Kunnen katten sperziebonen eten (rauw, gekookt, ingeblikt)? Is het goed voor hen?

Een katteneigenaar zijn gaat gepaard met een unieke reeks uitdagingen. Niet alleen zijn katten soms een beetje hooggespannen, maar hun dieet is ook anders dan dat van honden. Katten hebben één basisbehoefte als het gaat om hun eten: vlees. Dat betekent niet dat ze niet zullen genieten of een paar voordelen van ander voedsel zullen plukken. Een van de meest populaire voedingsmiddelen die kattenouders graag aan hun katten geven, zijn sperziebonen. De grote vraag is, kunnen katten sperziebonen eten? Zijn ze goed voor hen?

Het algemene antwoord op die vraag is een volmondig ja. Sperziebonen zijn een geweldige aanvulling op het dieet van uw kat, maar ingeblikte sperziebonen moeten hoogstwaarschijnlijk worden vermeden. Laten we meer te weten komen over de voedingsbehoeften van uw kat en hoe sperziebonen een rol kunnen spelen. Dan kun je veilig beslissen of je jou en je kat een portie van deze lekkere groente wilt koken.

cat + lijnverdeler

Katten & Eten

Mooie katachtige kat die op een metalen kom eet
Afbeelding credit: Krakenimages.com, Shutterstock

Iedereen die een kat bezit, begrijpt de frustratie die gepaard gaat met het voeren van een kat. Ze zijn extreem kieskeurig, begrijpen de betekenis van een halflege voerbak niet en willen op de vreemdste uren van de nacht eten. Naast het feit dat je vijf verschillende soorten kattenvoer moet proberen om je kat gelukkig te maken, zijn er ook hun voedingsbehoeften om rekening mee te houden.

Katten zijn obligate carnivoren. Als je het woord carnivoor ziet, weet je dat dat betekent dat katten vlees eten. Een obligate carnivoor zijn betekent echter dat je kat noodzakelijkerwijs vlees om te overleven en gezond te zijn. Hun lichaam maakt gewoon niet alle vitamines en mineralen aan die ze nodig hebben, dus nemen ze ze uit het vlees dat ze verslinden. Veel van de voedingsbehoeften van uw kat zijn gewoon niet te vinden in groenten en fruit.

divider-catclaw1

Katten &sperziebonen

Nu betekent het zijn van een obligate carnivoor niet dat je kat niet kan genieten van sperziebonen of andere heilzame groenten. Het betekent gewoon dat ze niet alleen op dat soort voedsel kunnen overleven. Katten zijn geen vegetariërs. Als het gaat om sperziebonen, is deze groente een geweldige manier om je kat iets anders te bieden, terwijl je hem tegelijkertijd een beetje voedingswaarde geeft. Het is ook mogelijk dat uw kat gewoon van de smaak van sperziebonen of de knapperige rauwe bonen houdt. Of niet!

Laten we eens kijken naar een paar voordelen van het laten genieten van uw kat om af en toe van sperziebonen te genieten.

Spijsvertering

Sperziebonen zijn een geweldige bron van oplosbare vezels. Ze helpen de spijsvertering te verbeteren en houden dingen gemakkelijk in beweging. Als uw kat geconstipeerd is, kunnen een paar sperziebonen helpen het ongemak te verlichten. Ze kunnen ook worden gebruikt wanneer de ontlasting te los is om ze terug te binden in een meer solide vorm.

Urinewegen

Helaas zijn veel katten gevoelig voor urineweginfecties. De plantaardige eiwitten in sperziebonen kunnen helpen bij dit probleem. Het helpt alle eiwitten die uw kat nodig heeft om te eten in evenwicht te brengen. Het in evenwicht brengen van de zuurgraad in de urine van uw kat kan de calciumgroei in de urinewegen verminderen of voorkomen.

