Kan een kat angst voelen? Alles wat je moet weten!

We weten allemaal dat katten uitstekend werk leveren om ons te troosten als we een zware dag hebben gehad. Het enige wat we nodig hebben is om onze vingers in hun zachte vacht te laten zakken en hun spinnen onder onze handen te voelen rommelen om ons beter te voelen. Maar heb je je ooit afgevraagd of je kat je emoties kan voelen? Meer specifiek, kunnen ze, net als honden, angst voelen?

Katten kunnen absoluut angst voelen, naast andere emoties. Hier nemen we een diepe duik in de zintuigen van een kat en hoe ze precies angst kunnen voelen.

cat + lijnverdeler

Kan een kat angst voelen?

Katten hebben sterk afgestemde zintuigen die van cruciaal belang zijn voor hun overleving. Ze zijn zowel roofdier als prooi, dus ze moeten gevoelig zijn voor hun omgeving om te jagen en dieren te vermijden die op hen jagen. Dit betekent dat ze het grootste deel van de tijd in een staat van milde angst leven, waardoor ze op scherp staan.

Wanneer we bang zijn, zijn er verschillende visuele en auditieve signalen die een andere persoon waarschijnlijk niet zal opmerken, maar een kat wel.

De meest voorkomende maar subtiele tekenen en symptomen van angst1 die wij tentoonstellen zijn:

  • Kortademigheid
  • Hyperventileren
  • Verhoogde hartslag
  • Zweten en koude rillingen
  • Vlinders in de buik
  • Bevend
boze kat sissen
Afbeelding Credit: Fang_Y_M, Pixabay

Katten hebben een sterk ontwikkelde zintuigen en kunnen een paar van deze tekenen oppikken waar we bang voor zijn.

Onze katten zullen emotionele signalen van ons zoeken als ze onzeker zijn over een situatie. Als je bang, angstig of gespannen bent, zullen ze dit tot uitdrukking zien komen in je lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en stem. Uw kat kijkt naar u als zijn voogd om te weten hoe hij het beste op de situatie kan reageren.

kattenpootverdeler

Hoe voelen katten emoties?

Het is onderzocht, bestudeerd, besproken en geverifieerd dat honden behoorlijk gevoelig kunnen zijn voor onze emoties. Maar hoewel er talloze studies over honden zijn geweest, zijn er weinig studies over katten en menselijke emoties.

Eén studie1 ontdekt dat katten onze emoties herkennen en de neiging hebben om hun gedrag te veranderen, afhankelijk van hun begrip van de emotie die we ervaren.

Katten zijn niet zo begaafd als honden op deze afdeling, maar ze reageren wel, gewoon op hun eigen manier. De fijn afgestemde zintuigen van hun kat helpen hen te bepalen in welke stemming we ons bevinden.

kattenpootverdeler

De zintuigen van een kat

Net als wij hebben katten vijf zintuigen1 — gehoor, aanraking, smaak, zicht en geur — en die van hen zijn uitzonderlijk!

Gehoor

Het gehoor van een kat is een van hun sterkste zintuigen. Hun oren kunnen geluiden oppikken die buiten ons gehoor liggen, waaronder hoogfrequente (of ultrasone). Het feit dat hun oren tot 180 graden kunnen draaien, stelt hen in staat om te bepalen waar geluiden vandaan komen.

Dit buitengewone vermogen om dingen te horen die veel anderen niet kunnen, stelt katten in staat om onze emoties op te pikken. Ze kunnen onze emotionele toestand herkennen op basis van de toon van onze stem en of we “boze” of “verdrietige” geluiden maken.

Zicht

tabby kat 's nachts
Afbeelding Credit: Mookmixsth, Shutterstock

Katten hebben een uitstekend zicht, inclusief nachtzicht, om hen te helpen jagen. Ze kunnen vrij goed zien bij weinig licht en hun gezichtsvermogen stelt hen ook in staat om visuele signalen op te pikken.

Ze kunnen uit je gezichtsuitdrukkingen oppikken wanneer je een specifieke emotie voelt, hoewel dit wordt geleerd in plaats van aangeboren talent.

Katten zullen langer in de buurt van hun eigenaren blijven als ze zien dat ze glimlachen, en ze zullen de neiging hebben om positief gedrag te vertonen als reactie, zoals wrijven over de benen van de persoon en spinnen.

