Kat braken bloed: oorzaken & behandeling

Praten over kattenbraken zorgt nooit voor een prettig gesprek. Maar als het gaat om kattenverzorging, is braken een vrij belangrijk onderwerp. Het wordt urgent als er bloed in het spel is. Een kat die bloed braakt, hematemesis genaamd, is een ernstig medisch probleem dat veterinaire aandacht en zorg vereist.

Snel overzicht: Kat braken bloed

klok
Urgentie:Hoog
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek:Ja
kat
Gezien in Cats:Soms
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Maagzweren, inflammatoire darmziekte (IBD), vreemd materiaal, gingivitis of andere ernstige ontsteking in de mond die bloedingen veroorzaakt, inname van sommige rattenvergiften, darmparasieten, stollingsstoornissen, bepaalde medicijnen, kanker.
jam-medisch
Behandelingsopties: Anti-misselijkheid / braken medicatie, subcutane of intraveneuze vloeistoffen, medicijnen om de maag en het maagdarmkanaal te beschermen, ontwormers voor parasieten, specifieke behandelingen voor rattengif inname, inflammatoire darmziekte, en stollingsstoornissen. Behandeling voor kankers hangt af van het type.

Ben je er voldoende van overtuigd dat katten braaksel een kwestie is die het waard is om over te praten? We hopen het zeker.

Blijf lezen om meer te weten te komen over bloed in het braaksel van een kat en wat u kunt doen als uw kat bloed braakt.

Hoe ziet Bloody Vomit eruit?

Kat braken versus regurgitatie beeld

U kunt bepalen of uw kat braakt of oprispt door hem op heterdaad te observeren. Oprispingen gaan snel en zien er bijna moeiteloos uit.

Natuurlijk zal het bloed in het braaksel rood zijn. Maar er is meer aan de hand. De kleur en consistentie van het bloed geven aanwijzingen waarom er in de eerste plaats bloed in het braaksel zit.

Heldere, rode bloedvlokken in het braaksel wijzen op een probleem in het bovenste maagdarmkanaal (GI), waaronder de slokdarm, maag en bovenste dunne darm.

Als het bloed op koffiedik lijkt, signaleert dat een probleem lager in het maagdarmkanaal, zoals de onderste dunne darm en dikke darm. Het bloed lijkt op koffiedik omdat het gedeeltelijk is verteerd.

Hoe het bloed er ook uitziet, het is nooit normaal dat katten bloed braken.

Waarom braakt mijn kat bloed?

Waarom katten bloed braken

Een kat die bloed opgooit, kan wijzen op verschillende problemen. Ze zijn allemaal serieus.

Katten braken bloed om vele redenen, waarvan er geen enkele goed is. We zullen deze redenen hieronder doornemen.

 • MAAG-darm maagzweren- Maagdarmkanaalzweren kunnen optreden wanneer de beschermende weke delen bekleding van het kanaal wordt beschadigd door infectie. Wanneer die voering beschadigd is, begint het te bloeden. Bij katten zijn bacteriële infecties een veel voorkomende oorzaak van maagzweren in het maagdarmkanaal. Katten met maagzweren hebben andere symptomen, zoals verlies van eetlust, gewichtsverlies en mogelijk bloederige diarree.
 • Inname van vreemde lichamen- Katten zijn berucht om het kauwen op touw, wat een ravage aanricht wanneer ze worden ingeslikt. Het touw raakt verstrikt en verstrikt in de darmen, waardoor ontsteking van de bekleding van het maagdarmkanaal ontstaat die uiteindelijk kan leiden tot bloed in het braaksel. Ook kunnen scherpe vreemde voorwerpen fysieke scheuren aan de voering veroorzaken, waardoor bloedingen ontstaan.
 • Gingivitis- Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Ontstoken tandvlees, indien niet snel behandeld, kan beginnen te bloeden. Een kat met bloedend tandvlees zal dit bloed inslikken, zich ziek voelen en dat bloed meteen weer overgeven. Katten met gingivitis kunnen moeite hebben met eten en overmatig kwijlen.
 • Inflammatoire darmziekte (IBD)- Het woord ‘opruiend’ zegt het al. Chronische ontsteking in de darmen beschadigt het slijmvlies. Naast het braken van bloed, hebben katten met IBD vaak diarree, gewichtsverlies, depressie en vermoeidheid.
 • Rattengif inname- Rattengif is effectief in het doden van ratten, maar is zeer giftig voor katten. Een kat die rattengif rechtstreeks inneemt, of een rat eet die het gif heeft ingenomen, zal erg ziek worden vanwege de giftige ingrediënten van het gif. Deze schadelijke ingrediënten veroorzaken stollingsstoornissen die uiteindelijk kunnen leiden tot bloederig braaksel. Katten die rattengif binnenkrijgen, hebben ook moeite met ademhalen, eten minder en hebben overmatige dorst.
 • Parasieten- Interne parasieten zoals haakwormen en hartwormen kunnen ervoor zorgen dat katten bloed braken. Haakwormen hebben kleine haakjes die ze gebruiken om zich vast te klampen aan de voering van het maagdarmkanaal, waardoor de voering bloedt.
 • Kanker- Mestceltumoren veroorzaken vaak bloederig braaksel bij katten. Mestcellen zijn immuuncellen die helpen reguleren hoe het lichaam reageert op allergieën. Wanneer deze cellen misgaan en een tumor in de darmen vormen, kunnen katten bloed braken en andere symptomen vertonen, zoals diarree en verkleurde ontlasting (teer of felrood).
 • Stollingsstoornissen- Katten met stollingsstoornissen hebben het moeilijk om bloedstolsels te vormen, wat leidt tot overmatig bloeden. Een van deze stollingsstoornissen, hemofilie genaamd, kan ervoor zorgen dat katten bloed braken. Gelukkig is hemofilie bij katten zeldzaam.
 • Medicijnen- Van niet-steroïde anti-inflammatoire medicijnen is bekend dat ze de voering van het maagdarmkanaal beschadigen en bloedingen veroorzaken. Deze bloeding kan ertoe leiden dat een kat bloed braakt.

