De perfecte vacht: 7 kattenhaarborsteltypes

Het hebben van een kat heeft veel voordelen, maar een groot nadeel is het feit dat kattenbont overal in je kleding en meubels terechtkomt. (Tenzij je een Sphynx of ander haarloos kattenras hebt!) De meerderheid van de kattenouders zal worstelen met het probleem van het hebben van kattenhaar in hun hele huis. Het vinden van een geschikte haarborstel voor het haartype van uw kat zal u helpen de vacht te temmen. Lees verder om te ontdekken welke kattenhaarborstel het beste is voor de behoeften van uw kat!

Welke kattenhaarborstel is geschikt voor uw kat?

Elke kat – en kattenhaarjas – is uniek, wat betekent dat er geen one-size-fits-all borstel is die perfect werkt. In plaats daarvan moet u rekening houden met het vachttype, de persoonlijkheid en de medische aandoeningen van uw kat voordat u de juiste borstel selecteert.

Bovendien, als uw kat vaak werpt of altijd gematteerd haar heeft, is uw huisdier misschien beter geschikt voor verschillende kattenhaarborstels. Wie wist dat er zoveel fijne kneepjes waren met kattenhaarborstels? Het goede nieuws is dat we uw opties nu gaan verkennen!

Hoe vaak moet je je kat borstelen?

Je kat is waarschijnlijk geweldig als het gaat om zelfverzorging. Misschien merk je zelfs dat ze zichzelf tot 50% van hun wakkere uren verzorgen. Als u uw kat nog vaker ziet verzorgen, kan dit het gevolg zijn van overgrooming.

Langharige katten, kortharige katten en krullende katten kunnen allemaal baat hebben bij regelmatig borstelen als een manier om losse haren te verwijderen. Wanneer u uw kat regelmatig borstelt, of dat nu één keer per dag of één keer per week is, kunt u de hoeveelheid overtollig haar die ze op hun lichaam hebben drastisch verminderen.

Afhankelijk van de leeftijd van uw kat, of hij het buitenleven mag verkennen en zijn algehele gezondheid, kan het echter zijn dat u de vacht van uw kat meer of minder vaak moet borstelen. Als je bijvoorbeeld een jonge, langharige kat hebt, vind je het misschien nuttig om je kat dagelijks te borstelen. Als alternatief hoeft een oudere, kortharige kat misschien maar één keer per week te worden geborsteld.

Wat voor soort vacht heeft uw kat?

Het is duidelijk dat niet alle katten hetzelfde type vacht hebben. Daarom is het belangrijk om het type haar te identificeren dat uw kat heeft voordat u een borstel voor hem of haar kiest. Er zijn vier hoofdtypen kattenbont, waaronder lang haar, kort haar, krullend haar en haarloos.

Langharige kat

wat voor soort kattenhaarborstel heb je nodig voor een Siberische langharige kat

Langharige katten hebben een vacht die meestal tussen de twee en vijf centimeter lang is. Hoewel dit haar mooi is, kan het gemakkelijk gematteerd en verward raken als het niet goed wordt verzorgd. Zelfs bij gebruik van een Nest-Robot kunnen langharige katten katten nest aan hun vacht krijgen. Een paar langharige kattenrassen zijn:

Kortharige kat

wat voor soort kattenhaarborstel heb je nodig voor een bengaalse kortharige kat

Kortharige kattenbont heeft de neiging om onderhoudsarm te zijn dan de vacht van langharige katten. De vacht van kortharige kattenrassen groeit slechts tot twee centimeter, waardoor ze heel gemakkelijk te verzorgen zijn. Meestal heeft hun vacht alleen een snelle borstel nodig. Een paar kortharige kattenrassen zijn:

Krullende kat

wat voor soort kattenhaarborstel heb je nodig voor een selkirk rex krullende kat

Krullend kattenbont is meestal het gemakkelijkst te onderhouden, omdat het zelden schuurt. Deze rassen hebben krullend haar als gevolg van een genetische mutatie. Een paar krullende kattenrassen zijn:

Haarloze kat

sphynx haarloze kat

Hoewel je zou kunnen aannemen dat een haarloze kat kaal is, hebben ze eigenlijk een fijne vacht die op suède lijkt. Omdat deze katachtigen geen dikke vacht hebben om het verlies van lichaamswarmte te voorkomen, houden ze ervan om te knuffelen en zijn ze het meest geschikt voor een warmer klimaat. Als je in een koelere omgeving woont, is het het beste om wat truien in te slaan om je kat comfortabel te houden. In tegenstelling tot de andere katten op deze lijst, hebben haarloze katten een wekelijks bad nodig om hun lichaam vrij te houden van de opeenhoping van olie.

Lagen kattenbont

Nu we de verschillende soorten kattenbont hebben onderzocht, kunnen we dieper in de lagen vacht kijken. Het is belangrijk op te merken dat niet alle katten elk van deze lagen vacht hebben. De onderstaande informatie kan u echter helpen bepalen welk type of welke soorten borstels u voor uw kat moet gebruiken om elke laag van de vacht van uw kat te behouden.

Dons bont

Donsbont is de dikke ondervacht die erg zacht en zijdeachtig is. Deze vacht is verantwoordelijk voor het isoleren van het lichaam van de kat tegen warmteverlies. Sommige katten, zoals Javanen en Sphynx, hebben deze laag vacht niet. Anderen, vooral krullende katten, hebben alleen dons fjouw.

Awn bont

Awn bont is grover dan donsbont. Het is de secundaire laag haar die helpt de donsvacht te beschermen en uw kat te isoleren. Het grootste deel van het haar van de kat dat je kunt zien, staat bekend als de awn-vacht.

