Is azijn slecht voor katten?

Grote grijze kat inspecteert nieuwsgierig een fles reiniger gemaakt van azijn en sinaasappelschillen, wat de nieuwsgierigheid van katten benadrukt.

Shutterstock.com

Azijn (ook bekend als azijnzuur) is in veel verschillende vormen te vinden in verschillende kamers in huis, omdat het zo’n veelzijdig product is met zoveel toepassingen. Katten zijn notoir nieuwsgierig en zullen geen middel onbeproefd laten bij het verkennen. Het is belangrijk voor ouders van gezelschapsdieren om te weten welke voedselproducten of schoonmaakmiddelen veilig zijn en welke giftig zijn voor katten.

Snel overzicht

01

Azijn is te vinden op veel plaatsen in onze huizen. Het heeft veel verschillende toepassingen, waaronder reiniging en als een gezondheidssupplement.

02

Azijn is een zuur, maar het is zeer mild en over het algemeen veilig in gebruik.

03

Het is waarschijnlijk dat onze katten er op een bepaald moment in onze huizen mee in contact komen, dus het is belangrijk om vast te stellen of het veilig is om te gebruiken.

Azijn is veilig voor katten, het is niet giftig of giftig als ze het inademen of inslikken. Katten worden eigenlijk afgeschrikt door de sterke geur van azijn en zullen het vermijden als ze kunnen. Dit kan betekenen dat azijn kan worden gebruikt als een afschrikmiddel als u katten uit de buurt van een specifiek gebied probeert te houden.

Is azijn slecht voor katten?

Azijn is 100% veilig voor katten. Het is een ideaal reinigingsproduct om rond katten te gebruiken, omdat het volkomen veilig en niet-toxisch is. Het is een goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar product dat populair is in veel huizen met katteneigenaren. Het is lang houdbaar en gemakkelijk te gebruiken. Een van de redenen waarom het zo populair is, is dat het erg handig is om slepende urinegeuren uit dingen te krijgen.

Als je de pech hebt om een kat te hebben die door je huis spuit, weet je dat er zelfs na het schoonmaken een vage geur van muffe urine kan zijn. Azijn kan worden gebruikt om de geur van stoffen of harde oppervlakken te verwijderen. Dit komt door het feit dat azijn een zuur is. Gedroogde stukjes urine vormen alkalische zouten en het zuur in de azijn neutraliseert het.

Kunnen katten azijn consumeren?

Technisch gezien, ja, je kunt kleine hoeveelheden azijn aan je kat geven. Azijn, vooral appelciderazijn, (ook bekend als ACV) wordt verondersteld gezondheidsvoordelen te hebben. Er is enig anekdotisch bewijs dat appelciderazijn helpt bij de huid van een kat en kan helpen bij het schoonhouden van de oren van een kat. Er is momenteel geen bewijs dat appelciderazijn de gezondheid van katten beïnvloedt.

Er is geen onderzoek naar de toediening van appelciderazijn aan katten, dus het is moeilijk te zeggen wat een gezonde dosis zou zijn. Maar een overdosis van een kat zou gemakkelijk te doen zijn vanwege hun grootte. De zuurgraad kan ook de maag van uw kat beïnvloeden, dus het is het beste om appelciderazijn of andere azijn niet oraal aan uw kat te geven.

Toepassingen voor azijn rond het huis

1. Kattenbakken schoonmaken

Kattenbakken moeten dagelijks worden schoongemaakt en direct nadat uw kat ze heeft bezocht voor een poep. Dit is nog belangrijker als je een multicat huishouden hebt. Ze vereisen ook regelmatig een grondige reiniging. Voor deze diepe reiniging is azijn een uitstekende keuze. Zodra de afvalproducten en het strooisel zijn verwijderd, kan een kleine hoeveelheid in de bak worden gegoten en een nacht worden achtergelaten om te weken.

Spoel ’s ochtends de azijn uit om de geur te verwijderen en laat het drogen. Zo voorkom je dat de kattenbak van je kat ook naar kattenplas ruikt. Dit werkt omdat azijn een zuur is, dus het neutraliseert de alkalische kattenurine. Verdunde azijn kan ook worden gebruikt om werkbladen schoon te maken nadat katten erop hebben gelopen.

2. Vlooienafschrikmiddel

Is azijn slecht voor katten: Afbeelding die het gebruik van appelciderazijn illustreert als een natuurlijk afweermiddel, een nuttige en huisdiervriendelijke aanpak voor verschillende doeleinden.

