Kattenconcert – Uw kat miauwt ’s nachts? Hier is wat je eraan kunt doen!

Of het nu een lief gemiauw, een opdringerige miauw of een schattig gespin is – katten communiceren op allerlei manieren met ons en wij mensen genieten daarvan. Meestal, tenminste. Maar wanneer luid, constant miauwen ons van onze slaap berooft, wordt het al snel niet meer zo zoet. In dit artikel vertellen we je wat nachtelijk miauwen betekent en wat je eraan kunt doen.

Waarom katten miauwen

Als je naar twee volwassen katten kijkt, zul je snel merken dat ze zelden met een “miauw” tegen elkaar praten. Miauwen wordt eigenlijk meer gebruikt voor communicatie tussen jonge kittens. Kittens miauwen bijvoorbeeld als ze hun moeder zoeken, als ze honger hebben of als ze het koud hebben. Als de katten volwassen zijn, gebruiken ze veel vaker geur en lichaamstaal om met andere katten te communiceren.

En dat is waar mensen in het spel komen. In de regel herkennen of begrijpen ze zelden kattentaal. En dit is hoe katten hebben geleerd: Of het nu gaat om honger, aaien, deuren openen of aandacht – als ik iets van mijn blikopener wil, moet ik mezelf laten opmerken. En de beste manier om dat te doen is door te miauwen.

Dus katten miauwen altijd als ze iets van hun mens willen. Maar waarom precies ’s nachts?

In tegenstelling tot mensen hebben katten geen dag- en nachtritme. Katten zijn ook geen nachtdieren, zoals bijvoorbeeld hamsters. Ze maken geen onderscheid tussen dag en nacht. Dit betekent dat een kat die overdag spraakzaam en miauwend is, niet zomaar stil is zodra de zon ondergaat. Huiskatten moeten leren dat mensen graag de hele nacht doorslapen.

Zodra zij aan dit ritme in hun nieuwe huis gewend zijn, moet de nachtrust daadwerkelijk plaatsvinden. Als u echter ’s nachts een levendig kattenconcert heeft, kan dat te wijten zijn aan een van de volgende punten.

zwarte kat miauwt

Redenen waarom uw kat ’s nachts miauwt

Verveling

Een heel eenvoudige reden waarom uw kat ’s nachts miauwt, kan zijn dat hij zich verveelt. Als uw kat overdag lui is, is het niet ongewoon dat hij zich ’s nachts verveelt en wil spelen. Het maakt de kat niet uit dat de eigenaar of de dame op dat moment liever zou slapen – nu is het tijd om te spelen!

Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing: maak je kat vlak voor het slapen gaan echt moe! Een lange speelsessie put de kat uit. Of je nu jaagt of spelletjes vangt: Er zijn veel manieren om de jachtvaardigheden van uw kat te trainen en te oefenen. Probeer bijvoorbeeld onze DIY kattenspeeltjes.

Ja, onze huiskat is geen klassiek roedeldier, maar de meeste katten zijn ook geen strikte eenlingen. Ook al brengt u veel tijd door met uw kat, contact met andere katten is belangrijk. Daarom moet je een kat niet alleen houden, zeker niet als het alleen een binnenkat is; er zijn natuurlijk ook katten die geen enkele andere kat (meer) in hun huishouden accepteren.

Als je tot nu toe maar één miauwende kat hebt, kan een tweede kat als speelkameraadje misschien helpen. U moet zich er echter van bewust zijn – zoals altijd voordat u een dier aanschaft – dat een tweede kat ook meer verantwoordelijkheid, hogere kosten en meer aandacht betekent.

Honger

Honger kan ook een reden zijn. Het is immers niet goed om op een lege maag te slapen! Een late snack maakt uw kat moe – en als het lekker smaakt, zal uw kat blij zijn. De heerlijke soorten van FairCat zijn perfect als snack voor het slapen gaan.

Plotselinge verandering van omgeving

Ben je verhuisd? Heeft u uw huis opnieuw ingericht of is er misschien een nieuwe huisgenoot ingetrokken? Dit alles kan uw kat van streek maken. Vertrouwde geuren en geluiden ontbreken. Als de verzorger slaapt, zal de onzekerheid zich snel uiten in het miauwen ’s nachts.

Geef uw kat de tijd om zich in te werken – en overdag een extra portie liefde en geborgenheid.

Gezondheidsredenen

Uw kat is uitgeput, heeft zijn favoriete FairCat opgegeten en het is lang geleden sinds de laatste verandering in huis? Nachtelijk miauwen kan ook een uiting zijn van algemeen ongemak of zelfs gezondheidsproblemen van uw kat. Vooral als de gedragsverandering heel plotseling komt, is uw volgende aanloophaven de dierenarts.
slapende kat

Leeftijd

Naarmate katten ouder worden, nemen vitale functies zoals geheugen en begrip af. Dit kan leiden tot onzekerheden bij je oude kat. Hard miauwen kan een teken van dementie zijn – en een uiting van angst. In dit geval is het essentieel om uw kat veiligheid en zekerheid te bieden. Geef haar de nabijheid die ze nodig heeft en bezoek je dierenarts.

Hormonale redenen

Is uw kat niet gecastreerd? Dan kan dit ook een reden zijn voor nachtelijke terreur. Een poes wordt geslachtsrijp rond de leeftijd van zes maanden. Als ze klaar is om te paren, toont ze dit niet alleen door onrustig gedrag en voortdurend markeren, maar ook door veel vaker en harder te miauwen en te sissen dan wanneer ze niet krols is. Bovendien verspreiden ze een geur die vooral katers over grote afstanden kunnen ruiken. Een gesloten platte deur waardoor uw kat geen krolse kat kan vinden, kan ook leiden tot een luid miauwconcert. Als castratie voor u geen optie is, is de enige oplossing te wachten tot de loopsheid voorbij is.

Gebrek aan aandacht

Je kat zoekt aandacht, ze wil geaaid worden of ze wil nu het balkon op? Als ze merkt dat je niet meteen aandacht aan haar besteedt, zal ze proberen manieren te vinden om je aandacht te krijgen. Bijvoorbeeld door te miauwen of te krabben aan de deur.
Maar dat is precies wat verraderlijk is! Als u op het gedrag van uw kat let, krijgt hij bevestiging – en in het ergste geval blijft hij dat doen. Als uw kat bijvoorbeeld midden in de nacht wordt geaaid, weet hij: “Vanaf nu zal dit altijd gebeuren! Het enige wat hier helpt is standvastig zijn en negeren.

Uw kat negeren kan in het begin moeilijk zijn, maar het is het waard! Het kan een paar nachten duren, maar uw kat zal snel inzien dat ze met miauwen niets opschiet.

Conclusie: Veel redenen, één symptoom

Uit onzekerheid, verveling of honger. Een kat zal ’s nachts niet miauwen zonder reden. Observeer het gedrag van uw kat zorgvuldig om te zien wat erachter zou kunnen zitten. Misschien heeft ze wat meer beweging nodig of is ze van slag door een grote verandering. Het kan ook een teken van gezondheidsproblemen zijn.

Als u aandacht besteedt aan de signalen die uw kat u geeft, kunt u zien waarom uw kat miauwt. Wees geduldig en probeer de problemen dienovereenkomstig aan te pakken. Dus het nachtelijke gemiauw zal snel tot het verleden behoren en u kunt eindelijk weer de hele nacht doorslapen.

Een droom.