Is tv goed voor katten? Verrijking of Riskant?

Zoek naar “katten-tv” op YouTube en je zult talloze opties vinden voor kattenprogrammering. Een van de beste resultaten is een 8-uur durende video van muizen die spelen, rondrennen en zich verstoppen in gaten. De video heeft 15 miljoen views en werd pas een jaar geleden geplaatst!

Het is duidelijk dat er een enorme vraag is naar shows die katten kunnen bekijken. Maar is het eigenlijk wel goed voor ze? Of moet je de buis uitzetten als de kat in de kamer is?

Het antwoord is dat tv kijken kan een leuke verrijkingsactiviteit zijn voor katten. Wees echter niet teleurgesteld als de jouwe niet al te geïnteresseerd lijkt. Blijf lezen om te leren wat katten op tv zien, hoe ze de juiste shows voor hen kunnen kiezen en hoe je ervoor kunt zorgen dat de schermtijd zo veilig en gezond mogelijk is.

kattenpootverdeler

Hoe katten tv-programma’s verwerken

Jij en je kat kijken misschien naar dezelfde show, maar je ziet niet dezelfde dingen. Katten nemen visuele stimuli anders waar dan mensen, en het beïnvloedt hun tv-ervaring:

1. Tv-programma’s kunnen eruit zien als flikkerende stills voor katten

kat tv kijken
Afbeelding Credit: Ingus Kruklitis, Shutterstock

Voor de meeste mensen zien tv-programma’s en films eruit als naadloze, vloeiende video’s. Technisch gezien zie je echter stilstaande beelden die snel achter elkaar flitsen. Dit wordt “verversingssnelheid” genoemd en wordt gemeten in hertz (Hz). Het verwijst naar het aantal stilstaande beelden, of frames, verschijnen in één seconde video.

Mensen kunnen tussen de 30 en 60 frames per seconde (FPS) (30 Hz tot 60 Hz) verwerken, en sommige experts geloven dat 60 Hz de maximale verversingssnelheid is die mensen kunnen waarnemen. De gemiddelde tv-programma’s en films worden opgenomen op 24 Hz of 60 Hz om dit op te vangen.

Het probleem is dat het te langzaam is voor katten. Mensen hoeven slechts 20 frames per seconde te verwerken om een tv-programma als bewegend beeld waar te nemen. Katten hebben minstens 100 FPS nodig om dezelfde reeks beelden te zien als een bewegend object.

Kortom, je kat ziet je tv waarschijnlijk als een “flikkerend scherm” in plaats van een bewegende video. Het is ook de reden waarom katten het leuk vinden om naar nieuwere tv’s met een hoge verversingssnelheid te kijken; het creëert een betere illusie van beweging dan oudere versies.

thematische pauze

2. Katten zien niet in Technicolor

Als het gaat om het kiezen van shows voor je kat, lijken kleurrijke zoals kindercartoons misschien een no-brainer. Het probleem is dat terwijl katten zien kleuren, ze doen dit met een lagere intensiteit en bereik dan mensen.

Katten hebben slechts twee kegelfotopigmenten, vergeleken met de drie die mensen hebben. Fotopigmenten zijn wat de ogen in staat stelt om kleuren te detecteren, en hoe minder fotopigmenten katten hebben, hoe minder kleuren ze kunnen onderscheiden. Dat is de reden waarom katten zien in een gedempt kleurenpalet, een met minder levendige tinten dan de onze.

Als gevolg hiervan kunnen katten die graag tv kijken de voorkeur geven aan naturalistische beelden met een beperkt kleurenpalet.

thematische pauze

3. Katten hebben een uitstekend zicht bij weinig licht

kat die televisie kijkt
Afbeelding Credit: Ingus Kruklitis, Shutterstock

Het andere ding om te overwegen bij het selecteren van tv-programma’s voor je katachtige vriend is dat katten een zeer goed nachtzicht hebben. Ze kunnen lichtniveaus detecteren die tot zes keer lager zijn dan wij, wat betekent dat ze het scherm gemakkelijk kunnen zien in een slecht verlichte kamer. Daarom kan wat u ziet als een comfortabele kamer met een zwakke gloed te helder zijn voor uw kat.

thematische pauze

Menselijke oren verbleken in vergelijking met het gehoor van een kat. Als roofdieren zijn katten geëvolueerd om subtiele geluiden, zoals fluitende vogels of scharrelende muizen, van ver weg te kunnen detecteren. Dus als het gaat om tv kijken, kan wat voor ons “normaal” volume lijkt, eigenlijk oorverdovend of ongemakkelijk klinken voor katten.

garen ball divider

Hoe u tv-tijd veilig kunt houden, leuk voor uw kat

Omdat katten tv’s anders ervaren dan mensen, is het onze taak om ervoor te zorgen dat het een veilige, positieve en gezonde ervaring is voor onze harige vrienden. Gebruik deze tips:

Grote kat springt van kast met tv naar stoel met handtas

Katten zijn niet in staat om onderscheid te maken tussen wat echt is en wat niet als het gaat om tv-programma’s. Dus wanneer ze een muis over het scherm zien scharrelen, kunnen ze proberen hem te vangen!

In feite is dit het grootste gevaar als het gaat om het kijken naar katten die tv kijken. Ze kunnen proberen te swaten, springen en graven naar wat er op het scherm staat. Dit kan ertoe leiden dat de tv van zijn standaard valt of omvalt, wat erg gevaarlijk kan zijn voor uw kat. Om dit te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de tv stevig aan de muur of aan een stevige standaard is bevestigd.

Zoals we al zeidend voorheen zijn katten ongelooflijk gevoelig voor geluid. Om hun oren te beschermen, moet je ervoor zorgen dat je het volume op een niveau houdt dat comfortabel en comfortabel is – en dat zal veel lager zijn dan wat je gewend bent.

  • Bied uw kat naast tv nog andere verrijkingsactiviteiten aan
kat spelen in de zandbak
Afbeelding credit: Marie Charouzova, Shutterstock

Het kan verleidelijk zijn om de tv gewoon aan te houden wanneer u naar uw werk vertrekt, maar tv kijken zal nooit langdurige, zinvolle stimulatie voor uw kat bieden. Ze begrijpen het concept van karakterisering, plot en verhaalontwikkeling niet, dus ze zullen er niet veel aan hebben.

Zorg er in plaats daarvan voor dat je je kat tal van andere verrijkingsactiviteiten aanbiedt, zoals speelsessies, interactief speelgoed en puzzels. Dit zal hen meer mentale en fysieke oefening geven en tegelijkertijd de band tussen jullie twee versterken.

divider-catclaw1

Conclusie

Tv kan goed zijn voor katten, maar alleen als een van de vele verrijkingsactiviteiten die hun dagelijks leven in beslag nemen. Zoals met al het andere, is moderatie de sleutel als het gaat om tv kijken, inclusief frequentie, volume en inhoud.

Wat betreft wat voor soort shows je moet opzetten voor je katachtige vriend, raden we aan om het zo natuurlijk mogelijk te houden. Blijf bij natuurscènes en typ bij twijfel gewoon “katten-tv” op YouTube. Je zult verrast zijn door hoeveel shows er zijn die speciaal voor katten zijn ontworpen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: SnacksInTheBackpack, Pexels

Inhoudsopgave