Skip to Content

Voordeel Multi voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

vijf katten die poseren voor een foto

Advantage Multi is een merknaam voor een actueel, “spot-on” vlooienbehandeling en en hartwormziektepreventieproduct vervaardigd door Bayer met de ingrediënten imidacloprid en moxidectine.

Advantage Multi For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Macrocyclische lacton antiparasitaire

Formulier:

Topische vloeibare oplossing

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Katten van 9 weken of ouder en met een gewicht van ten minste 2 pond

Merknamen:

Voordeel Multi voor katten

Algemene namen:

Imidacloprid en moxidectine

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing: 2-5lb, 5-9lb, 9.1-18lb

Dit artikel is voornamelijk gericht op het Advantage Multi for Cats product. U leert over Advantage Multi voor katten, de ingrediënten, de reeks plagen waarop het zich richt, mogelijke bijwerkingen om te overwegen en enkele veelgestelde vragen.

U kunt ook een artikel vinden over het product Advantage II voor katten, evenals een artikel met een breder overzicht van Advantage-producten voor katten.

Over Advantage Multi voor katten

In tegenstelling tot Advantage II bevat Advantage Multi geen pyriproxyfen, dus het is niet effectief tegen vlooieneieren en larven, alleen volwassen vlooien.

De belangrijkste ingrediënten van Advantage Multi zijn imidacloprid en moxidectine, die in combinatie werken om volwassen vlooien, door muggen overgedragen hartwormen, intestinale rondwormen en haakwormen en oormijtbesmettingen te doden.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Voordeel “spot-on” producten worden aangebracht op het oppervlak van een klein doelgebied of “vlek” van de huid, meestal voor de schouders aan de achterkant van de nek.

Advantage Multi verzamelt zich in de oliën van de huid en het haar, waardoor voortdurende afgifte mogelijk is, waardoor de 30-daagse periode van werkzaamheid voor kattenvlooien wordt verlengd. Volgens het productetiket kan het binnen 2 uur beginnen met het doden van vlooien en kan het alle volwassen vlooien binnen 12 uur doden.

De moxidectine in Advantage Multi wordt systemisch geabsorbeerd, wat nodig is voor de effecten tegen hartwormen, darmparasieten en oormijt.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel vlooien worden beïnvloed door Advantage Multi door in contact te komen met de huid en niet echt een kat hoeven te bijten om te sterven, Advantage-producten voor katten geen echte afstoting bieden die zou voorkomen dat vlooien of teken in contact komen met een huisdier.

Hoewel Advantage Multi door muggen overgedragen hartwormziekte voorkomt, is het ook belangrijk op te merken dat Advantage Multi zelf muggen niet afstoot of doodt.

Wat doet Advantage Multi voor katten?

Advantage Multi for Cats kan effectief zijn bij het behandelen en elimineren van bepaalde parasitaire plagen voor uw kat. Ze zijn ook relatief veilig wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt.

Advantage Multi bevat imidacloprid en moxidectine. Imidacloprid werkt snel om vlooien te doden door in te werken op nicotine-acetylcholinereceptoren van het centrale zenuwstelsel, wat in wezen verlamming en de dood van de vlo veroorzaakt.

De toevoeging van moxidectine biedt een werkingsspectrum tegen oormijt, de door muggen overgedragen hartworm Dirofilaria immitis, en twee darmparasieten: de rondworm Toxocara cati | en de haakworm Ancylostoma tubaeforme.

Moxidectine werkt grotendeels om nematoden (wormen) en geleedpotigen (vlooien en mijten) te doden door de elektrische activiteit van hun zenuwcellen en spiercellen te remmen.

In tegenstelling tot Advantage II bevat Advantage Multi geen pyriproxyfen, dus het is niet effectief tegen vlooieneieren en larven, alleen volwassen vlooien.

Bijwerkingen van Advantage Multi voor katten

kat die vlooiendruppels op haar rug krijgt

Bijwerkingen van het gebruik van Advantage Multi zijn over het algemeen ongewoon, maar wanneer ze optreden, omvatten gedragsveranderingen zoals agitatie, overmatige verzorging, verbergen en pacing.

Bij correct gebruik zijn bijwerkingen van Advantage Multi voor katten soms. Advantage Multi is alleen gelabeld voor katten van ten minste 9 weken oud en ten minste 2 pond in gewicht. Actuele producten zoals Advantage mogen nooit worden ingenomen.

Volgens het productlabel voor Advantage Multi omvatten de meest voorkomende bijwerkingen, hoewel over het algemeen ongewoon bij ongeveer 8% van de bestudeerde, gedragsveranderingen zoals agitatie, overmatige verzorging, verbergen en pacing.

