Hoe lang zal mijn kat diarree hebben als ze eenmaal ontwormd zijn?

Ontworming is een noodzakelijke behandeling voor katten die besmet zijn met parasieten. Parasieten komen vaak voor bij katten omdat ze op verschillende manieren kunnen worden verspreid, afhankelijk van het type. Gelukkig is de behandeling veilig en effectief en veroorzaakt slechts soms een dag of twee van ongemakkelijke symptomen zoals braken en diarree. Nadat deze tekenen zijn verdwenen, zal uw kat zich een stuk gezonder voelen.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de meest voorkomende parasieten bij katten, hoe de symptomen te herkennen en wat te verwachten van ontworming.

cat + lijnverdeler

Soorten parasieten bij katten

Voordat u ontwormt, moet uw dierenarts eerst het type parasiet identificeren1 je kat worstelt ermee. Als het verkeerde ontwormingsmiddel wordt gebruikt, kan het niet effectief zijn.

Lintwormen

Lintwormen zijn een van de meest voorkomende parasieten bij katten. Hoewel ze nog steeds moeten worden behandeld, veroorzaken ze zelden ernstige zorgen bij volwassenen. Ze kunnen echter gevaarlijk zijn voor kittens en leiden tot langzame groei of permanente groeiachterstand. Ze moeten worden overgedragen door een tussengastheer, wat betekent dat een ander wezen ze naar de kat moet overbrengen. In de meeste gevallen is de gastheer een vlo.

Rondwormen

katten rondwormen
Afbeelding Credit; Todorean-Gabriel, Shutterstock

Spoelwormen zijn een andere parasiet die het groeivermogen van een kitten ernstig kan beïnvloeden. Ze worden gemakkelijk doorgegeven door de uitwerpselen van een andere besmette gastheer Ze veroorzaken meestal ernstige spijsverteringsstoornissen en een merkbaar opgeblazen buik.

Haakwormen

Haakwormen kunnen de gevaarlijkste parasiet zijn omdat ze zich vastklampen aan de darmwand en zich voeden met het bloed van de kat. Als de besmetting ernstig is of lang duurt, kan dit leiden tot bloedarmoede die levensbedreigend kan zijn.

kattenpootverdeler

Tekenen van wormbesmetting

Het ontwormen van kittens is standaardpraktijk, zelfs als er nog geen tekenen van zijn. Dat komt omdat veel kittens ze hebben, en het is veilig om aan te nemen dat de jouwe dat ook zal doen. Deze veiligheidsmaatregel zorgt ervoor dat uw kat blijft groeien lang voordat u uiterlijke tekenen opmerkt dat hij wormen heeft.

Het kennen van de mogelijke tekenen van wormen bij oudere katten is essentieel om ze zo snel mogelijk te laten behandelen voordat ernstige gezondheidscomplicaties zoals bloedarmoede of ondervoeding optreden. Wat zijn de tekenen van een wormbesmetting bij katten1?

  • Gewichtsverlies
  • Verandering in stoelganggewoonten
  • Zichtbare wormen in de ontlasting of rond hun anus
  • Hun billen op het tapijt slepen
  • Lethargie
  • Cursus of doffe vacht
vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

kattenpootverdeler

Het ontwormingsproces

Uw dierenarts heeft een ontlastingsmonster nodig om te controleren op de aanwezigheid van wormen en te bepalen hoe de parasieten moeten worden behandeld1 op basis van wat voor soort ze zijn. Dit zal hen helpen bij het kiezen van de beste ontwormingsmedicatie om te gebruiken. Ze kunnen ook een medicijn voorschrijven dat verschillende soorten wormen bestrijdt.

Afhankelijk van het type en de ernst van de besmetting, zullen ze de initiële dosis in de kliniek toedienen met instructies om terug te keren voor extra of u naar huis sturen met medicatie om uzelf volgens een nauwkeurig schema toe te dienen. Dit komt omdat een ontwormer de parasietlarven mogelijk niet verwijdert. Larven zullen uitkomen in wormen, die moeten worden behandeld met een tweede of derde dosis. Zorg ervoor dat u de instructies van uw dierenarts opvolgt om ervoor te zorgen dat uw kat volledig vrij is van parasieten.

kattenpootverdeler

Ontworming Bijwerkingen

Omdat deze medicijnen zijn ontworpen om schadelijke parasieten bij uw kat weg te spoelen, kunt u een aantal ontwormende bijwerkingen verwachten1. Braken en diarree stoppen meestal binnen 24 uur, maar het kan tot 3 dagen duren voordat ze volledig zijn opgelost.

Als u zich ooit zorgen maakt over de reactie van uw kat, breng dan uw dierenarts op de hoogte. Ze kunnen een vrij verkrijgbare remedie voor diarree voorstellen.

dierenarts ontworming kat in de kliniek
Afbeelding Credit: bdavid32, Shutterstock

kattenpootverdeler

Kat Worms &Mensen

Sommige kattenparasieten kunnen op mensen worden overgedragen1 maar beïnvloeden ons meestal anders. Haakwormen graven zich bijvoorbeeld meestal onder de huid in en veroorzaken intense jeuk die kan leiden tot infectie.

Kinderen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, waaronder ouderen, kunnen vatbaarder zijn voor kattenparasieten. Katten die tekenen van een parasietbesmetting vertonen, moeten zo snel mogelijk worden behandeld en er moeten voorzorgsmaatregelen worden genomen om het huis te desinfecteren1 om de overdracht aan mensen.

kattenpootverdeler

Parasiet Preventie

Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om wormen te voorkomen1. Dit voorkomt het gedoe van het behandelen van wormen en geeft u gemoedsrust dat uw kat gezond en gelukkig blijft. Omdat vlooien veel voorkomende parasieten verspreiden, is een goede vlooienpreventie van vitaal belang. Sommige vlooienbeheermedicijnen beschermen ook tegen wormen en zelfs oormijt. Als u een buitenkat heeft, wilt u deze misschien uit voorzorg volgens een regelmatig schema laten ontwormen om te voorkomen dat wormen zich verspreiden naar andere huisdieren en mensen in huis.

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Conclusie

Als u een kitten heeft dat nog niet is ontwormd, moet u ze geïsoleerd houden van andere huisdieren en ze hun eigen kattenbak geven om ervoor te zorgen dat ze geen parasieten verspreiden. Zelfs volwassen katten zijn echter niet immuun voor wormen. Katten die tekenen van wormen vertonen, moeten zo snel mogelijk naar hun dierenarts gaan. Omdat deze medicijnen veilig en effectief zijn, kan ontworming worden gedaan om een actieve plaag van wormen te behandelen of als een preventieve maatregel om te voorkomen dat ze worden overgedragen.

Wat de reden voor ontworming ook is, het is essentieel om te weten dat eventuele bijwerkingen die uw kat ervaart, zoals diarree, van korte duur zullen zijn en de voordelen van de behandeling zeker waard. Zorg ervoor dat u uw kat alleen ontwormt onder begeleiding van een dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Tanya Plotnikova, Shutterstock