Oude kat. Dit moet je weten!

Een kat is een trouwe metgezel die de mens ongeveer 15-20 jaar bijstaat. Zo oud kunnen katten worden. Ouderdomsveranderingen treden vaak langzaam en sluipend op. In dit artikel vertellen we u hoe u kunt herkennen dat uw kat geleidelijk ouder wordt en hoe u hem zo goed mogelijk kunt ondersteunen.

Uw kat wordt oud – maar wanneer?

Hoe graag we het ook zouden willen, onze huisdieren leven niet eeuwig. Net als bij ons mensen gaat de leeftijd niet zomaar aan hen voorbij. Maar wanneer wordt een kat oud? Natuurlijk varieert dit van kat tot kat. In het algemeen wordt een kat als senior beschouwd als hij tien jaar oud is. Dit klinkt in eerste instantie misschien verrassend, omdat katten tot 20 jaar kunnen leven, afhankelijk van het ras. Je moet echter bedenken dat deze kattenleeftijd in mensenjaren zou overeenkomen met een 60-jarige mens. Dus met tien jaar is uw kat praktisch één poot verwijderd van zijn pensioen.

kattenpoot

4 Tekenen dat uw kat oud wordt

Naarmate katten ouder worden, veranderen hun aard en lichaam. Net als wij kunnen katten lijden aan verschillende leeftijdsgebonden pijnen en gezondheidsproblemen. Vaak kunnen de volgende fysieke veranderingen worden waargenomen bij oudere katten:

Geur & Smaak

Met de leeftijd kan het reukvermogen van uw kat afnemen. Dit heeft verschillende onmiddellijke gevolgen. Uw kat gebruikt zijn reukzin veel meer dan mensen. Ze kunnen zelfs communiceren met andere katten via hun reukzin. Als dit zintuig aangetast is, zal het voor hen moeilijker zijn om met andere katten te communiceren.

Het verlies van de reukzin kan ook de smaakzin van uw kat verminderen! Daardoor kunnen ze kieskeurig worden over hun eten. Geen wonder dat smakeloos voedsel niet tot ons favoriete voedsel behoort. Dus als uw oudere kat haar eten niet lekker begint te vinden, kan dat het gevolg zijn van een verminderd smaakvermogen.

Zicht

Oudere katten zien vaak slechter. Ze kunnen zelfs leeftijdsblindheid ontwikkelen. Katten kunnen zich nog goed redden met hun tast- en reukzin, maar veranderingen in het huishouden, zoals het verplaatsen van meubels, kunnen op oudere leeftijd bijzonder verontrustend zijn voor uw viervoeter. Verhuizen kan voor een oudere kat veel stressvoller zijn dan voor een jongere. Probeer de oude meubels in het nieuwe huis op dezelfde manier op te stellen als in het oude huis om de verhuizing voor uw kat zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Luister

U hebt het waarschijnlijk al geraden, maar het gehoor van uw kat neemt ook af naarmate hij ouder wordt. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat uw kat bepaalde geluiden helemaal niet meer of minder goed waarneemt. Dit kan ook het reactievermogen van uw kat vertragen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor buitenkatten als u in een gebied met veel verkeer woont, waar uw kat afhankelijk is van functionerende zintuigen en snelle reflexen.

6 tips: Dit is de beste manier om uw oude kat te behandelen

Tijd: Een nemen en geven

Uw kat zal niet plotseling veranderen op haar tiende verjaardag. De veranderingen komen geleidelijk in de loop der jaren. Neem daarom voldoende tijd om uw kat zorgvuldig te observeren en in te spelen op zijn nieuwe behoeften. Ze heeft vooral één ding nodig: veel begrip. Vooral op oudere leeftijd heeft uw senior kat liefde en zorg nodig.

Eis niet te veel

Op oudere leeftijd worden we allemaal langzamer – en niet alleen lichamelijk. We leren ook niet meer zo goed als toen we jonger waren. Het is hetzelfde met onze huisdieren. Een oude kat zal zeker niet zo snel zijn gewoonten veranderen als jonge kittens. Het is ook mogelijk dat uw kat op oudere leeftijd nieuwe eigenaardigheden ontwikkelt. Of uw kat kan weer eigenschappen vertonen die u haar misschien zelfs hebt afgericht om niet te hebben. Geef u beiden de tijd en heb er begrip voor als uw kat zich op oudere leeftijd niet altijd gedraagt zoals u zou willen.

