Hoe train je een kat die niet luistert?

Als je je huis deelt met een kat, geniet je er waarschijnlijk van dat ze ’s avonds op je schoot kruipen en spinnen en wrijven tegen je benen als je thuiskomt van je werk. Sommige dingen die onze katachtige huisdieren doen, zijn echter niet ideaal, zoals meubels krabben, voedsel stelen van het aanrecht of plassen op de wasstapel.

Snel overzicht

01

De meeste gedragingen die mensen als ongewenst beschouwen, zijn natuurlijke kattengedragingen die een reden of doel hebben.

02

Wangedrag is soms te wijten aan een medisch probleem, dus laat uw kat controleren voordat u andere oplossingen probeert.

03

Als uw kat ongewenst gedrag vertoont, is het mogelijk om hem aan te passen of om te leiden naar iets acceptabelers.

Als je kat soms een beetje stout is of zich gedraagt op een manier die je liever niet doet, hoe kun je hem dan stoppen? Is het mogelijk om ze te trainen om te luisteren als je nee zegt? Laten we meer te weten komen over kattentraining.

Waarom misdragen katten zich?

Katten proberen meestal niet opzettelijk stout te zijn, ze handelen gewoon op basis van hun natuurlijke instincten.

Het is belangrijk om te onthouden dat de meeste activiteiten die we als stout beschouwen, natuurlijk kattengedrag zijn dat een reden of doel heeft. Wanneer je kat iets destructiefs of onaangenaams doet, probeert hij je niet opzettelijk van streek te maken. Hier zijn enkele voorbeelden van ongewenst kattengedrag en de reden erachter:

1. Krabben aan de bank

Krabben is een natuurlijk kattengedrag, maar mensen hebben liever dat katten niet aan het meubilair krabben.

Je kat heeft geurklieren op zijn poten en rond zijn klauwen. Wanneer ze krabben, laten ze hun feromonen los en markeren ze hun territorium. Idealiter zou dit krabben buiten worden gedaan, of op een binnenkrabpaal, krabpaal of krasmat.

Als uw kat zich echter angstig of onzeker voelt over zijn territorium, of als hij niet voldoende faciliteiten heeft om in zijn omgeving te krabben, kun je merken dat hij krabt op plaatsen waar je liever niet hebt.

Lees ook: De 10 beste krabpalen in 2023

2. Ongepast urineren

Ongepast urineren wordt vaak veroorzaakt door stress of een medisch probleem.

Als uw kat in de badkuip, de wasmand of ergens anders in huis urineert dat niet zijn kattenbak is, kan dit verontrustend zijn. Ongepast urineren kan echter een teken van stress bij katten zijn, omdat de blaaswand ontstoken kan raken, wat leidt tot cystitis.

Andere urinewegaandoeningen zoals blaasstenen en urineweginfecties kunnen ook soortgelijke symptomen veroorzaken. In plaats van het op te schrijven tot een ondeugende kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor een gezondheidscheck.

Lees ook: Waarom krabt mijn kat aan de zijkanten van de kattenbak

3. Menselijk voedsel stelen

Katten zien het opruimen van voedsel niet als ondeugend – ze profiteren gewoon van een gemakkelijke maaltijd.

Katten zijn natuurlijke jagers en het maakt deel uit van hun katteninstinct. Als je erover nadenkt, is jagen niet alleen een kat-en-muisspel, het is ook opportunistisch voeren. Voor je huiskat is er niet veel verschil tussen het bespringen van een nietsvermoedend knaagdier en stiekem knabbelen aan een kip die op het aanrecht is achtergelaten!

Lees ook: Hoe jagen katten?

Begrijpen katten nee?

Katten begrijpen het woord nee misschien niet, maar ze kunnen onze verschillende tonen herkennen.

Je kat weet misschien wel of niet wat je bedoelt als je ‘nee’ zegt, maar één ding is zeker, het is onwaarschijnlijk dat hij op de lange termijn naar je zal luisteren als je schreeuwt of hem bang maakt.

Ze schokken met een hard geluid, plotselinge uitroep of straal water uit een spuitfles kan hen in hun spoor stoppen, maar ze zullen waarschijnlijk hetzelfde opnieuw doen, gezien de kans.

