Kunnen oudere katten en kittens goed met elkaar opschieten? Alles wat u moet weten!

Het introduceren van een oudere kat aan een nieuw kitten kan lastig zijn. Het verschil in leeftijd, energieniveaus en fysieke omstandigheden kan spanning veroorzaken. Maar het betekent niet dat je twee katten elkaar voor altijd niet leuk zullen vinden.

Door je katten op de juiste manier aan elkaar voor te stellen, bouw je een sterke basis voor hun relatie. En er zijn manieren om uw katten te presenteren die ervoor zorgen dat uw oudere kat niet gestrest raakt, maar u moet zich voorbereiden voordat u uw nieuwe kitten in huis haalt. We bekijken hoe je katten het beste aan elkaar kunt voorstellen en wat je precies kunt doen om de overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken.

3 kattenverdeler

Iets om eerst over na te denken

Als katteneigenaar ben je je er waarschijnlijk van bewust dat routine van vitaal belang is voor een kat. Het introduceren van een kitten verstoort deze routine en het gevestigde territorium van uw oudere kat, wat stressvol kan zijn. Er zijn verschillende manieren waarop uw kat zal laten zien dat hij gestrest is, maar sommige zijn niet voor de hand liggend. Als u een van de volgende tekenen ziet1, kan uw kat communiceren hoe gestrest hij voelt:

 • Minder eten/drinken
 • Gehurkt en gespannen kijken
 • Overmatig miauwen
 • Overdreven slikken/likken van hun neus
 • Sissen/grommen
 • Minder tolerant tegenover mensen
 • Overeten
 • Terughoudend om de kattenbak, het kattenluik te gebruiken of bij je te zitten
 • Krassen op het meubilair
 • Braken/diarree
 • Meer teruggetrokken/verstopt dan normaal

Hopelijk zal uw kat geen van deze tekenen vertonen, maar het is altijd het beste om te weten waar u op moet letten voor het geval dat. Voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle introductie als het gaat om het brengen van een nieuwe kat naar uw huis. Zorg ervoor dat u uw oudere kat voldoende tijd geeft om zich aan deze verandering aan te passen.

Kattenkogelverdeler 1

Overweeg de gezondheid van uw kat en temperament

Britse korthaar gezondheidszorg
Afbeelding Credit Door: Taut, pixabay

Het eerste waar u rekening mee moet houden, is de gezondheid en het temperament van uw oudere kat voordat u een nieuw kitten mee naar huis neemt. Kittens zijn gevoelig voor aandoeningen van de luchtwegen en u moet ervoor zorgen dat het immuunsysteem van uw oudere kat klaar is om alles aan te pakken wat uw kitten met zich meebrengt. Kittens zitten vol energie en zullen laten zien dat ze onbescheiden willen spelen, wat stressvol en pijnlijk kan zijn voor een oudere kat die het niet kan bijhouden.

Het temperament van de kat zal ook een belangrijke rol spelen in uw beslissing of op zijn minst hoe u uw katten aan elkaar introduceert. Katten met een zacht karakter zullen het extra gezelschap niet zo erg vinden, maar als uw kat een humeur heeft, kan uw kitten een beetje pittig welkom worden. U kent uw kat natuurlijk het beste en u zult ongetwijfeld de beste beslissing nemen voor uw oudere kat en nieuwe kitten.

Potentiële voordelen voor uw senior kat

Kittens zitten vol energie, wat misschien de perfecte motivatie is voor uw oudere kat om van de bank af te komen en deel te nemen aan het plezier. Lichte lichaamsbeweging is van vitaal belang voor uw oudere kat en spelen met het kitten is de perfecte manier om speeltijd aan zijn dag toe te voegen. Dit zal ook het nieuwe kitten bevallen.

Naarmate uw kat ouder wordt, zal hij waarschijnlijk een zekere mate van cognitieve achteruitgang ervaren, en wat is een betere manier om jong te blijven dan rond te hangen met iemand die jong is, toch? Voor al die keren dat u het huis uit bent voor werk of vrienden ziet, zal uw kitten er nu zijn om hem gezelschap te houden. Als uw oudere kat ooit verlatingsangst voelt, is dit de perfecte oplossing.

