Hoe Sisaltouw te gebruiken voor kattententen – 3 belangrijke dingen om te weten


Sisaltouw is de beste optie voor kattenkrabpalen die er is. Daarom wordt het vaak gebruikt op kattenklimstructuren en krabpalen. U kunt sisal echter ook los kopen bij Amazon en diverse andere websites. Daarom kunt u het gebruiken om uw eigen krabpaal te maken of zelfs het sisal vervangen op een paal die u al bezit.

In dit artikel bekijken we hoe je dat kunt doen. We bekijken hoe je sisal veilig en efficiënt kunt bevestigen, en welke sisal je precies moet kopen.

Kattenbalverdeler 1

3 dingen om te weten bij het gebruik van Sisaltouw voor kattententen

1. Soorten Sisaltouw

Alle sisaltouw is van hetzelfde materiaal gemaakt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over materiaalverschillen. Sisaltouw is er echter wel in veel verschillende maten. De maat die je gebruikt maakt niet zoveel uit. Toch raden wij aan een touw te gebruiken dat wat aan de kleinere kant is. Tussen ¼ en 3/8 inch is de beste optie.

Als je alleen maar grotere touwen kunt vinden, kun je die ook gebruiken. Deze zijn echter wat moeilijker om mee te werken.

Als je echter dunner touw gebruikt, zul je meer touw moeten kopen, omdat het per voet minder ruimte inneemt. Dunner touw gaat echter meestal langer mee, dus je moet bepalen of je nu of later meer wilt uitgeven.

Sisaltouw
Image Credit: Pixabay
thematische onderbreking

2. Bepalen hoeveel Sisaltouw je nodig hebt

Wanneer je probeert te bepalen hoeveel sisaltouw je nodig hebt, moet je eerst de omtrek van je paal bepalen. Gebruik hiervoor een flexibel meetlint en meet rond de paal. Bepaal vervolgens de hoogte van je paal.

Nu kun je die informatie gebruiken om te bepalen hoeveel touw je nodig hebt. De omtrek van het touw is ook van belang, dus zoek ook uit welk type touw je gebruikt.

Voor wie ¼-inch touw koopt, heb je twee lagen touw nodig voor elke centimeter hoogte. Daarom kun je de vergelijking gebruiken: Omtrek van de paal * Hoogte van de paal (inches) * 2.

Als u echter een touw van 3/8 inch koopt, hebt u iets meer nodig voor elke inch hoogte. Daarom moet je de vergelijking gebruiken: Omtrek van de paal * Hoogte van de paal (inches) * 2,67.

Het is natuurlijk altijd een goed idee om een beetje extra te hebben voor het geval u het installatieproces verknoeit. Bovendien kunt u het overschot later gebruiken.

thematische onderbreking

3. Installeren van Sisaltouw

Nu je het juiste touw hebt en weet hoeveel je nodig hebt, moet je het installeren. Daarvoor heb je een soort lijm nodig. Je kunt het sisal vastnieten in plaats van lijmen, maar dat is niet aan te raden, want dat is veel minder duurzaam.

Vaak wordt hete lijm gebruikt bij het vastlijmen van sisaltouw. Hete lijm is niet giftig en stevig. Bovendien hebben de meeste mensen ofwel al hete lijm klaar, of ze kunnen het vrij gemakkelijk krijgen. Daarom is het een prima optie om sisaltouw aan de krabpaal te bevestigen. Maar omdat deze lijm heet is, kan hij brandwonden veroorzaken. Wees dus voorzichtig met het gebruik ervan.

Hete lijm heeft ook enkele ogenblikken nodig om uit te harden. Als je hete lijm gebruikt, zorg er dan voor dat je het sisal even op zijn plaats houdt, zodat het op zijn plaats blijft.

thematische onderbreking

De 4 stappen om Sisaltouw te vervangen

Om sisaltouw te vervangen, volgt hier een volledig overzicht van alle noodzakelijke stappen:

1. Verwijder het beschadigde touw

Eerst moet u het beschadigde touw verwijderen. Om dit te doen, trek je het gewoon los als dat mogelijk is. Je hoeft je geen zorgen te maken over beschadiging van het touw omdat je het na gebruik gewoon weggooit. Gebruik een schaar als je hulp nodig hebt op moeilijke plaatsen.