Ruiken

Katten hebben uitstekende reukzintuigen, wat hen helpt jagen en problemen voorkomen. Wanneer we zweten, met name het koude zweet dat gepaard gaat met angst, geven we ook adrenaline af. Dit is ook wanneer de “vecht of vlucht” reactie begint.

Wanneer mensen bang zijn, laten ze een chemisch feromoon in hun zweet vrij, maar het is onduidelijk of katten dit feromoon kunnen ruiken of begrijpen wat het betekent.

Aanraken

close-up van kattensnorharen
Afbeelding Credit: Annette Meyer, Pixabay

Katten gebruiken hun snorharen om erachter te komen in welke ruimte ze zich bevinden en ze zijn gevoelig voor de geringste aanraking. Hun snorharen zijn verbonden met hun zenuwstelsel en kunnen bijna worden vergeleken met onze zintuigen van geur en zicht. Hun snorharen zijn zelfs in staat om trillingen in de lucht te detecteren!

kattenpootverdeler

FAQ

Hoe zal een kat reageren als je bang bent?

Het d depends over de relatie tussen jou en de kat. Het is mogelijk dat je kat ook bang wordt (zeker als jullie allebei op hetzelfde reageren). Maar als je bang bent voor de kat, kunnen ze proberen hun dominantie te vestigen.

Eén studie1 ontdekte dat katten konden detecteren wanneer hun eigenaren gestrest of angstig waren en de huidige emotionele toestand van hun eigenaar zouden weerspiegelen.

Niets van dit alles hoeft te verbazen. Katten zijn gevoelige wezens en als hun eigenaar gestrest is, is het logisch dat de kat zich op dezelfde manier zal voelen.

kitten training
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Kunnen katten andere emoties voelen?

Het is logisch dat als een kat angst kan voelen, hij ook andere emoties kan voelen. Ze kunnen onze gezichtssignalen en lichaamstaal lezen om erachter te komen.

Als iemand zich depressief en verdrietig voelt, is een kat misschien eerder stil en heeft hij weinig energie, maar als de persoon gelukkig is, zal hij op zoek zijn naar spelen en genegenheid.

Maar katten zijn zich ook bewust van onze ogen. Ze gebruiken informatie over je blik, zoals waar je kijkt, als een manier om je intenties en stemming te achterhalen. Een bekende methode om je kat te vertellen dat je van hem houdt, is met een langzame knipper.

Zullen katten hun eigenaren beschermen wanneer ze worden bedreigd?

Dit hangt volledig af van de kat en de relatie die ze hebben met hun eigenaar. Er zijn video’s die laten zien hoe katten inbrekers en nog grotere honden afschrikken door in het offensief te gaan.

Maar niet alle katten zullen dit doen. Sommige katten zullen, wanneer ze worden bedreigd, rennen en zich verstoppen, dus het hangt af van het temperament en de opvoeding van de kat.

Als de eigenaar bang is, maar er is geen echte bedreiging, kunnen sommige katten zich nog steeds verbergen, terwijl anderen kunnen proberen hen te troosten.

chimera kitten knuffel door eigenaar
Afbeelding credit: Natalia Kokhanova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Soms lijken katten zo intuïtief, dat het lijkt alsof ze een zesde zintuig hebben. Misschien wel, maar de wetenschap vertelt ons dat het allemaal draait om hun sterk afgestemde zintuigen en gevoeligheid voor alles om hen heen. Hoe langer je je kat hebt, hoe meer ze op jou en je stemmingen zullen worden afgestemd.

Katten zullen je acties ook associëren met je emoties. Als je je kat bijvoorbeeld elke keer knuffelt als je verdrietig bent, zullen ze een knuffel verwachten als ze zien dat je je blauw voelt.

Dat gezegd hebbende, katten hebben de neiging om zo vaak op de rand van angst te staan dat het niet zo ver van de basis is dat ze ook je angst kunnen voelen. Vergeet niet dat als je ooit behoefte hebt aan comfort, probeer dan je kat te aaien. Van spinnen is aangetoond dat het mensen kalmeert, en je kunt niet echt iets anders voelen dan geluk als je je zachte en warme spinnende kat streelt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Piotr Musiol, Unsplash