswaarde van rauw vlees afhankelijk van de dierlijke bron. Rauw vlees zoals kip en kalkoen is mager en bevat minder vet en calorieën in vergelijking met rauw rundvlees of varkensvlees.

Rauwe kip bevat ook een grotere hoeveelheid eiwit per portie en minder natrium (zout) dan rauw rundvlees. Het is ook een betere bron van vitamine A. Aan de andere kant is rauw rundvlees, net als gehakt, rijker aan mineralen zoals calcium, zink en ijzer in vergelijking met rauwe kip. Het is ook overvloediger in B-vitamines zoals B3 en B6.

Zowel rauwe kip als rauw rundvlees bevatten vitamine B12 en vitamine E. Beide zijn goede bronnen van de mineralen fosfor en kalium. Het is belangrijk om te onthouden dat de voedingssamenstelling van rauw vlees niet significant wordt veranderd door koken als u kruiden, bakvetten en andere extra ingrediënten vermijdt.

Lees ook: Kunnen katten rauwe kip eten?

Voordelen van rauw vlees voor katten

Er zijn gezondheidsrisico’s verbonden aan het hanteren van rauw vlees en het voeren aan uw kat.

Ten eerste is het essentieel om te begrijpen dat katten obligate carnivoren zijn, dus ze hebben vlees van dierlijke bronnen nodig om gezond te zijn. Het kiezen van mager vlees om uw kat te voeden, helpt obesitas-gerelateerde gezondheidsproblemen zoals artritis, diabetes en hartaandoeningen te voorkomen.

Omdat vlees geen koolhydraten of suiker bevat, zal deze factor ook helpen om je katachtige vriend er goed uit te laten zien. Een hoog eiwitgehalte geeft uw kat de bouwstenen die hij nodig heeft om te groeien en zijn weefsels te herstellen.

Mineralen zoals calcium en fosfor zijn geweldig om de tanden en botten van uw kat gezond te houden, terwijl ijzer nodig is voor hun rode bloedcellen om zuurstof door hun lichaam te vervoeren. De vitamines in vlees hebben veel functies, waaronder het gezond houden van de ogen, huid, vacht, zenuwstelsel en organen van uw kat.

De gezondheidsvoordelen van vlees voor katten worden niet beïnvloed door het kookproces, dus ze zijn niet specifiek voor rauw vlees. Er wordt vaak beweerd dat een rauw voedseldieet extra voordelen heeft, waaronder een betere huid, een glanzendere vacht, een betere consistentie van de ontlasting en minder frequente ontlasting.

Deze veranderingen zijn echter subjectief en worden momenteel niet ondersteund door bewijs. Sommigen suggereren dat een rauw vleesdieet leidt tot gezondere tanden, botten, gewrichten en een robuuster immuunsysteem. Deze beweringen worden momenteel echter niet ondersteund door onderzoek. Terwijl u verder leest, hoort u over enkele van de potentiële risico’s die opwegen tegen de voordelen van een rauw vleesdieet.

Hoe Veel rauw vlees kan een kat eten?

Er zijn gezondheidsrisico’s verbonden aan het hanteren van rauw vlees en het voeren aan uw kat. Parasieten, bacteriën en andere ziekteverwekkers hebben het potentieel om uw kat onwel te maken en u of uw familie te beïnvloeden.

Gezien de risico’s (waarover u later in het artikel meer te weten zult komen) en het feit dat er geen wetenschappelijk bewezen voordelen zijn, is het de moeite waard om opnieuw na te denken over het al dan niet voeren van rauw vlees aan uw kat.

Als u echter besluit om dat te doen, moet u beginnen met het voeren van een kleine hoeveelheid om te controleren of het de maag van uw kat van streek zal maken. Als ze het verdragen zonder braken of diarree, kun je de volgende keer iets meer voeden.

Hoe vaak kan een kat rauw vlees eten?

Sommige eigenaren van gezelschapsdieren kiezen ervoor om hun katten uitsluitend op raw food-diëten te voeren. Het is echter geen goed idee, tenzij het een compleet dieet is of van een recept geformuleerd door een veterinaire voedingsdeskundige. Dit komt omdat het erg moeilijk is om de juiste balans van voedingsstoffen voor uw kat te krijgen. Je zou ze per ongeluk een voedingstekort kunnen bezorgen en ze onwel kunnen maken.

Wordt rauw vlees gebruikt in commercieel kattenvoer?

