Skip to Content

De complete gids voor het koesteren van katten

een complete gids voor het verzorgen van katten

Het koesteren van katten kan een zeer plezierige en bevredigende ervaring zijn. Of je nu een pasgeboren kitten of een volwassen kat opneemt, ook al is het misschien maar tijdelijk, je hebt de mogelijkheid om ze een liefdevol en gezond thuis te bieden en jezelf onderweg veel geluk te bieden.

De behoefte aan pleegzorg kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals overbevolking in dierenasielen, een reddingsgroep die geen toegang heeft tot een fysiek asiel of zwerf- en weeskatten die gewoon basiszorg nodig hebben.

Uiteindelijk is het doel van het koesteren om deze katten een veilige en verzorgende omgeving te bieden totdat ze in staat zijn om in hun eeuwige huizen te worden geadopteerd. Bij kittens kan dit betekenen dat ze in quarantaine moeten blijven totdat ze oud genoeg zijn om gefixeerd en gevaccineerd te worden. Bij volwassen katten kan dit betekenen dat ze worden gerehabiliteerd en veilig worden gehouden totdat ze gezond en goed aangepast genoeg zijn om te worden geadopteerd.

Wat moet je weten bij het verzorgen van katten?

de basisprincipes van het verzorgen van katten

De gekoesterde katten voorzien van persoonlijke ruimte en een veilige omgeving is de sleutel om ze zich op hun gemak te laten voelen en schade aan hen of aan uw huis te voorkomen.

Pleegkatten kunnen soms emotioneel getraumatiseerd zijn nadat ze in uw huis zijn verplaatst. Zorg er dus voor dat je respect hebt voor hun geestelijke gezondheid en dring hen geen ongewenste interacties op. Geef ze hun eigen, privéruimte totdat ze zich op hun gemak voelen in hun nieuwe omgeving.

Als je al katten of andere dieren in huis hebt, is het belangrijk om je pleegkinderen geïsoleerd te houden totdat ze hun vaccinaties en boostershots hebben ontvangen. Dit zal helpen voorkomen dat uw reeds bestaande dieren virussen oplopen die uw pleegouders onbewust kunnen hebben.

Voordat u een pleegkind in huis haalt, moet u al uw benodigdheden van tevoren instellen. Deze benodigdheden omvatten voedsel en water, een kattenbak met zwerfvuil, een krabpaal of krabkussen, een comfortabel bed (of een eenvoudige gezellige plek), verzorgingsbenodigdheden en wat speelgoed om mee te spelen.

6 dingen om in gedachten te houden bij het verzorgen van katten

#1 Pleegkatten hebben hun persoonlijke ruimte nodig

Bruine en witte tabbykat die naar camera kijkt

Het verzorgen van katten is een belangrijke verantwoordelijkheid, dus het is belangrijk om voorbereid te zijn.

Wanneer je een pleegkat mee naar huis neemt, is het belangrijk om te erkennen dat ze worden verplaatst naar een nieuwe en mogelijk verwarrende omgeving. De nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geuren van uw huis kunnen in het begin mogelijk traumatisch voor hen zijn en gedwongen interactie met hen kan leiden tot verhoogde emotionele ongezondheid.

Het is dus een goed idee om ze hun eigen, toegewijde ruimte te geven, zodat ze zich geleidelijk aan op hun gemak kunnen voelen in hun nieuwe omgeving. Richt een eenvoudige, speciale ruimte in met hun eigen voedsel, water, een kattenbak en een bed of gezellige plek, zodat ze kunnen wennen aan uw huis. Dit zal helpen met hun emotionele gezondheid in de loop van de tijd.

#2 Uw pleegkatten in quarantaine houden

hoe katten te helpen met elkaar om te gaan twee katten die op een bed liggen

Of je nu van plan bent om een nieuwe kat mee naar huis te nemen of de rust in je kattenfamilie wilt bewaren, er zijn een paar tips die je zullen helpen om een harmonieus, gelukkig kattenhuishouden te creëren.

Pleegkatten kunnen onbewust vlooien, teken en infectieziekten mee naar huis nemen uit het asiel waar ze woonden, en als je andere dieren in huis hebt, kan dit mogelijk leiden tot een uitbraak. Afhankelijk van het asiel hebben uw pleegouders mogelijk niet al hun noodzakelijke vaccinaties ontvangen voordat u ze naar huis bracht.

Of uw pleegouders nu kittens of volwassenen zijn, door ze de eerste 7-10 dagen in quarantaine te houden, kunt u ongewenste gezondheidsproblemen voorkomen voor reeds bestaande dieren die u mogelijk heeft. Dus, voordat je je pleegouders mee naar huis neemt, moet je ervoor zorgen dat je een speciale ruimte voor hen hebt waar je andere dieren geen toegang toe hebben.

