Hoeveel kost een schildpadkat in 2023? (Bijgewerkte prijsgids)

Schildpadkatten hebben een unieke kleuring, meestal rood en zwart, in een patroon dat lijkt op een schildpad. Net als Calicos zijn de meeste Tortoiseshell-katten vrouwelijk en mannetjes zijn vrij zeldzaam.

Hoewel schildpadkleuring voorkomt in verschillende rassen, is het nog steeds relatief zeldzaam en wordt het gezocht door eigenaren. Afhankelijk van het ras en patroon en waar je de kat verwerft, kun je een paar honderd dollar of een paar duizend dollar uitgeven aan een schildpadkat.

garen ball divider

Een nieuwe schildpadkat mee naar huis nemen: eenmalige kosten

U denkt misschien dat de grootste kostenpost van het krijgen van een schildpadkat het betalen voor de kat zelf is, maar uw eenmalige kosten kunnen veel hoger zijn.

Vrij

Een “vrije” kat is niet echt gratis. Zelfs als u geluk heeft en er een toevallig nestje is, heeft uw kitten veterinaire zorg nodig. De ASPCA schat dat de initiële veterinaire kosten voor een kat ongeveer $ 365 zijn voor sterilisatie, castratie, vaccinaties en een onderzoek. Dit kan variëren afhankelijk van de leeftijd, locatie en de prijzen van de dierenkliniek.

schildpad kitten
Afbeelding credit: travelarium.ph, Shutterstock

Adoptie

De prijs voor het adopteren van een kat kan variëren afhankelijk van leeftijd, gedrag, medische toestand en vraag, wat van toepassing kan zijn op de gewenste schildpadkleuring. Als dat gebeurt met een populair ras of als het een kitten is, kan het aan de bovenkant van dat bereik zijn. Gelukkig omvat deze adoptievergoeding sterilisatie of castratie, vaccinaties, ontworming en andere medische zorg.

Fokker

De prijs voor een Tortoiseshell kat kan variëren per fokker en het specifieke ras dat u zoekt. Schildpad kan voorkomen in Maine Coons, American Shorthairs, British Shorthairs, Persians (en varianten), Cornish Rexes, Ragamuffin en meer.

Met de zeldzaamheid van het Tortoiseshell-patroon en de premiumkosten van sommige van deze raszuivere katten, kan de prijs oplopen tot duizenden dollars. Toonkwaliteit, fokrechten en zeldzame mannetjes kunnen de prijs nog meer verhogen.

Tortie Maine Coon
Afbeelding Credit: Nynke van Holten, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Initiële installatie en benodigdheden

Of u nu een gratis kitten of een rasechte schildpadkat krijgt, u heeft vooraf extra kosten voor benodigdheden om uw kat naar huis te brengen. Je must-haves zijn een reismand, kattenbak en kattenbakvulling, een halsband en ID-tag, krabpalen of matten en kattenvoer en kommen. Misschien wilt u ook speelgoed, kattenplanken, bedden en andere benodigdheden kopen, waardoor de prijs stijgt.

Lijst van schildpad kattenverzorgingsbenodigdheden en -kosten

ID-tag en halsband $ 25 – $ 50
Sterilisatie/Castratie $ 150 – $ 500
X-Ray Kosten $ 100 – $ 250
Echografie Kosten $ 300 – $ 500
Microchip $ 45 – $ 55
Tandenpoetsen $ 50 – $ 300
Bed 30 dollar
Nagelknipper (optioneel) 10 dollar
Borstel (optioneel) 8 dollar
Kattenbak $ 10 – $ 100
Nestschep 15 dollar
Speelgoed $ 30 – $ 75
Vervoerder 50 dollar
Voedsel- en waterbakken 20 dollar

Kattenkogelverdeler 1

Hoeveel kost een schildpadkat per maand?

Op basis van informatie van de ASPCA kosten katten jaarlijks ongeveer $ 634, wat ongeveer $ 53 per maand is. Dit omvat niet alleen uw initiële kosten voor de katten en eenmalige leveringsaankopen, maar ook terugkerende kosten zoals voedsel, traktaties en veterinaire zorg. Zodra uw kat is gesteriliseerd of gecastreerd en gevaccineerd, moet u de jaarlijkse controles, vaccinaties, vlooien- en tekenmedicatie en hartwormmedicatie bijhouden.

Als uw kat gezondheidsproblemen heeft of regelmatig medicatie nodig heeft voor een chronische aandoening, kunnen die kosten veel hoger uitvallen. Diabetische katten kunnen bijvoorbeeld $ 50 of $ 100 extra per maand kosten voor recepten zoals insuline, bovenop de andere uitgaven.

tortie kat rustend op verwarmd bed
Afbeelding Credit: Tina Talley, Shutterstock

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg van uw kat, waaronder voedsel, verzorging, dierenartszorg en verzekering (als u ervoor kiest om het te kopen), zal waarschijnlijk het duurste deel van kattenbezit zijn. Maar dit is het belangrijkste onderdeel van het verzekeren van een lang, gezond en gelukkig leven voor uw kat. Gelukkig zijn sommige uitgaven eenmalige aankopen, zoals sterilisatie en castratie of verzorgingsbenodigdheden.