Er zijn veel commercieel rauw vlees kattenvoer beschikbaar. Als u een katteneigenaar bent en u denkt dat rauw voedsel de juiste keuze is voor u, uw kat en uw andere familieleden, zorg er dan voor dat u de beste opties onderzoekt.

De risico’s van het eten van rauw vlees voor katten

Hoewel katten rauw vlees kunnen verteren, zijn er enkele risico’s die gepaard gaan met het voeren aan uw kat.

Er zijn een paar risico’s verbonden aan het voeren van rauw vlees aan uw katten. Ten eerste kan rauw vlees botten bevatten, die de tanden van uw kat kunnen beschadigen, interne schade kunnen veroorzaken of kunnen leiden tot een verstopping in hun darmen.

Botten kunnen ook verstikkingsgevaar opleveren, vooral als uw kat geen tanden heeft. Natuurlijk zijn gekookte botten nog steeds een risico omdat ze meer kans hebben om te versplinteren. Daarom moet het voeren van botten in het algemeen worden vermeden.

Ten tweede kan rauw vlees veel ziekteverwekkers bevatten die schadelijk kunnen zijn voor zowel u als uw kat. Bacteriën zoals E Coli, salmonella of campylobacter zijn te vinden op rauw vlees en zijn verantwoordelijk voor symptomen van voedselvergiftiging bij mensen.

Deze bacteriën kunnen je katachtige vriend slecht maken, maar ze kunnen ook rond de mond van je kat blijven en op je worden overgedragen wanneer je ze kust of aait. Parasieten zoals wormen en protozoa komen ook veel voor in rauw vlees en kunnen soms leiden tot ziekte.

Tot slot, hoewel je kat dierlijke eiwitten moet eten, heeft hij ook de juiste vitamines en mineralen nodig. Het qua voedingswaarde complete kattenvoer van uw kat bevat alle voedingsstoffen die hij nodig heeft om zo gezond mogelijk te blijven.

Door ze een zelfgemaakt dieet te geven, loop je het risico deze balans van voeding te verstoren, wat leidt tot een tekort. Het is vooral belangrijk om aan de voedingsbehoeften van een kitten te voldoen omdat ze groeien, dus rauwe diëten mogen alleen aan een volwassen kat worden gevoerd.

Houden katten van de smaak van rauw vlees?

Er is geen sluitend bewijs dat katten de smaak van rauw vlees verkiezen boven commercieel droog of nat kattenvoer. Omdat katten van beide genieten, is het het beste om de risico’s te overwegen voordat u beslist wat de juiste keuze is voor u en uw harige familielid.

Samenvatting

Het kiezen van het juiste huisdiervoer voor uw kat kan aanvoelen als een overweldigende beslissing. Er is immers zoveel keuze met betrekking tot merken en formuleringen.

Als u echter wat onderzoek doet en met uw dierenarts spreekt, kunt u een weloverwogen keuze maken die bij uw kat en uw gezin past.

Veelgestelde vragen

Kunnen huiskatten rauw rundvlees eten?

Katten kunnen rauw rundvlees eten; het is echter niet zonder risico’s. Als u uw kat rauw rundvlees geeft, loopt u het risico dat ze onwel worden met parasieten, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Bovendien kunnen sommige van deze ziekteverwekkers u of uw kwetsbare familieleden ook ziek maken.

Kan ik mijn kat rauw vlees voeren uit de supermarkt?

U kunt uw kat rauw vlees uit de supermarkt voeren, maar er zijn risico’s aan verbonden. Zoals bij het hanteren van ongekookt vlees, moet u uw handen, de voerbakken en andere besmette oppervlakken grondig reinigen na het bereiden van het voedsel. Het is ook het beste om uw kat niet snel na het voeden te hanteren en uw handen te wassen na contact met uw kat om de risico’s te minimaliseren.

Welk rauw voedsel kan ik mijn kat voeren?

Raw food diëten bevatten meestal een mengsel van rauw vlees, waaronder spieren, organen en gemalen botten. Het rauwe vlees kan echter bacteriën en parasieten dragen en de botten kunnen schade aan de tanden, slokdarm, maag of darm veroorzaken.

Geven katten de voorkeur aan rauw of gekookt vlees?

Het is onmogelijk om te zeggen of katten de voorkeur geven aan rauw of gekookt vlees, omdat we ze niet kunnen vragen! Howjeveh, er is geen sluitend bewijs dat ze de een beter vinden dan de ander. Daarom is het bij het overwegen van de opties waarschijnlijk het beste om gekookt vlees te kiezen om onnodige risico’s te voorkomen.