Katten nagels knippen: De nagels van de kat correct knippen

Zonder nagels zouden huiskatten ernstig gehandicapt zijn: Kattenbomen en meubels beklimmen zou onmogelijk zijn, evenals het werken aan gestoffeerde meubels en behang. Bovendien dienen zij katten om naar voorwerpen te vissen, prooien of speelgoed te grijpen en, last but not least, om aan te vallen of zich te verdedigen tegen soortgenoten. Als katteneigenaar heeft u zeker al meer dan eens kennis gemaakt met de “vingernagels” van uw fluwelen pootje. Of het nu in het toneelstuk is of in de context van een pootvaste meningsuiting: Je weet precies, hoe scherp al een normale kattennagel is. En je kunt je voorstellen wat er gebeurt als de nagels te veel groeien.

Anatomie wonderkatnagel

nagels zijn een toonbeeld van succes in het dierenrijk. Vogels, hagedissen en reptielen, en de meeste warmbloedige dieren, hebben eelt aan de uiteinden van hun ledematen. Anatomisch behoren deze tot de huidaanhangsels en zijn samengesteld uit hoorn, met keratine en botbestanddelen in de vorm van de laatste falanx die de structuur van de hoef, de nagel, de vingernagel of de nagel bepalen. Eén kenmerk van de kattennagel is uniek in het dierenrijk: alleen katten en sommige nauw verwante kruipkatten zijn in staat hun nagels naar behoefte in te trekken of uit te schuiven. Dit gebeurt door middel van pezen die de nagel in huidzakken op de poot kunnen intrekken of uitstrekken door zich aan te spannen of te ontspannen. Als de nagel op dat moment niet nodig is, trekken ligamenten hem passief terug. Als je loopt, zijn de nagels ingetrokken. Katten slijten hun nagels niet door ze over de vloer te schuren, zoals andere dieren doen. Daarom zijn slijpmogelijkheden zo belangrijk als kattenaccessoires.

Wanneer moet ik katten nagels trimmen?

Als je slijpt, heb je goed verzorgde poten. Het krabben van ruwe oppervlakken behoort tot het basisrepertoire van activiteiten. Buitenkatten scherpen hun nagels tijdens het klimmen of aan boomschors, binnenkatten gebruiken hiervoor hun krabpaal. Bij het krabben worden de buitenste hoornwanden van de nagels van de kat weggesleten. Sommige katten maken echter te weinig gebruik van de bevochtigingsmogelijkheden of hebben nagels die uitzonderlijk snel en lang groeien, en op den duur het dier hinderen. Bovendien willen katten met aandoeningen van het bewegingsapparaat vaak niet scherpen omdat de beweging hun pijn doet. Bij oudere katten kan overmatige nagelgroei ook wijzen op hyperthyreoïdie.

U moet de nagel van een kat alleen knippen als deze zo lang is geworden dat de kat zich er niet meer ongehinderd mee kan bewegen. Als hij bijvoorbeeld tijdens het lopen in de pool van het tapijt verstrikt raakt, of als er gevaar voor verwondingen bestaat, of als de kat zichzelf verwondt tijdens het verzorgen en krabben, moet u actie ondernemen. Een te lange kattennagel kan ook ongelukkig breken of splijten en vervolgens beschadigd teruggroeien. Zover mag het niet komen.

Welk gereedschap heb ik nodig om katten nagels te knippen?

Net als bij uw eigen manicure of pedicure hebt u voor de verzorging van uw nagels geschikte hulpmiddelen nodig, die u in speciaalzaken kunt vinden.

Voor katten pedicure, heb je drie dingen nodig:

  • nagelscharen werken als gewone scharen met twee bladen die een speciale slijping hebben en tegen elkaar worden geleid wanneer de handgrepen gesloten zijn. Voor normaal gegroeide katten nagels is een kleine nagelschaar voldoende. Zorg ervoor dat deze goed geslepen zijn voor een zuivere snede.
  • Een tondeuse is een pincetachtig instrument met aan het uiteinde twee messen die naar elkaar toe worden geleid. In tegenstelling tot nagelknippers voor mensen, is er een uitsparing waarin de punt van de nagel past. Gebruik geen manicure tondeuse voor mensen: De ronde doorsnede van de nagel vereist een andere snijwerking dan een vingernagel.
  • Bloedstelpende potloden zijn verkrijgbaar bij de drogist in de afdeling scheerbenodigdheden. Het is handig voor het geval er iets mis gaat met het bekappen van de nagels en er een kleine bloeding optreedt.

Tussen haakjes: als u het niet prettig vindt om de nagels van uw kat te knippen of als u het niet zelf kunt, kunt u de taak delegeren aan de dierenarts.

Hoe ver kan ik katten nagels trimmen?

katten nagels trimmen vergt oefening. De meeste katten houden er niet van om aan hun poten aangeraakt te worden. Daarom moet u uw kat zo vroeg mogelijk, liefst als hij nog een kitten is, spelenderwijs laten wennen aan het aanraken van zijn pootjes. Werk met omkoperij: een traktatie op het juiste moment verbindt de pootaanraking met positieve associaties voor de kat. Wacht tot de kat ontspannen is voordat u zijn nagels knipt. Na het eten of in een slaperige toestand is een goed moment. Forceer de nagels niet op het dier en houd het ook niet met geweld vast: dit kan een defensieve reactie veroorzaken of het dier bang maken. Om de nagel te bereiken, gebruikt u uw vingers om zachtjes druk uit te oefenen op de bal en de top van de poot. Dit moet de nagels van het dier een beetje naar buiten duwen. Bij katten met lichtgekleurde nagels kan men duidelijk het hoorngedeelte onderscheiden en het merg, dat naar de poot toe uitsteekt. Het merg is het “levende” deel van de nagel en bevat zenuwen en bloedvaten.

Een tip: schijn met een zaklamp op de nagel. Dit maakt het veel gemakkelijker om de bloedvaten te zien. Snijd dan met voldoende afstand tot het nagelmerg. Als uw kat zulke donkere nagels heeft dat het merg moeilijk te zien is, oriënteer u dan op de lichtste nagel: het merg is gelijk verdeeld over alle nagels.