Darmblokkade bij katten: door de dierenarts goedgekeurde tekenen, oorzaken en behandeling

Als u vermoedt dat uw kat een darmblokkade heeft, weet dan dat uw kat zo snel mogelijk een spoedbehandeling nodig heeft.

Het kennen van de tekenen van een darmblokkade is noodzakelijk voor alle eigenaren van gezelschapsdieren. Puppy’s en kittens zijn vooral vatbaar voor deze aandoening vanwege hun nieuwsgierige aard. Honden en katten verkennen hun werelden via hun mond. Een speelse katachtige kan dus iets binnenkrijgen wat ze niet zouden moeten binnenkrijgen, wat leidt tot dit medische noodgeval.

cat + lijnverdeler

Wat is een darmblokkade?

Een darmblokkade is een gastro-intestinale obstructie die zich beperkt tot de darmen. Het kan gedeeltelijk of volledig zijn. Het resultaat is een dier dat verteerd voedsel niet kan elimineren. Het is niet moeilijk om je voor te stellen hoe het snel levensbedreigend kan worden. Wetenschappers hebben ook een type geïdentificeerd dat meestal alleen bij katten wordt gezien, een lineaire obstructie genoemd. Een lineaire obstructie treedt op wanneer een katachtige een stuk touw of een soortgelijk object inneemt.

Helaas is het een veel voorkomende noodsituatie bij zowel honden als katten. Katachtigen zijn nieuwsgierig naar de wereld om hen heen, en een schoenveter of koord op een jas is de perfecte ‘prooi’. Een kat kan per ongeluk iets onverteerbaars inslikken dat al dan niet overgaat, wat een echt probleem kan worden.

Meestal zullen de golven van spierbeweging in de darmen of peristaltiek het vreemde lichaam uit het systeem van de kat halen. Het wordt ernstig als meerdere objecten een volledige blokkade veroorzaken. Een ingenomen snaar kan vast komen te zitten in het lichaam van het dier. Complicaties kunnen optreden als wat het huisdier at de inwendige organen beschadigt of de darmen perforeert.

kat spelen met touwtje
Afbeelding credit: snake44, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van een darmblokkade?

Uw kat vertoont mogelijk geen tekenen van een probleem als het een gedeeltelijke obstructie is. Het kan gewoon het vreemde lichaam passeren. Als de blokkade de eliminatie van uw huisdier verstoort, zult u waarschijnlijk meer dramatische tekenen zien dat er iets mis is. Een van de eerste tekenen die u kunt opmerken, zijn veranderingen in gedrag en verbergen. Ziek of gewond zijn is een teken van zwakte voor deze dieren, waardoor dit ding instinctief is.

Andere tekenen zijn de volgende:

  • Buikpijn
  • Lethargie
  • Verlies van eetlust
  • Braken
  • Persen om te elimineren
  • GI-nood
  • Agressie

Uw dierenarts zal waarschijnlijk beginnen met een lichamelijk onderzoek en een geschiedenis van de symptomen van uw huisdier. Indien nodig zullen ze deze voorrondes meestal volgen met röntgenfoto’s en een buikecho. De eerste kan vaste voorwerpen identificeren, zoals munten of speelgoed. Dit laatste is handig voor andere vreemde voorwerpen, zoals een stuk touw dat niet op een röntgenfoto zou verschijnen.

Wat zijn de oorzaken van een darmblokkade?

Een van de meest voorkomende oorzaken van een darmblokkade is een vreemd lichaam dat uw kat heeft ingenomen. Andere dingen kunnen echter leiden tot deze aandoening die vaak meer worden gezien bij katachtigen dan bij honden. Ze omvatten de vloek van elke katteneigenaar, haarballen. Frequente verzorging kan leiden tot de inname van grote hoeveelheden haar, wat de kwaliteit van leven van het dier of zelfs hun levensduur kan beïnvloeden.

Andere oorzaken zijn tumoren in het maagdarmkanaal van de kat die de peristaltiek kunnen verstoren. Een complicatie van een dwarslaesie kan ernstige constipatie veroorzaken en leiden tot de vergroting van de dikke darm van het huisdier. Dierenartsen noemen dit abnormale vergroting megacolon. In zeldzame gevallen kunnen de darmen in zichzelf telescoopen, wat resulteert in een aandoening die intussusceptie wordt genoemd.