Dit houdt uw oude kat gezond en levendig

Het juiste voedsel in de kom

Het energieverbruik van uw kat daalt met de leeftijd – maar zijn voedingsbehoeften blijven dezelfde. Met dezelfde hoeveelheid voedsel kan uw viervoeter in gewicht toenemen naarmate hij ouder wordt. Bovendien neemt de behoefte aan fosfor af om de nieren te beschermen. Over het algemeen verdraagt uw viervoeter zijn voedsel niet meer zo goed als toen hij jong was. Kies een voeding die is aangepast aan de speciale behoeften van uw oudere huisdier. De exacte vereisten variëren naargelang de kat, zijn leeftijd en zijn geschiedenis. Ben je onzeker over de keuze van een voeding? Vooral als uw pluizige bips een ziektegeschiedenis heeft, kan uw dierenarts, die gespecialiseerd is in voeding en de individuele problemen van uw kat het beste kent, u helpen. Een ander probleem bij het ouder worden kan het verlies van tanden zijn. Zelfs met een goede gebitsverzorging kunnen katten op latere leeftijd tanden verliezen, waardoor ze moeilijker kunnen eten. Als uw huisdier tot nu toe droogvoer kreeg, kunt u misschien beter overstappen op natvoer. Het helpt ook oudere katten die lui zijn om te drinken om hun vochtbalans te reguleren. Uw kat moet gehydrateerd blijven, zelfs op hoge leeftijd.

Als uw kat gedurende langere tijd niet genoeg water drinkt of een gebrek aan eetlust heeft, kan dit een teken van ziekte zijn. Als dit het geval is, moet u zeker uw dierenarts raadplegen.

Fit blijven

Katten verliezen hun speelsheid zeker niet met de jaren! Wat wel kan veranderen is hun favoriete speelstijl. Als lichamelijke veranderingen of ouderdom hen beperken, zijn achtervolgings- en racespelletjes misschien minder leuk. Maar u kunt uw kat trakteren op intelligentiespeeltjes of bijvoorbeeld een zoekspel uitbreiden naar de hele flat. Trouwens, katten verliezen bijna nooit hun liefde voor dozen! Een nieuwe doos gevuld met lekker ruikende speeltjes is een feest voor uw kat – op elke leeftijd!

Als uw kat niet meer zo soepel loopt, mank loopt of een beetje kreupel is, kunnen er al gewrichtsproblemen zijn. Artrose is een veel voorkomend verschijnsel bij oudere katten. Er is zelfs fysiotherapie voor katten die kan helpen! Heb je een buitenkat? Buitenkomen op oudere leeftijd is niet per definitie uitgesloten!

Uw kat moet nog steeds de mogelijkheid hebben om de omgeving te verkennen. Maar haar zwerftocht zou wel eens veel korter kunnen worden. Geef uw kat altijd de kans om zich terug te trekken in een veilig huis.

Als het gezichtsvermogen en het gehoor van uw kat minder goed worden naarmate ze ouder wordt, kan naar buiten gaan gevaarlijk voor haar zijn. Zorg er in dit geval voor dat uw kat ten minste een rustige zitplaats aan het raam heeft in het huis of de flat, van waaruit hij het reilen en zeilen buiten in de gaten kan houden. Een goed compromis kan een katvrij balkon zijn. Hier kan uw senior kat de wereld voorbij zien gaan en genieten van de zon – zonder naar buiten te hoeven.

kat in armen

Hoe maakt u uw huis geschikt voor uw kat?

Toegankelijkheid voor katten

Net als bij ons mensen, neemt de pijn van uw kat toe naarmate hij ouder wordt. De mobiliteit wordt beperkter en het verlangen om op de hoogste kast te springen is beperkt. Soms is op de bank komen de grootste hindernis. Kijk daarom of u (creatieve) oplossingen kunt vinden om uw huis zo drempelvrij mogelijk te maken voor uw kat. Bijvoorbeeld met kattentrappen, hellingen of klimhulpmiddelen. Een kattenbak met een lage ingang helpt uw senior ook!

Bij toegankelijkheid hoort ook een comfortabel bed voor uw kat, waar ze gemakkelijk bij kan. Op oudere leeftijd heeft uw kat meer behoefte aan slaap, en daarom moet haar slaapplaats zo comfortabel en warm mogelijk zijn.
kat die uit het raam kijkt

Retraites & rust voor senior katten

Terugtrekken is belangrijk voor uw kat, zelfs op jonge leeftijd. Maar als ze ouder worden, worden ze nog belangrijker, want senior katten zijn geen fan van lawaai en commotie. Als u veel bezoek krijgt of als er veel te doen is in uw huis, zorg er dan voor dat uw viervoeter een rustige kamer voor zichzelf heeft waar hij zich kan ontspannen.
Dit betekent ook dat een jong katje niet noodzakelijk het beste gezelschap is voor uw trouwe senior. Een levendig kitten zal een oude kat eerder op de zenuwen werken dan dat het tot spelen aanzet. Het is belangrijk dat beide dieren vergelijkbare karaktereigenschappen hebben om een socialisatie te doen slagen. Als u overweegt nog een kat te adopteren, zijn hier enkele tips voor het koppelen van katten.

Uw kat wordt oud – hier is hoe u kunt helpen!

We kunnen niet voorkomen dat onze katten ouder worden. Regelmatige lichaamsbeweging, een goede gebitsverzorging en een goed dieet houden niet alleen ons mensen, maar ook onze viervoeters fit en kwiek! Regelmatige controles bij de dierenarts helpen om typische ouderdomsziekten zoals hart- en vaatziekten, de ziekte van Cushing of schildklierproblemen in een vroeg stadium op te sporen. Aandacht, tijd en geduld zijn hier de toverwoorden, zodat u nog vele mooie jaren met uw senior kat kunt doorbrengen.