Kan ik wormen van mijn kat krijgen? De schokkende waarheid

Onze katten zijn onze beste knuffelmaatjes. We houden ervan om ze in de buurt te hebben voor gezelschap en genegenheid. Maar kattenbezit heeft enkele nadelen, zoals dat ze door een kattenbak lopen en vervolgens op je aanrecht, meubels of gezicht lopen (je kent het type.)

Omdat we te allen tijde zo dicht bij het afval van onze kat zijn, kun je je afvragen of je wormen kunt oplopen. En het antwoord is griezelig maar klinkend ja. Je kunt absoluut parasieten oplopen van je onschuldige kat. Maar maak je geen zorgen! Laten we dit en preventiemethoden bespreken.

3 katten gezichtsverdeler

Welke parasieten kunnen katten hebben?

Katten zijn vatbaar voor verschillende soorten darmparasieten. Zelfs katten die routinematig worden voorkomen, kunnen bepaalde wormen krijgen waarvoor preventieve middelen niet dekken. Dus dat is de reden waarom routinematige doorlichting en het goed letten op eventuele veranderingen in de badkameractiviteit u kan helpen.

Sommige parasieten zijn katachtig of dierspecifiek, wat betekent dat ze geen direct risico vormen voor de mens. Als een parasiet niet kan gedijen in een gastheer, zal deze niet infecteren. Maar verschillende wormsoorten kunnen ons infecteren en een schadelijke impact op ons hebben.

kattenpoep in kattenbak
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Zoönotische wormen

“Zoönotisch” verwijst eenvoudigweg naar een infectieziekte, of het nu gaat om bijvoorbeeld bacterieel, viraal of parasitair, die kan worden overgedragen tussen mens en dier. Zoönotische wormen kunnen van dier op persoon worden doorgegeven. In het geval van de kat zullen we ingaan op enkele van de meest voorkomende parasitaire boosdoeners die katten aan ons kunnen doorgeven.


 • Rondworm: Spoelwormen zijn een van de meest voorkomende kat-op-mens overdraagbare parasieten, vooral bij kinderen. Spoelworminfectie bij een persoon wordt ascariasis genoemd en wordt overgedragen door hand-op-mondcontact met spoelwormeieren. Statistieken tonen aan dat jaarlijks 10.000 gevallen van rondworm mensen infecteren.

 • Haakwormen: Haakwormen zijn een andere vaak behandelde parasiet bij katten die ook mensen kan infecteren. De haakworm dankt zijn naam aan het gebruik van zijn scherpe tanden om zich vast te klampen aan de darmwand om zich te voeden met bloed. Haakwormen kunnen dodelijk zijn voor katten als ze niet worden behandeld, maar zijn zelden dodelijk bij mensen.  Statistieken tonen aan dat ongeveer 400 miljoen mensen jaarlijks een geval van haakwormen hebben.

 • Lintworm: De lintworm is een andere kat-op-mens overdraagbare parasiet. Omdat fragmenten van deze lange, platte wormen afbreken en door het darmkanaal gaan, is het gemakkelijk te zien in de kattenbak van uw kat – en uw eigen toilet als u besmet bent. Lintworm bij mensen is een vrij zeldzame gebeurtenis. De CDC schat dat het jaarlijks ongeveer 1.000 mensen in de VS treft.

Parasiet Preventie Medicatie

De beste manier om parasieten bij jezelf te voorkomen, is ervoor te zorgen dat je kat ze niet heeft. U kunt parasietpreventie krijgen bij warenhuizen, voerwinkels, huisdierspecifieke winkels, online en bij uw dierenartskantoor. U kunt ook kortingsprijzen ontvangen bij dierenredders of asielen, zodat ze het kunnen verkopen.

kat en dierenarts
Afbeelding Credit: Stock-Asso, Shutterstock

Frequentie

Volgens International Cat Care moet u kittens behandelen voor rondwormen zodra ze drie weken oud worden, elke twee weken totdat ze 8 weken oud zijn. Gedurende de juveniele fase moet u uw kat maandelijks behandelen.