Tekenen van ongemak zoals huidirritatie, hoofdschudden en krabben op de toedieningsplaats zijn de volgende meest voorkomende maar nog steeds zeldzaam bij ongeveer 4% van de katten.

De fabrikant meldt ook dat lethargie te zien is bij een kat die er echt moe uitziet. Dit is zelden opgemerkt bij ongeveer 3% van de katten, maar vaker bij geriatrische katten of katten met andere onderliggende ziekteaandoeningen.

Imidacloprid en moxidectine zoals gevonden in Advantage Multi zijn over het algemeen vrij veilig, zelfs als er per ongeluk een beetje wordt ingenomen.

De producten zijn echter zeer bitter van smaak. Als een kat onlangs aangebrachte Advantage Multi van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om een actueel vlooien- / tekenproduct op de huid aan te brengen voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Advantage Multi-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, adviseert de fabrikant niet om een hondenproduct op een kat te gebruiken, zelfs als ze qua gewicht vergelijkbaar zijn. Soms zijn er verschillen in de inactieve ingrediënten tussen honden- en kattenproducten waardoor ze ongepast zijn om als uitwisselbaar te beschouwen.

Voorzichtig zijn met andere vlooien-/tekenproducten

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Hoewel Advantage Multi for Cats is vastgesteld als een veilig product, kunnen de actieve ingrediënten worden gevonden in andere producten in combinatie met andere ingrediënten die niet veilig zijn voor katten. Dit is vooral het geval met hondenproducten zoals K9 Advtantix II, die een vergelijkbare naam en een vergelijkbare verpakking heeft. K9 Advantix II bevat permethrin, dat extreem giftig is voor katten.

Lees ook: Vlooien- en tekenmedicatievergiftiging bij katten

Gelukkig zijn deze producten nu verplicht om een waarschuwing tegen gebruik bij katten te bevatten. Maar voor de zekerheid, bij het selecteren van een vlooien/ tekenproduct voor uw kat, zorg er altijd voor dat het product een foto van een kat bevat en aangeeft dat het product specifiek voor katten is.

Het is ook altijd raadzaam als u een pup en kat heeft die graag samen rondhangen of elkaar verzorgen, om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel product op uw hond te scheiden, vooral als het product permethrine bevat.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Advantage Multi van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, is het altijd het beste om contact op te nemen met uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center voor verder advies.

En ten slotte is bekend dat actuele producten zoals Advantage Multi huid- en oogirritatie bij mensen veroorzaken. Het is het beste om contact met de oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en daarna uw handen te wassen.

Voordeel Multi voor Katten Dosering

Klik hier om Advantage Multi voor katten op Chewy te kopen

Advantage Multi wordt meestal elke 30 dagen toegepast voor de beste bescherming.

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel oplossingsproduct dat u voor uw kat gebruikt. Voordeelflacons hebben een dop die eerst moet worden verwijderd.

Hoe Advantage Multi voor katten toe te passen

De punt van de dop wordt vervolgens op de punt van de injectieflacon gestoken en gedraaid om de verzegeling te verbreken. De inhoud van de injectieflacon kan vervolgens worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

Hoewel Advantage-producten als waterdicht worden beschouwd, moet u ervoor zorgen dat u uw kat niet minstens 24 uur na een toepassing baadt. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Advantage-producten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Advantage Multi for Cats kan effectief zijn bij het behandelen en elimineren van bepaalde parasitaire plagen voor uw kat. Ze zijn ook relatief veilig wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt.

Aanpical-producten zoals Advantage Multi kunnen allemaal verschillende combinaties van ingrediënten hebben die zich richten op verschillende parasieten, wat soms verwarrend kan zijn. Zorg ervoor dat u eventuele vragen die u heeft over het beste product voor uw kat verduidelijkt door een praatje te maken met uw dierenarts.

Lees ook: Voordeel II voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Veelgestelde vragen

Heeft Advantage Multi voor katten een recept nodig?

Ja, Advantage Multi is het enige Advantage-product waarvoor een recept vereist is dat is goedgekeurd door een erkende dierenarts, omdat het een hartwormpreventief middel is.

Over het algemeen wordt geadviseerd dat een huisdier wordt bevestigd dat het geen actieve hartworminfectie heeft voordat het op een hartwormpreventieproduct wordt gezet. Dit komt omdat bij sommige huisdieren bijwerkingen zijn waargenomen wanneer een hartwormpositief huisdier wordt gestart met een preventieproduct.

Dit gebeurt niet bij alle huisdieren, maar er kan een reactie optreden op de volwassen hartwormen die acuut worden aangetast door de actieve ingrediënten in de hartwormpreventieve medicatie. Dit is een reden waarom jaarlijkse bloedscreening voor hartwormziekte vereist is voor honden.

