Kattenklauwen: De goede en de slechte

Mensen voelen zich van nature aangetrokken tot ons katten omdat we geweldige huisgenoten zijn – we zijn grappig, we zijn schoon en we zijn extreem schattig. Maar, zoals alles in deze wereld, zijn we niet perfect en hebben we dingen over ons waardoor onze mensen een stapje terug doen, zoals onze neiging om onze klauwen te gebruiken voor ongepaste dingen.

We zijn katten en we zijn geboren met klauwen. Ze maken deel uit van wie we zijn en we hebben ze nodig om te overleven – onze klauwen zijn ons primaire verdedigingssysteem. Dit is misschien moeilijk te geloven, maar ook al maken we soms een paar (oké, misschien veel) meubels van onze mensen kapot, het is nooit onze bedoeling om er een puinhoop van te maken of jullie boos te maken. Het is gewoon dat we behoeften hebben en als daar niet in wordt voorzien, vinden we onze eigen manieren om met het gebrek aan middelen om te gaan. Vandaar de vernielde meubels (en sommige gekraste mensen).

Voordat u overweegt om kattenklauwbeschermers aan te schaffen

Zorg ervoor dat je huis genoeg andere dingen heeft om te klauwen

Als je een kat hebt die altijd in je huis gaat krabben, is het eerste wat je moet doen het huishouden kat-proof maken. Cat-proof maken betekent je huis kat-geschikt maken door ruimtes voor je kat te creëren waar ze kunnen doen wat katten doen en NIET in de problemen komen. Vul deze ruimtes met kattenmeubilair: kattenbedden, krabpalen en vooral krabpalen. Katten zullen krabben. Zoals ik al zei, het is een deel van wie we zijn, dus het is heel belangrijk dat u uw kat hun eigen plek geeft om te krabben, zodat ze geen schade aanrichten aan uw leren bank.

Als je kat deze niet gewend is, probeer ze dan te bespuiten met kattenkruid! Zelfs als uw kat geen sterke reactie heeft op kattenkruid, kan het toch helpen om gebieden aan te wijzen waar hij mag krabben.

Voor nog meer krabpaalopties, bekijk dit artikel!

Zorg ervoor dat uw kat dagelijks voldoende speeltijd krijgt (20-30 minuten)

Als je je huis al katveilig hebt gemaakt, maar je kat begaat nog steeds misdaden met zijn klauwen, dan moet je misschien meer met hem spelen. Het is goed om speeltjes voor je kat te kopen, maar dagelijkse speeltijd is een behoefte waar alle katteneigenaren in zouden moeten kunnen voorzien. Hondenbezitters zijn verantwoordelijk voor het dagelijks uitlaten van hun honden en evenzo zijn kattenbezitters verantwoordelijk voor het dagelijks spelen met hun katten. Speeltijd helpt de overtollige energie van uw kat kwijt te raken en zorgt ervoor dat ze minder snel zullen krabben of bijten. Het helpt zelfs agressie bij katten te verminderen. Bovendien zorgt speeltijd voor een geweldige band tussen kat en mens.

Zorg ervoor dat u kattenklauwhoezen overweegt om de juiste redenen

Veel katteneigenaren zijn op de kattenklauwhoesjes-bandwagon gesprongen, alleen maar om de kleur van de klauwen van hun kat te kunnen matchen met die van henzelf. Houd in gedachten dat kattenklauwhoezen gemaakt zijn om een alternatieve oplossing te bieden voor declawing (iets wat niemand zijn kat ooit zou moeten aandoen), niet voor esthetische doeleinden. Als uw kat perfect tam is en geen problemen veroorzaakt in uw huis wat betreft krabben, dan kunt u zijn klauwen het beste laten zitten. Kattenklauwbeschermers zijn over het algemeen veilig, en een veel minder schadelijke manier om overmatig krabben te voorkomen, maar de toepassing brengt nog steeds risico’s met zich mee waaraan katten zonder krabproblemen niet moeten worden blootgesteld.

Wat zijn kattenklauwbeschermers?

Kattenklauwbeschermers zijn opplakbare kapjes die over de natuurlijke klauwen van uw kat gaan en de schade die ze kunnen aanrichten verminderen door de scherpe randen te bedekken. Ze zijn vrij duurzaam en kunnen 4-6 weken meegaan voordat ze geleidelijk afvallen als de klauwen van uw kat natuurlijk groeien.