Waakbont

De waakvacht is het haar dat de kleur van je kat bepaalt. Maar het doet zoveel meer dan dat! Deze grove stukken lang haar vormen een buitenste vacht die helpt uw kat droog te houden door water uit het lichaam te drijven.

Vibrissae bont

Vibrissae bont bestaat uit dikke haren die een speciale baan hebben. Het zijn de snorharen op de snuit van uw kat en boven de ogen van uw kat. Ze stellen katten in staat om de grootte van een opening voor hen te bepalen en helpen uw kat te oriënteren terwijl hij of zij door de duisternis beweegt.

Kattenhaarborsteltypes

Uw natuurlijk verzorgende kat heeft een helpende hand nodig als het gaat om het gezond en schoon houden van hem. Nu je hebt bepaald welk type vacht je kat heeft, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk type borstel of borstels je nodig hebt om je kat goed te helpen bij het verzorgen.

Vergeet niet dat voordat u kattenproducten gebruikt, u ervoor wilt zorgen dat u het product van tijd tot tijd goed reinigt. Afhankelijk van het type borstel kunnen plantaardige reinigingsdoekjes van pas komen.

Gladde borstel

slicker kattenhaarborstel

Een gladdere borstel is ideaal voor katten met een gemiddelde of lange vacht. Deze borstels zijn gebogen met dunne tanden om vuil, huidschilfers en los haar te helpen verwijderen. Als uw kat een geschiedenis van gematteerde vacht heeft, is deze kattenborstel voor gematteerd haar ideaal voor u. Het helpt u niet alleen om toekomstige matten van de vacht van uw kat te voorkomen, maar het kan u ook helpen om bestaande matte probleemplekken te verwijderen.

Dubbelzijdige borstel

dubbelzijdige kattenhaarborstel

Een dubbelzijdige borstel heeft twee kanten. Deze zijn ideaal voor katten met een korte tot gemiddelde vacht. Aan de ene kant van de borstel vind je fijne borstelharen die ideaal zijn wanneer je klitten moet verwijderen. Aan de andere kant vind je een zachte borstel die je kan helpen de natuurlijke oliën van je kat over zijn huid te verspreiden.

Mitt borstel

Een mittborstel past over je hand. Ze zijn meestal gemaakt van vinyl of rubber. De ene kant van een mittborstel heeft tanden die je kat kunnen poetsen op een manier die aaien nabootst. Dit is geweldig voor katten die niet graag met een borstel worden verzorgd. De zachte tanden van een mittborstel helpen u vuil en huidschilfers uit de vacht van uw kat te verwijderen.

Borstel borstel

Een borstel is een van de meest voorkomende verzorgingshulpmiddelen. Het kan ook op alle katten worden gebruikt. De zachte borstels helpen de vacht van uw kat glanzend te houden door de natuurlijke oliën van uw kat over hun lichaam te verdelen.

Dematerende kam

Een dematerende kam is gemaakt om matten uit de vacht van uw kat te verwijderen. Ideaal voor katten met een lange vacht, hebben deze borstels lange messen in plaats van tanden. Ze helpen je matten te verwijderen zonder de rest van de vacht van je kat te hameren.

Kam afwerpen

Afstotende kammen kunnen worden gebruikt voor katten met vacht van alle lengtes. Er zijn ook verschillende maten afstotende kammen. Als uw kat een korte of middellange vacht heeft, wilt u een afstotende kam gebruiken met tanden die dicht bij elkaar liggen. Voor langharige katten wil je een kam gebruiken met tanden die verder uit elkaar liggen.

Kam met brede tanden

Een kam met brede tanden is noodzakelijk voor katten met een lange vacht. Dit is een effectieve manier om klitten en matten in de vacht van uw kat te verminderen. Met een kam met brede tanden kunt u de probleemplekken voorzichtig uitpluizen zonder dat u aan de vacht van uw kat hoeft te trekken of te trekken.

De perfecte kattenhaarborstel vinden

Zodra je hebt bepaald welk type vacht je kat heeft en eventuele probleemplekken die vaak resulteren in gematteerde vacht, kun je die informatie gebruiken om borstels en kammen te vinden die je kat zullen helpen.

Aarzel niet om meerdere kattenhaarborstels aan te schaffen als uw kat meer dan één probleemgebied of reden tot bezorgdheid heeft. Zorg er bij het verzorgen ook voor dat je altijd in de richting van de vacht van je kat borstelt. Als je tegen de korrel aan borstelt, kan het aan de huid van je kat trekken en irritatie veroorzaken.

Nadat je klaar bent met verzorgen, zorg er dan voor dat je je kat een kleine beloning geeft voor het geduld terwijl je ze borstelt!

Wat is het verschil tussen kattenhaar en kattenbont?

Kattenhaar en kattenbont zijn twee woorden die door elkaar kunnen worden gebruikt. Veel mensen geloven echter dat kattenhaar een enkele haarlok beschrijft, terwijl kattenbont verwijst naar de hele vacht van een kat.

Wat voor soort borstel is voor een kortharige kat?

Als je een kortharige kat hebt, moet je een borstel of dubbelzijdige borstel gebruiken. Deze borstels laat uw kat achter met een zachte en glanzende vacht.

Hoe borstel je gematteerde kattenbont uit?

Als uw kat een gematteerde vacht heeft, begin dan met ervoor te zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt. Begin vanaf daar met het ontwarren van het gebied met behulp van een dematting kam of slicker borstel. Werk voorzichtig aan het gebied, maar zorg ervoor dat u stopt als het de huid van uw kat begint te irriteren of stress veroorzaakt voor uw kat. Zodra het probleem met de gematteerde vacht is opgelost, maakt u een schema waarin u van plan bent om de vacht van uw kat regelmatig te borstelen om te voorkomen dat er in de toekomst grote matten verschijnen.