Is zuiveringszout veilig voor katten?

in Gezondheid & Geluk laatst bijgewerkt februari 2022

is zuiveringszout veilig voor katten

Baking soda is een van die multi-purpose items die veel toepassingen heeft rond het huis. Persoonlijk gebruik ik het om mijn koelkast en vriezer fris te laten ruiken. Ik heb het zelfs gebruikt met azijn om een verstopte afvoer schoon te maken in geval van nood. Maar wat als het om huisdieren gaat?

Is zuiveringszout veilig voor katten?

Je kat moet wel HEEL veel zuiveringszout binnenkrijgen wil het schadelijk voor hem zijn. Het grootste risico is het hoge natriumgehalte van zuiveringszout, dat in het ergste geval een levensbedreigende verstoring van het elektrolytenevenwicht veroorzaakt. Het is veilig om zuiveringszout in huis te gebruiken, maar je moet wel enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Hieronder bekijken we waarom zuiveringszout gevaarlijk is voor kat en beantwoorden we vragen zoals of je zuiveringszout mag gebruiken in de kattenbak van je kat.

Is zuiveringszout giftig voor katten?

Baking soda is niet per se giftig (vooral in vergelijking met iets als olieverf), maar het innemen van meer dan een kleine hoeveelheid kan gevaarlijk zijn. Als algemene regel geldt dat uw huisdier niet meer dan 2-4 theelepels zuiveringszout per 10 kilo lichaamsgewicht mag binnenkrijgen.

De gemiddelde kat weegt tussen de 6 en 12 pond, of 2,7-5,4 kg. Daarom kan elke hoeveelheid van meer dan 1-2 theelepels gevaarlijk zijn voor uw kat.

In sommige gevallen schrijven dierenartsen zelfs zuiveringszout voor katten voor als ze kampen met chronische nierziekte (CKD). CKD zorgt ervoor dat de bloedbaan van uw kat zuurder wordt. De alkalische eigenschappen van zuiveringszout helpen de zuurgraad te verlagen om de pH van de bloedbaan in balans te brengen en sommige symptomen te verlichten.

Natuurlijk is dit een soort behandeling die altijd moet worden aanbevolen en nauwlettend in de gaten moet worden gehouden door uw dierenarts. Het kan zelfs giftig zijn bij katten die CKD hebben, dus het is een zorgvuldige afweging.

Waarom is Baking Soda Gevaarlijk voor Katten?

Baking soda is alleen schadelijk voor katten als ze grote hoeveelheden binnenkrijgen. Vanwege hun kleinere omvang zijn katten gevoeliger voor de giftigheid van zuiveringszout dan honden. Ze hoeven maar 1-2 theelepels te consumeren voor negatieve bijwerkingen.

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat genoemd, wordt gemaakt van natrium, of zout, en bicarbonaat. Vanwege het natrium heeft het een hoog zoutgehalte. Het risico van het eten van te veel natrium is dat het elektrolyten onevenwichtigheden in de bloedbaan veroorzaakt.

Uw kat heeft wel wat natrium nodig dat ze uit hun voer en traktaties halen. Natrium is verantwoordelijk voor een heleboel dingen die het lichaam doet, waaronder het handhaven van de juiste balans van vitaminen en mineralen, het regelen van spiersamentrekkingen, en het geleiden van zenuwimpulsen.

Tekenen dat uw kat te veel zuiveringszout heeft binnengekregen

Als er genoeg natrium is ingenomen om uw kat te schaden, zijn de vroegste symptomen spijsverteringsproblemen. Baking soda wordt gebruikt als rijsmiddel in de keuken omdat het bubbels creëert die gebakken producten doen rijzen – deze bubbels kunnen zich ook vormen in de maag van uw katachtige. Als te veel zuiveringszout wordt gegeten, veroorzaakt het maagklachten, evenals symptomen zoals winderigheid, braken en diarree. Overmatige dorst en drinken is een ander symptoom, dat optreedt bij een te hoge natrium inname.