De klauwbeschermers zijn speciaal ontworpen om op de klauwen van uw kat te passen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Door hun vorm hebben katten er meestal geen last van en veroorzaken ze geen pijn, zolang ze de juiste maat hebben en correct worden aangebracht.

The Good

 • De hoezen voorkomen dat ze uw meubels vernielen en andere mensen krabben, vooral kinderen.
 • Het is een geweldig alternatief voor ontklauwen.
 • Het is niet schadelijk voor uw kat en veroorzaakt geen pijn (zoals klauwen).
 • Het heeft geen invloed op hun gezondheid.
 • Aangezien de doppen elke 4-6 weken opnieuw moeten worden aangebracht, moeten de nagels van uw kat regelmatig worden geknipt.

Hier zijn een paar populaire kattenklauwhoezen:

1. Soft Claws Feline Nail Caps – Klik hier om het product te bekijken op Amazon.com

2. VICTHY 140st Cat Nail Caps – Klik hier om te kijken naar het product op Amazon.com

3. Kitty Caps Nagelkappen voor Katten – Klik hier om naar het product te kijken op Amazon.com

The Bad

 • Mag niet gebruikt worden voor buitenkatten

Zoals ik al eerder zei, gebruiken wij katten onze klauwen om ons te verdedigen. Als uw kat een binnen-buitenkat is of u neemt ze vaak mee naar buiten, dan zijn klauwbeschermers niet geschikt voor hen.

 • Kan pijn veroorzaken indien verkeerd aangebracht

U moet de juiste maat klauwkap kiezen en de lijm correct aanbrengen. Uw kat moet zijn klauwen volledig kunnen intrekken en uittrekken. Ik stel voor een handleiding te bekijken (of meerdere, bij voorkeur) voordat u de doppen aanbrengt en alle instructies te lezen.

 • Uw kat kan erop kauwen en proberen het eerst te verwijderen.

Tijdens de eerste paar weken kan uw kat proberen op de dopjes te kauwen en ze eraf te halen. Het is dus het beste om ze goed in de gaten te houden om er zeker van te zijn dat ze de dopjes niet inslikken als het ze ooit lukt om ze eraf te halen.

Cat Claw Covers zijn geschikt voor:

 • Katten met eigenaren die immuungecompromitteerd zijn en infecties kunnen oplopen als ze worden gekrabd
 • Katten die bij gezinnen wonen met kleine kinderen of veel bezoek van familie en vrienden en die de neiging hebben nerveus te worden
 • Katten of kittens die de neiging hebben iets te ruw te spelen of te agressief zijn
 • Katten die last hebben van huidproblemen, chronische jeuk of andere huidgerelateerde aandoeningen
 • Haarloze katten of katten met een gevoelige huid
 • Katten met nagels die verkeerd afvallen en vaak aan tapijten, beddengoed, kleding of andere stoffen blijven haken

Cat Claw Covers zijn niet geschikt voor

 • Katten die naar buiten gaan
 • Katten met eigenaren die geen tijd hebben om de 4-6 weken nagels te knippen en kapjes te vervangen.
 • Katten die zelfs na de trainingsfase voortdurend op hun nagelkappen kauwen of bijten
 • Mensen die alleen maar proberen hun katten er “leuk uit te laten zien”

Final Thoughts

Kattenklauwhoezen moeten een laatste redmiddel zijn en moeten alleen worden overwogen als je al alle mogelijke manieren hebt geprobeerd om het overmatig krabben van je kat te stoppen. Maar, aangezien wij katten krabben uit noodzaak en niet omdat we opzettelijk meubels willen vernielen, weet ik zeker dat investeren in krabpalen en krabpalen en het regelmatig knippen van de nagels van uw kat voldoende zal zijn om uw meubels te redden van de klauwen van uw katachtige. Zo niet, dan kunnen kattenklauwkappen een goede tijdelijke oplossing zijn totdat u de reden voor het destructieve gedrag van uw kat hebt achterhaald, maar raadpleeg eerst uw dierenarts voordat u kattenklauwkappen aanbrengt.