Is vanille etherische olie veilig voor katten? Dit is wat u moet weten!

Etherische oliën zijn afkomstig van het extraheren van oliën uit bepaalde planten en bloemen. Vanille etherische oliën zijn afkomstig van gefermenteerde vanillebonen. U kunt vanille etherische oliën voor veel dingen gebruiken, zoals smaakstoffen in voedingsmiddelen en dranken, in olieverspreiders voor aangename geuren en zelfs in de farmaceutische industrie. Maar is vanille etherische olie veilig voor katten? Het korte antwoord is nee, vanille etherische olie is niet veilig voor katten.

In dit artikel duiken we in essentiële vanilleolie en bespreken we waarom het het beste is om het gebruik ervan en andere essentiële oliën rond uw kat te vermijden.

divider-catclaw1 Is vanille etherische olie veilig voor katten?

Over het algemeen zijn geen essentiële oliën veilig voor katten. Volgens de ASPCA zijn essentiële oliën in hun 100% geconcentreerde vorm giftig voor dieren wanneer ze worden verteerd, ingeademd of op de vacht worden gebracht, die in de huid doordringt. Braken, diarree en depressie zijn veel voorkomende symptomen van vergiftiging met essentiële olie bij katten.

Essentiële oliën worden gemetaboliseerd via de lever en katten hebben een verminderd aantal leverenzymen waardoor de oliën niet effectief kunnen worden gemetaboliseerd. Vergeet niet dat katten zelftrimmers zijn, wat betekent dat als ze essentiële olie op hun vacht krijgen, ze het zullen aflikken en de olie zullen verteren, en er is niet veel nodig om een gezondheidsprobleem te vormen.

neem etherische olie
Afbeelding Credit: Ninetechno, Pixabay

Wat zijn de symptomen van etherische olievergiftiging?

Als u vermoedt dat uw kat een essentiële olie heeft verteerd, geïnhaleerd of direct contact heeft gehad met een essentiële olie, let dan op deze symptomen:

 • Kwijlen
 • Lethargie
 • Moeite met ademhalen
 • Ruik de geur op de vacht
 • Poten in het gezicht of de mond
 • Spiertrillingen
 • Brandwonden of roodheid in de mond (lippen, tong, tandvlees) of de huid
 • Braken

U kunt ook de dierengifbestrijding bellen als u vermoedt dat uw kat ziek is van de essentiële olie.

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

Welke essentiële oliën worden als giftig beschouwd?

Zoals we al zeiden, is geen enkele essentiële olie 100% veilig voor katten, maar sommige zijn giftiger dan andere. Hier zijn de oliën om ten koste van alles te vermijden:

 • Kaneel
 • Citrus
 • Pepermunt
 • Pijnboom
 • Zoete berk
 • Theeboom
 • Pennyroyal
 • Ylang ylang
 • Wintergroen

garen ball dividerTips om uw kat gezond en veilig te houden

Veel mensen houden ervan om olieverspreiders te gebruiken om een aangename geur in huis af te geven. Voordat u er een gebruikt, raden we u aan uw dierenarts te raadplegen. En als u een diffuser koopt, zorg er dan voor dat het een passieve is in plaats van een actieve.

Passieve diffusers werken door de olie in de lucht te verdampen, terwijl actieve diffusers druppels van de olie in de lucht verspreiden, die op de vacht van uw kat kunnen landen. Plug-in, rietverspreiders en kaarsbranders vallen in de categorie passieve diffuser en worden beschouwd als de veiligere van de twee.

rietverspreiders op tafel
Afbeelding credit: Pixel-Shot-Shutterstock

Sommige essentiële oliën zijn schadelijker dan andere, en vanille etherische olie is niet geclassificeerd als een die schadelijk is. Het is echter het beste om essentiële oliën helemaal te vermijden voor de veiligheid van uw kat en eventuele andere huisdieren in huis.

Spoel uw kat onmiddellijk met milde afwasmiddel als u olie op de vacht opmerkt. Over het algemeen geldt dat hoe sneller u actie onderneemt, hoe beter de prognose, of uw kat nu heeft ingeademd, verteerd of direct contact heeft gemaakt met de vacht.

Houd essentiële oliën buiten bereik van uw kat en als u een diffuser moet hebben, bewaar deze dan in een deel van het huis waar uw kat er niet bij kan.

divider-catclaw1Conclusie

Voor de beste kans om uw kat veilig te houden, raden we aan geen essentiële oliën te gebruiken, of het nu vanille is of anderszins. Essentiële oliën vormen een te groot gezondheidsrisico voor uw kat en zijn de kans niet waard.

Als u een diffuser in uw huis wilt houden, kies dan voor een passieve diffuser en bewaar deze in een gebied waar uw kat geen toegang toe heeft. Raadpleeg ook uw dierenarts voordat u essentiële olie als extra voorzorgsmaatregel gebruikt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Madeleine Steinbach, Shutterstock