Hoe lang gaat de geur van een kat mee? 6 tips om uw huis vrij te houden van kattengeuren

Geen enkele eigenaar van een huisdier wil dat de geur van zijn huis of zijn kleding een veelbetekenend teken is dat hij huisdieren bezit. Afgezien van kattenbakgeuren, ruiken katten meestal niet te veel, tenzij er een onderliggende reden is. Onze dierbare katachtige metgezellen zijn uitzonderlijk schone dieren en experts in zelfverzorging, waardoor ze niet naar die stinkende honden ruiken.

Als je een aanhoudende kattengeur hebt, duurt deze meestal alleen tot de volgende reiniging. Als uw kat een ongewone geur afgeeft, is dit waarschijnlijk te wijten aan een onderliggend gezondheidsprobleem dat moet worden aangepakt. Blijf lezen om meer te weten te komen over waarom je kat een aanhoudende geur kan hebben, wat je eraan kunt doen en wat extra tips om je huis vrij te houden van huisdiergeuren.

divider-catclaw1De 5 mogelijke redenen waarom uw kat een slechte geur heeft

1. Spijsverteringsproblemen

Uw kat kan stinken als hij lijdt aan een of ander spijsverteringsprobleem. Dit kan diarree, constipatie, gas of zelfs problemen met hun anaalklieren omvatten. Er is meestal een onderliggende oorzaak wanneer katten lijden aan een of meer van deze klinische symptomen, dus het is een goed idee om uw kat door de dierenarts te laten controleren als deze problemen langer dan een paar dagen aanhouden.

Zieke kat in dierenziekenhuis
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock
thematische pauze

2. Mondproblemen

Slechte adem kan behoorlijk intens worden en een zeer sterke geur afgeven. Dit kan worden veroorzaakt door vergevorderde tandziekte als gevolg van plaque en tandsteenophoping. De hoeveelheid bacteriën resulteert in een zeer stinkende geur die alleen kan worden opgelost door de juiste tandheelkundige zorg te krijgen.

Andere orale problemen kunnen ook geuren veroorzaken, waaronder mondzweren, gezwellen of laesies veroorzaakt door stomatitis. De sleutel tot het elimineren van deze geuren is door de onderliggende aandoening goed te laten behandelen door een medische professional.

thematische pauze

3. Huidinfectie of wond

Huidinfecties of wonden kunnen leiden tot vieze geuren. Huidinfecties dragen vaak een geur met zich mee wanneer ze het gevolg zijn van de overgroei van schimmels of bacteriën. Er zijn vaak tal van andere veelbetekenende tekenen van huidinfecties, waaronder rode, ontstoken huid, overmatige verzorging, een vette vacht en haaruitval in het getroffen gebied.

Wonden kunnen een geur afgeven als ze geïnfecteerd zouden raken en een stinkende afscheiding beginnen af te voeren. Veterinaire zorg zal nodig zijn om het probleem in beide gevallen goed te diagnosticeren en te behandelen.

krabbende huid van de kat
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay
thematische pauze

4. Gebrek aan verzorging of ineffectieve verzorging

Je kat kan een beetje meer geur afgeven als ze niet zo veel verzorgen als normaal. Dit maakt opbouw op de vacht mogelijk die meestal wordt verzorgd met frequente reinigingen. Ze hadden ook in iets stinkends kunnen komen en het is gewoon te penetrant om schoon te maken met dat kleine schuurpapieren tongetje.

Als uw kat niet zoveel verzorgt als normaal, is het een goed idee om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten die hun gedrag kunnen veranderen. Je kunt deze geuren helpen verhelpen door je kat te baden in een lekker ruikende kattenshampoo.

thematische pauze

5. Oorontsteking

Oorinfecties kunnen behoorlijk stinken, vooral als ze verband houden met gistovergroei. Ze kunnen ook een geur afgeven als de infectie bacterieel van aard is. U kunt veel hoofdschudden en krabben aan de oren opmerken als uw kat naar beneden komt met een oorontsteking.

Maak een afspraak voor uw dierenarts om de oren van uw kat te onderzoeken om de boosdoener te achterhalen. Schimmelinfecties worden gemakkelijk bestreden met antischimmelmiddelen, terwijl bacteriële infecties worden behandeld met antibiotica.

kat met rode kraag
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

3 kattenverdelerUw huis vrij houden van huisdiergeuren in 6 stappen

Geuren zijn een heel normaal onderdeel van het bezitten van huisdieren en hoewel het een beetje vervelend kan zijn, zijn er tal van dingen die je kunt doen om deze geuren tot een minimum te beperken. Of u nu een nieuw huis opruimt dat op een gegeven moment huisdieren had, of u probeert uw huis huisdier geurvrij te houden, hier zijn enkele tips om geuren onder controle te houden.

1. Reinig en stofzuig regelmatig

Het kan moeilijk zijn om de tijd te vinden waarop je een drukke levensstijl hebt, maar de beste manier om je huis geurvrij te houden, is door regelmatig schoon te maken en te stofzuigen. Blijf regelmatig afstoffen, veeg toonbanken dagelijks af en stofzuig de vloeren en meubels om overtollig kattenhaar te verwijderen.