Kattenkogelverdeler 1

Hoe u uw katten aan elkaar kunt voorstellen

twee katten spelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

We hebben het dus gehad over de voorbereiding op de komst van uw kitten, dus hoe doet u dat precies?

Feromonen

Feromonen creëren een rustige omgeving voor een kat en u kunt er veel gebruik van maken in de weken voorafgaand aan de komst van uw kitten. Sprays, diffusers en doekjes zijn allemaal beschikbaar en zullen uw kat helpen zich ontspannen te voelen zonder zich tot drugs te hoeven wenden. Uw dierenarts is een fantastische bron voor het aanbevelen van effectieve en veilige kalmerende supplementen, dus het is de moeite waard om met hen te controleren voordat u een feromoonproduct probeert.

Bereid uw huis voor

Je denkt misschien aan alles wat je nodig hebt, maar zorg ervoor dat de nieuwe voerbakken, bedden en speelgoed in huis worden geplaatst voordat het kitten arriveert. Op die manier prop je niet te veel nieuwe dingen op één dag en kan je oudere kat wennen aan deze nieuwe items voordat het kitten in zijn leven komt. Dit betekent ook dat je minder gestrest bent op de dag van aankomst. Als je gestrest bent, is je cat zal het oppikken.

Bereid een ruimte voor het nieuwe kitten voor wanneer ze aankomen, zoals een logeerkamer, waar uw kitten de eerste week of zo kan doorbrengen. Zorg ervoor dat uw oudere kat bij de deur van deze kamer kan komen, zodat ze het kitten kunnen horen en ruiken, maar niet met hen kunnen communiceren.

Katten zijn ook snel gestrest als ze niet bij benodigdheden kunnen, zoals kattenbakken of zelfs jij. Je moet een kattenbak hebben voor elke kat, plus een extra kattenbak, verdeeld over het hele huis. Zorg ervoor dat je wat tijd vrijmaakt voor jou en je oudere kat, zodat ze zich niet buitengesloten voelen.

Kattenkogelverdeler 1

Een band opbouwen

twee katten worstelen
Afbeelding Credit: AdinaVoicu, Pixabay

Als het gaat om het leren kennen van je katten, wil je speelsessies aanmoedigen om ze te helpen met elkaar om te gaan. Maar er is een dunne lijn tussen het aanmoedigen van tijd samen en het forceren van interacties. Laat uw kitten het huis verkennen onder uw toezicht en laat uw oudere kat zijn verkenning of terugtrekking observeren.

Een leuke manier om ze bij elkaar te krijgen, is door ze tegelijkertijd traktaties uit aparte kommen te geven. Uw oudere kat zal meer met uw kitten willen communiceren als hij het associeert met positieve dingen.

Uw oudere kat kan ook grenzen stellen aan het kitten; probeer niet in te grijpen wanneer dit gebeurt. U zult merken dat uw oudere kat sist en naar het kitten zwaait als het kitten iets doet dat hij niet leuk vindt. Dit is normaal, en zolang het niet verder gaat dan sissen en swatten, is het prima.

Aan het einde van de dag worden uw oudere kat en kitten misschien niet de beste vrienden, maar de meeste katten zullen een andere katachtige in de buurt accepteren en zelfs af en toe waarderen. De kunst is om geduldig te zijn en te voorkomen dat je ze in elkaars ruimte dwingt. Als uw oudere kat bijzonder agressief is tegen uw kitten, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies.

3 kattenverdeler

Conclusie

Oudere katten en kittens kunnen goed met elkaar overweg. Het kan stressvol zijn voor een oude kat om te wennen aan de energie die een kitten met zich meebrengt, en de verandering in zijn routine kan ongetwijfeld een uitdaging zijn. Het is essentieel om u voor te bereiden voordat uw kitten daar aankomt en ervoor te zorgen dat u geduldig bent. Niet alleen kunnen uw huisdieren vrienden worden, maar het kan ook uw oudere kat ten goede komen om wat gezelschap in huis te hebben!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay, Pexels