Albon voor katten: Dosering, Veiligheid &bijwerkingen

Albon is een merknaam voor het generieke medicijn sulfadimethoxine, dat vaak wordt gebruikt voor de behandeling van de darmparasiet aandoening coccidiose bij katten. In dit artikel leert u hoe Albon werkt, wanneer en hoe het wordt gebruikt, veel voorkomende bijwerkingen en enkele veelgestelde vragen.

Albon Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Sulfonamide antimicrobieel

Formulier:

Tabletten en orale vloeibare suspensie

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Alle levensfasen

Algemene namen:

Sulfadimethoxine

Beschikbare doseringen:

Orale tabletten in 125 mg, 250 mg en 500 mg grootte. 50mg/ml orale suspensie in flessen van 60 en 473ml.

Over Albon Voor Katten

Bij gebruik tegen infecties veroorzaakt door de coccidische groep Isospora, is Albon meestal effectief in het elimineren van de parasiet.

Albon is een merknaam voor sulfadimethoxine, een sulfonamide antimicrobieel middel.

Albon wordt meestal gebruikt voor de behandeling van gastro-intestinale infecties veroorzaakt door de coccidia parasietgroep Isospora. Isospora zijn geen wormen, maar eencellige microscopische protozoale organismen.

Hoewel sulfonamide-antibiotica kunnen worden gebruikt om bepaalde bacteriële infecties te behandelen, wordt sulfadimethoxine zelf niet vaak voor dit doel gebruikt in de diergeneeskunde.

Wat doet Albon voor katten?

kitten liggend op een wit oppervlak

Albon wordt vaak gebruikt voor de behandeling van ernstige waterige diarree, braken, buikpijn en uitdroging, meestal bij jonge kittens.

Sulfonamiden zoals sulfadimethoxine werken door te interfereren met de synthese van foliumzuur of vitamine B9. Micro-organismen die geen eigen foliumzuur produceren, worden niet beïnvloed door sulfonamiden.

Bij gebruik tegen infecties veroorzaakt door de coccidische groep Isospora, Albon is meestal effectief in het elimineren van de parasiet.

Isospora kan veel voorkomende darmparasieten zijn, vooral bij jonge kittens, en kan ernstige waterige diarree, braken, buikpijn en uitdroging veroorzaken. Kittens krijgen de parasieten vaak van hun moeder die drager is, of van geïnfecteerde ontlasting die in de omgeving aanwezig is. Sommige volwassen katten kunnen asymptomatische dragers zijn van Isospora en hoewel ze geen tekenen van ziekte vertonen, kan dit een risico vormen voor huisdieren met een gecompromitteerd immuunsysteem, vooral jonge kittens.

Het is heel gebruikelijk om katten te behandelen die Isospora oöcysten (eieren) in hun ontlastingsmonsters, zelfs als ze geen tekenen van ziekte vertonen, omdat ze een risico kunnen vormen voor andere huisdieren. Isospora is geen parasiet die besmettelijk is voor de mens.

Albon is een eerste keuze voor de behandeling Isospora infecties, omdat het over het algemeen zeer effectief is en goedkoop is. Bestendig Isospora infecties die niet verdwijnen met Albon zijn gelukkig zeldzaam, maar komen wel voor. In deze gevallen zijn er andere medicijnen die kunnen worden gebruikt, maar ze zijn vaak duurder of minder praktisch om te doseren en toe te dienen.

Bijwerkingen van Albon voor katten

Overgevoeligheidsreacties kunnen optreden bij elk medicijn, maar zijn meestal zeer zeldzaam voor Albon-gebruik bij katten.

Albon wordt over het algemeen goed verdragen door katten, hoewel het doseren van de tabletten of vloeistof soms een gedoe kan zijn, zoals elke kattenouder die ervaring heeft met het toedienen van medicijnen aan hun kat u kan vertellen.

Bijwerkingen van Albon en sulfonamiden in het algemeen worden vaker gemeld bij honden. Omdat het een antibioticum is, kan het interfereren met de normale darmflora, wat kan leiden tot diarree. Bij de meeste huisdieren die worden behandeld voor diarree veroorzaakt door coccidia, zullen de tekenen echter verbeteren, niet verergeren.

Overgevoeligheidsreacties kunnen optreden bij elk medicijn, maar zijn meestal zeer zeldzaam voor Albon-gebruik bij katten. Sommige bijwerkingen die worden waargenomen met sulfonamiden komen vaker voor bij zeer hoge doses of bij langdurig gebruik. In de meeste gevallen zal coccidia binnen een week of twee na gebruik verdwijnen en is elke behoefte aan langdurig gebruik zeer zeldzaam.