Wat moet je doen?

Wat te doen als uw kat bloed braakt

Als uw kat bloed braakt, onderneem dan onmiddellijk actie. Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts en plan een afspraak in.

Bloed bij kattenbraken is niet noodzakelijkerwijs een levensbedreigend probleem, maar het moet wel serieus worden genomen. Als uw kat bloed braakt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts om een afspraak te maken.

Uw dierenarts zal een grondig lichamelijk onderzoek uitvoeren, u vragen stellen over het braaksel en diagnostische tests uitvoeren om te bepalen waarom uw kat bloed braakt.

Hoe bezorgd u ook bent dat uw kat bloed braakt, wees bereid om zoveel mogelijk details te geven over het braken:

 • Wanneer het braken begon en hoe lang het al aan de gang is
 • Uiterlijk van het bloed in het braaksel
 • Andere symptomen die uw kat ervaart
 • Inname van rattengif of een vreemd lichaam

In sommige gevallen, zoals inname van rattengif, kan het helpen om een monster van het braaksel mee te nemen om te testen. Neem echter eerst contact op met uw dierenarts voordat u het monster verzamelt.

Na de eerste geschiedenis en lichamelijk onderzoek zal uw dierenarts de diagnostische tests uitvoeren die het meest nuttig zijn bij het identificeren van de oorzaak van het bloederige braaksel. Testopties omvatten routinematig bloedonderzoek, bloedstollingstests, een fecaal onderzoek en röntgenfoto’s.

Een kat behandelen die bloed braakt

Behandeling voor katten die bloed braakt

Behandeling voor een kat die bloed braakt, hangt af van de onderliggende aandoening en de ernst van het braken zelf.

Als uw kat bloed braakt, zal uw dierenarts de beste behandelingskuur bepalen op basis van wat het bloederige braaksel veroorzaakt en hoe snel uw kat bloed verliest.

Behandelingsopties worden hieronder vermeld:

 • Intraveneuze vloeistoffen om uw kat te hydrateren
 • Anti-braken medicijnen
 • Medicijnen om de voering van het maagdarmkanaal te beschermen
 • Antibiotica voor de behandeling van bacteriële infecties
 • Ontwormers om darmparasieten te doden

Als uw kat ernstig ziek is, moet hij in het ziekenhuis worden opgenomen totdat hij stabiel en sterk genoeg is om naar huis terug te keren.

Uw kat thuis behandelen

Volg alle behandelingsaanbevelingen van uw dierenarts voor uw kat. Naast medicijnen die uw kat nodig kan hebben, is het een goed idee om uw kat een licht verteerbaar dieet te geven dat weinig vet en vezels bevat. Dit dieet zal uw kat voorzien van voedingsstoffen, maar het maagdarmkanaal niet zo hard laten werken wanneer het moet genezen van het braken.

Samenbrengen

Katten braaksel is nooit prettig, vooral als er bloed bij betrokken is. Bloed in kattenbraken signaleert een onderliggend gezondheidsprobleem, dus breng uw kat naar uw dierenarts als u bloed in zijn braaksel opmerkt.

Volg het behandelplan van uw dierenarts om uw kat weer in goede gezondheid te krijgen.

Veelgestelde vragen

Waarom zou een kat bloed opzuigen?

Katten braken bloed om vele redenen, zoals maagzweren in het maagdarmkanaal, darmparasieten en inname van rattengif. Ook kan het inslikken van vreemde lichamen, zoals touw of scherpe voorwerpen, de voering van het maagdarmkanaal voldoende beschadigen om bloedingen te veroorzaken. Andere oorzaken zijn kanker en stollingsstoornissen.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het braken van mijn kat?

Het is normaal dat katten af en toe braken. U moet zich zorgen maken als uw kat elke week braakt en dit braken al minstens enkele weken aan de gang is. Bloed in het braaksel is altijd een reden tot bezorgdheid.

Kan het eten van gras ervoor zorgen dat een kat bloed braakt?

Het eten van gras kan een kat stimuleren om te braken. Het is echter niet aangetoond dat het eten van gras een oorzaak is van katten die bloed braken.