Kunnen binnenkatten ringworm krijgen? Wat u moet weten!

Als je een kattenouder bent, weet je hoe belangrijk het is om de gezondheid van je kat in goede conditie te houden.

Omdat ringworm een van de meest voorkomende aandoeningen bij katten is, moet u weten of uw kat er last van kan hebben en hoe u kunt helpen. Maar wat is ringworm precies? En kunnen binnenkatten het krijgen?

Lees verder om meer te weten te komen over deze aandoening bij katten, hoe het optreedt, wat de symptomen zijn en of uw binnenkat ringworm kan krijgen of niet.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is Ringworm?

close-up van een kat met ringworm
Afbeelding credit: Nadya Bessonov, Shutterstock

Hoewel velen aan wormen denken wanneer ze het woord ringworm horen, heeft deze aandoening niets te maken met wormen. Ringworm is een huidaandoening1, ook bekend als dermatofytose, en het wordt veroorzaakt door een schimmel die het haar, de nagels en de huid van je kat infecteert. De schimmel leeft op je katachtige en voedt zich met zijn dode cellen.

Een van de grootste problemen met deze infectie is dat het meestal zeer besmettelijk is, hoewel de overdrachtsmogelijkheden afhankelijk zijn van het type ringworm dat uw kat heeft.

Er zijn meerdere ringwormtypen, waaronder:


 • Soortspecifiek: Infecteert slechts één diertype

 • Zoönotisch: Kan worden overgedragen van huisdieren op mensen

 • Microsporum canis: Het meest voorkomende ringwormtype bij katten; het kan worden overgedragen op mensen en honden

 • Trichophyton mentagrophytes: Niet zo gewoon, maar besmettelijk voor mensen

divider-catclaw1

Tekenen van ringworm bij katten

Soms kan het moeilijk zijn om ringwormsymptomen te bepalen, omdat ze variëren als gevolg van verschillende omstandigheden. Omdat deze infectie de huid, het haar en de nagels van uw kat beïnvloedt, is dat waarschijnlijk waar u de meeste veranderingen en mogelijke symptomen zult opmerken.

Hier is een lijst met enkele van de meest voorkomende indicatoren dat uw kat ringworm heeft:

 • Haaruitval: Meestal, wanneer een kat ringworm heeft en de schimmels de haarschacht infecteren, beginnen ze haar te verliezen in cirkelvormige plekken. Dit teken komt voor bij ringworm die al aan de gang is en mogelijk niet zichtbaar is als uw kat net besmet is geraakt. Het komt meestal voor op de poten, het hoofd en de oren van de kat1.
 • Laesies: Katten die last hebben van ringworm kunnen laesies over hun hele lichaam ontwikkelen, van hun hoofd en borst tot hun wervelkolom en voorpoten.
 • Nagelinfectie: Na enige tijd ontwikkelen katten een zichtbare nagelinfectie als gevolg van ringworm.

Een van de belangrijkste problemen met ringworm is dat het lijkt op andere kattenhuidaandoeningen, waardoor het vaak moeilijk te diagnosticeren is.

Als een kat ringworm krijgt, duurt het meestal 7-14 dagen voordat de schimmel laesies ontwikkelt, hoewel dat tijdsbestek langer kan zijn en weken kan duren. Sommige katten zullen nooit symptomen ervaren, maar ze kunnen ringworm overbrengen op honden en mensen.

Daarom moet je weten hoe ringworm voorkomt bij katten en hoe je het kunt diagnosticeren.

divider-catclaw1

Kunnen binnenkatten ringwormen krijgen?

ringworm op een kitten
Afbeelding Credit: EVGEIIA, Shutterstock

Ringworm kan worden overgedragen van dier op dier en van dier op mens. Daarom kunnen zelfs binnenkatten ringworm krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat binnenkatten soms van hun huis weglopen en andere dieren en mensen tegenkomen, wat tot dit huidprobleem kan leiden.

De infectiegraad is vaak laag bij binnenkatten en het is veel hoger bij buiten- en zwerfkatten. Omdat het krijgen van ringworm echter nog steeds mogelijk is voor binnenkatten, moet u het gedrag van uw kat observeren en huidveranderingen opmerken die op tijd op ringworm kunnen wijzen.

divider-catclaw1

Hoe komt ringworm voor bij katten?

Katten krijgen ringworm wanneer ze in contact komen met de schimmel – als je kat een besmet dier, persoon of besmette oppervlakken en bodems aanraakt, kan het ringworm krijgen. Deze schimmel kan geen gezonde huid infecteren, dus de huid van je kat moet een wond of kras hebben.

