Kat verliest haar: waarom het gebeurt en hoe te helpen

Kat verliest haar functie

Als u merkt dat uw kat haar verliest, is het belangrijk om te bepalen of het haarverlies normaal of abnormaal is. Katten kunnen hun haar om veel verschillende redenen verliezen. Verharing is bijvoorbeeld een voorbeeld van normaal haarverlies. Buiten de typische verharing is haaruitval over het algemeen abnormaal en vereist het onderzoek.

Snel overzicht: Kat verliest haar

klok
Urgentie: Mild tot matig afhankelijk van andere aanwezige symptomen (jeuk, krabben, rode huid, etc. verhogen de prioriteit)
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek: Ja, vooral als progressieve of andere tekenen aanwezig zijn.
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Allergieën, dermatitis, overgrooming/barbering, huidmijten, vlooien, ringworm, huidinfecties, slechte voeding, hormonale ziekte.
jam-medisch
Behandelingsopties: De behandeling hangt af van de onderliggende aandoening, maar kan antimicrobiële medicijnen, antiparasitaire medicijnen, stressverlichtende medicijnen of supplementen en voedingsmodificatie omvatten. Actuele items zoals sprays, zalven en medicinale shampoos kunnen in sommige gevallen ook worden gebruikt.

Normaal haarverlies: verharing

Of het nu veel of weinig is, de meeste katten verharen het hele jaar door. Bovendien verharen sommige katten meer op bepaalde tijden van het jaar, meestal in de lente en zomer, als de temperaturen opwarmen. Met seizoensgebonden verharing kan uw kat meer haar verliezen dan op andere momenten van het jaar.

Het kan normaal zijn dat de haarvacht van uw kat er tijdens de warme zomermaanden minder pluizig en vol uitziet, maar u mag geen vlekken van haaruitval of kale plekken zien.

Waarom verliest mijn kat haar?

Persoon die de rug van een oranje kat aait die haar verliest

Hoewel het verliezen van haar door verharing normaal en gezond is, kan overmatig haarverlies ook worden veroorzaakt door een reeks gezondheidsproblemen.

Elke kat haaruitval anders dan normale verharing is hoogstwaarschijnlijk abnormaal. Abnormaal haarverlies staat bekend als alopecia. Veel verschillende gezondheidsproblemen kunnen haaruitval veroorzaken, dus het is belangrijk om uw kat door een dierenarts te laten onderzoeken als u ongewone plekken, kale plekken of extreme verdunning van de haarvacht opmerkt. Een ander waarschuwingssignaal zijn klonten of plukjes haar die gemakkelijk naar buiten komen wanneer ze voorzichtig worden getrokken.

Als je niet zeker weet of het haarverlies seizoensgebonden verharing is, probeer dan je kat een bad te geven. Masseer shampoo in de vacht en zorg ervoor dat je naar de huid gaat. Spoel heel grondig af, droog en borstel je kat goed.

Een goed bad, föhnen en borstelen moet het grootste deel van het afstotende haar verwijderen. Als u achterblijft met een vacht die er fragmentarisch of erg dun uitziet, of als uw kat ondanks het bad en het borstelen veel haar blijft verliezen, is het tijd om uw dierenarts te raadplegen.

Oorzaken van haaruitval bij katten

Persoon die kat aait oorzaken van haaruitval bij katten

Uw kat kan om een breed scala aan redenen haar verliezen, waaronder vlooienplagen, allergieën, huidinfecties en meer.

De volgende zijn slechts enkele van de meest voorkomende oorzaken van kattenhaaruitval. Sommige van deze aandoeningen zijn ernstig, daarom moet haaruitval altijd door uw dierenarts worden onderzocht.

Allergieën (dermatitis): Dermatitis verwijst naar ontsteking van de huid. Dermatitis wordt vaak veroorzaakt door allergieën, waaronder vlooienallergieën, voedselallergieën, milieuallergieën of contactallergieën. Huidallergieën maken de kat erg jeukend, dus ze kan krabben, likken of kauwen op haar huid, wat laesies, bulten, korstvorming, korstvorming, roodheid en haaruitval veroorzaakt. Soms kan de hele buik van een kat kaal worden.