In gevallen waar genoeg zuiveringszout wordt geconsumeerd om giftig te zijn, kan uw kat last krijgen van uitdroging, zwakte of wiebeligheid, en lethargie. Als het erger wordt, kunnen spierkrampen of stuiptrekkingen optreden, meestal in het gezicht. Andere ernstige symptomen zijn een snelle ademhaling, stijfheid, stuiptrekkingen, nierbeschadiging en zelfs coma.

Kunnen katten een beetje Baking Soda eten?

Technisch gezien is het probleem niet of katten wel of geen zuiveringszout kunnen eten, maar hoeveel ze binnenkrijgen. Het kan geen kwaad als uw kat een kleine hoeveelheid zuiveringszout binnenkrijgt. Hoewel zuiveringszout niet noodzakelijk giftig is, kan een teveel wel verschillende problemen veroorzaken.

Baking soda kan gevaarlijk zijn voor katten omdat katten zichzelf altijd aan het verzorgen zijn. Als ze zichzelf likken, krijgen ze ook alle zuiveringszout binnen dat hun vacht kan oppikken. Katten maken ook hun poten schoon en kunnen op hun klauwen kauwen, dus kunnen ze op deze manier zuiveringszout binnenkrijgen als ze er doorheen lopen.

Er is een goede kans dat je cant zuiveringszout niet opzettelijk binnenkrijgt, vooral omdat het geen aangename smaak heeft. Maar met onze harige metgezellen vinden we het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen en goed op te letten waar mevrouw Kitty is als we het huis schoonmaken.

Kan ik Baking Soda gebruiken in de kattenbak?

Het toevoegen van zuiveringszout aan de kattenbak om te helpen met de geur is een van die “hacks” die mensen gebruiken om de geur van huisdieren te helpen verminderen. Maar is het wel veilig om zuiveringszout in de kattenbak te doen? Hier zijn een paar dingen om te overwegen.

Baking Soda maakt kattenbakvulling meer stoffig

Persoonlijk vermijd ik het gebruik van zuiveringszout in mijn kattenbak omdat het de kattenbakvulling stoffiger maakt. Mijn kat graaft en krabt graag aan de wanden van de kattenbak, maar ze is er ook tegen om een kattenbak te gebruiken met een deksel erop.

Baking soda heeft een deeltjesgrootte van ongeveer 65-70 micron, dus het is klein genoeg om gemakkelijk in de lucht terecht te komen. Het staat ook bekend als een licht irriterende stof wanneer het wordt ingeademd en zuiveringszout irriteert ook de ogen. De meeste kattenbakvullingmerken hebben een grootte van meer dan 75 micron, zodat ze zonder het zuiveringszout minder snel stoffig zijn.

Als je toch een beetje zuiveringszout gaat gebruiken, kun je het beste 1-2 theelepels op de bodem van het strooisel strooien in plaats van de bovenkant. Het strooisel weegt dan zwaarder, zodat er minder kans is dat het in de lucht terechtkomt als je kat het omhoog schopt.

Het is misschien geen effectieve ontgeurder

Sommige bronnen beweren ook dat zuiveringszout niet goed is als een go-to voor een kattenbak ontgeurder omdat het ineffectief is. De reden dat zuiveringszout werkt om geurtjes te neutraliseren heeft alles te maken met de pH waarde.

Een neutraal niveau pH is 7 en zuiveringszout heeft een pH die rond de 9 zit, waardoor het licht alkalisch is. Omdat veel geuren worden veroorzaakt door iets met een zuurgraad (of een pH-waarde lager dan 7), neutraliseert het toevoegen van zuiveringszout die geurmoleculen. Het werkt ook voor geuren die veroorzaakt worden door een pH die zeer alkalisch is, of hoger dan een pH van 9, omdat het het dichter bij een neutrale pH-balans brengt.