Albon voor katten dosering

tabby kat die een medicijn krijgt

De duur van de behandeling hangt af van de klinische respons en het is gebruikelijk om ergens tussen de 5 en 10 dagen te behandelen met uitgebreide behandelingen die verder gaan dan dat wat ongewoon is.

De fda-gelabelde dosering voor Albon is 55 milligram per kilogram op dag één, gevolgd door de helft van die dosis op 27,5 milligram per kilogram eenmaal daags.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de klinische response, dus het is erg belangrijk om de instructies van uw dierenarts op te volgen bij het gebruik van Albon. Het kan gebruikelijk zijn om overal van 5 tot 10 dagen te behandelen met uitgebreide behandelingen die verder gaan dan dat wat ongewoon is.

Als een kat werd gestart op Albon omdat Isospora oöcysten werden gevonden in een ontlastingsmonster, het is heel gebruikelijk dat een dierenarts vraagt dat een ontlastingsmonster een paar weken later opnieuw wordt gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de behandeling succesvol was.

Albon komt in twee veel voorkomende orale doseringsvormen. De 50 mg / ml orale suspensie is fda goedgekeurd voor katten en is meestal de vorm die wordt gegeven aan katten en vooral kleine kittens.

De tabletten zijn ook fda goedgekeurd voor katten en kunnen worden gebruikt voor oudere juveniele en volwassen katten. Tabletten worden minder vaak gebruikt voor jonge kittens die mogelijk nog geen volledig ontwikkelde tanden hebben of in staat zijn om harder voedsel te krijgen waar een vloeibaar medicijn veel gemakkelijker toe te dienen is.

Conclusie

Albon, of sulfadimethoxine, wordt vaak gebruikt om te behandelen Isospora, een groep protozoale coccidiaparasieten die darminfectie bij katten veroorzaken. Het is goedkoop en over het algemeen effectief, waardoor het een gunstige eerste keuze is voor deze parasiet.

Hoewel het een sulfonamide-antibioticum is, wordt Albon zelf niet vaak gebruikt in de diergeneeskunde voor de behandeling van bacteriële infecties. Het is altijd belangrijk om details met uw dierenarts te bespreken voordat u medicijnen voor uw kat gebruikt.

Veelgestelde vragen

Helpt Albon bij diarree?

Albon zal alleen helpen bij diarree als de diarree wordt veroorzaakt door een organisme dat er vatbaar voor is. Bij katten wordt het meestal gebruikt tegen Isospora, een groep protozoale coccidische organismen die soms zeer slechte waterige diarree kunnen veroorzaken, vooral bij jonge kittens.

Is Albon veilig voor katten?

Albon is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten en bijwerkingen komen soms voor wanneer het op de juiste manier en zoals voorgeschreven wordt gebruikt. Hoewel spijsverteringsstoornissen kunnen optreden bij antimicrobiële stoffen, zijn sommige bijwerkingen bij honden, zoals keratoconjunctivitis sicca (droge ogen), niet gemeld bij katten.

Er zijn andere bijwerkingen gemeld bij honden die alleen zijn waargenomen bij zeer hoge of langdurige doses, en dit type dosering is zeer zelden nodig bij de behandeling van gevoelige infecties bij katten.

Hoeveel Albon kan ik mijn kitten geven?

De initiële dosis zoals gelabeld is 50 mg / kg lichaamsgewicht op dag één, gevolgd door de helft van die dosis bij 27,5 mg / kg eenmaal daags daarna. De tijdsduur dat Albon wordt voorgeschreven kan variëren afhankelijk van de respons, maar de behandelingsperiode is vaak van 5-10 dagen.

Hoewel het gebruikelijk kan zijn onder reddingsgroepen en asielen om jonge kittens proactief te behandelen voor coccidia, mag nooit zomaar worden aangenomen dat een kitten met diarree deze parasiet heeft. Er zijn veel oorzaken van diarree bij kittens en verschillende darmparasieten die ziekte kunnen veroorzaken.

Albon is alleen gelabeld voor de behandeling van Isospora-organismen en is niet effectief tegen sommige andere parasieten zoals Giardia of darmwormen. De beste manier om te weten welke parasiet uw kitten kan beïnvloeden en diarree kan veroorzaken, is door uw dierenarts uw kleine vriend te laten onderzoeken en een fecaal monster te laten controleren.