Ze kunnen zelfs stress en angst ontwikkelen als gevolg van je luide uitbarsting of hun onaangename ervaring, wat kan leiden tot nog meer ongewenst gedrag zoals poepen en plassen buiten de kattenbak of overgrooming.

Lees ook: Hoe leer je je kat “Nee”

Hoe disciplineer je een kat die niet luistert?

Proberen om uw kat te disciplineren voor ongewenst gedrag kan averechts werken als uw kat angstig of gestrest wordt door uw reactie.

Wanneer uw kat iets doet dat u irritant of frustrerend vindt, helpt het om te onthouden dat hij zich niet opzettelijk misdraagt – hij doet gewoon wat katten doen. Het is dus het beste om de oplossing niet te zien als disciplineren of straffen.

Als je reactie hen een negatieve ervaring bezorgt, zou je kunnen aannemen dat ze ervoor zullen kiezen om niet opnieuw op die manier te handelen. Maar in feite is dat waarschijnlijk niet het geval, en je zult probably stress creëren, wat hun gedrag erger kan maken en zelfs hun gezondheid kan beïnvloeden.

Lees ook: Kun je een kat disciplineren?

Is het wreed om een kat met water te besproeien?

Het gebruik van aversieve methoden om je kat te straffen kan je band verminderen.

Wat dat betreft is het het beste om niets te gebruiken dat je kat schokt, bang maakt of verontrust. Halsbanden en andere apparaten die trillen, een luid of hoog geluid maken of zelfs uw kat een elektrische schok geven, zijn onmenselijk en mogen niet worden gebruikt.

Zelfs het besproeien van uw kat met water uit een slang, waterpistool of spuitfles is onnodige straf die waarschijnlijk niet effectief zal zijn.

Dus, hoe train je een kat om te stoppen met zich misdragen?

Het is mogelijk om het ongewenste gedrag van uw kat aan te passen of om te buigen naar iets acceptabelers.

Als u het gedrag van uw kat wilt aanpassen of omleiden, moeten de volgende tips helpen. Verwacht geen resultaten van de ene op de andere dag, maar met geduld en consistentie zou je weer harmonieus met je kat moeten kunnen leven.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat als uw kitten stout lijkt, hij nog steeds aan het leren en ontwikkelen is. De ondeugende kant van je nieuwe familielid duurt misschien niet tot de volwassenheid.

1. Laat ze controleren door een dierenarts

Wangedrag is soms te wijten aan een medisch probleem, dus laat uw kat controleren voordat u andere oplossingen probeert.

Het eerste en belangrijkste dat u moet doen als het gedrag van uw kat is veranderd of problematisch is geworden, is naar een dierenarts gaan. De dierenarts zal uw kat controleren om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende medische aandoening is die hun gedrag veroorzaakt. Ze kunnen je ook adviseren over de beste manier om hun gedrag te verbeteren.

2. Gebruik positieve bekrachtiging

Bied traktaties en andere beloningen aan wanneer je je kat betrapt op het doen van de juiste dingen.

Zoals bij het trainen van veel diersoorten (evenals mensen!), Is het bieden van beloningen en aanmoediging voor goed gedrag zeer effectief. Als uw probleem is dat uw kat op ongepaste plaatsen plast, geef dan een traktatie, wat aaien of wat verbale lof wanneer ze hun kattenbak gebruiken of interesse tonen.

Dit kan ook worden toegepast op ongewenst krabben en ander destructief gedrag. Aan de andere kant, als het probleem overmatig miauwen of stelen van menselijk voedsel is, geef dan beloningen wanneer ze dit gedrag niet doen.

3. Vermijd straffen of schreeuwen

Zoals u nu weet, kunnen negatieve reacties en straffen dienen om uw kat angstig of gestrest te maken en is het onwaarschijnlijk dat ze het probleem oplossen. Daarom is het een veel beter idee om problematisch gedrag helemaal te negeren, terwijl je ze aanmoedigt en beloont als ze zich goed gedragen.

4. Gebruik afleiding

Het gebruik van speelgoed, traktaties of andere interacties om de aandacht van uw kat te trekken, zal hen helpen hun interesse in wat ze aan het doen waren te verliezen.

