Indigestie en zure reflux bij katten: oorzaken en wanneer een dierenarts te zien

Zure reflux en indigestie zijn redelijk problemen bij katten. Als je kat hiermee worstelt, houd dan moed. Je bent niet de enige in de strijd. Zure reflux is meestal een secundair probleem van andere oorzaken, dus het is een goed idee om uw kat door uw dierenarts te laten onderzoeken. Je kunt je kat dan op alle mogelijke manieren helpen. Dit bericht legt meer uit over zure reflux en hoe je je kat kunt helpen.

3 kat face divider

Wat is zure reflux?

Zure reflux, of gastro-oesofageale reflux, is wanneer maagvloeistoffen vanuit de maag de slokdarm opnieuw binnenkomen, waardoor een ongemakkelijk, zuur gevoel ontstaat. Maagzuur is vrij krachtig en kan de bekleding van de slokdarm aanzienlijk beschadigen.

De opening die de slokdarm en de maag verbindt, een sluitspier genoemd, werkt als een poort die voorkomt dat vloeistoffen de verkeerde kant op gaan. Wanneer dit echter ontspant, kan er vocht terug naar de slokdarm komen.

Medicijnen voor zieke katten
Image Credit: één foto, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van zure reflux?

Zure reflux veroorzaakt ontsteking van de slokdarm. Tekenen van zure reflux zijn grotendeels afhankelijk van hoeveel schade de slokdarm ontvangt.

Uw kat kan deze tekenen vertonen:

  • Pijn
  • Gehuil
  • Moeite met slikken
  • Onappetijtelijkheid
  • Gewichtsverlies
  • Braken

In ernstigere gevallen kan uw kat koorts en extreme speekselvloed ervaren.

kattenpootverdelerWat zijn de oorzaken van zure reflux?

Uw kat kan om verschillende redenen zure reflux ervaren. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken:

Anesthesie

Wanneer uw kat wordt verdoofd voor een procedure, kan de medicatie soms de gastro-oesofageale sluitspier laten ontspannen, waardoor vloeistoffen de slokdarm kunnen binnendringen. Andere keren kan de manier waarop een dierenarts uw kat moet positioneren voor de operatie bijdragen aan zure reflux. Als u uw kat niet vasten voor de operatie, kan dit ook zure reflux veroorzaken, omdat de maag nog steeds voedsel verteert.

Congenitale hiatale hernia

Een hiatale hernia is wanneer een deel van de maag uitpuilt door een opening in het middenrif, waardoor dezelfde tekenen van zure reflux ontstaan. Hernia’s kunnen later in het leven optreden door trauma, of ze kunnen aangeboren zijn.

Vermoeide zieke kat liggend op bed
Afbeelding credit: Natata, Shutterstock

Chronisch braken

Braken is een vaag teken van elke ziekte, maar is vaak een teken van gastro-intestinale aandoeningen, infecties, IBD, voedselallergieën en verschillende andere. Chronisch braken wordt geclassificeerd als braken dat drie weken of langer aanhoudt en kan bijdragen aan zure reflux.

cat + lijnverdeler

Hoe wordt zure reflux gediagnosticeerd?

De beste manier om zure reflux te diagnosticeren is door een oesofagoscopie uit te voeren. Dit houdt in dat u een klein buisje met een camera neemt en deze in de keel en slokdarm van uw kat plaatst om de schade te observeren. Maak je geen zorgen: je kat slaapt tijdens de procedure. Uw dierenarts kan zelfs een paar biopsiemonsters nemen om te testen op kanker, te controleren op vreemde voorwerpen, enz. Tests worden ook gedaan om te controleren op onderliggende aandoeningen, deze kunnen bloedonderzoek en andere beeldvorming omvatten, zoals röntgenfoto’s en een echografie.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

3 kat face dividerHoe zorg ik voor een kat met zure reflux?

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan de zorg voor een kat met zure reflux vaak thuis worden gedaan met een kleine verandering in het dieet en mogelijk wat medicijnen.

Behandeling

Dierenartsen zullen de behandeling richten op het aanpakken van de onderliggende oorzaak en het beschermen van de slokdarm tegen verdere schade. Antacida en gastroprotectanten kunnen worden voorgeschreven. Gastro-intestinale prokinetische geneesmiddelen kunnen voedsel helpen door het spijsverteringskanaal te bewegen en de maagsfincter te versterken om toekomstige episodes te voorkomen. Uw dierenarts zal medicijnen voorschrijven op basis van de toestand van uw kat.

Weet dat gewoon katten kunnen geen Pepto-Bismol hebben omdat ze gevoelig zijn voor salicylaten.

kat voeden met spuit
Afbeelding credit: Gumpanat, Shutterstock

Eten en huiselijk leven

Ongeacht of uw kat medicijnen gebruikt, kan uw dierenarts ook een dieetverandering voor uw kat aanbevelen, vaak naar een eiwitarm en vetarm voedsel. Dit gespecialiseerde dieet vermindert maagafscheidingen en helpt de sluitspier tussen de maag en de slokdarm te versterken.

Afhankelijk van de mening van uw dierenarts, kunt u uw kat wat snacks geven zolang ze aan de criteria voldoen, maar wees spaarzaam. Elk nieuw en extra voedsel kan uw kat ongemak bezorgen.

kattenpootverdelerVeelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe voed ik een kat met zure reflux?

U kunt uw kat normaal voeren of voer aanbieden in een verhoogde kom voor een betere houding. Er is echter geen actueel bewijs dat een verhoogde kom zure reflux bij katten helpt.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen voor een kat met zure reflux?

Neem contact op met uw dierenarts, omdat dit deels afhangt van de onderliggende oorzaak van de zure reflux. Vaak worden vetarme en eiwitarme voedingsmiddelen aanbevolen.

kat die voedsel eet in de kom
Afbeelding credit: Okssi, Shutterstock

Kun je een maagzuurremmer aan een kat geven?

Dierenartsen zullen soms maagzuurremmers voorschrijven. Geef uw kat nooit medicatie, tenzij onder leiding van de dierenarts.

Waarom kan ik mijn hond wel Pepto-Bismol geven, maar mijn kat niet?

Katten zijn gevoelig voor salicylaten in Pepto-Bismol, terwijl honden het wat meer kunnen verdragen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zure reflux is meestal een secundair probleem voor een primaire zorg. Het is een ongemakkelijke aandoening die aanzienlijke schade aan de slokdarm kan veroorzaken als deze niet wordt behandeld.

Het goede nieuws is dat de behandeling meestal eenvoudig is na de diagnose. Met een kleine verandering in dieet en medicijnen kan uw kat zich veel comfortabeler voelen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Tom Wang, Shutterstock