Doodt Cederhoutolie vlooien op katten? Vet Approved Facts & FAQ

Vlooien kunnen de vloek zijn van het bestaan van een katteneigenaar. Zodra ze verschijnen, zijn ze absoluut overal, en het ergste van alles is dat ze onze katten ellendig maken. Het wegwerken van vlooien kan echter een zware taak zijn. Hoewel er veel vlooienbestrijdings- en preventiemedicijnen, halsbanden en behandelingen op de markt zijn, werken ze niet allemaal goed. En sommigen van hen hebben ingrediënten die we misschien niet op onze huisdieren willen gebruiken.

Veel mensen geven er de voorkeur aan om een volledig natuurlijke route te nemen als het gaat om het doden van vlooien op katten, en een dergelijke manier waarop ze dit doen, is door cederhoutolie te gebruiken. Echter Gebruik nooit essentiële oliën op uw kat zonder eerst met uw dierenarts te praten! Cederhoutolie is een essentiële olie die succesvol lijkt te zijn in het doden van vlooien, en het is een van de weinige die meestal veilig zijn voor gebruik bij katachtigen. De meeste essentiële oliën zijn gevaarlijk voor katten.

Hier is een nadere blik op cederhoutolie en hoe het op uw huisdier te gebruiken.

cat + lijnverdeler

Wat zijn essentiële oliën?

Het gebruik van essentiële oliën is het afgelopen decennium gestegen, wat betekent dat de kans groot is dat je ze eerder op de een of andere manier hebt gebruikt. Als je echter de rage van essentiële oliën hebt gemist, vraag je je misschien af wat deze oliën precies zijn. Kortom, essentiële oliën zijn slechts de delen van een plant die ervoor zorgen dat het smaakt en ruikt zoals het doet. De essentiële oliën die we in onze huizen gebruiken, zijn afkomstig van extractie via koude persing of destillatie.

En deze essentiële oliën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt! Je kunt essentiële oliën gebruiken als aromatherapie (hoe ze het vaakst worden gebruikt), homeopathische middelen, het doden van vlooien en meer. Maar hoewel essentiële oliën relatief onschadelijk voor ons zijn, kunnen veel zeer giftig zijn voor onze katten.

Cederhout etherische olie is echter een van de weinige over het algemeen veilige.

Cederolietakken en cederkegel
Afbeelding credit: Lazhko Svetlana, Shutterstock

Cederhoutolie en katten

Cederhout is een van de weinige niet-giftige essentiële oliën voor katachtigen, en het is er een die lijkt te helpen vlooien te verminderen. Het kan zelfs helpen om het aantal teken dat buitenkatten krijgen te verminderen. Het nadeel is dat de kans groot is dat je huisdier de geur ervan haat. Vergeet niet, praat altijd met uw dierenarts voordat u het op uw kat gebruikt!

De geur van cederhout wordt soms gebruikt als afschrikmiddel voor katten; Huiseigenaren zullen cederchips in hun tuin plaatsen om te voorkomen dat verdwaalde katachtigen naar binnen dwalen en ravage aanrichten. Omdat het een geur is waar katten niet te veel van genieten, loop je het risico dat je huisdier van streek raakt omdat hij constant de geur van ceder om zich heen heeft.

Hoe cederhoutolie te gebruiken om vlooien te doden

Je veiligste gok voor het aanbrengen van cederhoutolie om vlooien op je kat te doden, is om een product te kopen dat het heeft. Commerciële producten moeten cederhoutolie in veilige doseringen bevatten, samen met instructies over hoe ze toe te passen, zodat uw huisdier geen risico loopt. Over het algemeen is het veel veiliger dan het mengen van je eigen vlooienbehandeling. Nogmaals, neem contact op met uw dierenarts om erachter te komen of dit een geschikt product is voor uw kat. Vaak zijn er veel effectievere behandelingen beschikbaar en even veilig.

Amerikaanse korthaar kat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: 89stocker, Shutterstock

Onveilige etherische oliën voor katten

U kunt verschillende andere essentiële oliën vinden die worden geadverteerd als effectieve vlooien- en tekenbestrijding, maar de meeste essentiële oliën zullen gevaarlijk zijn voor de kat.

Slechts enkele van de giftige essentiële oliën zijn:

 • Citrus
 • Kruidnagel
 • Eucalyptus
 • Lavendel
 • Oregano
 • Pennyroyal
 • Pijnboom
 • Zoete berk
 • Theeboom
 • Tijm olie
 • Wintergroen
 • Ylang Ylang

3 kat face divider

Laatste gedachten

Cederhoutolie staat erom bekend vlooien te doden en is een van de weinige niet-giftige essentiële oliën voor katten die er zijn. Wanneer u het gebruikt, moet u echter nog steeds voorzichtig zijn. En voordat u een product of olie op uw huisdier gebruikt, moet u altijd eerst met uw dierenarts praten om ervoor te zorgen dat u de olie op de veiligste manier gebruikt!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Madeleine Steinbach, Shutterstock