Kattenpoepgrafiek: Alles wat u moet weten


We weten allemaal dat kattenbakken het minst leuke deel van huisdierenbezit zijn. U wilt niet meer tijd doorbrengen rond de stinkende ontlasting van uw kat dan nodig is. Maar als u de bak schoonmaakt, is het de moeite waard om een paar seconden extra tijd te nemen om goed naar de ontlasting van uw kat te kijken. Als u weet wat normaal is en wat niet, kunt u op een dag het leven van uw kat redden of op zijn minst weten of uw kat een ander dieet nodig heeft.

kat gezicht verdeler 2

Het belang van het controleren van kattenpoep

Het is een beetje stinkend en een beetje ongemakkelijk, maar het controleren van de poep van je kat kan je veel vertellen over zijn dieet en gezondheid. De kleur, de consistentie en de frequentie van de stoelgang zeggen veel over of uw kat gezond en gelukkig is.

Een reden om de poep van je kat te controleren is om te zien of het dieet van je kat goed werkt. Als uw kat voortdurend last heeft van een beetje loopse ontlasting of andere kleine problemen die geen uitstapje naar de dierenarts rechtvaardigen, is de kans groot dat hij nieuw voer kan gebruiken. U kunt proberen het voer van uw kat te vervangen door een ander merk om te zien of dat een verschil maakt.

De grotere reden om te controleren op veranderingen in de poep is omdat dat vaak het eerste of enige teken is van grote problemen. Bijvoorbeeld, zwarte, kleverige poep wordt veroorzaakt door een bloeding in de maag of bovenste darm van uw kat. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar wat de oorzaak ook is, het rechtvaardigt een controle door de dierenarts. Als uw kat last heeft van inwendige bloedingen, kan een bezoek aan de dierenarts het leven van uw kat redden. Andere veranderingen in kleur en consistentie kunnen wijzen op ziekten of parasieten die u anders niet zou opmerken.

kattenpoep in kattenbak
Image Credit: SURKED, Shutterstock

Kattenpoepgrafiek

3 kat gezicht verdeler

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik naar een dierenarts?

Als je kat vreemde poep heeft, kan er iets mis zijn, maar het is moeilijk om te weten of je meteen naar een dierenarts moet gaan. Je moet met spoed naar de dierenarts als je kat zwarte, plakkerige poep heeft die op teer lijkt. Dit is een teken dat uw kat lijdt aan een inwendige bloeding in de maag of de bovenste darmen en kan levensbedreigend zijn. Als de poep van uw kat plotseling verandert in geel of groen en uw kat heeft niets anders binnengekregen, kan dat ook een telefoontje naar de dierenarts waard zijn. Ten slotte, als uw kat andere symptomen heeft zoals lusteloosheid, trillen of ademhalingsmoeilijkheden in combinatie met vreemde poep, kan er iets ernstig mis zijn.

Als uw kat andere problemen heeft met zijn poep, zoals constipatie of diarree, is het waarschijnlijk geen noodgeval. Dit kan een teken zijn van een lichte maagklachten die zich binnen twee dagen vanzelf oplossen. Maar als veranderingen in de poep langer dan twee dagen duren, kunt u het beste een dierenarts bellen en een afspraak maken voor het geval het een teken is van een ernstiger probleem.

bengaalse kat en dierenarts
Image Credit: Pressmaster, Shutterstock

Hoe vaak moet ik mijn kattenbak schoonmaken?

Als het gaat om het schoonmaken van de kattenbak, is meer beter. Door uw kattenbak elke dag schoon te maken, kunt u problemen snel opsporen en voorkomen dat de bak te veel gaat stinken. Als de bak op een plek staat waar u regelmatig langskomt, maak er dan een gewoonte van om hem te controleren wanneer u langskomt. Verwijder alle klonten kattenbakvulling en poep die nog in de bak ligt.

Om de zoveel tijd zul je ook de kattenbakvulling volledig willen vervangen. Wij raden u aan om het elke twee tot drie weken te vervangen in een huishouden met één kat en regelmatiger als u meerdere katten heeft.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Sommige katten zijn kieskeuriger dan andere, maar als uw kat vaak ongelukjes heeft buiten de kattenbak, is het mogelijk dat u hem niet genoeg ruimte geeft of de kattenbak niet vaak genoeg verwijdert. Soms is de ene kat tevreden met slechts één kattenbak, terwijl andere er misschien liever twee hebben. Als u meerdere katten heeft, is de beste vuistregel om één kattenbak meer te hebben dan het aantal katten dat u heeft. Dit geeft uw katten voldoende ruimte om hun behoefte te doen en zich daarbij schoon te voelen.

twee kattenbakken op houten vloer
Image Credit: RacheeLynn, Shutterstock

Wat moet ik doen om mijn kat te helpen?

Hoewel u niet moet proberen om zelf problemen te behandelen, zal een goede voeding en hydratatie uw kat helpen om gezond te blijven. Uw dierenarts kan u adviseren en controleren op lichamelijke problemen.

Goede voeding is de sleutel tot voeding voor huisdieren. Als u lichte problemen met uw huisdier ziet, lichte, enigszins zachte ontlasting of af en toe constipatie, kan een verandering van voer een goed idee zijn. Verander het voer van uw kat altijd geleidelijk – begin met uw kat 75% oud voer te geven aan 25% nieuw voer, en dan half en half, enzovoort. Zoek naar kattenvoer met veel eiwitten, een hoog vezelgehalte en gezonde volle granen.

Sommige kattenvoeders zijn bedoeld voor katten met een “gevoelige maag”. Soms hebben katten speciale dieetwensen, zoals allergieën of intoleranties, die kunnen leiden tot reacties op het ene merk voedsel en niet op het andere. Zorg er niet alleen voor dat uw kat eten krijgt, maar ook dat hij toegang heeft tot vers en schoon water. Als u harde, droge poep ziet, controleer dan of uw kat voldoende water drinkt.

3 katten verdeler

Laatste gedachten

Het is niet het meest glamoureuze werk, maar omgaan met poep is een belangrijk onderdeel van huisdierbezit. Of de poep van uw huisdier nu vloeibaar, klonterig of vreemd gekleurd is, het opmerken van veranderingen kan het leven van uw kat redden. Sommige soorten poep kunnen u vertellen dat er iets vreemds aan de hand is, en andere kunnen u waarschuwen voor ernstige problemen. Dus als u de volgende keer de kattenbak schoonmaakt, kijk dan even – u toont uw liefde op een manier die weinig huisdiereigenaren zullen doen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Stefano Garau, Shutterstock