De reden dat kattenurine in een kattenbak stinkt, komt eigenlijk niet door de kattenplas – althans niet helemaal. Als de kattenurine wordt afgebroken, komt er ammoniakgas vrij. Ammoniakgas, dat een pH balans heeft van 11-13, kan niet worden teruggebracht naar een neutrale pH-waarde door zuiveringszout. Sommige soorten kattenbakvulling met een pH-waarde van minder dan 9 kunnen ook stijgen als je er zuiveringszout doorheen mengt, waardoor ze ook minder effectief worden.

In plaats daarvan kunnen andere opties zoals houtskool een beter werk doen bij het neutraliseren van kattenbakgeuren door de geuren te absorberen. Maar als je de zuiveringszout route gaat volgen, kan het verstandiger zijn om een kattenbakvulling te overwegen met zuiveringszout er al in in plaats van het zelf toe te voegen.

Kan ik Baking Soda gebruiken tegen vlooien op mijn kat?

Een meer natuurlijke methode om vlooien te doden is het gebruik van een combinatie van zuiveringszout en keukenzout. Het werkt door het uitdrogen van vlooien, evenals hun eieren en larven.

Hoewel het effectief is, is dit een methode die het beste gebruikt kan worden op tapijten of meubels in plaats van op uw kat. Het is een traag werkende techniek en er is vaak meer dan één toepassing nodig om effectief te zijn. Plus, katten houden ervan zichzelf te verzorgen en ze zullen het waarschijnlijk binnenkrijgen terwijl ze aan het verzorgen zijn.

Kan ik Baking Soda gebruiken om de tanden van mijn kat te poetsen?

Een huismiddeltje voor het poetsen van de tandjes van een hond zonder tandpasta is het mengen van zuiveringszout met wat kippenbouillon om een pasta te maken, of het dopen van een natte tandenborstel in zuiveringszout en het gebruik ervan om de tanden te poetsen. Hoewel je dit kunt gebruiken voor een grotere hond, is het beter om dit huismiddeltje niet te gebruiken voor een kat, en is het gebruik van een kattenspecifieke tandpasta een veel betere optie.

Afgezien van kleinere rassen, zijn katten kleiner dan honden. De hoeveelheid zuiveringszout die nodig is om hun tanden te poetsen is niet giftig, maar kan wel maagklachten veroorzaken omdat de alkalische eigenschappen van zuiveringszout de pH-balans in het spijsverteringskanaal verstoren. Er is geen manier om te garanderen dat uw kat er niets van inslikt. Daarom kunt u het beste kat-veilige tandpasta gebruiken.

Veilige manieren om Baking Soda voor katten te gebruiken

Omdat je heel veel zuiveringszout moet consumeren om giftig te zijn voor je kat, zijn er nog steeds verschillende manieren waarop je zuiveringszout kunt gebruiken voor je huisdier en voor je huis. Laten we eens kijken hoe je dit multi-purpose product veilig in huis kunt gebruiken.

Kat Eerste Hulp

Er zijn een paar gevallen waarin zuiveringszout ook nuttig is voor eerste hulp. Als je kat haar teennagel breekt of je knipt een beetje te ver naar beneden en de nagel begint te bloeden, maak dan een 50-50 combinatie van zuiveringszout en maizena. Doop de teennagel van je kat er vervolgens in en het laagje zou het bloeden moeten helpen vertragen.

Baking soda is ook handig als je kat een bijensteek krijgt, vooral omdat het moeilijk kan zijn om een angel uit een spartelende kat te trekken met een pincet. Breng een pasta van zuiveringszout en water aan op de bijensteek. Dit trekt de angel er na verloop van tijd uit en is een veel betere keuze dan iets als Bactine.

Uw tapijt ontgeuren

Baking soda is mijn favoriet om het tapijt te ontgeuren, vooral omdat ik producten met sterke geuren probeer te vermijden, zoals traditionele tapijt ontgeurders. Hoewel je kat sporen kan oppikken als hij over het tapijt loopt, is het niet genoeg om hem echt pijn te doen.