De aard van deze schimmel zorgt ervoor dat het lange tijd in de zwaarste omstandigheden kan gedijen, en dat is hoe een dier / persoon anderen kan infecteren.

Omdat uw kat een soort wond moet hebben om besmet te raken met ringworm, zijn er bepaalde factoren om te bepalen welke katten een hoger risico op ringworm hebben:


 • Leeftijd — Kleine kittens en oudere katten lopen een hoger risico op ringworm.

 • Gezondheid – Typisch, ringworm aanvallen slachtoffers met een laag immuunsysteem. Dit is echter meestal meer zichtbaar bij mensen dan bij katachtigen.

 • Zorg — Katachtigen met slechte zorg en in grote groepen hebben vaak een hoger risico op ringworm

 • Klimaat – Katachtigen in warmere klimaten met hogere temperaturen en vochtigheid hebben meer kans op ringwormbesmetting.

 • Leefwijze Buiten- en zwerfkatten hebben hogere infectiepercentages, maar binnenkatten kunnen ook ringworm krijgen.

divider-catclaw1

Hoe ringworm bij een kat te diagnosticeren?

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Omdat ringworm moeilijk te diagnosticeren is, kunt u zich realiseren dat uw kat dit probleem alleen heeft. Als u echter veranderingen in de huid van uw kat opmerkt, moet u deze naar een dierenartscontrole brengen en zien wat er gebeurt.

Meestal zal de dierenarts een van de volgende procedures uitvoeren om ringworm te diagnosticeren:


 • Microscopisch onderzoek: Als de dierenarts vermoedt dat uw kat ringworm heeft, zullen ze waarschijnlijk een microscopisch onderzoek doen. De dierenarts neemt meestal het haar dat in de buurt van de laesie groeit en observeert het onder de microscoop, op zoek naar ringwormsporen.

 • Schimmelcultuur: Bij het doen van deze test neemt de dierenarts ook het haar van de randen van de laesies. Deze test is geweldig omdat het u in staat kan stellen om de bron van de infectie te vinden en ervoor te zorgen dat uw kat er na de behandeling niet mee in contact komt. Het kan echter meerdere weken duren voordat de schimmel zich ontwikkelt, wat lastig kan zijn wanneer u de toestand van uw kat snel moet diagnosticeren.

 • PCR-test: Dierenartsen voeren deze tests uit op het haar van uw kat, op zoek naar schimmel-DNA.

 • Het licht van hout: Het houtlicht is eigenlijk een fluorescentielamp die de dierenarts gebruikt om de huid van uw kat te observeren. Wanneer een dierenarts het licht van het hout in de buurt van uw kat plaatst, zullen de laesies groen oplichten, wat aantoont dat uw kat ringworm heeft. Hoewel nuttig, is deze test het minst betrouwbaar omdat de dierenarts niet alle laesies onder het licht kan zien. Daarom heeft uw kat meestal verdere tests nodig.

divider-catclaw1

Ringworm behandeling

Als uw kat wordt gediagnosticeerd met ringworm, zal de dierenarts waarschijnlijk orale en huidmedicatie voor uw kat voorschrijven. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat je kat niet opnieuw besmet raakt, dus het schoonmaken van zijn omgeving en het verlagen van het risico op een nieuwe infectie is essentieel.

De huidmedicatie voor uw kat komt meestal in verschillende vormen, waaronder:


 • Crèmes

 • Shampoo

 • Dips

 • Zalven

U moet deze producten op de huid van uw kat aanbrengen, met name op de laesies, omdat ze de schimmelsporen doden. Afhankelijk van de diagnose van uw kat kan dit type behandeling weken of maanden duren voordat uw kat volledig is hersteld.

De orale medicatie voor uw kat is effectiever dan de huidmedicijnen, maar ze moeten nog steeds samen worden gebruikt voor de beste resultaten.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Alle katten kunnen ringworm krijgen, dus zelfs uw binnenkat loopt het risico op deze aandoening. Zorg ervoor dat u preventiemaatregelen neemt en als u ringworm bij uw kat vermoedt, breng deze dan onmiddellijk naar een dierenarts voor een controle. De dierenarts zal u helpen bepalen wat er gebeurt en de nodige medicatie voorschrijven. Dit is een ernstige aandoening die een tijdje duurt om te behandelen, dus vergeet niet om er alert op te zijn en de tekenen ervan te herkennen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Yaya-foto’s, Shutterstock