Verschillende dingen kunnen intussusceptie veroorzaken, waaronder drastische dieetveranderingen, interne parasieten en inname van vreemde lichamen. Dat kan de behandeling van een darmblokkade bemoeilijken en het risico op complicaties vergroten. Het is vermeldenswaard dat huisdieren die zijn geïnfecteerd met parasieten meestal andere tekenen van een gezondheidsprobleem vertonen, waaronder diarree en braken.

Hoe zorg ik voor een kat met een darmblokkade?

Als u zeker weet dat uw kat iets heeft gegeten, kan uw dierenarts uw huisdier in het ziekenhuis opnemen en controleren om te zien of ze het vreemde voorwerp passeren. Dat is een optie als het item klein en glad is. Vaker wel dan niet, chirurgie is de beste behandeling. Hoewel het op zichzelf invasief en riskant is, vermindert het de kans op complicaties veroorzaakt door verdere schade aan de darm.

Uw dierenarts zal proberen het vreemde voorwerp te verwijderen op basis van de beeldgegevens. Als het schade veroorzaakte, moesten ze mogelijk ernstig beschadigde delen van de darm verwijderen of delen ervan reconstrueren. Lineaire items, zoals touw of elastiekjes, kunnen een toch al invasieve procedure nog ingewikkelder maken, vooral als het is ingebed of gehecht aan andere structuren.

Uw kat zal waarschijnlijk een paar dagen in het ziekenhuis blijven, zodat uw dierenarts het herstel van uw huisdier kan volgen. Ze zullen waarschijnlijk IV-vloeistoffen, pijnstillers en antibiotica ontvangen als dat nodig wordt geacht. Het onmiddellijke doel is om ervoor te zorgen dat je kat voedsel houdt en alleen eet. Veel hangt af van hoe goed uw huisdier omgaat met deze zeer stressvolle situatie.

Zodra uw kat thuis is, omvat ondersteunende zorg het opvolgen van eventuele medicijnen die uw dierenarts heeft voorgeschreven. Ze zullen waarschijnlijk aanbevelen om de activiteit van uw huisdier te beperken om de hechtingen te laten genezen. Ze kunnen ook een onderzoek plannen om de incisieplaats te controleren en ervoor te zorgen dat uw kat goed geneest. De behandelingskosten zullen ongetwijfeld in de vier cijfers lopen als een spoedoperatie nodig is.

dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

kattenpootverdeler

Veelgestelde vragen

Wat is de prognose voor een kat met de diagnose darmblokkade?

Het hangt af van wat uw huisdier heeft ingenomen en hoe snel u handelt. Een object met ruwe randen is problematischer en vermindert ook de behandelingsopties. Een beetje touw is slecht, maar een lange streng is erger. De prognose is in veel gevallen goed. Als de obstructie echter complicaties zoals een infectie heeft veroorzaakt, zijn de kansen op een volledig herstel minder duidelijk.

Dekt de huisdierenverzekering de behandeling van een darmblokkade?

Als u kiest voor een uitgebreid plan, zal uw verzekeraar waarschijnlijk GI-obstructies dekken. Uw out-of-pocket kosten zijn afhankelijk van uw eigen risico en het bedrag van de dekking. We raden u aan te bepalen of het bedrijf deze procedure zal dekken als u een nieuw kitten mee naar huis neemt.

bril bovenop verzekeringsdocumenten
Image Credit: MikhailNilov, Pexels

Hoe kan ik voorkomen dat er een darmblokkade ontstaat?

Soms is het bezitten van een kat alsof je een peuter in huis hebt. Je zult je huis kat-proof moeten maken met veel van dezelfde moedertrucs om ze uit kattenkwaad te houden. We raden aan om touwtjes, elastiekjes of soortgelijke materialen op te pakken die uw huisdier als speelgoed zal behandelen.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Een darmblokkade is een medisch noodgeval dat een snelle behandeling vereist om de overleving van uw kat te garanderen. U moet altijd contact opnemen met uw dierenarts als u abrupte veranderingen in het gedrag van uw huisdier opmerkt. Het kan wijzen op iets minder ernstigs. Gezien het belang van onmiddellijke zorg is het echter niet de moeite waard om de symptomen van uw kat vanzelf te laten verdwijnen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: PRESSLAB, Shutterstock