Houden katten kakkerlakken weg? Het verrassende antwoord!


Houden katten kakkerlakken weg? Dit is een vraag die door veel mensen is gesteld, en het antwoord is ja, katten houden kakkerlakken weg, tot op zekere hoogte. In feite zijn kakkerlakken een van de favoriete prooien van katten. Katten hebben een natuurlijk instinct om te jagen en te doden, en kakkerlakken zijn een gemakkelijk doelwit. Katten eten de kakkerlakken die ze vangen meestal op, maar soms brengen ze ze als geschenk naar hun baasjes.

Hoewel kakkerlakken vervelend zijn, zijn ze niet slecht voor katten. Dat betekent echter niet dat ze gezonde snacks zijn voor uw kat. Pesticiden, het exoskelet van het insect, bacteriën, parasieten en virussen die ze bij zich dragen kunnen mogelijk leiden tot gezondheidsproblemen voor uw kat. Lees verder voor meer informatie over katten en kakkerlakken.

3 kat gezicht verdeler

Jagen en eten katten kakkerlakken?

Katten zijn verplichte vleeseters, wat betekent dat ze dierlijke eiwitten nodig hebben om te overleven. Kakkerlakken zijn geen favoriete voedselbron voor katten, maar ze eten ze wel als ze hongerig genoeg zijn. Kakkerlakken zijn een goede bron van eiwitten, vetten en mineralen, dus ze kunnen katten enige voedingswaarde bieden. Kakkerlakken kunnen echter ook schadelijke gifstoffen bevatten die katten ziek kunnen maken.

Hoewel katten kakkerlakken kunnen eten, geven niet alle katten daar de voorkeur aan. Je kat kan een tijdje met kakkerlakken spelen en ze dan achterlaten als geschenk of gewoon omdat ze geen honger hebben. Het kan ook zijn dat uw kat kakkerlakken niet lekker vindt omdat ze te knapperig zijn.

Kitten met een dode kakkerlak ernaast
Image Credit: GooseB, Pixabay

Houdt een kat je huis vrij van kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn niet afschrikwekkend voor katten. Het zijn roofdieren, die bereid zijn te jagen en kleine beestjes zoals kakkerlakken te doden. Desondanks kunnen katten kakkerlakkenplagen niet goed voorkomen. Ook al zien kakkerlakken de meeste wezens die groter zijn dan zijzelf als een bedreiging, één enkele kat kan een kakkerlakkenplaag niet uitroeien. Toch kunnen kakkerlakken worden afgeschrikt om terug te keren door een hardnekkige kat, wat kan leiden tot een afname van hun populatie.

Huiskatten die goed doorvoed zijn, zijn misschien niet gemotiveerd om te jagen. Bovendien zijn katten misschien niet in staat om kakkerlakken consequent te doden, waardoor ze geen effectieve bestrijders zijn. De omvang van de plaag moet ook in overweging worden genomen – het aantal kakkerlakken zal niet worden beïnvloed als één kat een gevestigde populatie aanvalt. Hoe meer kakkerlakken u ziet, hoe meer er waarschijnlijk zijn.

Zijn kakkerlakken bang voor katten?

Er is geen duidelijke consensus over de vraag of kakkerlakken al dan niet bang zijn voor katten, aangezien er geen studies bestaan en het beschikbare anekdotische bewijsmateriaal niet overtuigend is. Sommige kattenbezitters suggereren dat kakkerlakken gebieden vermijden waar katten aanwezig zijn, terwijl anderen zeggen dat kakkerlakken geen significante invloed ondervinden van de aanwezigheid van katten. Het is mogelijk dat de interactie tussen deze twee soorten afhangt van de individuele kat en kakkerlak, alsook van de omgevingsomstandigheden.

Het is zo moeilijk om van kakkerlakken af te komen, want telkens als er gevaar dreigt, duiken ze weg. Wanneer je huis rustig is, kunnen kakkerlakken tevoorschijn komen. Ook kunnen ze zich ophouden in kamers die grotendeels onbewoond zijn en drukke kamers of kamers met katten vermijden.

kattenjacht in gras
Image Credit: SJ Duran, Shutterstock

Kunnen katten ziek worden van het eten van kakkerlakken?

