Hoe lang leeft een Schotse vouw? (Gemiddelde levensduur gegevens &feiten)

Scottish Folds staan bekend om hun schattig unieke uiterlijk als gevolg van hun platgevouwen oren, grote ogen en vriendelijke ronde gezichten. Het zijn aanhankelijke, gemakkelijke katten die een liefdevolle band vormen met hun eigenaren. Hoewel die band waarschijnlijk “voor altijd” zal duren voor je kat, zal het waarschijnlijk slechts een korte periode van hun menselijk leven beslaan.

Het kan helpen om je voor te bereiden op die onvermijdelijke dag door een idee te hebben van hoe lang je kunt verwachten je leven te delen met die speciale katachtige. In dit artikel kijken we naar de gemiddelde levensduur van een Scottish Fold en de verschillende factoren die dit kunnen bepalen.

U kunt door dit bericht navigeren door eerst op de titel te klikken die u wilt bekijken:

kattenpootverdeler

Wat is de gemiddelde levensduur van een Schotse vouw?

De levensverwachting voor een gezonde Scottish Fold is ongeveer 15 jaar, dat is in de lijn van het gemiddelde voor katten in het algemeen. Een gezonde Scottish Fold kan na deze leeftijd leven, maar de realiteit is dat veel van deze kittenties een verslechterende gezondheid zullen ervaren lang voordat ze deze leeftijd naderen. Voor deze katten is de kans klein dat ze 15 jaar oud worden. Sommige bronnen melden dat een levensverwachting van tussen de 9-12 jaar realistischer is.

divider-catclaw1

Waarom leven sommige Schotse plooien langer dan andere?

1. Genen

Witte Schotse vouw
Afbeelding Credit: nat Hongkham, Shutterstock

De genetische samenstelling van Scottish Folds is mogelijk de belangrijkste factor die hun levensverwachting zal bepalen. Alle Scottish Folds dragen een gen dat het kraakbeen in hun oren aantast, waardoor ze hun schattige, omgevouwen vorm krijgen. Helaas beïnvloedt dit gen ook het kraakbeen in de rest van hun lichaam en resulteert het in een aandoening die osteochondrodysplasie wordt genoemd, die misvormingen van de achterpoot en staart veroorzaakt. Het is onmogelijk om te voorspellen hoe ernstig deze misvormingen in de loop der jaren kunnen worden. Veel katten kunnen een normaal, gezond leven leiden, maar anderen doen het misschien niet zo goed.

Scottish Folds zijn ook gevoelig voor polycystische nierziekte (PKD) en cardiomyopathie, ziekten die de levensverwachting aanzienlijk kunnen verkorten.

thematische pauze

2. Fokgeschiedenis

Scottish Folds die één kopie erven van het gen dat verantwoordelijk is voor de gevouwen oortrek, kunnen een normaal, gelukkig leven leiden. Katten die twee kopieën van het gen erven, zijn echter bijna zeker van het ontwikkelen van ernstige osteochondrodysplasie, wat resulteert in verlammende misvormingen en pijn vanaf jonge leeftijd. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, mogen Scottish Folds nooit op elkaar worden gefokt.

In de VS is het fokken van Scottish Folds toegestaan onder zeer strikte voorwaarden. Een Scottish Fold mag alleen worden gefokt naar een Schotse korthaar, wat resulteert in een nest waarin ongeveer de helft van de kittens de kenmerkende oorplooi zal ontwikkelen, maar een kleinere kans heeft om andere ernstige misvormingen te ontwikkelen. Het fokken van Scottish Folds, onder alle omstandigheden, is verboden in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en vele andere regio’s vanwege de genmutatie die slopende misvormingen kan veroorzaken.

thematische pauze

3. Gezondheidszorg

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding Credit: Irina Vasilevskaia, Shutterstock

Gezien de verschillende genetische aandoeningen waarvoor Scottish Folds vatbaar zijn, moeten ze regelmatig worden gecontroleerd en veterinaire zorg krijgen wanneer dat nodig is. Zo niet, dan kunnen ze onnodig lijden en kan hun levensverwachting in het gedrang komen. Omgekeerd kan een Scottish Fold die symptomen van bekende erfelijke ziekten vertoont, veel langer leven dan zou worden verwacht als het de juiste zorg en behandeling krijgt.

thematische pauze

4. Voeding

Scottish Folds zijn echte carnivoren en vereisen een dieet dat rijk is aan leeftijdsgeschikte vleeseiwitten en zeer weinig koolhydraten. Het over het hoofd zien van dit feit kan negatieve effecten hebben op de levensverwachting.