5. Zorg voor voldoende middelen

Als je kat aan de bank krabt, plaats dan een paar verschillende krabpalen in de buurt, zodat ze een alternatief hebben.

Bepaalde zogenaamde kattenmisdragingen, zoals het elimineren buiten de kattenbak en het krabben van meubels, kunnen het gevolg zijn van onvoldoende middelen. Zorg voor voldoende katvriendelijke krabuitrusting. Het vermijden van concurrentie voor krabpalen zal helpen om de klauwen van uw kat te houden waar u ze wilt hebben! Zorg ervoor dat je een kattenbak meer hebt dan het aantal katten dat je hebt en maak de dozen dagelijks schoon, zodat katten ze gemakkelijk kunnen openen en gebruiken in plaats van elders in huis te elimineren.

Lees ook: Hoe te voorkomen dat katten meubels krabben

6. Bied milieuverrijking aan

Als je kat zich verveelt, is de kans groter dat hij destructief gedrag vertoont. Als je veel speelgoed, puzzelvoeders, kattenbomen en andere activiteiten verstrekt, zal je kat minder snel de moeite nemen om de dingen te doen die hij niet zou moeten doen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

7. Gebruik feromonen of kattenkruid

De meeste katten vinden kattenkruid onweerstaanbaar; dit kan hun aandacht vasthouden, zodat ze elders geen kattenkwaad uithalen.

Het omleiden van het gedrag van uw kat naar een meer geschikte plaats kan worden gedaan met behulp van kattenferomoonsprays of kattenkruid. Probeer de krabmat van je kat te besproeien met Feliway of strooi er een laag kattenkruid op.

Het zal snel de aandacht van je kat trekken en ze zullen veel minder geïnteresseerd zijn in het krabben van je gloednieuwe vloerkleed. Feromoon of kalmerende sprays en diffusers kunnen ook nuttig zijn voor het verminderen van stress bij katten, dus u kunt merken dat het ook helpt bij cystitis of overgrooming.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

8. Leer basiscommando’s

Door je kat leuke trucjes te leren, worden hun hersenen betrokken bij een positieve activiteit.

Het zijn niet alleen honden die love om te leren – katten zijn ook erg trainbaar! Het aanleren van basiscommando’s zoals zitten, poten en high-five, met behulp van traktaties als een stimulans, geeft je een manier om je kat af te leiden van zijn tegenslagen.

Lees ook: Waarom bijt mijn kat mij? En hoe het te laten stoppen

Conclusie

Katten kunnen erg koppig zijn en zullen vaak doen wat ze willen. Dat hoeft echter geen ramp thuis te betekenen. Begrijpen waarom je kat doet wat hij doet, zal je meestal een idee geven over hoe je dingen kunt verbeteren door hem om te leiden naar positieve activiteiten.

En vergeet niet dat uw lokale veterinaire team altijd klaar staat met advies over hoe u het problematische gedrag van uw kat kunt verbeteren.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Hoe zorg je ervoor dat een kat naar je luistert?

De meeste katteneigenaren zullen weten dat het bijna onmogelijk is om je kat iets te laten doen wat hij niet wil doen. Moedig ze in plaats daarvan aan en prijs ze wanneer ze iets doen wat je leuk vindt, en negeer ze als ze iets doen wat jij niet doet.

Waarom gedraagt mijn kat zich zo slecht?

Katten kunnen zich vaak slecht gedragen, maar er is meestal een reden voor het ongewenste gedrag. Door te proberen de reden achter het gedrag van uw kat te begrijpen, zou u in staat moeten zijn om het te verbeteren.

Overweeg eerst of uw kat onwel, met pijn of gestrest kan zijn. Ten tweede, overweeg of je hun gedrag kunt omleiden naar een locatie waar het je niet stoort. Tot slot, als je het moeilijk hebt, praat dan met een veterinaire gedragsdeskundige.

Hoe train je een kat om nee te begrijpen?

Zelfs als je kat het woord ‘nee’ begrijpt, betekent dat niet dat hij het zal gehoorzamen. Als je niet wilt dat je kat iets doet, probeer dan enkele van de bovenstaande tips. Als dat niet lukt, zoek dan de steun van een dierenarts of kattengedragsdeskundige.