#3 Pleegkatten hebben basisbenodigdheden nodig

Katten hebben wat basisbenodigdheden nodig, dus zorg ervoor dat je alles hebt wat ze nodig hebben voordat je je pleegouders mee naar huis neemt. Deze benodigdheden omvatten voedsel en water (en voedsel- en waterbakken), een kattenbak en strooisel, een kattenbed of gezellige plek, een krabpaal of krabkussen, verzorgingsbenodigdheden en wat speelgoed om mee te spelen.

Wees bereid om wat te experimenteren om erachter te komen wat voor soort voedsel, zwerfvuil en andere benodigdheden het beste werken voor je pleegkinderen. Als je eenmaal weet wat hen gelukkig maakt, zal het bijdragen aan hun algehele geluk en welzijn. Ook weten welk voedsel, kattenbakvulling en andere items uw pleegkat gelukkig maken, zal ver is nuttige informatie om door te geven wanneer ze klaar zijn om te worden aangenomen.

#4 Geef uw pleegouders een veilig thuis

de essentie van het bieden van een veilig thuis aan een pleegkat

Snoeren, kabels en blinde snoeren naast kamerplanten zijn enkele van de eerste items die een nieuwsgierige kat zal gaan verkennen en om veiligheidsredenen moeten worden verborgen en beveiligd.

Katten zijn van nature erg nieuwsgierig en pleegouders zijn niet anders. Zelfs als ze in het begin misschien verlegen lijken, zullen pleegkatten zich uiteindelijk op hun gemak voelen met hun nieuwe omgeving en je huis gaan verkennen. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw huis vrij is van mogelijke gevaren die gevaarlijk voor hen kunnen zijn.

Snoeren, kabels en blinde snoeren moeten worden verborgen en beveiligd en zorg ervoor dat er geen potentieel giftige planten of bloemen binnen hun bereik zijn. Leg ook al uw schoonmaakmiddelen, toiletartikelen, cosmetica en medicijnen weg en zorg ervoor dat uw toiletdeksels gesloten zijn. Houd ook al je ramen gesloten en houd je pleegouders altijd binnen om verwondingen en infecties te voorkomen.

#5 Wees voorbereid op dierenartsbezoeken

Zelfs als uw pleegkatten gezond lijken te zijn, bestaat de kans dat ze een infectie of ziekte hebben die niet is gedetecteerd terwijl ze in hun asiel waren. Pleegkatten worden meestal onderzocht voordat u ze in huis laat komen, maar ze kunnen mogelijk onbekende ziekten dragen waarvan u of zij zich niet bewust zijn.

Dus, voordat u uw pleegkatten naar huis brengt, moet u controleren of er een dierenarts of een dierenziekenhuis in uw buurt is dat katten behandelt. In de meeste gevallen hoeft u uw pleegouders misschien nooit naar een dierenarts te brengen terwijl u voor hen zorgt, maar het is uiterst belangrijk om voorbereid te zijn als u tekenen van ziekte of letsel ziet.

#6 Katten koesteren is een verbintenis

Zoals bij alle dieren, is het verzorgen van pleegkatten een verplichting en het is een beslissing die niet lichtvaardig moet worden genomen. Afhankelijk van de situatie kun je een paar weken of mogelijk een paar maanden koesteren, dus het is belangrijk om je van tevoren voor te bereiden op zowel kortetermijn- als langetermijnverplichtingen.

Het kan emotioneel uitputtend zijn voor jou en voor je pleegkinderen als je niet goed voorbereid bent van tevoren. Hoewel katten over het algemeen erg onafhankelijk zijn, hebben pleegouders dagelijks de juiste hoeveelheid aandacht nodig om gelukkig en gezond te zijn en om uiteindelijk adopteerbaar te zijn. En nogmaals, het adopteerbaar maken van je pleegkinderen is je ultieme doel.

Laatste gedachten

Het koesteren van katten kan een ongelooflijk lonende ervaring voor u zijn, maar ook een geweldige en verzorgende ervaring voor de katten zelf. Er zijn echter veel dingen om te overwegen en je voor te bereiden voordat je de beslissing neemt om pleegouder te worden.

Dat gezegd hebbende, als je jezelf goed voorbereidt, je huis goed voorbereidt en van tevoren weet waar je aan begint, kun je je pleegkatten helpen gedijen en gelukkige toevoegingen worden aan hun uiteindelijke eeuwige thuis. Veel succes met je pleegzorg!