Skip to Content

Kleurenkaart braaksel van de kat: Het identificeren van de betekenis van verschillende kleuren


Katten geven soms over. Het is gewoon een feit van het leven. Meestal ruim je het gewoon op en ga je verder met je dag, maar de waarheid is dat je zou moeten controleren welke kleur het braaksel van je kat heeft. Het is vies, we weten het. Maar de kleur van het braaksel kan u iets belangrijks vertellen over de gezondheid van uw huisdier.

Als je nog nooit goed hebt gelet op de kleur van het kots van je kat, moet je weten welke kleur het kan zijn en wat elk betekent. Hieronder vindt u een handige kleurenkaart voor kattenbraaksel die u precies dat vertelt. Met deze informatie kunt u zien of u een katachtige noodsituatie heeft of dat uw kat alleen een maagklachten heeft, maar uiteindelijk in orde is. Lees verder!

kattenpoot verdeler

Het belang van het controleren van de kleur van het braaksel van de kat

Uw kat die af en toe overgeeft is waarschijnlijk geen groot probleem. Maar braken kan een teken zijn dat uw huisdier lijdt aan een ernstige ziekte of chronische aandoening waar u zich niet bewust van bent – ziekten die kunnen bestaan uit:

  • Virale infecties
  • Lever- of nierfalen
  • Parasieten
  • Pancreatitis
  • Inflammatoire darmziekte (IBD)
  • Neurologische aandoeningen
  • Obstructie in de darm

Het controleren van de kleur van het braaksel van je kat kan helpen bepalen of er iets ernstigs aan de hand is, net als de frequentie van het braken van je kat (katachtigen horen bijvoorbeeld niet elke dag over te geven, dus dat is absoluut een teken dat er iets mis is!) en andere symptomen. En als er iets mis is, zult u waarschijnlijk ook andere tekenen zien, zoals verlies van eetlust, lusteloosheid of gewichtsverlies.

Als je regelmatig de kleur van het braaksel van je kat controleert en zoekt naar de andere tekenen dat je huisdier een ziekte zou kunnen hebben, zul je hem sneller naar de dierenarts kunnen brengen – en een sneller dierenartsbezoek betekent een grotere kans dat je favoriete katachtige vriend beter wordt.

Kleurenkaart braaksel van katten

Katten braken
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock
Braaksel Kleur Betekenis
Duidelijk braaksel Helder braaksel is het overgeven van water door je huisdier, meestal omdat ze te veel hebben gedronken. En hoewel dat niet erg lijkt, zijn er onderliggende aandoeningen zoals diabetes die uw huisdier dorstiger kan maken dan normaal. Een dierenartsbezoek kan dus geen kwaad als dit aanhoudt.
Wit schuim Wit schuim betekent dat de bekleding van de dunne darm of de maag ontstoken en geïrriteerd is, maar dat er niets in de maag zit om over te geven. Let op andere tekenen van ziekte.
Geel braaksel Geel kattenbraaksel duidt op gal, dat ontstaat wanneer uw huisdier een lege maag heeft. Geel braaksel moet niet te verontrustend zijn, tenzij uw huisdier zich ook op andere manieren gedraagt.
Bloed in braaksel Bloed in kattenbraaksel kan een aanwijzing zijn dat er ofwel een zweer in het lichaam of een stollingsafwijking is (veroorzaakt door gifstoffen of ziekte). Of, als uw kat herhaaldelijk heeft gebraakt, kan het bloed afkomstig zijn van een geïrriteerde slokdarm of maag. Dit soort braken betekent dat een bezoek aan de dierenarts op zijn plaats is.
Groen braaksel Groen kattenbraaksel heeft meestal deze kleur omdat het vermengd is met gal (gebruikelijk als je huisdier overgeeft op een lege maag). Een andere reden kan zijn dat uw kat plantaardig materiaal heeft gegeten. Dit zou niet verontrustend moeten zijn, tenzij uw huisdier tekenen van ziekte vertoont.
Bruin braaksel Hoogstwaarschijnlijk is bruin kattenbraaksel de kleur die het heeft omdat het voedsel van uw kat bruin is en hij te snel heeft gegeten. Het kan echter ook duiden op sporen van bloed (vooral als het lijkt op koffiedik en donkerder bruin is). Als u denkt dat er bloed in het braaksel van uw kat zit, ga er dan mee naar de dierenarts.

garenbalverdeler

Veelgestelde vragen

Kattenouders hebben vaak veel vragen over het overgeven van hun huisdieren. Hier zijn er een paar.