Vlooien en andere parasieten: Katten met plagen van parasieten die op de huid leven, zoals vlooien, teken of mijten, kunnen haaruitval ervaren als de kat krabt en bijt op zijn jeukende en geïrriteerde huid. Vlooienbeten kunnen zelfs allergische reacties bij katten veroorzaken, wat leidt tot ernstige huidontsteking en haaruitval.

Hormonale problemen: Bepaalde hormonale afwijkingen zoals de ziekte van Cushing (te hoge cortisolspiegels) en hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) kunnen haaruitval veroorzaken. Vrouwelijke katten kunnen veel van hun vacht verliezen na de bevalling of het voeden van haar kittens als gevolg van hormonale onbalans.

Ringworm: Helemaal geen worm, ringworm is eigenlijk een schimmelinfectie. Naast het veroorzaken van huidlaesie kan ringworm haaruitval veroorzaken. Een veelbetekenend teken van ringworm is een cirkelvormige laesie op de huid in de vorm van een ring. Ringworm is zeer besmettelijk, niet alleen to katten, maar ook voor honden en mensen.

Huidinfecties: Huidinfecties veroorzaakt door bacteriën, gisten of schimmels kunnen ervoor zorgen dat uw kat krabt, likt of bijt op de huid.

Ondervoeding: Als katten een ongezond dieet eten dat de juiste balans van voedingsstoffen heeft, kan dit ondervoeding veroorzaken en tot veel problemen leiden, waaronder haaruitval.

Schurft: Veel minder vaak bij katten dan bij honden, schurft wordt veroorzaakt door een overgroei van mijten die op de huid leven. Schurft veroorzaakt jeukende huid en fragmentarisch haarverlies.

Ouderdom: Het kan normaal zijn dat oudere katten haar verliezen tijdens het normale verloop van veroudering. Oudere katten kunnen dunnere en minder donzige vachten hebben. Net als bij het verharen zijn vlekkerigheid of grote delen van ontbrekend haar echter niet normaal voor oudere katten.

Over-verzorging: Sommige katten overtrikken zichzelf, waardoor haaruitval ontstaat. Haaruitval als gevolg van overbeharing wordt soms veroorzaakt door stress of angst, bekend als psychogene alopecia. Over-grooming kan ook optreden wanneer de kat jeukende huid ervaart.

Cat Losing Hair Behandeling

Behandeling voor alopecia (haaruitval) bij katten hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Daarom is het zo belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen voor een onderzoek. De dierenarts zal vragen stellen over het haarverlies, de huid en het lichaam van uw kat onderzoeken en eventueel bloedonderzoek of andere testen aanbevelen. Zodra de oorzaak van het haarverlies van uw kat is vastgesteld, kan uw dierenarts een of meer van de volgende behandelingen aanbevelen:

Medicijnen: Bepaalde medicijnen kunnen nodig zijn om de onderliggende oorzaak van het haarverlies van uw kat te behandelen. Huidinfecties vereisen antibiotica of antischimmelmedicijnen. In het geval van overgrooming als gevolg van stress of angst, kan angstmedicatie worden voorgeschreven. Als de kat jeukt, kan uw dierenarts een antihistaminicum voorschrijven.

Dieet: Als het haarverlies van uw kat wordt veroorzaakt door ondervoeding, kan uw dierenarts een ander voedsel aanbevelen dat voedingstekorten kan aanpakken.

Shampoo: Huidinfecties en mijtenplagen worden vaak behandeld met een combinatie van orale medicijnen en shampoos op recept. Het baden van uw kat met een vochtinbrengende shampoo kan helpen de droge of jeukende huid te kalmeren.

Supplementen: Bepaalde supplementen kunnen de huid- en vachtkwaliteit verbeteren. Vraag altijd uw dierenarts voordat u supplementen aan het dieet van uw kat toevoegt.

Wat te doen als uw kat haar verliest

Als u merkt dat uw kat meer verhaart dan normaal, als de vacht van uw kat een dun en door motten aangevreten uiterlijk heeft, of als u kale plekken of kale plekken ziet als er haar ontbreekt, stel dan niet uit om een behandeling van een dierenarts te zoeken.

Sommige gezondheidsproblemen die haaruitval veroorzaken zijn ernstig en als uw kat haar verliest vanwege een jeukende huid, kan ze zich erg ongemakkelijk voelen. Uw dierenarts kan de oorzaak van het haarverlies van uw kat bepalen, de juiste behandelingskuur aanbevelen en de huid en vacht van uw kat weer gezond krijgen.