Veel palen hebben nietjes die ook helpen om het sisal op zijn plaats te houden. Als dit het geval is met uw touw, dan zult u deze nietjes moeten verwijderen om het touw kwijt te raken.

Sisaltouw
Image Credit: Pixabay
thematische onderbreking

2. Maak de post schoon

Vervolgens moet je de paal schoonmaken van eventuele lijmresten. Oude lijm kan verhinderen dat de nieuwe lijm sterk aan de paal hecht, dus die moet worden verwijderd. Schraap het er gewoon af met een botermes of een soortgelijk gereedschap.

Je hoeft niet te verwijderen alle de lijm. Maar hoe meer lijm u verwijdert, hoe gemakkelijker de volgende stappen zullen zijn.

thematische onderbreking

3. Bevestig de Sisal

Nu hoeft u alleen nog maar de sisal aan de paal te bevestigen. Het gebruik van nietjes aan het begin van de streng kan helpen de streng te verstevigen. Gebruik echter niet uitsluitend nietjes, want dan trekt uw kat het koord gewoon door de nietjes heen.

Bevestig het sisal aan de hele paal, door er strak omheen te wikkelen. U wilt niet dat het sisal elkaar overlapt, omdat dit zwakke punten kan creëren en ervoor kan zorgen dat de nagels van uw kat vast komen te zitten. U wilt echter wel dat het sisal goed aansluit, zodat er geen gaten ontstaan.

Schots gevouwen kleine kat speelt op krabpaal
Image Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock
thematische onderbreking

4. Knip de overgebleven Sisal af

Wanneer u aan de top van de krabpaal komt, knipt u gewoon het resterende sisal af. U kunt dit sisal bewaren voor later gebruik, of u kunt het weggooien. Hoe dan ook, lijm het uiteinde vast of gebruik een nietje om ervoor te zorgen dat het op zijn plaats blijft.

thematische onderbreking

Wanneer Sisaltouw vervangen?

In het algemeen moet u sisaltouw vervangen wanneer het er overmatig gerafeld begint uit te zien. Hoe lang een bijzonder wikkel meegaat hangt af van hoeveel uw kat het gebruikt en de kwaliteit van het sisal. Sommige palen gaan maar ongeveer 6 maanden mee. Andere kunnen wel 18 maanden meegaan voordat ze vervangen moeten worden.

Als u ziet dat het sisal gescheurd is of los van de paal hangt, is het absoluut tijd om het te vervangen. U kunt het echter vervangen zodra het er waarschijnlijk gerafeld uitziet.

Laat nooit losse lussen touw aan de paal hangen, want die kunnen gevaarlijk zijn voor katten. Zelfs als u het sisal niet meteen kunt vervangen, moet u deze lussen afknippen om ervoor te zorgen dat uw kat er niet aan blijft haken.

Kattenbalverdeler 1Conclusie

Wij raden u ten zeerste aan om het sisaltouw op de krabpaal van uw kat regelmatig te vervangen. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw kat een mooie krabpaal heeft om te gebruiken – ook nadat het oorspronkelijke sisal is weggevallen.

Gelukkig is het vervangen van het sisal niet vreselijk moeilijk. U hoeft alleen maar nieuw sisal te kopen om het oude, versleten touw te vervangen. Dan, na het verwijderen van het oude touw, lijm het aan de paal. Meestal wordt hete lijm aanbevolen, omdat die veilig is voor katten en gemakkelijk te gebruiken. Als u wilt, kunt u echter ook niet-giftige houtlijm gebruiken (hoewel het langer duurt voordat deze is uitgehard).

U zult het sisal waarschijnlijk regelmatig moeten vervangen. Katten gaan meestal elke 6-18 maanden door een sisal krabpaal heen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Svetlana Rey, Shutterstock