Ze zijn geen erg actief ras omdat ze vaak artritische ongemakken hebben en daarom vatbaar zijn voor overgewicht. Als dit niet adequaat wordt aangepakt door middel van juiste voedings- en voedingsschema’s, kan dit leiden tot obesitas, verdere gezondheidscomplicaties en een verkort leven.

thematische pauze

5. Omgeving en omstandigheden

Schotse vouwkat die zit als een mens
Afbeelding Credit: zossia, Shutterstock

De omgeving waarin de Scottish Fold leeft, kan van invloed zijn op hun gezondheid en geluk. Ongelukkige katten gedijen niet en zullen soms zelfs fysiologisch beginnen te lijden, wat kan leiden tot een verkorte levensverwachting.

Vanwege hun inherente pijnniveaus en het daaropvolgende gebrek aan algemene activiteit en atletisch vermogen, kunnen Scottish Folds een omgeving vinden waar dit van hen wordt verlangd, behoorlijk stressvol en fysiek uitdagend. Ze zouden het niet erg goed doen als buitenkatten, noch kan van hen worden verwacht dat ze heel lang leven onder deze omstandigheden.

Schotse plooien die lijden aan gevorderde symptomen van osteochondrodysplasie zouden moeten worden voorzien van een zeer specifieke omgeving om aan hun behoeften te voldoen, om een optimale levensduur te garanderen.

thematische pauze

6. Geslacht

Gemiddeld zullen vrouwelijke Scottish Folds mannelijke katten overleven. Bij mannelijke katten hebben gecastreerde katten de neiging om langer te leven dan hun intacte tegenhangers.

garen ball divider

De vier levensfasen van een Schotse vouw

1. Kitten

Bruine Schotse Vouw Kittens
Afbeelding Credit: Artem Kursin, Shutterstock

Scottish Folds zijn kittens tot ze een jaar oud zijn. Ze worden geboren met hun oren plat op hun hoofd en op ongeveer drie dagen oud beginnen ze recht te trekken. Als het kitten de gevouwen oortrek gaat vertonen, zullen de oren weer naar beneden vouwen als ze ongeveer drie tot vier weken oud zijn.

2. Jongvolwassene

Ze worden beschouwd als jongvolwassenen tussen de leeftijd van één en zes jaar oud. Tekenen van osteochondrodysplasie kunnen al aanwezig zijn, met name een stijve en pijnlijke staart.

3. Volwassen volwassene

Tussen de leeftijd van 7-10 jaar komt de Scottish Fold in de volwassen volwassen fase van zijn leven.

rode kattenras Schotse fold_Alexander Sobol_shutterstock
Afbeelding Credit: Alexander Sobol, Shutterstock

4. Senioren

Als de Scottish Fold gezond is, kan hij ouder worden dan 10 jaar tot het einde van zijn leven.

garen ball divider

Hoe u de leeftijd van uw Schotse vouw kunt vertellen

De beste manier om de leeftijd van een Scottish Fold te bepalen is door zijn tanden. Andere methoden om de leeftijd te bepalen , zoals lopen, houding, grofheid van de vacht en vergrijzing van het haar , kunnen onbetrouwbaar zijn in dit ras. Dit komt omdat ze deze geavanceerde tekenen van veroudering vanaf jonge leeftijd kunnen vertonen, als gevolg van artritis, immobiliteit en pijn.

Afgezien van het feit dat het kleiner is, zal een kitten jonger dan vier maanden nog steeds al zijn melktanden hebben en nog niet zijn kiezen. Als het Scottish Fold-kitten voorbij het pasgeboren stadium is, nog steeds erg jong maar omgevouwen oren vertoont, dan is het zeker ouder dan drie of vier weken oud.

Als de mond van de kat vol zit met briljante witte volwassen tanden, is dat een goede indicator dat deze tussen de zes maanden en een jaar oud is. Vanaf een jaar oud zullen de tanden steeds geler worden. Een kat tussen de 5-10 jaar oud heeft zichtbare vergeling en tekenen van slijtage van de tanden.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Naarmate ze de leeftijd van 10 jaar naderen, is het geelvergekleurd van de tanden aanzienlijk en zullen slijtage gemakkelijk waarneembaar zijn. Bovendien kunnen er tekenen zijn van tandsteenopbouw. Katten ouder dan 10 jaar hebben aanzienlijke slijtage, tandsteenopbouw en kunnen zelfs tanden missen.

De ogen zijn ook een nuttige indicator van leeftijd. Een oudere kat kan wat vertroebeling van de ogen hebben en de irissen kunnen een enigszins gekartelde rand vertonen.

divider-catclaw1

Conclusie

Scottish Folds zijn schattige katten die de meest liefdevolle, toegewijde metgezellen zijn. Maar zoals we hebben gezien, zijn ze vatbaar voor verschillende slopende gezondheidsproblemen. De kans is groot dat deze een rol gaan spelen bij het verkorten van hun levensduur en mogelijk ook hun kwaliteit van leven aantasten. Als dierenliefhebbers willen we dat onze geliefde bontbaby’s een lang, gezond en gelukkig leven leiden. Daarom draagt de voortzetting van dit ras enkele gewichtige ethische overwegingen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: hannadarzy, Shutterstock