Kan een kat epileptische aanvallen detecteren? – Wat u moet weten!

De meeste mensen weten dat bepaalde honden in aanmerking komen als hulpdieren onder de Americans with Disabilities Act (ADA). Honden hebben het vermogen om aanvallen bij mensen te detecteren voordat ze plaatsvinden, en deze honden staan bekend als aanvalswaarschuwingshonden. Hoewel dit vermogen bij honden opmerkelijk is, hoe zit het dan met katten? Kunnen katten ook epileptische aanvallen detecteren? Rapporten en verhalen over de hele wereld stellen dat katten kunnen inderdaad epileptische aanvallen detecteren.

Hoewel claims van katten die aanvallen detecteren duidelijk zijn, is er enig wetenschappelijk bewijs? Helaas we konden geen wetenschappelijk bewijs vinden dat katten aanvallen kunnen detecteren, maar probeer dit te vertellen aan katteneigenaren die beweren dat hun katten dat kunnen. Laten we dit onderwerp dieper onderzoeken.

cat + lijnverdeler

Kunnen katten een aanval voelen die bij mensen komt?

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs bestaat dat verklaart of katten aanvallen kunnen detecteren, vragen een paar winkels je af of het inderdaad waar is. Eén verhaal in het bijzonder doet de wenkbrauwen fronsen over het onderwerp.

In 2011 beweerde een 19-jarige jongen dat zijn kat, Lily, in staat was om zijn wekelijkse epileptische aanvallen te detecteren voordat ze plaatsvonden. Voor Lily reageerde ze gewoon op een medisch noodgeval en ondernam ze actie.

kat likkende eigenaren gezicht
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Lily was normaal gesproken een rustige kat, maar als ze een aanval voelde opkomen in Nathan, rende ze door het huis en miauwde luid om Nathans ouders te waarschuwen, zodat ze Nathan konden helpen door te voorkomen dat hij zichzelf pijn deed of viel tijdens de aanval. Nathan stopte met ademen tijdens een aanval en Lily likte zijn mond totdat hij weer begon te ademen.

Experts zijn van mening dat katten hun ongelooflijke reukvermogen gebruiken om aanvallen te detecteren, wat betekent dat ze chemische veranderingen in het lichaam kunnen detecteren voordat een aanval plaatsvindt. Katten hebben een verhoogd reukvermogen dan honden, waardoor we geloven dat ze het vermogen moeten hebben om aanvallen op dezelfde manier te detecteren als honden.

Is het reukvermogen van een kat net zo goed als dat van een hond?

Katten hebben minder geurreceptoren dan honden, maar katten kunnen bepaalde geuren beter van elkaar onderscheiden dan honden. Zoogdieren hebben drie verschillende geurreceptoreiwitten, waaronder het VR1-eiwit. Dit eiwit stelt zoogdieren in staat om de ene geur van de andere te onderscheiden.

Om in perspectief te plaatsen, mensen hebben twee varianten van dit eiwit, honden hebben er negen en katten hebben er 30.

Kun je een kat trainen om epileptische aanvallen te detecteren?

Het is misschien mogelijk om een kat te trainen om aanvallen te detecteren, maar een kat zal waarschijnlijk niet zo trainbaar zijn als een hond voor deze medische situaties. Katten kunnen worden getraind om het toilet en de kattenbak te gebruiken en mogelijk zelfs de commando’s “zitten” en “blijven” te leren.

Wat betreft training om aanvallen te detecteren, kunt u proberen te belonen met een traktatie als uw kat een aanval detecteert; het zou zeker geen kwaad kunnen, maar nogmaals, er bestaat geen wetenschappelijk bewijs of dit mogelijk is of niet.

kat die een kattentraktatie of kattenvoer met de hand krijgt
Afbeelding Credit: Jakub Zak, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel we niet wetenschappelijk kunnen bewijzen dat katten aanvallen kunnen detecteren, doen fascinerende verhalen van katteneigenaren die beweren dat hun kat in staat is om als zodanig te doen, ons zeker afvragen wat het vermogen van een kat is.

Katten zijn ongelooflijk intelligent, waardoor deze theorie niet zo vergezocht is. Uiteindelijk, als u last heeft van epileptische aanvallen, kan het adopteren van een kat een optie zijn om te helpen met deze medische gebeurtenis, maar houd er rekening mee dat uw kat mogelijk niet het vermogen heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: evrymmnt, Shutterstock