De meeste volwassen parasietpreventies zorgen ook voor lintwormen en rondwormen. Zodra ze volwassen zijn, ouder dan zes maanden, kunt u indien nodig om de één tot drie maanden ontwormen, afhankelijk van uw merk van behandeling. Volg de instructies van uw dierenarts.

Kosten

Net als alle andere producten en diensten kunnen de kosten variëren, afhankelijk van het merk en de manier van aankoop voor ontwormingsmedicatie. U kunt in sommige gevallen slechts $ 10 of zelfs $ 40 uitgeven.

Potentie

Werkzaamheid is van cruciaal belang. U wilt het probleem elimineren en voorkomen dat het in de toekomst gebeurt. Door ervoor te zorgen dat u een strikt routine ontwormingsschema bijhoudt, neemt de werkzaamheid toe. Maar bezuinig niet op kwaliteit. Zorg ervoor dat u een merk selecteert met lovende recensies, zodat u weet dat u een kwaliteitsproduct krijgt om dit lastige probleem bij uw huisdieren te elimineren.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Tips om jezelf wormvrij te houden

De overdracht van wormen op mensen is zeer zeldzaam, maar het kan veel ernstige, zelfs levensbedreigende problemen veroorzaken. Houd uzelf veilig voor uw huisdier door veilige hantering en de juiste preventieve maatregelen te oefenen.

Trakteren volgens een schema

Ontwormer is maar zo efficiënt als je het laat worden. Om ervoor te zorgen dat uw kat niet besmet is, moet u ervoor zorgen dat u dem op een strikt ontwormingsschema. Je mag nooit vervallen, vooral als je binnen- / buitenkatten hebt.

Je handen wassen

Wanneer u uw kat vastpakt of na hem opruimt, is het het beste om uw handen te wassen. Dit voorkomt alleen de overdracht van een parasiet, samen met veel andere bacteriën en ziektekiemen. Wanneer u kattenbakken schoonmaakt, kunt u dit het beste met handschoenen doen om die broodnodige beschermingslaag toe te voegen.

Vermijd contact met afval

Wanneer u in de buurt van de kattenbak van uw kat bent, moet u altijd uw ogen, neus, mond en handen beschermen. Wormeieren zijn erg klein; als ze worden opgeroerd, kunnen ze zelfs de lucht in gaan en in uw systeem terechtkomen.

man die scoope vasthoudt
Afbeelding credit: Robert Petrovic, Shutterstock

Als u wormen vermoedt

Soms kunnen patiënten met darmparasieten asymptomatisch zijn, tenzij de besmetting vergevorderd is.  Enkele tekenen van wormen bij mensen zijn:


 • Buikpijn

 • Diarree

 • Misselijkheid

 • Braken

 • Gas

 • Opzwellen

 • Gewichtsverlies

 • Vermoeidheid

 • Jeukende anus

Als u zich zorgen maakt over de mogelijkheid om wormen op te lopen, is het tijd om een doktersafspraak te maken. Sommige wormen kunnen zeer levensbedreigend zijn, dus ga zo snel mogelijk naar binnen voor een goede test. Het is beter om zeker te zijn dan te wachten en spijt te hebben van de time-lapse.

man raadplegen van een arts
Afbeelding Credit: Max, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Dus nu weet je dat het heel goed mogelijk is om wormen van je katten te krijgen, vooral in de juiste omstandigheden. Als u echter routinematig ontwormen bijhoudt, zou u bijna geen risico op overdracht moeten hebben. Als u problemen heeft met mogelijke wormproblemen, neem dan altijd rechtstreeks contact op met uw huisarts. Op geen enkele manier is dit artikel bedoeld om medisch advies van een erkende arts te vervangen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock