Kat kauwt niet op haar eten en geeft over: wanneer moet je je zorgen maken?

Het is je misschien opgevallen dat je kat haar eten niet kauwt en het daarna opgooit, is dit iets om je zorgen over te maken? Het simpele antwoord is ja. Je kat mag niet regelmatig overgeven en dit kan een teken zijn van een onderliggend probleem. We bespreken alles wat je moet weten.

Kauwen katten op hun voedsel?

Allereerst moeten we ons afvragen of het normaal is dat katten hun voedsel niet kauwen? Ja, het kan volkomen normaal zijn. We zijn gewend om ons voedsel te eten door het op te kauwen in kleine, verteerbare stukjes die gemakkelijk te slikken zijn. Dit is niet hetzelfde voor onze katachtige metgezellen.

Katten zijn obligate carnivoren en dit is duidelijk als we naar de tanden van katten kijken. In vergelijking met mensen die veel grote snijtanden en kiezen met platte oppervlakken hebben, hebben katten grote scherpe hoektanden. Ze hebben kleine snijtanden met minimale functie en minder kiezen met scherpe punten. Hun tanden zijn gebouwd voor het scheuren en scheuren van vlees.

In het wild scheurden ze stukjes vlees van hun prooi en aten ze op. Soms eten ze heel of met heel weinig kauwen. Dit is vergelijkbaar voor onze huiskatten. Ze eten vaak stukjes natvoer in hun geheel of nadat ze er een paar keer op hebben gekauwd. Ze kunnen ook droge brokjes in hun geheel doorslikken, maar het is waarschijnlijker dat ze dit in kleinere stukjes kauwen, vooral als de brokjes groot zijn.

Veroorzaakt het doorslikken van voedsel whole braken bij katten?

Over het algemeen is het vrij gebruikelijk dat katten hun voedsel niet kauwen, vooral als het voedsel natvoer is of erg klein van formaat (droge brokjes). Ik heb veel katten gezien die helemaal geen tanden hebben en ze slagen er prima in om nat en droog voedsel te eten. In de meeste gevallen veroorzaakt dit geen problemen voor katten. Er zijn echter enkele uitzonderingen.

Lees ook: De 10 beste gezonde ingeblikte, zachte en natte kattenvoer voor 2022

In sommige gevallen kan het regurgitatie veroorzaken. Regurgitatie vindt meestal plaats binnen 30 minuten na het eten van het voedsel en het is wanneer voedsel meestal onverteerd en heel wordt teruggebracht. Het is nog niet verteerd door maagzuren en wordt technisch niet geclassificeerd als braken. Het is een passief proces en het kan optreden wanneer voedsel in de mond, slokdarm of voor een korte tijd in de maag zit.

Waarom herkauwen sommige katten nadat ze hun voedsel niet hebben gekauwd?

katten eten

In het wild scheurden ze stukjes vlees van hun prooi en aten ze op. Soms eten ze heel of met heel weinig kauwen.

Als katten oprispen nadat ze hun voedsel in hun geheel hebben gegeten, kan het zijn dat het probleem niet is dat het voedsel niet is gekauwd, maar dat ze te snel eten. Te snel eten van voedsel kan het maagdarmstelsel / spijsverteringskanaal overweldigen en ze kunnen het voedsel als gevolg daarvan oprispen. Dit komt vooral vaak voor als katten heel snel droog kattenvoer of brokjes eten.

Een andere reden hiervoor is als de kat het eten van grote hoeveelheden van voedsel. Nogmaals, dit is te veel voor de maag om mee om te gaan en het lichaam herrispt het voedsel.

Als ze hun voedsel niet kauwen en ze zijn het eten van grote lekkernijen of brokjes, dit kan verstikkingsgevaar veroorzaken en het lichaam zal dit als een beschermende reflex (de kokhalsreflex) oprispen.

Als uw kat echt zijn voedsel braakt en het geen oprisping is, is het de moeite waard om voedselallergieën of gevoeligheden te overwegen, vooral als het samenvalt met een recente voedselverandering. Voor onverklaarbaar of aanhoudend braken, plan een controle met uw dierenarts om te controleren op onderliggende ziekte.

Lees ook: Wat te doen als je kat op alles kauwt

Is dit schadelijk?

Als je kat niet op zijn eten kauwt en hij lijkt gezond en gelukkig, hoef je je geen zorgen te maken.

Als ze echter hun voedsel herkauwen zoals hierboven beschreven, zou dit een reden tot bezorgdheid zijn. Te snel eten of grote hoeveelheden eten kan regurgitatie, snoderbetering, opgeblazen gevoel (ze krijgen lucht binnen als ze snel eten) en op de lange termijn obesitas veroorzaken.

Het eten van grote stukken voedsel zonder erop te kauwen kan een ernstig verstikkingsgevaar zijn dat in sommige gevallen fataal kan zijn.

Tips om uw kat te helpen

Er zijn veel maatregelen die u kunt nemen om dit probleem te helpen en de manier waarop uw kat eet te verbeteren.

Allereerst is het belangrijk dat je kat niet te snel eet. Als ze dat doen, kun je speciale langzaam voedende kommen die op grote schaal beschikbaar zijn. Deze kommen hebben meestal inkepingen of groeven, die voorkomen dat uw kat te snel eet en de eettijd vertraagt. Dit verbetert een goede spijsvertering en voorkomt regurgitatie.

Puzzel feeders/interactieve feeders kan op dezelfde manier werken. Ze sloegenw down het eetproces en laat uw kat werken voor zijn voedsel. Dit stimuleert ook je kat, vermindert verveling en kan ook jachtgedrag nabootsen, samen met andere voordelen. Door de voedertijd te vertragen, hebben katten de neiging om minder voedsel te eten en dit voorkomt obesitas.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Automatische feeders kan ook helpen omdat we kunnen bepalen hoeveel voedsel en wanneer onze katten worden gevoerd. Dit betekent dat we ze weinig en vaak kunnen voeren, wat overeten en te snel eten kan verminderen. We hebben hier enkele aanbevelingen.

Vermijd het voeren van grote lekkernijen of stukjes brokjes dat kan verstikkingsgevaar opleveren. Zorg ervoor dat voedsel klein genoeg is om te voorkomen dat je vast komt te zitten als je kat het heel eet zonder te kauwen.

Als u alleen droge brokjes voert, overweeg dan om wat natvoer aan het dieet van uw kat toe te voegen. Kauwen is minder een probleem met natvoer omdat het zacht is en over het algemeen al in kleine stukjes komt. Daarom is het niet zo waarschijnlijk dat het problemen met regurgitatie of verstikking veroorzaakt. Er zijn veel andere voordelen van het toevoegen van natvoer aan het dieet van uw kat die hier worden beschreven.

Woorden van waarschuwing

katten eten

Als u alleen droge brokjes voert, overweeg dan om wat natvoer aan het dieet van uw kat toe te voegen.

We hebben de meest voorkomende problemen geschetst die kunnen worden geassocieerd met katten die hun voedsel niet kauwen en daarna overgeven en hoe dit te verhelpen.

Als de regurgitatie echter zeer ernstig is, niet oplost of als uw kat andere symptomen heeft, zoek dan de aandacht van de dierenarts.

We hebben regurgitatie beschreven als het overgeven van onverteerd voedsel. Als je kat verteerd voedsel, gal of schuim overgeeft en het is meer dan 30 minuten geleden dat hij voor het laatst heeft gegeten, is het waarschijnlijk dat hij braakt, niet oprispt.

Braken heeft meerdere oorzaken bij katten, waaronder;

Ik zou aanraden om uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken als dit het geval is om onderliggende medische problemen uit te sluiten. Dit kan bloed- en urineonderzoek, een röntgenfoto en echografie omvatten.

Conclusie

Als je kat zijn voedsel niet kauwt en het weer opgooit, kan het zijn dat hij te snel eet of te veel voedsel eet. Probeer langzame voerbakken, interactieve feeders of automatische feeders te gebruiken om de voedertijd te vertragen en regurgitatie te voorkomen.

Als uw kat andere symptomen heeft of als het probleem niet oplost, kan er een onderliggend medisch probleem zijn. Plan een controle bij uw dierenarts om dit uit te sluiten.

Veelgestelde vragen:

Waarom gooit mijn kat ineens haar eten over?

Er zijn veel redenen voor plotseling braken, waaronder het voeren van uw kat een nieuw soort voedsel. Als het minder dan 30 minuten na het eten is, zijn de oprisping en veel voorkomende oorzaken te snel eten, te veel eten of grote stukken voedsel eten zonder ze eerst te kauwen. Langzame voerbakken, interactieve feeders en automatische feeders kunnen helpen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het overgeven van mijn kat?

Als uw kat regelmatig overgeeft (een of twee keer per maand) of plotseling acuut braakt (meerdere braaksels in een korte periode van een paar dagen), zoek dan veterinaire aandacht om veelvoorkomende medische problemen uit te sluiten, zoals gastro-intestinale klachten, vreemd lichaam, vergiftiging, voedselgevoeligheden, enz.

Waarom gooit mijn kat onverteerd voedsel over?

Als uw kat onverteerd voedsel overgooit, betekent dit dat ze oprispen. Veel voorkomende oorzaken hiervan zijn als ze te snel eten, te veel eten of grote stukken eten zonder te kauwen. Langzame voerbakken en interactieve feeders kunnen helpen.

Hoe voorkom ik dat mijn kat overgeeft na het eten?

Als uw kat binnen 30 minuten na het eten en zijn onverteerde voedsel overgeeft, is dit oprispingen. Het gebruik van langzame voerbakken, interactieve feeders, automatische feeders en het vermijden van grote traktaties of brokjes kan helpen. Zoek veterinaire aandacht als dit niet oplost of als er andere symptomen zijn.