Kneden ontklauwde katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kneden ontklauwde katten
Let op: Dit bericht is bedoeld om kattenouders met een kattenklauw voor te lichten, maar we zijn geen voorstander van het ontklauwen van katten. Toch is het een complex onderwerp en als je meer wilt weten over beide kanten van de zaak, raad ik je dit artikel van de BBC aan.

Ontklauwen kan veranderen veel over een kat en het is veel meer dan alleen een korte nagel knippen. We hebben het er al over gehad dat een kat met een klauwzeer het moeilijk heeft om te springen, maar dat is slechts het begin van de problemen. We weten ook dat ontklauwen kan leiden tot langdurige pijn en verhoogde agressie, maar hoe zit het met kattengedrag zoals kneden?

Kneden onthaarde katten nog steeds?

Veel katten met ontklauwde poten zullen nog steeds kneden, omdat klauwen geen vereiste zijn om te kneden. Toch zullen veel katten met ontklauwde nagels minder of helemaal niet kneden als gevolg van pijnlijke poten. Langdurig ongemak aan de poten is niet ongewoon bij katten met ontklauwde poten en kneden kan dit ongemak verergeren, dus zullen sommige katten met ontklauwde poten dit gedrag gewoon vermijden.

Laten we eens wat nader bekijken wat hier aan de hand is en waarom sommige ontklauwde katten nog steeds zullen kneden en anderen niet.

Waarom kneden katten?

We moeten de basisprincipes begrijpen van waarom katten kneden voordat we kijken naar hoe de dingen anders kunnen zijn voor katten met klauwen, dus laten we snel drie redenen bekijken waarom zo veel van onze katachtige vrienden ervan houden om te kneden.

Houd er rekening mee dat kneden een groot onderwerp is, dus dit is geen uitgebreide uitleg, alleen genoeg om ons te helpen meer te leren over het gedrag van katten met ontklauwde nagels.

Ze kunnen hun territorium afbakenen

Katten zijn van nature zeer territoriale wezens en zijn er altijd op uit om hun territorium te claimen, te onderhouden en soms zelfs te bemachtigen.

Ik weet het, het kan moeilijk zijn om onze katten voor te stellen in een soort van constante machtsstrijd om territorium, maar het is eigenlijk veel subtieler dan dat. Gedragingen zoals krabben, wang markeren en zelfs kneden helpen katten allemaal om hun geur te verspreiden en de wereld te laten weten wat van hen is.

Katten hebben geurklieren in hun poten die hen helpen hun geur achter te laten. Deze zijn vaker ingeschakeld bij het krabben, maar ze kunnen ook actief zijn bij het kneden.

Ze zijn gelukkig!

Soms hoeft kneden niet ingewikkelder te zijn dan een teken van een gelukkige kat.

Kneden is een van de eerste gedragingen die katten ooit zullen doen en als kitten zouden ze tegen hun moeder kneden om de melkproductie te stimuleren. Het is veilig om te zeggen dat de herinnering aan een warm klein katje dat kneedde om melk te krijgen, waarschijnlijk een goede is.

We kunnen niet weten of katten zich die ervaring werkelijk herinneren, maar in plaats daarvan is het waarschijnlijk dat het kneedgedrag op een bepaald niveau wordt geassocieerd met comfort en veiligheid, zelfs als dat onbewust is.

Het perfecte bed bouwen

Kneden kan voor katten ook een manier zijn om hun bodembedekking voor te bereiden op een dutje. In het wild doen katten dit om bladeren, vuil, of andere natuurlijke bodembedekking zachter te maken. Thuis betekent dit meestal het kneden van hun favoriete deken voordat ze een dutje gaan doen. Sommige katten kunnen zich zelfs een beetje laten meeslepen en niet alleen dekens kneden voor een dutje, maar ze ook bijten.

Dit zijn allemaal dingen die ontklauwde katten ook doen!

Eén ding moet duidelijk zijn als we naar al deze redenen kijken: ontklauwde katten zullen al deze dingen willen doen, net als elke andere katachtige.

Ontklauwde katten zullen nog steeds een sterke drang hebben om territorium te claimen, een verlangen om het perfecte bed te bouwen, en waarschijnlijk langdurige positieve associaties hebben met kneden, net als elke andere kat.

Maar om te begrijpen waarom het ontklauwen zou kunnen deze driften voor sommige katten kunnen veranderen, moeten we ervoor zorgen dat we precies begrijpen wat een klauwoperatie inhoudt.

Wat is een klauwoperatie eigenlijk?

Als mensen voor het eerst het woord klauwchirurgie horen, stellen ze zich misschien een heel nauwgezette staartknip voor of een of andere geavanceerde wetenschappelijke procedure die de groei van klauwen tegengaat.

