Kat bespoten door een stinkdier? Doe dit

Is je kat bespoten door een stinkdier? Als uw kat naar buiten gaat, vooral bij zonsopgang of zonsondergang, is de gevreesde stinkdieraanval een reële mogelijkheid in de lente- en zomermaanden. Ontdek wat u moet doen als uw huisdier is bespoten door een stinkdier, inclusief voorzorgsmaatregelen die u moet nemen en manieren om van die helse stinkdiergeur af te komen!

Stinkdier overdag buiten

Wanneer hebben u en uw huisdieren de meeste kans om een stinkdier tegen te komen?

Stinkdieren zijn crepusculair (zoals huiskatten), wat betekent dat ze het meest actief zijn in de schemering en zonsopgang, maar ze zullen af en toe overdag op pad gaan. Je hebt meer kans om er een tegen te komen tijdens de lente en vroege zomer, het geboorteseizoen van het stinkdier.

Je vindt overal stinkdieren, van landelijke bossen tot steegjes in de stad. Je kunt misschien zien of een stinkdier door je huis sluipt als je merkt dat je tuinbed of gazon is opgegraven voor engerlingen.

Wat is skunk spray?

Skunk spray is een gele olie met zwavelhoudende chemicaliën genaamd thiolen. Stinkdieren gebruiken hun spray als verdedigingswapen. Een stinkdier kan naar verluidt tot 15 voet afstand spuiten en tot 5 keer achter elkaar – yikes!

Is je kat bespoten door een stinkdier? Volg deze stappen.

Blauwe Russische kat gewikkeld in een handdoek die door mensenhand wordt geaaid

Bewaar uw kat in een veilige ruimte, bij voorkeur buiten uw huis.

Je kat kan in paniek raken van het trauma van het besproeien door een stinkdier. U wilt uw kat vastzetten in een garage of kleine ruimte waar u hem comfortabel kunt opruimen – bij voorkeur niet in uw huis, om te voorkomen dat de stank en oliën zich verspreiden.

Sla de slang over – en het tomatensapbad.

Niet alleen zal het afspuiten van je kat met water bijdragen aan zijn trauma, het zal ook de stank verergeren. Dat komt omdat wanneer skunk spray wordt blootgesteld aan water, de geur nog sterker wordt.

Wat betreft de oude stand-by: tomatensap maskeert alleen de stinkdiergeur, in plaats van deze te elimineren.

Reinig de ogen en het gezicht van uw kat.

Skunk spray op het gezicht is net zo pijnlijk als pepperspray in de ogen. Als uw kat in het gezicht is gespoten, kunt u roodheid of zwelling rond de ogen opmerken, zelfs tijdelijke blindheid. En als er spray in de mond komt, kan uw kat kwijlen of braken ervaren.

Trek eerst een paar handschoenen aan. Ga verder met het spoelen van de ogen van uw kat met koel water of oogzoutoplossing. Misschien wilt u de hulp van een andere persoon inroepen, omdat uw kat waarschijnlijk resistent zal zijn tegen oogbehandeling. Zodra je hun ogen hebt gespoeld, breng je bevochtigende oogdruppels (kunstmatige tranen) aan.

Veeg voorzichtig zoveel mogelijk van de olie van de rest van het gezicht van je kat af met een handdoek of doek.

Breng een deskunking shampoo aan – in de winkel gekocht of diy.

Het is ideaal om een huisdierveilige stinkdiergeurverwijderaar bij de hand te hebben voor noodsituaties zoals deze. Maar de kans is groot dat als je dit artikel leest, je dat niet doet! In dat geval zijn er effectieve doe-het-zelf-methoden voor het “deskunken” van uw huisdier.

Opmerking: Bel indien mogelijk uw dierenarts of een dierenkliniek voor noodgevallen voor advies over het aanbrengen van een deskunking shampoo, of het nu gaat om een in de winkel gekochte aankoop of de doe-het-zelfmethode hieronder.

Preventieve dierenarts beveelt aan om de volgende veel voorkomende huishoudelijke ingrediënten te mengen als een effectieve DIY skunk geurverwijderaar:

  • 1 kwart 3% waterstofperoxide
  • 1/4 kop baking soda
  • 1 theelepel zachte vloeibare afwaszeep (zoals Dawn)

Breng het mengsel tijdens het dragen van handschoenen grondig aan op de vacht van uw kat. Vermijd de ogen en mond, omdat dit mengsel de ogen verder kan irriteren en schuimvorming in de mond kan veroorzaken. Dit betekent dat je toezicht moet houden op je kat om ervoor te zorgen dat hij zichzelf niet probeert te verzorgen terwijl de shampoo op zijn vacht zit.

Laat het mengsel 10-20 minuten intrekken en spoel het vervolgens grondig af met water. Herhaal dit proces 2-3 keer als dat nodig is. Gooi het resterende mengsel weg, omdat het kan ontploffen als het te lang in een fles wordt achtergelaten.

Als je klaar bent, droog je je kat af met een schone handdoek. Een paar traktaties en wat broodnodige comfort zijn op zijn plaats!

Plan een rabiës booster.

Bel uw dierenarts binnen 24 uur om een rabiësvaccinatiebooster voor uw kat in te plannen. Hoewel uw kat niet besmet zou zijn met hondsdolheid door skunkspray alleen, is er een mogelijkheid dat de twee dieren tijdens de aanval hebben gevochten. Een beet van een hondsdol stinkdier kan je kat infecteren.

Kat bespoten door een stinkdier? Probeer niet in paniek te raken en volg de bovenstaande stappen. Ons beste advies is om houd uw kat binnen te allen tijde. Het is niet alleen beter voor je kat, het elimineert ook de mogelijkheid van een stinkende – en potentieel gevaarlijke – stinkdieraanval.