Hoe verschillen acute en chronische braakneigingen?

Deze twee woorden geven het begin en de duur van het braken aan. Acuut braken is het type dat plotseling optreedt en meestal maar een dag of twee duurt. Chronisch braken is braken dat gedurende een langere periode optreedt, misschien dagelijks of om de paar dagen. Beide soorten braken kunnen reden tot bezorgdheid zijn, vooral als ze gepaard gaan met andere symptomen zoals lusteloosheid of gebrek aan eetlust, en kunnen wijzen op een ziekte of aandoening.

bengaalse kat en dierenarts
Image Credit: Pressmaster, Shutterstock

Moet ik naar de dierenarts als mijn kat braakt?

Als u denkt dat u bloed ziet in het braaksel van uw kat of als uw kat pijn lijkt te hebben of anderszins onwel wordt, moet u uw dierenarts bellen voor advies en een afspraak. Ook als uw kat meerdere keren op een dag of meerdere dagen één keer per dag overgeeft, moet u met uw dierenarts praten. Andere redenen om naar uw dierenarts te gaan als uw kat braakt, zijn dat uw kat andere ziektesymptomen heeft, dat hij medicijnen gebruikt, of dat bij uw huisdier al een ziekte zoals diabetes is vastgesteld.

Hoe zal mijn dierenarts het braken van mijn kat behandelen?

Hoe het braken van uw huisdier wordt behandeld hangt sterk af van de onderliggende oorzaken. Als het iets is als diabetes of IBD waardoor uw kat moet overgeven, dan is medicatie de sleutel. Maar als het iets met het voedsel van uw kat is dat hem doet braken, dan moet u overschakelen op ander voedsel. Sommige patiënten hebben gewoon rustig voedsel en tijd nodig, anderen hebben bloedonderzoeken, vloeistoffen en beeldvormende diagnostiek nodig.

Wat is het verschil tussen braaksel en een haarbal?

Haarballen en braaksel zijn twee totaal verschillende dingen; je grootste aanwijzing dat je naar een haarbal kijkt is de vorm. Haarballen zijn meestal lang en dun (een soort sigaarvorm). Bij een haarbal kan wat gal worden opgehakt, maar het meeste wat op de vloer ligt is haar met wat voedsel. Braaksel, aan de andere kant, kan een beetje haar bevatten, maar bestaat voornamelijk uit vocht.

Wat moet ik doen om mijn kat te helpen als hij braakt?

de kat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Image Credit: Maria Sbytova, Shutterstock

Het beste wat je voor je kat kunt doen als hij overgeeft, is letten op andere symptomen en de ernst ervan en hem zo nodig naar de dierenarts brengen. Het is jammer, maar er is niet veel dat je kunt doen om je kat thuis te helpen als het gaat om braken, want er zijn niet echt medicijnen die je kunt geven. Wat u wel kunt doen, is uw huisdier enkele uren na het overgeven geen eten of water geven.

Maar u kunt een paar dingen doen om te helpen voorkomen dat uw huisdier overgeeft.


  • Probeer het eten van uw kat te vertragen, want te snel eten kan leiden tot braken.

  • Houd giftige voorwerpen ver uit de buurt van uw huisdier (en houd in gedachten dat sommige dingen giftig kunnen zijn voor de kat die u niet zou vermoeden, zoals bepaalde planten of voedsel).

  • Houd regelmatige ontworming en vaccinaties bij.

kat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Het is nooit leuk als je katachtige vriend moet overgeven, maar door te weten wat de kleur van het braaksel van je huisdier betekent, kun je bepalen of er iets ernstig mis is of dat het braken een toevalstreffer is. Andere dingen waar je op moet letten als je kat braakt, zijn hoe vaak hij braakt en of er andere ziektesymptomen zijn, zoals verlies van eetlust of lusteloosheid. Als u denkt dat er iets mis is met uw kat, zult u uw dierenarts willen bezoeken voor onderzoek en behandeling. U kunt ook proberen te voorkomen dat uw huisdier moet overgeven door ervoor te zorgen dat zijn eten zijn maag niet van streek maakt en dat hij niet te snel eet.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: chie hidaka, Shutterstock