Shutterstock.com

Er is een mogelijkheid dat het gebruik van azijn bij het dweilen van uw vloeren zal werken als een natuurlijk vlooienafschrikmiddel. Het zal ook helpen om bacteriën te doden en schimmelsporen te verwijderen. Je kunt 1/3 kopje witte azijn in een liter water gebruiken en daarna afspoelen met gewoon water. Het is belangrijk om ook op de hoogte te blijven van uw routinematige vlooienbehandeling. Huismiddeltjes kunnen helpen, maar er kan niet op worden vertrouwd om uw huisdieren vlooienvrij te houden.

3. Voedsel- en waterbakken schoonmaken

De water- en voerbakken van katten moeten regelmatig worden schoongemaakt. Minerale afzettingen kunnen zich ophopen op de kommen en waterfonteinen, vooral in gebieden waar het water hard is. Door kommen een keer per week in azijn te weken en azijn door de waterfontein te laten lopen, worden minerale afzettingen verwijderd en blijven uw kommen en fontein schoon.

Vergeet niet om de azijn daarna af te spoelen om de geur te verwijderen. Azijn kan worden gemengd met zuiveringszout en ook worden gebruikt om kommen schoon te maken.

4. Gebruik om kattenbeddengoed te wassen

Azijn kan in de wasmachine worden gebruikt om geuren van het beddengoed en de dekens van uw huisdier te verwijderen. Een half kopje azijn kan worden toegevoegd aan de lade van de wasmachine en de machine spoelt geuren voor u weg.

5. Kattenwerend middel

Katten genieten niet van de geur van azijn. U kunt een deel azijn en water in een spuitfles gebruiken om katten weg te houden van een specifiek gebied in uw huis. Er kan bijvoorbeeld een meubelstuk zijn dat ze blijven krabben. Je kunt het op een watje deppen en het rond de deurkozijnen vegen van kamers waarvan je niet wilt dat je kat erin komt.

Azijn kan ook in de tuin worden gebruikt als een preventieve maatregel om andere katten ervan te weerhouden uw kat binnen te komen en van streek te maken.

Andere toepassingen voor azijn

Appelciderazijn in een glazen container gieten, waarbij de veelzijdigheid voor verschillende toepassingen wordt getoond

Er zijn verschillende soorten azijn verkrijgbaar. Zoals hierboven vermeld, wordt biologische appelciderazijn vaak gebruikt als een gezondheidssupplement. Er wordt aangenomen dat het voordelen heeft, waaronder antimicrobiële en antioxiderende effecten. Veel mensen nemen elke dag een theelepel appelciderazijn.

Het kan enkele gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van cholesterol, het verbeteren van enkele van de symptomen van diabetes en het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Er wordt aangenomen dat het helpt bij het verlichten van symptomen van urineweginfecties, oorinfecties en blaasontstekingen. Sommige eigenaren beweren dat het kan worden gebruikt voor hotspots op de vacht van hun kat en als afweermiddel voor vlooien en mijten.

Er is momenteel geen onderzoek om te bewijzen dat de toevoeging van appelciderazijn aan het dieet van uw kat gezondheidsvoordelen heeft.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het uw kat in kleine doses kwaad zal doen, is het niet nodig om het aan hun kattenvoer toe te voegen. Zelfs als je ze wat zou willen geven, zou het moeilijk zijn omdat de meeste katten worden afgestoten door de geur van de azijn, dus het is onwaarschijnlijk dat ze het in hun drinkwater doorslikken of het netjes nemen.

Azijn en nierziekte

Hoewel azijn niet als giftig of giftig voor katten wordt beschouwd, mogen katten met een nierziekte of soortgelijke gezondheidsproblemen geen azijn in welke vorm dan ook krijgen. Het is te zuur en het is moeilijk voor katten met nierfalen om het te verwerken. Katten met een nierziekte krijgen vaak een alkalisch dieet, dus het toevoegen van iets zuurs zal schadelijk zijn voor hun gezondheid.

Lees ook: Wat is het beste voedsel voor katten met een nierziekte?

Cats.com maakt gebruik van hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig beoordeeld en bijgewerkt op nauwkeurigheid. Bezoek onze
Over ons pagina om meer te weten te komen over onze normen en om te voldoen aan onze veterinaire beoordelingsraad.