Voedsel

De kosten voor kattenvoer kunnen sterk variëren. Elke kat kost ongeveer $ 10 tot $ 50 per maand, afhankelijk van welk voedselmerk u voedt, of u nat of droogvoer voert, hoe vaak je voedt je kat, en hoeveel je kat eet. Veel katteneigenaren combineren nat en droogvoer om kosten te besparen en hun katten goed afgeronde voeding te bieden.

Schattige Kittens Sweet Baby Cat Maine Coon Kitty Tortie
Afbeelding Credit: Lana Kud, Shutterstock

Grooming

Professionele kattenverzorging is niet gebruikelijk, maar het is een optie voor katten die moeilijk thuis te verzorgen zijn, zoals Maine Coons of Perzen. Anders moet u eenmaal verzorgingsbenodigdheden kopen, maar ze kunnen het leven van uw kat meegaan. Deze kosten ongeveer $ 5 tot $ 15 voor een borstel, kam, afwerpborstel en nagelknipper.

Medicijnen en dierenartsbezoeken

Veterinaire zorg voor katten is vaak goedkoper dan voor honden, maar het is nog steeds duur. De meeste uitgaven vinden plaats tijdens jaarlijkse bezoeken, maar katten kunnen gezondheidsproblemen hebben die het hele jaar door vaker moeten worden gecontroleerd of zieke bezoeken voor plotselinge verwondingen of ziekten. Kittens en oudere katten kunnen ook hogere kosten hebben, hoewel dit tijdelijk is.

dierenarts scannen microchip op schildpad kat
Afbeelding Credit: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock

Huisdierenverzekering

Kattenverzekering is een maandelijkse uitgave die zich uitbetaalt als uw kat ziek of gewond raakt. Er zijn verschillende huisdierenverzekeringsmaatschappijen beschikbaar met verschillende plannen voor katten, waaronder ongevallen en ziekten, alleen ongevallen, routinezorg en add-ons.

De kosten variëren sterk afhankelijk van de leeftijd, gezondheid, ras en reeds bestaande aandoeningen van uw kat en het plan, het vergoedingsbedrag en het eigen risico dat u kiest. Het kan zo weinig zijn als $ 6 per maand of zoveel als $ 38, zo niet meer.

Onderhoud van de omgeving

Er zijn doorlopende onderhoudskosten voor het bezitten van een kat, zoals het gebruik van kattenbakvulling, kattenbakvoeringen, ontgeurende spray en meer. Als u uw kat wegwerpspeelgoed geeft zoals een kartonnen krabber, zal dit ook elke maand bijdragen aan uw onderhoudskosten. Deze kosten zijn echter meestal laag. Sommige producten koop je in een verpakking, zoals kattenbakvoeringen, en ze gaan enkele weken mee.

Voorbeeld voor katten:

Kattenbakvoeringen $20/maand
Ontgeurende spray of korrels $5/maand
Kartonnen krabber $5/maand

Vermaak

Katten spelen graag met speelgoed. Je kunt goedkoop speelgoed inslaan, zoals kattenteasers of kattenkruidballen, of lente voor premium interactief speelgoed zoals elektronisch laserspeelgoed. Hoe dan ook, je kattenspeeltjes gaan (hopelijk!) nog wel even mee voordat ze vervangen moeten worden. Grotere verrijkingsaankopen, zoals een kattenbaars of toren, zijn duurder maar gaan veel langer mee.

Een abonnementsdoos met kattenspeelgoed kost bijvoorbeeld gemiddeld ongeveer $ 25 per maand. Deze abonnementsboxen bevatten speelgoed, traktaties en nieuwigheidscadeaus voor katten en katteneigenaren (meestal voor de katten), om u een idee te geven van hoeveel u zou kunnen uitgeven aan kattenverrijking.

Tortoiseshell Cat spelen op de krabpaal
Image Credit: creatieve media, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Totale maandelijkse kosten van het bezitten van een schildpadkat

Zoals u kunt zien, variëren de totale maandelijkse kosten van het bezitten van een kat aanzienlijk. De gezondheidskosten van uw kat, zoals voedsel, dierenartszorg en verzekering, zijn het duurst. Als uw kat ziek is, kunt u hogere maandelijkse kosten hebben voor dierenartszorg, medicijnen, speciale diëten of dekking voor huisdierenverzekeringen.

