Haaruitval bij katten

De verandering van vacht is eigenlijk een heel normaal proces bij katten: met het wisselen van de seizoenen verandert ook de dichtheid van de vacht van uw viervoeter. Je moet je alleen zorgen maken als er aanzienlijk meer haar uitvalt dan er terug kan groeien. Dit heet haaruitval of alopecia – en het kan een teken zijn van een ernstige ziekte of een parasietenplaag. Hier vertellen we je hoe je het verschil kunt zien tussen normale en pathologische haaruitval en wat je kunt doen tegen haaruitval bij katten!
haaruitval kat

Is kattenhaar jouw glitter? Wanneer je je zorgen moet gaan maken

Kattenmensen weten het: Waar katten zijn, is natuurlijk veel kattenhaar. Het is onvermijdelijk, en tot op zekere hoogte maakt het deel uit van het volkomen normale vervellingsproces. Onze fluwelen poten verliezen het hele jaar door haar, maar twee keer per jaar moeten ze hun vacht volledig veranderen: Zo regelen katten hun warmtebalans. In de herfst komen ze met hun wintervacht in de juiste stemming voor de koude temperaturen, en in de lente komt de veel lichtere zomervacht om de hoek kijken. Goede tips voor het verwijderen van kattenhaar van kleding, banken enz. vindt u in onze gids “Kattenhaar verwijderen”.

Ernstige haaruitval kan echter ook ernstige ziekten bij uw kat verbergen. Als de vacht van de kat dunner wordt of zelfs kaal, moet u zo snel mogelijk met uw kat naar de dierenarts om uit te zoeken wat de oorzaak van de haaruitval is en om een geschikte behandeling te vinden.

Zo herkent u pathologische haaruitval bij uw kat:

 • Dunner wordende vacht en kale plekken
 • Overmatig krabben en likken
 • Rode en ontstoken huid
 • Schilferige huid

Kijk uit voor meer plukjes haar in je huis. Als uw kat vaak aan zijn vacht likt, zal hij ook meer haar inslikken. Dit kan leiden tot misselijkheid en braken. Als uw kat haarballen uitbraakt en overmatig borstelt, kan dit ook verband houden met haaruitval!

Oorzaken van haaruitval bij uw kat

 • Huidparasieten of schimmelinfecties
  Vooral buitenkatten kunnen gemakkelijk vlooien of mijten oplopen. Maar zelfs huiskatten zijn niet immuun. Afhankelijk van de soort schimmel- of parasietenaantasting kan er sprake zijn van toegenomen vachtverlies.
 • Hormonale of metabolische stoornissen
  Als de hormoonhuishouding van uw kat verstoord is door ouderdom of ziekte, kan dit ook tot uiting komen in opvallende haaruitval.
 • Stress
  Als katten last hebben van stress, kunnen ze hun lichaam letterlijk kaal likken. Dit is altijd een teken dat uw kat zich niet goed voelt. Zogenaamde psychogene likdoorns worden meestal veroorzaakt door een belangrijke aanleiding, zoals een verhuizing, een nieuwe kat in het huishouden of een andere grote verandering in het leven van uw kat. Kortstondige stress, zoals lawaai op oudejaarsavond, kan ook een oorzaak zijn.
 • Pijn
  Als iets pijn doet in het lichaam van de kat, hebben sommige katten de neiging om de pijnlijke plek intensief te likken of te knabbelen. Kale plekken kunnen het gevolg zijn.
 • Verkeerde voeding
  Zowel een overaanbod als een tekort aan voedingsstoffen kan bij katten leiden tot allerlei vachtproblemen. Het verkeerde voer of de verkeerde hoeveelheid voer kan de oorzaak zijn – tips om uw kat het juiste voer te geven vindt u hier.
 • Intoleranties en intoleranties
  Als uw kat niet goed eet, kan haaruitval een symptoom zijn van een allergie of intolerantie. Hier in ons artikel vindt u meer hints en tips voor voedselintoleranties van katten.

Hoe haaruitval bij katten te voorkomen

U kunt de regelmatige vachtverzorging van uw kat ondersteunen door regelmatig te borstelen. Dit helpt ook voorkomen dat uw kat te veel haar inslikt, wat kan leiden tot haarballen die hij niet kan verteren. Tijdens deze knuffel- en borstelsessies kunt u ook regelmatig de vacht van uw kat onderzoeken en eventuele kale plekken in de gaten houden. Veranderingen in vacht en huid kunnen tijdig worden opgemerkt en u kunt uw kat zo nodig snel naar de dierenarts brengen.

Als mijten, vlooien, teken of andere parasieten de oorzaak zijn van de haaruitval van uw kat, kan uw dierenarts dit met medicijnen behandelen en ook profylactische antiparasitica aanbevelen.

Zorg er in het algemeen voor dat uw kat een gezonde en evenwichtige voeding krijgt. Speciale aandacht is nodig als uw kat allergieën of intoleranties heeft. Als uw kat een gladde, glanzende vacht heeft, is dat een teken van een goede algemene gezondheid.

U moet stress en verveling in het kattenhuishouden koste wat kost vermijden! Zorg voor een katvriendelijke omgeving en, vooral voor katten die alleen binnenshuis leven, voor de nodige beweging voor hun speel- en jachtinstincten. Huis- en flatkatten moeten absoluut bezig worden gehouden. Als uw kat nog niet genoeg speelt met andere katten, zijn hier enkele tips over hoe u gemakkelijk zelf kattenspeelgoed kunt maken.

Conclusie

Haaruitval bij katten is niet altijd een reden tot alarm. Een paar verloren kattenharen hier en daar zijn volkomen normaal. U hoeft zich pas zorgen te maken over de haaruitval van uw kat als u kale of zelfs ontstoken plekken ontdekt, of als uw kat zich echt gaat verzorgen.

De precieze redenen voor haaruitval bij katten kunnen heel verschillend zijn en zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. Het is belangrijk een dierenarts te raadplegen om uit te zoeken of het komt door parasieten, een slecht dieet of een ziekte.

Als uw kat een glanzende, fluwelen vacht heeft, is dat zeker een goed teken dat uw huisdier in goede gezondheid verkeert.

Onze truc 17 voor haren van huisdieren op bekleding en kleding: wrijf gewoon met een huishoudhandschoen over de harige plekken. Voor bijzonder hardnekkig huisdierhaar helpt het om de handschoen lichtjes te bevochtigen.