Maar de realiteit is veel anders dan iets dergelijks. De hele naam van de procedure is een beetje misleidend en in plaats van alleen maar klauwen te verwijderen, wordt bij katten eigenlijk het hele laatste derde deel van hun tenen verwijderd.

Dat is de enige manier om de ingreep echt permanent te maken en alles minder betekent dat er weer klauwen aangroeien. Als deze procedure bij mensen zou worden uitgevoerd, zou het zijn alsof je een deel van je vinger bij de laatste knokkel verwijdert.

Knielen Ontklauwde Katten Om Verschillende Redenen?

Hoe traumatisch een klauwoperatie ook kan zijn, niets wijst erop dat katten daardoor om een andere reden knielen dan katten met klauwen.

Tenminste, voor zover wij weten.

We kunnen het onze katten niet vragen, maar het is veilig om te zeggen dat ontklauwde katten kneden om dezelfde redenen als katten met klauwen.

Waarom stoppen sommige ontklauwde katten met kneden?

Er zijn een paar mogelijke redenen waarom een ontklauwde kat kan stoppen met kneden.

Ontklauwde poten kunnen pijnlijk zijn

Kortom, ontklauwen is een pijnlijke ingreep en voor sommige katten kan kneden gewoon te oncomfortabel zijn.

We hebben het ook niet over direct na de procedure wanneer de poten natuurlijk ongemakkelijk zullen zijn, maar in plaats daarvan kan de pijn van een klauwverwijdering een leven lang duren. Volgens de Humane Society of the United States, “Het verwijderen van klauwen verandert de manier waarop de poot van een kat de grond raakt en kan pijn veroorzaken, vergelijkbaar met het dragen van een ongemakkelijk paar schoenen”

En dat is een van de betere scenario’s. Wanneer de guillotine- of scalpelmethode wordt gebruikt, is het risico op complicaties groter en kunnen er botsplinters in de poot achterblijven. Deze botsplinters kunnen veel irritatie veroorzaken en maken kneden totaal ongewenst voor katten.

Kneden kan minder bevredigend zijn

Het is veilig om te zeggen dat met hun klauwen weg en ongeveer 30% van hun poot ontbreekt, de ervaring van kneden zal heel anders zijn dan wat katten ervaren als een kitten. Als gevolg daarvan kan kneden zonder klauwen gewoon minder bevredigend zijn.

Wanneer katten kneden gebruiken ze een volledig bewegingsbereik en strekken ze hun tenen echt uit. Ze houden zich ook vast aan wat ze kneden en zonder klauwen is die sensatie bijna volledig verdwenen. Sommige katten kunnen gewoon besluiten om andere methoden te gebruiken om hun geluk te uiten, zoals schattige vocalisaties, of de kneedfase overslaan bij de voorbereiding van het dutje.

Het kan niets te maken hebben met de klauw

Ik ben fel tegen ontklauwen en met zoveel effectieve alternatieven heeft de procedure gewoon geen zin.

Maar ik erken ook dat niet elke kat met ontklauwde poten zich ongemakkelijk voelt of zelfs pijn heeft. Dat betekent nog steeds niet dat we het ontklauwen moeten terugbrengen, maar het betekent wel dat sommige ontklauwde katten misschien niet hebben geklauwd, zelfs als ze al hun klauwen hadden gehad.

We hebben een hele gids geschreven om uit te leggen waarom sommige katten niet kneden en hoe u uw kat kunt aanmoedigen om te kneden.

Met andere woorden, het wel of niet kneden verschilt per kat, en het kan niets te maken hebben met de klauwoperatie.

Waarom kneden sommige ontklauwde katten nog steeds?

Zoals ik al zei, alleen omdat een kat is ontklauwd betekent niet dat ze altijd pijn hebben en sommige ontklauwde katten zullen blijven kneden ondanks de ontklauwing. Voor sommige katachtigen kan de voldoening van het kneden voldoende zijn om te blijven kneden, zelfs als het pijnlijk is.

Katten zijn experts in het verbergen van hun pijn en hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn er genoeg katten die waarschijnlijk door elk ongemak heen zullen kneden.

Afsluitende gedachten

Ondanks de enorme impact die het ontklauwen kan hebben op de gezondheid, het geluk en het algemene gedrag van een kat, zullen velen er nog steeds vrolijk op los knagen, net als elke andere katachtige.

Maar sommige katten kunnen last hebben van langdurige pijn als gevolg van de ingreep en vermijden het kneden vanwege het ongemak. Anderen zullen niet dezelfde voldoening halen uit het kneden omdat zij al hun klauwen en een groot deel van hun poten missen.

Toch zal het sterk verschillen tussen individuele katten!