Na deze uitgaven variëren uw onderhoudskosten afhankelijk van wat u kiest voor milieuonderhoud en entertainment. Kattenbakvoeringen maken het schoonmaken van de kattenbak bijvoorbeeld handiger, maar ze zijn niet nodig voor kattenbezit. Hetzelfde geldt voor ontgeurende sprays.

Extra kosten om rekening mee te houden

Gezondheidszorg, entertainment en onderhoud zijn allemaal routinematige uitgaven die u het hele jaar door kunt verwachten te betalen, elk jaar van het leven van uw kat. Er zijn echter andere kosten die kunnen opduiken die u niet verwacht.

Als je vaak reist, heb je misschien een oppas nodig om voor je kat te zorgen terwijl je weg bent. Uw kat kan ook een verwonding of ernstige ziekte hebben die spoedeisende hulp vereist, wat duurder is dan dierenartszorg bij een reguliere dierenarts. Als u geen huisdierenverzekering heeft, moet u een noodfonds hebben om onverwachte dierenartskosten te dekken.

Een ander ding om te overwegen zijn uitgaven in verband met gedragsproblemen. Intacte mannelijke katten kunnen spuiten en mogelijk moet u tapijt of meubels behandelen voor geuren. Katten kunnen ook gordijnen, tapijten, banken, beddengoed en andere oppervlakken in uw huis krassen, die mogelijk moeten worden gerepareerd of vervangen. Ernstige gedragsproblemen moeten mogelijk worden aangepakt met de hulp van een veterinaire behaviorist, waarvan de kosten in het hele land variëren.

schildpad cat uit de drager stappen
Afbeelding Credit: alenka2194, Shutterstock

Het bezitten van een schildpadkat met een beperkt budget

Als je een krap budget hebt, betekent dat niet dat je geen schildpadkat mee naar huis kunt nemen. Deze kostenbereiken omvatten veel optionele uitgaven die u kunt verminderen of volledig kunt verwijderen, zoals kattenbakvoeringen en abonnements kattenspeelgoedboxen. Andere uitgaven, zoals de kosten van het krijgen van een kat, kunnen worden verminderd door naar een asiel te gaan.

Geld besparen op Tortoiseshell Cat Care

De grootste kostenpost die u op een kat kunt besparen, is het overslaan van de fokker. Als u ervoor kiest om een kat uit een asiel te adopteren, heeft u een veel lagere vergoeding om te adopteren in plaats van te kopen, waaronder sterilisatie of castratie en vaccinaties. Dat alleen al kan u duizenden dollars besparen.

Daarna zijn de grootste uitgaven de gezondheidszorg. Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt, biedt het voeren van voedsel van hoge kwaliteit boven een goedkoop merk niet alleen betere voeding, maar uw kat krijgt ook meer voedzaam voedsel om een betere gezondheid te ondersteunen. Daarmee moet je voorzichtig zijn om overvoeding te voorkomen – obesitas is niet goed voor je kat of je portemonnee.

Tortie Maine Coon
Afbeelding Credit: Nynke van Holten, Shutterstock

Veterinaire kosten zijn vergelijkbaar. Het bijhouden van de reguliere dierenartszorg van uw kat, inclusief routinematige gebitsreinigingen, onderzoeken en vaccinaties, kan voorkomen dat veel duurdere problemen in de toekomst opduiken. Hartworm kan bijvoorbeeld duizenden dollars nodig hebben om te behandelen met een operatie om de parasieten te verwijderen, maar het kost minder dan $ 100 per jaar om te voorkomen.

Je moet ook springen voor huisdierenverzekering. Voor een kleine vergoeding per maand kunt u er zeker van zijn dat uw kat wordt gedekt in het geval van ernstige ziekten, verwondingen en spoedbezoeken, die duizenden dollars tot tienduizenden dollars kunnen oplopen. Zorg ervoor dat u uw planopties bekijkt om het beste plan voor uw behoeften en budget te bepalen.

Andere manieren om te besparen zijn door de niet-benodigdheden weg te snijden. Je kat heeft niet veel speelgoed nodig – alleen een goede combinatie van krabpaal / baars en wat eenvoudig speelgoed zijn vaak genoeg. Je kunt ook een aantal dingen voor je kat maken, zoals krabmatten en kattentorens, om meer verrijking te bieden.

kattenpootverdeler

Conclusie

De kosten om een Tortoiseshell-kat te kopen en te bezitten, vallen binnen een groot bereik. De belangrijkste uitgaven hebben betrekking op de gezondheid en het welzijn van uw kat, maar u kunt andere uitgaven verwachten voor entertainment, onderhoud en meer. Gelukkig zijn er manieren waarop u met een beperkt budget voor uw kat kunt zorgen en een lang en gezond leven kunt bevorderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: coryr930, Pixabay