Als je kat een rare gewoonte heeft zoals likken aan het tapijt, zorg er dan voor dat je goed stofzuigt en dat je kat uit de buurt van het gebied blijft terwijl je schoonmaakt. Je kunt dezelfde methode ook gebruiken om je auto te ontdoen van dierengeurtjes nadat je je huisdier hebt meegenomen voor een ritje.

Kattenpoep uit het tapijt verwijderen

De geur kan echt moeilijk uit te krijgen zijn wanneer uw kat plast op het tapijt. Een oplossing die je kunt gebruiken is een combinatie van zuiveringszout en azijn. Hoewel zuiveringszout op zichzelf niet goed tegen urine kan, kan het in combinatie met azijn wel helpen.

Begin met het deppen van zoveel mogelijk vloeistof als je kunt van het gebied. Als de urine al is opgedroogd, voeg dan water toe en dep het gebied om zoveel mogelijk van de urine te verwijderen.

Maak vervolgens een oplossing van 50% water en 50% witte azijn en spuit dit over het zuiveringszout. Gebruik een doek om het schoon te deppen, spoel dan het gebied en deppen het opnieuw. U kunt ook zuiveringszout en azijn gebruiken om een mengsel te maken zoals de pasta en dit op het gebied aanbrengen.

Het kan zijn dat je het gebied na de eerste keer meer dan een keer met zuiveringszout wilt behandelen. Als er resten achterblijven, zal het ureum na verloop van tijd afbreken en ammoniak vrijgeven. Om dit tegen te gaan, strooi je om de dag zuiveringszout op het gebied en stofzuig je het. Het grondig verwijderen van de geur is belangrijk om te voorkomen dat uw kat (en andere huisdieren) weer op die plek gaan plassen.

Het elimineren van bedgeurtjes

Je kunt het ook gebruiken om het bed van je kat fris te laten ruiken. Strooi een beetje zuiveringszout in het bed en laat het 20-30 minuten zitten. Neem dan de slang van je stofzuiger en stofzuig het bed grondig. U kunt ook 1/2 kopje zuiveringszout aan de was toevoegen als het bed van uw kat in de wasmachine kan om geurtjes te helpen verwijderen.

Het verwijderen van stinkdier geuren

Het is ook veilig om zuiveringszout te gebruiken om stinkdiergeuren van je kat te verwijderen. Hoewel tomatensap het oude wijven verhaal is, kunt u ook een aantal items gebruiken die u misschien al in huis heeft.

Combineer 1/8 kopje zuiveringszout met 2 kopjes waterstofperoxide (3%) en een halve theelepel zeep. Gebruik dit vervolgens als een shampoo en was je kat grondig.

Laat het mengsel een paar minuten zitten en spoel het dan schoon. U kunt daarna nog wat kattenshampoo gebruiken, vooral omdat de combinatie de vacht een beetje droog kan laten aanvoelen.

Laatste gedachten

Hoewel zuiveringszout een veelzijdig product is dat je kunt gebruiken bij het koken, schoonmaken en nog veel meer, moet je toch voorzichtig zijn met het gebruik ervan in de buurt van je huisdier. Baking soda is niet giftig, maar het consumeren van meer dan een theelepel of twee kan zeer gevaarlijk zijn voor je katachtige metgezel. Dit geldt vooral voor kleinere katten, omdat de hoeveelheid die nodig is voor een giftige dosis voor hen kleiner is.

Hoewel je zuiveringszout niet moet gebruiken om vlooien op je kat te behandelen, kun je het op een heleboel manieren rond het huis gebruiken. Het is geweldig voor het verwijderen van dierengeurtjes uit tapijten, bedden, en meer. Je kunt het zelfs gebruiken om de tanden van je kat schoon te maken!

Het kan helpen bij kattenbakgeurtjes en is beter dan gevaarlijke opties zoals het toevoegen van essentiële oliën, maar het is waarschijnlijk nog steeds niet de beste optie voor de kattenbak.

Heb je opmerkingen of bedenkingen? Voel je vrij om hieronder wat feedback achter te laten!