Hoewel jaarlijkse screening op hartworm wordt aanbevolen bij katten, vooral voor katten die tijd buitenshuis doorbrengen, kan de antigeentest slechts ongeveer de helft van de katten detecteren die echt besmet zijn met hartworm. Een dierenarts moet echter nog steeds het risico en de veiligheid van een kat beoordelen voor het starten van een hartwormmedicijn, vooral als een kat tekenen van actieve hartworminfectie kan vertonen.

Volgens de fabrikant vertoonden geen katten bij toepassing op katten die actief besmet waren met hartworm nadelige effecten in studies. Dit ondersteunt wel dat moxidectine een veilig product is, maar omdat het systemisch wordt geabsorbeerd, moet een kat nog steeds als gezond worden beschouwd door een behandelende dierenarts voordat hij ermee begint.

Wat behandelt Advantage Multi voor katten?

De belangrijkste ingrediënten van Advantage Multi zijn imidacloprid en moxidectine. Imidacloprid beïnvloedt het zenuwstelsel van een vlo en doodt snel volwassen vlooien.

Moxidectine werkt door de elektrische activiteit van zenuwcellen in nematoden zoals spoelwormen, haakwormen en hartwormen te remmen en elektrische activiteit in spiercellen bij geleedpotigen zoals vlooien en mijten te remmen.

Hoe lang duurt het voordat Advantage Multi voor katten werkt?

Binnen ongeveer 24 uur wordt het ingrediënt imidacloprid gedragen door oliën in de huid om het hele lichaam van een kat tegen vlooien te beschermen. De langzame afgifte van de ingrediënten in huidolieafscheidingen zorgt ook voor de 30 dagen werkzaamheid tegen vlooien.

Volgens de fabrikant kan Advantage Multi binnen 2 uur na het aanbrengen beginnen met het doden van vlooien, waarbij alle volwassen vlooien binnen 12 uur worden gedood.

Moxidectine wordt systemisch door het lichaam geabsorbeerd en bereikt piekniveaus binnen 1-5 dagen na toediening. Moxidectine handhaaft zijn effectieve concentraties in het lichaam gedurende ongeveer 30 dagen.

Is Advantage Multi veilig voor katten?

Advantage Multi wordt als veilig beschouwd voor katten zolang het product alleen voor katten op de juiste manier wordt gebruikt en toegepast. Hoewel een overgevoeligheid of allergische reactie op een van de ingrediënten mogelijk is, is dit zeer zeldzaam en de meeste katten verdragen Advantage Multi vrij goed.

Niet alle, maar de meeste gevallen van actuele vlooien- / tekenproductreacties of bijwerkingen bij katten komen van een onjuist product dat wordt gebruikt of het juiste product dat niet correct wordt toegepast.

Topische toepassingsproducten zoals Advantage Multi zijn niet bedoeld voor orale inname en moeten voor de schouders op de achterkant van de nek worden aangebracht, waar een kat het minst in staat is om te likken. Toepassing elders op het lichaam kan een gelegenheid bieden voor een kieskeurig verzorgende kat om het product af te likken en in te nemen.

Volgens de fabrikant ontwikkelden alle onderzochte katten die een volledige dosis van het product innamen hypersalivatie, braken en slechte eetlust gedurende ten minste één dag, wat het belang van het correct aanbrengen benadrukt.

In huishoudens met meerdere gezelschapsdieren waar huisgenotenkatten of honden elkaar kunnen likken of verzorgen, kan het raadzaam zijn om ze 24 uur na het aanbrengen van een actueel behandelingsproduct van elkaar gescheiden te houden, zodat het product volledig kan worden verspreid en gedroogd. Dit geldt vooral als een product met permethrine wordt toegepast op een hond in een huishouden dat ook katten bevat.

Hoewel veranderingen in de vereisten voor productetikettering de zaken beter hebben gemaakt, kan er soms verwarring zijn bij ouders van huisdieren bij het kiezen van producten om toe te passen, vooral in huizen met zowel honden als katten.

De K9 Advantix II-producten en Advantage-producten voor katten hebben zeer vergelijkbaar klinkende namen en vergelijkbaar uitziende verpakkingen, maar ze bevatten diffeingrediënten huren. K9 Advantix II bevat permethrin, dat zeer giftig is voor katten.

Zorg er altijd voor dat het product dat u koopt een foto van een kat erop heeft en zegt dat het specifiek voor katten wordt gebruikt. Productverpakkingen moeten nu over deze informatie beschikken om verwarring te voorkomen. Producten zoals K9 Advantix II moeten ook een waarschuwingslabel hebben tegen gebruik bij katten. Als u zowel hoektanden als harige katachtigen en beide soorten producten thuis heeft, zorg er dan altijd voor dat u dubbel aanvinkt uit welk vakje u de medicatie haalt voordat u deze aanbrengt.