Niezen van katten: oorzaken & behandeling

Uitgelichte afbeelding van de kat niezen

Niezen is een reflex die universeel is voor alle dieren die neuzen bezitten. Af en toe niezen is een gezonde reflex, ontworpen om kleine irriterende artikelen uit de neus van een kat te verwijderen. Een kat die herhaaldelijk niest, is echter nooit normaal. In dit artikel worden de veelvoorkomende redenen voor niezen van katten uitgelegd en hoe kattenverzorgers moeten reageren als hun kat begint te niezen.

Kort overzicht: Niezen katten

klok
Urgentie:Laag
jam-medisch
Vereist dierenartsbezoek: Als het langer duurt dan een zeldzame occasionele niesbui, ja.
kat
Gezien in Cats:Vaak
schakel-ketting
Kan worden gekoppeld aan: Bacteriële infecties, virale infecties, schimmelinfecties, ontsteking, irritatie, allergieën, vreemd materiaal, ernstige tandziekte, neus- of sinustumoren.
jam-medisch
Behandelingsopties: Antimicrobiële stoffen voor infecties, ontstekingsremmende medicatie en/of antihistmines voor inflammatoire en allergiegerelateerde oorzaken. Nasale tumoren kunnen een operatie en / of andere vervolgbehandelingen zoals bestralingstherapie vereisen. Verdoving tandheelkundige procedure voor ernstige tandheelkundige aandoeningen.

Wat is een niesbui?

Iedereen weet wat niezen is, maar een definitie kan helpen verklaren wat er precies gebeurt.

Een niesbeurt is een reflex (je kunt er niet voor kiezen om naar believen te niezen), als reactie op een irritatie van de bekleding van de neusholtes. De reflex begint met een langzame inademing van lucht in de longen, gevolgd door een plotselinge, krachtige uitdrijving van de lucht op snelheid, door de neus.

Alle kleine, losse deeltjes in de neuskamer worden waarschijnlijk met snelheid in de omgeving verdreven tijdens een niesbui.

Oorzaken van niezen bij katten

Scottish Fold Cat Niezen

Niezen is een normale reflex met een grote verscheidenheid aan oorzaken. Uw kat kan meer gaan niezen door een virus, infectie, irriterend middel of een andere onderliggende oorzaak.

Alles wat het slijmvlies van de neus irriteert, kan niezen veroorzaken. Laten we een paar van de meest voorkomende oorzaken bespreken.

Virussen

Oorzaken van oorafscheiding bij katten

Feline Herpes Virus (FHV) en Feline Calicivirus (FCV), die samen bekend staan als de meest voorkomende infecties van de bovenste luchtwegen (URI) van katten (in de volksmond bekend als “kattengriep”) behoren tot de meest voorkomende oorzaken van niezen bij katten.

Als een virus de schuld is, zal het niezen normaal gesproken gepaard gaan met andere tekenen van virale infectie (zoals verlies van eetlust en oogafscheiding veroorzaakt door conjunctivitis).

Andere virussen, zoals Feline Leukemie Virus (FeLV) en Feline Immunodeficiency Virus (FIV) kunnen een breed scala aan tekenen van ziekte veroorzaken, waaronder luchtwegaandoeningen en niezen.

Infecties

Bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica, Mycoplasma of Chlamydia kunnen af en toe niezen bij katten veroorzaken. Schimmelinfecties kunnen af en toe worden gezien in bepaalde delen van de wereld (bijvoorbeeld Noord-Amerika). Parasitaire infecties kunnen zelden neusirritatie veroorzaken bij katten.

Allergieën en irriterende stoffen

Kattenverzorging buik

Vlooienallergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van huidirritatie en haartrekken bij katten.

Irriterende stoffen in de lucht (bijv. bepaalde ontgeurende aerosolen) kunnen soms niezen veroorzaken. Uw kat kan ook niezen als gevolg van een allergische reactie op deeltjes in de lucht (bijv. pollen, stof, sigarettenrook, enz.).

Lees ook: Allergieën bij katten: oorzaken, symptomen en behandelingen

Fertslichamen zijn een andere veel voorkomende oorzaak van niezen. Grassprieten, of een klein voorwerp dat mogelijk is ingeademd of misschien is ingeslikt en vervolgens opnieuw is opgerispt, kan een niesbui veroorzaken.