Gewichtsverlies

Veel van de kattenvoer die er is, zit vol met koolhydraten en calorieën die je kat gewoon niet nodig heeft. Te veel hiervan kan ervoor zorgen dat uw kat overgewicht krijgt. Sperziebonen zijn een caloriearm voedsel dat rijk is aan vezels. Dit betekent dat het kan helpen om je kat te verzadigen en hem een vol gevoel te geven. Het gebruik van sperziebonen in traktaties of voedsel voor uw kat kan helpen zijn gewicht te verminderen zonder dat uw kat het gevoel heeft dat hij niet genoeg wordt gevoerd.

divider-catclaw1

Zijn alle sperziebonen goed voor mijn kat?

sperziebonen
Afbeelding Credit: Pixabay

Als u een paar sperziebonen in het dieet van uw kat wilt opnemen, zijn verse of bevroren sperziebonen altijd de beste keuze. Je kunt ze gewoon koken zoals je normaal zou doen, wat aanbieden aan je kat en kijken of ze het leuk vinden. Als je graag traktaties voor je kat in de keuken maakt, is het een goed idee om een paar sperziebonen aan het recept toe te voegen. Je kunt zelfs voorkomen dat je ze allemaal samen kookt, als je kat ervoor gaat, en je kat laten kauwen op knapperige, rauwe sperziebonen.

Ingeblikte sperziebonen zijn waar het probleem om de hoek komt kijken. Veel ingeblikte sperziebonenvariëteiten bevatten veel toegevoegd zout. Katten hebben geen extra zout nodig in hun dieet. Sommige andere smaakmakers en toevoegingen moeten ook uit de buurt worden gehouden van sperziebonen die u voor uw kat bereidt. Uien, boter en knoflook mogen niet worden gebruikt bij het maken van sperziebonen voor uw kat. In plaats daarvan is het het beste om vast te houden aan gewone sperziebonen voor de kat.

divider-catclaw1

Houden katten van sperziebonen?

Of een kat van sperziebonen zal genieten, is volledig aan de kat. Misschien heb je een heel bijzondere kat die zal sperziebonen gewoon niet proberen. Aan de andere kant zou je een kat kunnen hebben die bereid is om alles een keer te proberen. Hoe dan ook, je kat een portie sperziebonen aanbieden is de enige manier waarop je kunt bepalen of ze ze lekker zullen vinden. Als u de extra smaakmakers vermijdt en ze aan uw kat geeft, ontdekt u misschien af en toe iets nieuws voor uw kat als een gezonde traktatie.

divider-catclaw1

Hoe vaak kan ik mijn kat sperziebonen voeren?

siamese kat eet thuis voedsel uit kom
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hoewel sperziebonen niet schadelijk zijn voor katten, zijn ze niet bedoeld als een hoofdbestanddeel van hun dieet. Wanneer je sperziebonen aan je kat introduceert, doe het dan rustig aan. Katten met gevoelige buiken kunnen problemen hebben met dit nieuwe deel van hun dieet. Je moet ook voorkomen dat je je kat te veel sperziebonen geeft. Voor een volwassen kat is 4 of 5 gehakte sperziebonen, ongeveer 1/2 kopje, genoeg. Deze hoeveelheid zou veilig moeten zijn voor dagelijkse consumptie, maar is niet dagelijks nodig. Probeer in plaats daarvan de sperziebonen aan te bieden als een af en toe traktatie voor je kat als ze ervan genieten.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Als je kat een fan is van het proberen van het voedsel dat je eet, zijn sperziebonen er een die je veilig kunt delen. Katten kunnen kieskeurige eters zijn. Je kat kan verliefd worden op deze smakelijke groenten, of ze kunnen zich omdraaien en weglopen om nooit de gezonde goedheid te proberen. Hoewel de meeste sperziebonen veilig zijn voor uw kat om te eten, moeten ingeblikte sperziebonen en extra smaakmakers zoals zout worden vermeden. Houd hier rekening mee en u zou uw sperziebonen zonder problemen met uw kat moeten kunnen delen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: congerdesign, Pixabay