Krijgt mijn kat diarree na het wisselen van voedsel? Wat u moet weten!

Er zijn veel redenen waarom u zou kunnen besluiten om het voedsel van uw kat te veranderen. Misschien beveelt uw dierenarts een speciaal dieet aan om de gezondheid van uw kat aan te pakken, of is uw dierenwinkel gestopt met het dragen van het favoriete voedsel van uw kat.

Helaas kun je niet ineens stoppen met het voeren van je kat en naadloos overgaan naar het andere. Er moet een langzaam en gecontroleerd introductieproces zijn om buikklachten en diarree te voorkomen.

Dieetveranderingsgerelateerde diarree hoeft geen bijwerking te zijn van het veranderen van het dieet van uw kat. Blijf lezen om meer te weten te komen over diarree en hoe u uw huisdier op de juiste manier kunt overschakelen naar een nieuw voedsel.

cat + lijnverdeler

Wat is diarree?

kat met diarree
Afbeelding credit: Suharji Esha, Shutterstock

Diarree verwijst naar losse of ongevormde stoelgang met een verhoogde hoeveelheid en frequentie. Het gebeurt omdat de ontlasting snel door het spijsverteringsstelsel van uw kat beweegt en het systeem van uw kat niet op het punt staat om water, voedingsstoffen en elektrolyten te absorberen zoals het zou moeten.

Diarree is geen ziekte, maar het is een klinisch teken van veel verschillende ziekten. De meeste van deze aandoeningen hebben betrekking op ontstekingen in het maagdarmkanaal. Bacteriën, virussen en darmwormen kunnen ontstekingen en diarree veroorzaken, net als chemische toxines en blootstelling aan giftige planten. Natuurlijk kunnen voedselintoleranties en plotselinge veranderingen in het dieet ook diarree veroorzaken.

divider-catclaw1

Waarom veroorzaken dieetveranderingen diarree?

Wanneer uw kat al maanden of zelfs jaren hetzelfde voedsel eet, past zijn spijsverteringskanaal zich aan dit voedsel aan. Er kunnen dus nadelige bijwerkingen optreden als er plotselinge veranderingen zijn in het dieet waaraan het gewend is. Het nieuwe voer kan de darmomgeving van uw kat veranderen, wat leidt tot gastro-intestinale problemen. Braken en diarree zijn de meest voorkomende tekenen dat je het spijsverteringsstelsel van je kat hebt verstoord na een plotselinge dieetverandering.

Uw kat kan ook weigeren om helemaal te eten. Dit wordt neofobie genoemd en treedt op wanneer uw huisdier terughoudend is om nieuw voedsel te proberen. Sommigen geloven dat neofobie een gedrag is dat katten vertonen om zichzelf te beschermen tegen het innemen van giftig of besmet voedsel.

divider-catclaw1

Hoe u het dieet van uw kat op de juiste manier kunt veranderen

De overgang van uw kat naar een nieuw voer moet een meerdaags proces zijn. Het is niet ingewikkeld, maar er is een goede en foute manier om nieuw voedsel te introduceren.

Laten we eens kijken naar enkele aanwijzingen.


  • Voeg een kleine hoeveelheid van het nieuwe voedsel toe aan het oude. Op de eerste dag van je overgang doe je een klein deel van het nieuwe voedsel van je kat in met zijn oude voedsel tijdens de maaltijd.

  • Let op tekenen van gastro-intestinale overstuur. Houd uw kat tijdens het overgangsproces nauwlettend in de gaten op tekenen van gastro-intestinale overstuur. Je moet ook rekening houden met hoeveel je kat eet. Kieskeurige katten kunnen er langer over doen om zich aan te passen aan een nieuw voedsel, dus de overgang zal langer duren.

  • Voeg meer nieuw voedsel toe aan het oude. Zodra je ziet hoe je kat reageert op het nieuwe voedsel, kun je langzaam je voedingsporties verhogen. Tegen dag drie of vier van de overgang moet je ongeveer 50/50 nieuw en oud voedsel voeren. Verwacht dat het proces minimaal ongeveer een week duurt, maar het kan veel langer duren, afhankelijk van je kat.

  • Heb geduld. Vermijd verleidingen om je kat in dit nieuwe voedsel te haasten. Laat in plaats daarvan je kat de snelheid van de overgang begeleiden en gooi al je ideeën over hoe lang het proces zou moeten duren weg.

  • Forceer het niet. Het is normaal dat je kat moe is van zijn nieuwe dieet, dus forceer het niet. Je moet je huisdier nooit uithongeren om een nieuw dieet te eten. Katten lopen het risico op hepatische lipidose1, en een plotselinge vermindering van de calorie-inname kan een trigger zijn voor deze aandoening.

divider-catclaw1

Wanneer moet ik mijn kat naar de dierenarts brengen?

Dierenarts arts houdt kat vast
Afbeelding credit: H_Ko, Shutterstock

Als je zo langzaam mogelijk bent overgestapt op het nieuwe voedsel en je kat nog steeds diarree ervaart, kan het iets anders zijn dan het voedsel dat het probleem veroorzaakt. Als uw kat diarree en andere tekenen heeft, kan een onderliggend gezondheidsprobleem de boosdoener zijn.

Symptomen om op te letten zijn onder meer:

  • Braken
  • Lethargie
  • Bloederige diarree
  • Niet eten
  • Niet drinken

Een bezoek aan de dierenarts is om uw huisdier te laten evalueren om te zien wat het probleem zou kunnen zijn.

Ook als uw kat weigert te eten en zelfs maar één dag geen calorieën binnenkrijgt, moet u deze zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Een paar dagen weinig eten en onvoldoende dagelijks calories kunnen ervoor zorgen dat het lichaam van je kat vetcellen naar zijn lever stuurt om om te zetten in energie. Kattenlichamen zijn niet ontworpen om vet efficiënt te metaboliseren en hun levers kunnen dan beginnen te falen.

divider-catclaw1

Hoe kan ik diarree reinigen?

Diarree is een van die huisdier rommel die een echte pijn kan zijn. Stevigere poep is gemakkelijk op te pakken met een papieren handdoek en buff uit het tapijt met een stijf borsteltje. Vloeibare rotzooi zoals diarree is een heel ander balspel.

Ruim zoveel mogelijk op met papieren handdoekjes. Schrob vervolgens het gebied met afwasmiddel en water. Spoel het af en dep het vervolgens droog. U moet een neutraliserend product gebruiken, zoals een enzymatische reiniger, om de geur en vlek te verwijderen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Niet alle katten zullen diarree krijgen bij de overgang naar een nieuw voedsel. Het is geen bijwerking die je tijdens het proces zou moeten verwachten, maar weet dat als het gebeurt, je misschien een beetje moet terugschroeven. Neem de tijd om nieuw voedsel aan uw kat te introduceren om de kans op gastro-intestinale overstuur te verminderen.

Als uw kat worstelt met langdurige aanvallen van diarree, is het tijd om hem naar de dierenarts te brengen voor evaluatie. Diarree kan snel leiden tot uitdroging die uw dierenarts kan behandelen met intraveneuze of onderhuidse vloeistoftherapie.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Pixel-Shot, Shutterstock