Andere problemen

Kat kwijlt

Niezen kan ook worden geassocieerd met andere aandoeningen, waaronder:

 • Nasofaryngeale poliepen zijn inflammatoire wratachtige gezwellen die uit het slijmvlies van de neusholte kunnen groeien, waardoor gelokaliseerde irritatie ontstaat
 • Tumoren van de neusholte zijn een zeldzame oorzaak, vaker gezien bij volwassen katten, en vooral bij oudere katten
 • Abcessen van de wortels van de tanden in de bovenkaak kan de neusholte aantasten, irritatie en niezen veroorzaken, evenals andere tekenen zoals kwijlen of mondpijn
 • Aangeboren afwijkingen, zoals gespleten gehemelte, zijn een zeldzame oorzaak van niezen bij kittens en jonge katten
 • Idiopathische lymfocytische plasmacytische rhinitis beschrijft een type ontsteking van het slijmvlies van de neus die zich om onbekende redenen ontwikkelt, gekoppeld aan de cat’s immuunsysteem

Waarom niest mijn kat?

Witte kat niest naast een groene plant

Niezen bij katten gebeurt om een breed scala aan redenen, waaronder virussen, infectie, irritatie en meer. Maar hoe weet je waarom je kat niest? Mogelijk hebt u de hulp van uw dierenarts nodig om dat uit te zoeken.

Zoals hierboven vermeld, is er een lange lijst met oorzaken die katten kunnen laten niezen. Om de specifieke oorzaak bij een individuele kat te identificeren, moet mogelijk een reeks onderzoeken worden uitgevoerd.

1. Geschiedenis

Als eerste onderzoeksstap wil uw dierenarts antwoorden op vragen over de gezondheid en geschiedenis van uw kat. Vragen over de geschiedenis van uw kat zijn onder meer:

 • Hoe vaak niest je kat? Het is normaal dat katten af en toe niezen, net zoals het normaal is dat mensen dat doen.
 • Hoe lang is het niezen al aan de gang?
 • Omvatten de symptomen van uw kat andere tekenen zoals piepende ademhaling, hoesten of andere hierboven genoemde symptomen?
 • Heeft uw kat nog andere gezondheidsproblemen?
 • Hoe oud is je kat? (sommige oorzaken komen vaker voor bij kittens, terwijl andere oorzaken vaker voorkomen bij oudere katten)
 • Is er iets veranderd in de omgeving van uw kat? Zijn er nieuwe schoonmaakmiddelen, parfums, meubels, bloemen, kattenbakvulling of kattenbak, een nieuwe luchtbevochtiger of iets anders dat irriterende stoffen of allergenen in de lucht in huis had kunnen brengen?
 • Brengt uw kat tijd buiten door? (bijv. grassprieten kunnen waarschijnlijker zijn als oorzaak)
 • Is uw kat volledig gevaccineerd tegen FHV en FCV?
 • Heeft uw kat een recente veterinaire controle gehad, inclusief een tandheelkundig onderzoek?
 • Zijn er tekenen van tandheelkundige aandoeningen zoals halitose, kwijlen of mondpijn?
 • Geeft u uw kat regelmatig antiparasietbehandelingen?
 • Heeft uw kat contact gehad met andere katten? (bijv. bij een pension)
 • Heeft uw kat andere tekenen van onwelheid, zoals een kanteling van het hoofd (dit kan in sommige gevallen van nasofaryngeale poliepen worden gezien)
 • Is er een teken van een nasale afscheiding, d.w.z. heeft uw kat een loopneus? Zo ja, wat is de aard ervan? De kleur en consistentie van de ontlading kan inzicht geven in de oorzaak van het probleem. Een bloedgetinte afscheiding kan bijvoorbeeld wijzen op een diepere infectie of zelfs een neustumor. Soms kan een afscheiding helder beginnen, maar kan ondoorzichtig, geel, groen of bruin worden, afhankelijk van factoren zoals bacteriële infecties.