De langere oppervlakken zitten zonder een grondige reiniging, hoe langer de geuren zullen blijven hangen en hoe moeilijker het zal zijn om de geur te verwijderen.

tapijt reinigen met een stofzuiger
Afbeelding credit: Andrey_Popov, Shutterstock
thematische pauze

2. Reinig met natuurlijke deodoranten

Wanneer u de geuren onder controle moet krijgen, wilt u reinigingsmiddelen die niet alleen veilig zijn, maar ook kunnen ontgeuren in plaats van alleen de aanhoudende geur te maskeren. Zuiveringszout is een uitstekende keuze voor geurneutralisatie.

Je kunt het op het tapijt strooien om geuren te absorberen en het na een paar uur opzuigen. Je kunt het ook gebruiken in combinatie met waterstofperoxide of witte azijn, wat zeer krachtige natuurlijke reinigingsproducten maakt.

Citroen is ook een zeer krachtige reiniger, hoewel katten niet zo dol zijn op citrusgeuren. Er zijn veel doe-het-zelfrecepten online beschikbaar voor natuurlijke ontgeurders, je hoeft er alleen maar een te vinden die op dat moment voor jouw situatie werkt.

thematische pauze

3. Koop een luchtreiniger

Luchtreinigers hebben veel voordelen en het beheersen van onaangename geuren is er een van. Lucht gaat door de machine en filtert deeltjes uit de lucht om uw kamer te verlaten met de meest frisse, schoonste lucht mogelijk.

Ze zijn zeer effectief tegen geuren van huisdieren, maar helpen ook allergische symptomen te verlichten, ziekten in de lucht te verminderen en vuil, stof en schadelijke chemicaliën uit uw binnenomgeving te verwijderen.

Er zijn tal van luchtreinigers op de markt om uit te kiezen, maar we raden HEPA-luchtreinigers met een actief koolfilter aan voor de beste resultaten.

thematische pauze

4. Gebruik een enzyme cleaner om rommel op te ruimen

Enzymatische reinigingsmiddelen zijn te vinden in dierenwinkels, lokale warenhuizen of online. Deze reinigingsmiddelen zijn effectief tegen kattengeuren omdat ze de geur bij de bron kunnen afbreken. Ze zijn zelfs krachtig genoeg om geuren zoals ammoniak, zwavel en andere verbindingen in kattenurine te bestrijden.

Enzymatische reinigingsmiddelen bevatten enzymen, die nodig zijn om deze verbindingen af te breken die de meest onaangename, aanhoudende geuren veroorzaken. Zorg ervoor dat u de instructies en waarschuwingslabels leest, zodat u ze veilig en effectief gebruikt.  Houd schoonmaakmiddelen buiten bereik van uw katten, andere huisdieren en eventuele kinderen in huis.

bank reinigen met desinfecterende spray
Afbeelding Credit: AngieYeoh, Shutterstock
thematische pauze

5. Gebruik een tapijtreiniger of spotreiniger

Tapijtreinigers en/of spotreinigers zijn geen slechte investering voor eigenaren van gezelschapsdieren. Op een gegeven moment zul je ongelukken of andere rommel moeten opruimen die vlekken en geuren achterlaten. Full-size tapijtreinigers zijn geweldig voor katten- en hondenbezitters die grote gebieden tapijt moeten bedekken en een volledige reiniging willen doen.

Spotreinigers zijn geweldig voor meubels of kleine gebieden die zijn bevuild. We raden aan om een of beide van deze bij de hand te hebben om te helpen met geuren, omdat ze zeer effectief zijn bij het verwijderen van vlekken en geuren en zeer nuttig zijn als de tijd daar is.

thematische pauze

6. Het huis verbouwen

Als u zich in een huis bevindt dat gevuld is met de overweldigende stank van katten of andere huisdieren, moet u mogelijk een verbouwing uitvoeren. Als iemand die in het huis woont, de huisdieren heeft toegestaan om de badkamer op de vloer te gebruiken zonder de gebieden goed schoon te maken, kan dit de vloeren, vooral tapijten, permanent beschadigen.

Afhankelijk van de ernst kunt u een professionele schoonmaakdienst inschakelen om te zien wat er kan worden gedaan. In ernstige gevallen moeten de vloeren mogelijk worden vervangen en wilt u misschien zelfs het hele huis opnieuw schilderen om de geuren die in de muren zijn opgetreden te maskeren.

divider-catclaw1Conclusie

Katten zijn van nature geen stinkende dieren, omdat ze erg schoon zijn en zichzelf veel verzorgen. Hun algehele geur duurt dus meestal niet erg lang. Het is meestal de geur van de kattenbak of gebieden in huis waar ze ongelukken op de vloer hebben gehad die de meest intense, aanhoudende geuren zullen veroorzaken.

Als je merkt dat je kat stinkt, kan hij ergens in terecht zijn gekomen en misschien gewoon een bad nodig hebben. Ze kunnen ook lijden aan een gezondheidstoestand die moet worden aangepakt, in welk geval u uw dierenarts moet bellen voor een juiste diagnose en behandeling van de onderliggende oorzaak.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Vladeep, Shutterstock