Hoe groot worden Amerikaanse korthaar katten? Met Grootte & Groei Grafiek

Hoewel katten niet dezelfde radicale grootteverschillen vertonen als je bij honden zult zien, worden sommige zeker groter dan andere. Bij het beslissen welk ras geschikt is voor u, kan de grootte een factor zijn om te overwegen.

Grotere katten consumeren meestal meer voedsel. Medicijnen en preventieve producten worden ook gedoseerd op gewicht, wat meer kost voor grotere katten. De grootte van uw kat zal een rol spelen in uw maandelijkse huisdierenbudget. In dit artikel bespreken we een van de meest populaire raszuivere rassen, de Amerikaanse korthaar. Je leert hoe groot deze katten worden, inclusief hoe lang ze groeien. We zullen ook enkele factoren bespreken die van invloed zijn op hoe groot je Amerikaanse korthaar wordt.

3 kat face divider

American Shorthair Cats Overzicht

De voorouders van het moderne Amerikaanse korthaarras worden verondersteld op dezelfde schepen te zijn aangekomen als Europese kolonisten. Deze stevige, vriendelijke katten beheersten de knaagdierpopulatie aan boord en in de nieuwe nederzettingen. Amerikaanse kortharen werden ontwikkeld samen met het land van hun naam en namen uiteindelijk deel aan de eerste kattenshows in de late 19Þ eeuw.

Amerikaanse kortharen blijven uitstekende jagers. Het zijn ook rustige, aanpasbare katten die mooie huisdieren zijn. Ze zijn atletisch maar gemakkelijk in de omgang en raken erg gehecht aan hun mensen.

Het zijn meestal gezonde, onderhoudsarme katten die niet veel verzorging nodig hebben. Hun korte jassen zijn er in bijna alle bekende kleuren, met tabby-patronen de meest voorkomende. Dit ras heeft een lange levensverwachting en leeft regelmatig minstens 15 jaar oud.

Amerikaanse kortharen kunnen meestal goed overweg met andere huisdieren en spelen graag met kinderen. Ze zijn intelligent en kunnen gemakkelijk worden getraind, maar kunnen gemakkelijk kattenkwaad uithalen als ze niet genoeg mentale stimulatie krijgen.

Voorzie je Amerikaanse korthaar van verschillende speeltjes en breng elke dag tijd door met het spelen met hen. Dit ras is consequent een van de meest populaire ter wereld, niet in de laatste plaats vanwege hoe mensgericht ze zijn.

Amerikaanse korthaar kat liggend op de bank
Afbeelding credit: Clement Morin, Shutterstock

Amerikaanse korthaar katten grootte en groei grafiek

Amerikaanse kortharen worden beschouwd als middelgrote katten. Verschillende factoren beïnvloeden de groei van een Amerikaanse korthaarkat, die we in de volgende sectie zullen bespreken. De volgende grafiek geeft een geschatte grootte en groeigrafiek per leeftijd weer voor de gemiddelde Amerikaanse korthaar kat. Omdat de lengte en lengte van een kitten zo variëren, is het moeilijk om een nauwkeurige groeigrafiek te maken, dus deze schattingen zijn erg los. Bij het volgen van de groei van uw kitten is het gewicht een nauwkeurigere maatstaf.

Leeftijd Gewichtsbereik Lengtebereik
3 maanden 2-4 pond 6-8 inch
4 maanden 4-5,5 pond 7-9 inch
5 maanden 5-6 pond 8-10 inch
6 maanden 5,5-6,6 pond 9-11 inch
9 maanden 6,75-8,75 pond 10-13 inch
1 jaar 6-9 pond 12-15 inch
3 jaar 6-15 pond 12-15 inch

Wanneer stopt een Amerikaanse korthaar kat met groeien?

Amerikaanse korthaar katten ontwikkelen zich niet zo snel als andere rassen. De gemiddelde kat bereikt de volledige grootte in ongeveer 12-18 maanden. Amerikaanse kortharen kunnen blijven invullen totdat ze 3 of zelfs 4 jaar oud zijn. De snelste groei zal plaatsvinden tijdens het eerste levensjaar. Na een jaar moet u de gewichtstoename van uw Amerikaanse korthaar zorgvuldig controleren om ervoor te zorgen dat ze op een gezonde grootte blijven. We zullen het later in dit artikel hebben over het kiezen van het juiste dieet voor uw kat.

Amerikaanse korthaar kat
Afbeelding credit: Thanakorn Kosalakorn, Shutterstock

Factoren die van invloed zijn op de grootte van Amerikaanse korthaar katten

De grootste factor die de grootte van een Amerikaanse korthaar kat beïnvloedt, is of het een mannetje of vrouwtje is. Mannelijke Amerikaanse kortharen zijn meestal groter dan vrouwtjes, soms met nogal wat. Ook genetica zal een rol spelen. Een Amerikaanse korthaar zal over het algemeen de gemiddelde grootte van hun ouders bereiken. Voeding, vooral vroeg in het leven, beïnvloedt ook de grootte van een Amerikaanse korthaar.

Omdat er zoveel groei optreedt in de eerste maanden van het leven, kan een ontoereikend dieet resulteren in een kleinere kat. Erfelijke medische problemen en de gezondheid van de moederkat zijn ook factoren die van invloed zijn op de grootte van een Amerikaanse korthaarkat.

Ideaal dieet voor het handhaven van een gezond gewicht

Over het algemeen moeten Amerikaanse korthaarkatten een dieet eten dat is geformuleerd voor kittens tot ongeveer 1 jaar oud. Praat met uw dierenarts over wanneer u moet overschakelen op een volwassen dieet op basis van de groei van uw kat.

Volwassen Amerikaanse kortharen moeten kwalitatief hoogwaardig, qua voedingswaarde uitgebalanceerd kattenvoer eten. Uw dierenarts kan u helpen berekenen hoeveel calorieën uw kat dagelijks moet eten op basis van grootte, geslacht, gewicht en activiteitsniveau. Als u uw Amerikaanse korthaar kat traktaties geeft, neem dan deze calorieën mee in hun dagelijkse totaal.

Vrouw met een duwkar in de supermarkt die kattenvoer koopt
Afbeelding credit: LADO, Shutterstock

Hoe meet je je Amerikaanse korthaar kat

Om de lengte van uw Amerikaanse korthaar kat te bepalen, begint u aan de voorkant van de schouder en meet u tot aan de basis van de staart. Staartlengte is niet inbegrepen in de afmetingen van de kat. Als je hun lengte wilt meten, ga dan van de schoft (bovenkant van de schouder) naar hun voeten.

Het wegen van uw kat op het kantoor van de dierenarts of op een babyweegschaal is meestal het meest nauwkeurig. U kunt uzelf echter alleen wegen en vervolgens uw kat vasthouden terwijl u op de weegschaal staat. Trek het verschil af om het gewicht van uw kat te bepalen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zoals we hebben geleerd, vertonen Amerikaanse korthaarkatten enige variatie in grootte, vooral tussen mannetjes en vrouwtjes. Hoewel ze als een middelgroot ras worden beschouwd, presenteren Amerikaanse kortharen een solide silhouet dankzij hun rechthoekige lichaamsvorm en grote hoofd. Ze kunnen gemakkelijk overgewicht krijgen, vooral als hun groei vertraagt, dus houd goed in de gaten hoeveel ze eten. De grootte van Amerikaanse korthaar katten maakt ze stevig genoeg om te dienen als speelkameraadjes voor kinderen, wat slechts een van de redenen is waarom dit ras wereldwijd zo geliefd is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Apisit Hrpp, Shutterstock