Iris melanosis bij katten: Dierenarts beoordeelde tekenen, oorzaken en behandeling

De ogen van een kat zijn vaak hun meest opvallende kenmerk. We weten allemaal of onze katten amberkleurige of groene irissen hebben en redelijk bekend zijn met de vorm van hun ogen en pupillen. Iris melanose is een aandoening van de iris wanneer het pigment verandert, wat resulteert in donkere “sproeten” over de iris. Dit is een goedaardige aandoening die wordt veroorzaakt door de verspreiding van gepigmenteerde cellen, melanocyten. Bij sommige katten kan de abnormale celreproductie echter leiden tot transformatie in uveaal melanoom, een kwaadaardige kanker. Het is belangrijk om uw kat naar de dierenarts te brengen zodra u tekenen van kleurverandering in de ogen van uw kat opmerkt, zodat ze kunnen worden onderzocht en de juiste behandeling kan worden gegeven.

cat + lijnverdeler

Wat is Iris melanose?

Een kat met iris melanosis ontwikkelt platte bruine gepigmenteerde “sproeten” op het gekleurde deel van het oog, de iris. De “sproeten” zijn manifestaties van de gepigmenteerde cellen die zich abnormaal ontwikkelen in de iris. Meestal is de aandoening goedaardig en komt vaak voor bij volwassen katten. Als deze abnormale cellen zich echter blijven vermenigvuldigen, kan het uiteindelijk veranderen in kwaadaardige kanker. Als irismelanose zich ontwikkelt tot kwaadaardige kanker, staat het bekend als feline diffuus irismelanoom of uveaal melanoom.  Dit is een kanker van de melanocyten die resulteert in ongecontroleerde replicatie met ernstige gevolgen voor uw kat.

Iris melanoom bij volwassen kat
Afbeelding credit: Todorean Gabriel, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van irismelanose?

De gepigmenteerde “sproeten” in de ogen van een kat zijn de eerste tekenen van irismelanose, ze kunnen enkelvoudig of meervoudig zijn. Als u deze pigmentvlekken opmerkt, moet u uw kat naar de dierenarts brengen om te bepalen of ze melanose of melanoom hebben, wat kankerachtig is. Helaas kan het moeilijk zijn om het zeker te weten, omdat de twee er in de vroege stadia hetzelfde uitzien. Het kan nodig zijn voor een verwijzing van een veterinaire oogarts voor diagnose en soms voor een biopsie, maar er zijn enkele tekenen die de diagnose van uw dierenarts zullen begeleiden.

Uw dierenarts zal controleren op verdikkende pigmentvlekken, wat een teken is van melanoom. Plotselinge veranderingen in kleur of dikte van het irispigment kunnen wijzen op kanker, maar uw dierenarts zal ook kijken of de vorm van de pupil is veranderd , wat zou wijzen op druk van een tumor of glaucoom. Glaucoom kan zich ontwikkelen als gevolg van tumorveranderingen in het oog. Glaucoom is een verhoogde druk in het oog en is een pijnlijke aandoening die een snelle behandeling vereist.

Wat zijn de oorzaken van iris melanose?

Hoewel irismelanoom het gevolg kan zijn van irismelanose, gebeurt dat niet altijd, en onderzoekers weten nog steeds niet zeker waarom. Genetica en omgeving spelen waarschijnlijk een rol bij de ontwikkeling van melanose en melanoom, maar onderzoek is nog steeds aan de gang.

Russisch blauw kattenras met irispigmentatie
Afbeelding credit: Todorean-Gabriel, Shutterstock

Hoe zorg ik voor een kat met iris melanose

Als uw kat irismelanose heeft ontwikkeld, hoeft er geen specifieke behandeling te worden uitgevoerd. U moet echter de ogen nauwlettend in de gaten houden voor verdere veranderingen en uw dierenarts regelmatig opnieuw bezoeken voor controles. Essentiële vetzuursupplementen zijn nuttig voor het verminderen van ontstekingen en kunnen worden aanbevolen door uw dierenarts.

Als uw dierenarts niet denkt dat de toestand van uw kat is veranderd in kanker, kunnen ze regelmatige controles en een consult met een veterinaire oogarts aanbevelen.

Als uw kat glaucoom of kanker heeft ontwikkeld, is de kwaliteit van het gezichtsvermogen al afgenomen en is zijn oog pijnlijk. In dit geval kan de beste behandelingskuur eigenlijk enucleatie of verwijdering van het oog zijn. Melanomen zijn agressieve kankers die zich kunnen verspreiden, uitzaaien, naar andere delen van het lichaam, en snelle behandeling is nodig.

Hoewel niemand wil dat zijn kat een oog verliest, is het soms nodig om zijn leven te redden.

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Mijn kat is gediagnosticeerd met iris melanose. Wat moet ik doen?

Door uw kat te diagnosticeren met irismelanose, zegt uw dierenarts dat de donkere sproeten in de ogen van uw kat niet gevaarlijk zijn … nog. Hoewel soms de beste manier van handelen is om af te wachten, wilt u de ogen van uw kat in de gaten houden voor plotselinge veranderingen. Als er veranderingen worden opgemerkt, zal uw dierenarts of veterinaire oogarts u door de beschikbare opties leiden.

dierenarts die kattenogen controleert
Image Credit: santypan, Shutterstock

Wat is de levensverwachting voor een kat met irismelanose?

Tenzij de aandoening zich ontwikkelt tot irismelanoom – wat niet altijd gebeurt – moet uw kat genieten van de gemiddelde levensverwachting van zijn deelUlar ras.

3 kat face divider

Conclusie

Iris melanose is op zichzelf niet schadelijk voor uw kat, maar helaas kan het zich ontwikkelen tot de vorming van kanker, die bekend staat als irismelanoom. Uw dierenarts zal uw beste gids zijn in behandelingsopties. In het beste geval zullen de irissproeten niet veranderen en zal uw kat een normaal leven leiden. In andere gevallen kan er sprake zijn van transformatie naar melanoom en vroege detectie en behandeling geven uw kat de beste kans op een goed resultaat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Mary Swift, Shutterstock