2. Lichamelijk onderzoek

Na het nemen van een gedetailleerde geschiedenis, zal uw dierenarts een gedetailleerd lichamelijk onderzoek uitvoeren, uw kat zorgvuldig inspecteren, de lichaamstemperatuur opnemen, naar de borst luisteren met een stethoscoop en het hoofd, de mond en de neus onderzoeken.

Soms zal dit de fysieke oorzaak ontdekken (bijvoorbeeld de punt van een grasspriet kan in de voorkant van de neus worden gezien).

3. Diagnostische beeldvorming

Röntgenfoto’s (röntgenfoto’s) kunnen worden gemaakt van de schedel en neusholte, en deze kunnen helpen bij het diagnosticeren van problemen zoals neustumoren of tandheelkundige abcessen. Verdere beeldvorming zoals CT- of MRI-scans kunnen worden genomen als meer details nodig zijn.

4. Bloedmonsters

Routinematige profilering met behulp van biochemie en hematologie kan worden uitgevoerd om een basislijn van gegevens over de algemene gezondheid van uw kat te verzamelen.

5. Rhinoscopie

Ernstige constipatie kan leiden tot fecale impactie zoals getoond in deze röntgenfoto.

Stijve of flexibele endoscopen kunnen worden gebruikt om de bekleding van de neuskamers van uw kat direct te visualiseren.

6. Biopten

Een monster van afscheiding kan worden verzameld, evenals een biopsie van weefsel uit het slijmvlies van de neus, om te worden verzonden voor laboratoriumanalyse. Swabs kunnen ook worden verzameld voor bacteriële en / of virusisolatie.

Niesbehandeling voor katten

Maine coon in het midden van een niesbui

Hoewel de meeste niezen normaal zijn en geen reden tot bezorgdheid, hebben sommige katten behandeling nodig om de onderliggende oorzaak van hun niezen op te lossen. De behandeling hangt af van het onderliggende probleem.

Het type behandeling dat nodig is, hangt volledig af van de oorzaak van het niezen, daarom is een nauwkeurige diagnose zo belangrijk. Mogelijke behandelingen zijn:

 • Verwijdering van irriterend vreemd lichaam
 • Chirurgische verwijdering van nasofaryngeale poliepen
 • Antibiotica voor de behandeling van primaire of secundaire bacteriële infecties
 • Antischimmelmedicatie voor specifieke schimmelinfecties
 • Antiparasiet medicatie voor specifieke parasiet infecties
 • Ontstekingsremmende medicatie voor bepaalde ontstekingsziekten zoals idiopathische lymfocytische plasmacytische rhinitis
 • Chirurgie en/of chemotherapie voor sommige neustumoren

Conclusie

Als uw kat meer begint te niezen dan normaal, is het het beste om hem naar uw lokale DVM-dierenarts te brengen voor een grondig onderzoek om de oorzaak te identificeren, zodat de juiste veterinaire zorg en behandeling in een vroeg stadium kan worden gegeven.

Veelgestelde vragen

Waarom niest mijn kat ineens zo veel?

Er zijn veel mogelijke oorzaken en na zorgvuldige bestudering van de geschiedenis van uw kat (zie hierboven), als er geen duidelijke reden is, moet u uw kat naar uw dierenarts brengen voor een controle.

Wanneer moet ik me zorgen maken over het niezen van mijn kat?

Als uw kat meer niest dan u zelf niest, moet u dit in detail bespreken met uw lokale dierenarts. Indien onbehandeld, veroorzaakt niezen ongemak en angst.

Is niezen een kat serieus?

Af en toe niezen is normaal, maar als uw kat vaker begint te niezen, hetzij omdat er vaker wordt niezen, hetzij niezen, dan zijn ernstige oorzaken mogelijk en moet u uw kat naar uw dierenarts brengen voor een onderzoek.

Hoe kan ik stoppen met niezen van mijn kat?

U moet ervoor zorgen dat uw kat in een stofvrije, irriterende omgeving leeft, u moet uw kat op de hoogte houden van de aanbevolen verzorging van huisdieren, inclusief vaccinaties en parasietbehandelingen, en als uw kat overmatig begint te niezen, moet u een onderzoek door uw dierenarts plannen.