Het is mogelijk dat kakkerlakken bacteriën en ziekten verspreiden onder katten, maar er is geen concreet bewijs dat dit gebeurt. Het is bekend dat kakkerlakken bacteriën bij zich dragen op hun exoskelet, die katten mogelijk ziek kunnen maken als ze ze eten. Kakkerlakken leven ook vaak in vuile omgevingen, wat betekent dat ze andere schadelijke bacteriën of parasieten bij zich kunnen dragen die ook katten ziek kunnen maken.

In het algemeen is het het beste om katten weg te houden van insecten of dieren die hen mogelijk ziek kunnen maken. In theorie kunnen kakkerlakken salmonella, E. coli, en andere schadelijke verontreinigingen overbrengen op katten via hun uitwerpselen, speeksel, of huid. Het is echter belangrijk op te merken dat er geen studies zijn die een direct verband leggen tussen de consumptie van kakkerlakken en gezondheidsproblemen bij katten.

Britse korthaar kat verbergen
Image Credit: Chendongshan, Shutterstock

Exoskelet & Spijsvertering

Het exoskelet van een kakkerlak is moeilijk te verteren, waardoor katten mogelijk ziek kunnen worden als ze ze opeten. Hoewel kakkerlakken enige voedingswaarde hebben, bevatten ze ook gifstoffen die schadelijk kunnen zijn voor katten. Inname van te veel kakkerlakken kan bij katten maag- en darmproblemen veroorzaken, zoals braken en diarree.

Giftige bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden om kakkerlakken te doden kunnen mogelijk giftig zijn voor uw kat. Katten kunnen ziek worden als ze in contact komen met pesticiden, maar er bestaat een klein risico. Over het algemeen is de hoeveelheid residu van het bestrijdingsmiddel in of op een kakkerlak niet genoeg om uw kat ernstige problemen te bezorgen. Toch is het raadzaam om alternatieven te vinden die huisdiervriendelijk zijn.

Symptomen van pesticidenvergiftiging

De meest voorkomende symptomen van pesticidevergiftiging bij katten zijn braken, diarree, kwijlen en pootjebaden. In ernstigere gevallen kunnen katten last krijgen van toevallen, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs de dood. De meest voorkomende manier waarop katten worden blootgesteld aan pesticiden is door inslikken. De symptomen treden meestal binnen enkele minuten tot uren na blootstelling op en kunnen variëren afhankelijk van het soort pesticide dat is gebruikt. Als u denkt dat uw kat is blootgesteld aan pesticiden, roep dan onmiddellijk de hulp in van een dierenarts.

Wat moet u doen als uw kat een kakkerlak eet?

Als u ontdekt dat uw kat een kakkerlak heeft gegeten, is het eerste wat u moet doen, rustig blijven. Het is onwaarschijnlijk dat uw kat ernstige gezondheidsproblemen ondervindt als gevolg van het eten van een kakkerlak, maar het is toch belangrijk om zijn toestand goed in de gaten te houden. Als uw kat gezondheidsproblemen lijkt te hebben, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

kat wordt met de hand gevoerd met een kattensnoepje of kattenvoer
Image Credit: Jakub Zak, Shutterstock

Hoe zich te ontdoen van kakkerlakken

Er zijn verschillende manieren om van kakkerlakken af te komen, afhankelijk van de ernst van de plaag en de voorkeur van de huiseigenaar. Voor lichte plagen kunnen lokvallen effectief zijn om de kakkerlakken te lokken en te doden. Deze vallen kunnen vooraf worden gekocht of thuis worden gemaakt met een eenvoudig mengsel van boorzuur en suiker.

Voor ernstigere plagen kan een combinatie van lokaas en spuiten met een insecticide nodig zijn. Zorg ervoor dat je een insecticide gebruikt dat veilig is voor huisdieren. Misschien kunt u uw kat zelfs helpen met kattenkruid! CBS News meldt dat kakkerlakken niet van de geur van dit kruid houden.

3 kat gezicht verdelerConclusie

Concluderend, de jury is er nog niet uit of katten wel of niet kakkerlakken op afstand houden. Sommige mensen zweren erbij, terwijl anderen zeggen dat het geen verschil maakt. Er zijn echter enkele dingen die je kunt doen om kakkerlakken weg te houden, ongeacht of je een kat hebt of niet. Deze omvatten het schoon en opgeruimd houden van uw huis, het afdichten van scheuren of openingen in uw muren of vloeren, en het gebruik van een insecticide spray.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: DaModernDaVinci, Pixabay